Maalenkki HTPC - AVR - Pääte

Viestiketju alueella 'Viihde-elektroniikka, kamerat ja kodinkoneet' , aloittaja HarriK, 14.07.2018.

 1. HarriK

  HarriK

  Viestejä:
  465
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Onkos jollain hyviä vinkkejä maalenkin kanssa taisteluun?

  Hankin laitteiston jatkeeksi muutama päivä sitten päätevahvistimen, mutta sen kanssa kaiuttimista kuuluu 100Hz paikkeilla olevaa surinapörinää. Googlettelujen mukaan kyseessä on luultavasti ground loop eli maalenkki.

  Riivin setistä irti kaiken yliimääräisen ja päädyin siihen että lenkki ilmaantuu välille HTPC - AVR - Pääte. Ennen päätettä AVR:n kanssa ei ollut surinoita ja jos HTPC - AVR välisen HDMI-piuhan nappaa irti niin pörinä myöskin katoaa.

  Oheistietona että kaikki kämpän rasiat ovat maadoitettuja, kaikki laitteet ovat samassa maadoitetussa jatkojohdossa kiinni. Pääte - AVR välillä on stereo RCA, ja AVR - HTPC välillä tosiaan HDMI piuha.
  Pääte ja HTPC ovat maadoitetuilla virtapiuhoilla, mutta AVR ei (eli ilmeisesti tuplasuojattu kotelo tms.?).

  PC:n tilalla kokeilin jo toista konetta, ei auttanut. HDMI piuhaa ja (perushalpaa) RCA:takin tuli vaihdettua ilman tulosta.

  Päätteessä näyttäisi olevan takana ruuvi josta voi vetää maadoituspiuhan johonkin, manuskan mukaan tarkoitettu jos ei ole maadoitettua rasiaa. Uskaltaisiko tuosta vetää piuhan AVR:n runkoon, jos se toisi ne samalle maadoitustasolle? Tai ehkä HTPC - AVR runkojen välille jotain rautalankaa? Vai saako tuolla mahdollisesti hengenvaarallisen viritelmän aikaan taikka jotain lisäriskiä että laitteet hajoaa?

  Päätteessä on myös XLR liittimet (AVR:ssä ei) ja mietin että voisikohan RCA -> XLR piuha tai paremmin suojattu RCA piuha korjata asiaa?
   
 2. Ormu

  Ormu

  Viestejä:
  1 162
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
 3. HarriK

  HarriK

  Viestejä:
  465
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tätäpä vähän pelkäsin että joutuu RCA:n väliin jotain kytkemään. Jonkin verran epäilyttää että miten tuo vaikuttaa äänenlaatuun, mutta kokeilemallahan tuo selviää.
   
 4. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  7 763
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Koeta tällaista:
  APC PM8-GR ‐ylijännitesuoja 29,90 €

  Itsellä on tuollainen, mutta erottimia on vieläkin verkkokaapeleissa ja antennikaapelissa. Se pisti kursiin ainakin sähköverkon häiriöpoksahtelut. Tein siitä threadinkin joskus. Tilasin 200€ häiriönpoistotarvikkeita. En ole katunut. Bonuksena nyt on ukkossuojaus ihan kaikessa arvokkaassa.
   
 5. Team_Slow

  Team_Slow

  Viestejä:
  1 465
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Ei tuota galvaanista erotinta huomaa mitenkään. Noita on myös paljon erilaisia joten kannattaa ostaa juuri sun settiin sopivin. Mulle joskus aikoinaan joku ystävällinen muro teki USB galvaanisen erottimen ja löytyi myös noita RCA galvaanisia erottimia. Niillä kyllä hävis häiriöäänet mihin mikään muu ei auttanut. Muutin sittemmin taloon missä ei oo maadoituksia ollenkaan niin ei oo niitä ongelmia :)

  EDIT: Mulla oli tämä testivoittaja: Caliber LT1 häiriösuodatin | AutoStudio - Hifi.fi (Ei oo pahan hintainen ja kai se hyvä on kun on jonkin testin voittanut :D)
   
 6. HarriK

  HarriK

  Viestejä:
  465
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Minulla on tuosta pienempi 5-paikkainen malli jota kokeilin eikä auttanut (kaikki kolme laitetta tähän), mutta eipä tuo oma häiriö mitään verkosta tulevaa häiriöpoksahtelua olekaan vaan ihan tasaista surinaa joten lienee kyse jossain määrin eri ongelmasta.

  Maaliittimien kiinniteippaus päätteen virtapiuhasta olisi yksi samansuuntainen ratkaisu. Tosin tuolla saa sitten lisäksi hengenvaarallisen jännitteen vahvarin runkoon jos siellä hajoaa sopivasti jotakin.

  Löysin vanhasta Muron threadista DVB-G:n tajunnanvirtaa aiheesta ja testasin sen innoittamana laitteiden runkojen yhdistämistä (kaiutinpiuha kiinni ruuviin molemmissa päissä). HTPC - AVR yhdistäminen ei tehnyt mitään, mutta päätteen ja AVR yhdistäminen tuolla vei korkeampitaajuisen pörinän pois ja jätti hiljaisen perinteisen 50Hz huminan jäljelle.

  Eipä tuota jäljellejäävää huminaa kuuntelupaikalle enää kuulu etenkään tykin ollessa päällä, mutta voisihan tuota yrittää saada hävitettyä kokonaan. AVSForumilla oli kokemusta että RCA-XLR adapteri sopivasti kytkettynä voi myös katkaista tuon maalenkin. Taidan viritellä moisen kasaan ja testata ennen RCA galvaanisten erottimien hankkimista.
   
 7. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  7 763
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Palaako GROUND OK valo?

  Itse kyllä käyttäisin isolaattoria, paljon parempi ääni sillä tulee kun kikkakolmosilla. Minusta tuntuu, että oma malli (ja Partcon malli) on ihan sama kuin tuo:  Noita saa ebaystä 3-10€. Sitä vasten tuo Partcon hinta ei ole paha. Itse ostin tällaisen eräälle sukulaiselle, jolle kokosin koneen, kun valitti, että äänet pörisee:
  3.5mm Aux Audio Noise Filter Ground Loop Isolator Eliminate Car Electrical Noise-in Speaker Line from Automobiles & Motorcycles on Aliexpress.com | Alibaba Group

  Sillä loppui pörinät välittömästi.

  Pahimmassa tapauksessa nuo on purettu kaatopaikalle menneistä modeemeista ja tarkoitettu puhelinlinjan filtteröintiin, mutta hyvin toimii :)

  --

  Omassa audiolaitteistossa ei tosiaan ole kuin tuo APC ja virtaerotin antennille. Tuo RCA-erotin on jossain hyllynperällä.
   
 8. latexii

  latexii

  Viestejä:
  1 818
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Itsellä loppui hurinat, huminat ja pörinät parilla diodilla ongelmaa aiheuttavan laitteen virtakaapelissa (joka oli muuten HTPC.. kiitos paskan virtalähteen)
   
  HarriK tykkää tästä.
 9. HarriK

  HarriK

  Viestejä:
  465
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuohan on ihan mielenkiintoinen ratkaisu, halpa ja hyvä. Alkuperäisessä threadissa näyttää olevan selityskin miksi tuo toimii ja myös arvelua että jenkkien monesti suosittelema Hum-X toimii samalla periaatteella.

  En kyllä mielelläni alkaisi virittelemään itse verkkovirran väliin mitään, myyköhän joku noita kaupallisesti paketoituna Euroopassa?

  EDIT: Niin ja vastauksena aiempaan kysymykseen, joo yläjännitesuojassa paloi kyllä Ground OK ledi.
   
 10. latexii

  latexii

  Viestejä:
  1 818
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Joo, onhan toi vähän "karu" kötöstys kieltämättä :)