Maailman konfliktit ja historia

Liittynyt
05.01.2019
Viestejä
175
Hei. Ajattelin luoda tällaisen uuden keskustelun, missä käsitellään maailmassa tapahtuneita pääosin sotilaallisia, mutta myös muunlaisia konflikteja.

Keskustelun tarkoitus ei ole löytää välttämättä joka kerta yhtä oikeaa tai tiettyä tulkintaa tapahtumista, vaan pikemminkin ehkä vähän avartaa omaa tietoisuutta historiasta, sekä auttaa ymmärtämään kaikkien osapuolien näkökantoja tilanteista.

Varsinkin nykyhetkeen peilaten, luulen, että tällainen historian tutkiminen ja tietäminen auttaisi luomaan parempaa käsitystä siitä, mitä tapahtuu ja miksi.
 
Eivätkös sodat ja sellaisiin rinnastettavat konfliktit tai kriisit ole kaikki niin isoja aiheita, että kukin ansaitsee oman lankansa jos keskustelua on niistä syntyäkseen? Sikäli kun ei ole aivan muinaisista asioista kysymys, koskettanevat nyky-yhteiskuntaakin siinä määrin että keskustelu saa helposti poliittisen sävyn ja kuuluu poliittis-yhteiskunnalliselle alialueelle.
 
Mielenkiintoni tähän aiheeseen heräsi, kun aloin miettimään, miksi Venäjä oikeastaan on tällä hetkellä Ukrainassa.
Tähän väliin haluan sanoa, että tuomitsen aivan täysin kaiken, mitä Ukrainassa tapahtuu Venäjän toimesta. Viattomien ihmisten teurastaminen, sairaaloiden pommitus, infrastruktuurin ja itsenäisen valtion tuhoaminen on vaan vitun sairasta ja väärin. Ettei kukaan nyt tulkitse väärin.

Mietin, etten osaa oikeastaan vastata kysymykseen, miksi Venäjä on tällä hetkellä Ukrainassa. Mitkä kaikki asiat ovat vaikuttaneet tilanteen syntyyn? Olen myös hieman tehnyt sellaista yksinkertaista ajatusleikkiä "Ole Putin" "Hyökkään Ukrainaan koska... Toimin niin tai näin, koska..." ja vastaukseksi ei kelpaa "Olen hullu." Ja tämän tarkoitus ei todellakaan ole tarkoitus hyväksyä ja etsiä oikeutusta asioille, mutta nimenomaan vähän avartaa omaa näkökantaa ja ymmärrystä asioista.

Putin on syntynyt vuonna -52 ja hän on aloittanut työskentelyn KGB:ssä vuonna -75. Ja wikipediasta löytyy paljon mielenkiintoista asiaa siitä, miten Putin on päätynyt siihen asemaan, missä hän nyt on. Lähdekritiikkiä pitää tietysti olla, mutta jostainhan se on lähdettävä.

Eli hän on kerennyt näkemään pitkän sivun maailman konflikteja (ja olemaan niissä mukana) ja mm. Yhdysvaltojen toimintaa. Sotilaallinen toiminta ei ole tälle kaverille mikään uusi asia. Ja luulen, että tällä asialla on todella suuri vaikutus siihen, miksi Venäjä toimii niinkuin toimii. Uskon, että näiden lähihistorian konfliktien takia Venäjä suhtautuu kriittisesti ajatukseen Yhdysvalloista ja Natosta.

Toisaalta en ole vielä oikein löytänyt syytä sille, miksi aikanaan Venäjällekin demokratiaa tavoitellut mies, muuttuu "diktaattoriksi". Tekeekö vuosien korruptio, valta ja "jeesjees"-miehet ympärillä sen?

Miksi tällainen jaarittelu?

Venäjä Ukrainassa.
Oranssi vallankumous – Wikipedia (linkki vie wikipediaan ja kertoo Ukrainassa tapahtuneesta oranssista vallankumouksesta, mikä alkoi vuonna 2004).

Vuonna 2004 Ukrainassa oli kiistellyt presidentinvaalit, missä oli 2 voittaja ehdokasta. Vahvasti Venäjän tukema Janukovyts, joka oli ilmeisesti Putinin hyviä "saunakavereita". Toinen ehdokas taas oli Justsenko, millä oli länsimaiden julkinen tuki. Hän oli vahvasti ajanut lähentymistä EU:n ja NATO:n kanssa.
"Yllättäin" Justsenko myrkyttettiin, mutta hän selvisi hengissä siitä.

Presidentin vaalit ratkesivat toisella äänestyskierroksella, missä "Venäjän"-mies voitti prosenteilla 50-47%, julistautui nopeasti voittajaksi ja sai Putiniltakin onnentoivotukset.
ETYJ:in tarkkailijat olivat kuitenkin huomanneet ääntenlaskennassa ja vaaleissa vilppiä ja HUOMATTAVIA väärinkäytöksiä.

Tästä seurasi mielenosoituksia (oranssi-väri toimi tunnuksena) uutta "presidenttiä" vastaan. Osat valtionhallinnosta eivät hyväksyneet vaalien tuloksia ja lopulta seurasi se, että vaalien tulos mitätöitiin ja äänestys järjestettiin uudestaan. Minkä seurauksena "EU:n"-mies nousi presidentiksi.

Jotenkin käsitykseni mukaan tässä on ollut ensimmäiset askeleet kohti tämänhetkistä tilannetta.
 
Olen myös hieman tehnyt sellaista yksinkertaista ajatusleikkiä "Ole Putin" "Hyökkään Ukrainaan koska... Toimin niin tai näin, koska..." ja vastaukseksi ei kelpaa "Olen hullu."
Eihän se lähtökohtaisesti sitä olekaan, vaikka hän eittämättä on myös hullu. Näkisin että se on samaa touhua jota Venäjän/neukkulan/kaalimaalin/Moskovan erilaiset tsaarit, puolueet ja diktaattorit ovat aina tehneet. Kehitys ja edistys ei ole itsestäänselvyys vaan satunnaista ylläribonusta. Venäjällä sitä ei ole sattunut tapahtumaan vaan jatketaan samalla maaorjuuden, ruhtinaiden, kaupunkivaltioiden tai ties minkä kehitystasolla, mikä vallitsi Euroopassakin ennen moderneja kansallisvaltioita.

Täällä on kuitenkin jo olemassa keskustelut aiheista Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022 ja Keskustelua Putinin Venäjästä. Ehkä tarvitaan myös keskustelu Venäjän ja sen edeltäjien barbaarisesta ja meikäläisille järjettömän oloisesta historiasta ja nykyisyydestä.
 
Ja yleiselle keskustelulle sotahistoriasta on jo oma ketjunsa:
 
Ymmärrän, että tämä saattaa olla liian iso aihealue pureskeltavaksi yhdessä ketjussa, enkä tietenkään ole varma, naposteleeko ihmisiä tällaisten asioiden tutkailu sen tarkemmin. Mutta en ole myöskään varma, onko jokaisen konfliktin käsittely eri ketjuissa paras vaihtoehto.
Mutta mielestäni tämä ei oikein sovi kumpaankaan noista yllä mainituista ketjuista. Tässä ei ole kuitenkaan tarkoituksena olla pelkästään Venäjä aiheena, vaan myös muiden valtioiden aikaansaannoksia.
Tuo nyt vain sattui olemaan päällimmäisenä mielessä. Ja toisaalta, onhan Venäjä kyllä aika monessa ollut mukana.

Ajattelin, että tässä olisi mielenkiintoista käydä läpi esimerkiksi Irakin-sotaa, Syyriaa, Libyaa. Kylmää sotaa, neukkulan hajoamista. Kiinan ja P-korean edesottamuksia. Ja sitä kautta ehkä paremmin ymmärtää syy ja seuraus suhteita maailmasta.
 
Ajattelin, että tässä olisi mielenkiintoista käydä läpi esimerkiksi Irakin-sotaa, Syyriaa, Libyaa. Kylmää sotaa, neukkulan hajoamista. Kiinan ja P-korean edesottamuksia. Ja sitä kautta ehkä paremmin ymmärtää syy ja seuraus suhteita maailmasta.
Vanhempien konfliktien lähtökohtia ja syttymismekanismeja tunnetaan varsin hyvin. Mitä tulee johonkin Koreoiden tilanteen muodostumiseen tai 1. ja 2. maailmansotien syttymiseen, niin moisista lienee hyllymetreistä kilometreihin hyvää tutkimusta ja asiallista kerrontaa. Vanhemmat asiat peräti yleensä saa aika lähelle värittämättömän totuudenmukaisesti lyhyinä referaatteina jostain länsimaisista koulukirjoista tai Wikipediasta.

enkä tietenkään ole varma, naposteleeko ihmisiä tällaisten asioiden tutkailu sen tarkemmin
Aivan taatusti täälläkin on historiasta ja suurista tapahtumista kiinnostuneita siinä määrin että keskustelua löytyy. Voi vaan olla ettei yleisesti sodista sen enempää kuin sotahistorian yleisketju käsittää. Tarvittaisiin lisää rajausta tai ainakin alustusta ensin yhdestä uudesta aiheesta, jotta uusi keskustelu lähtee sujuvasti.

Tarkoitan että tuo Venäjän hybridisota Ukrainassa alkaen 2014(sisältäen täyden sodan viime vuodesta alkaen) on jo aika paljon aiemminkin käsitelty aihe täällä(kin), eikä uusi ketju taida niillä eväillä oikein startata.
 
Viimeksi muokattu:
Myös venäjästä keskustelulle on oma ketjunsa.



Joten keskustelun aiherta pitäisi selvästi rajata sekä offtopiccia jatkaa oikeassa ketjussa.
 
Uusi-Seelantilainen pilotti päätyi panttivangiksi Papualla.

When Phillip Mehrtens landed his single-propeller Pilatus plane on the runway in Paro in the highlands of Papua, it was supposed to be a quick turnaround.

While the passengers were soon freed, Mehrtens remains in the hands of the West Papua National Liberation Army (TPN-PB), the armed wing of the Free Papua Movement (OPM), which has been fighting since 1969 for independence from Indonesia.

Eli Länsi-Papuan itsenäisyysarmeija nappasi Uusi-Seelantilaisen lentäjän panttivangiksi. Kriisin taustalla on konflikti Indonesian kanssa.

En ole itse perehtynyt oikein yhtään tähän konfliktiin, ainoastaan tiedän sen, että Indonesia tuli omimaan Papualta alueita vuosikymmeniä aikanaan.

Ohessa on kuva, jossa huomaa armeijan varustusta. Screenshot_2023-06-05-07-06-26-78_92460851df6f172a4592fca41cc2d2e6.jpg
 
Miksi minulle tuli tunne, että nyt koitetaan wikipedian ja yhden keskustelulangan avulla kuroa kiinni jotain sellaista tiedonpuutetta, mitä paikatakseen pitäisi tarttua ihan oikeisiin tietolähteisiin kuten kirjoihin. Jos ei jaksa lukea, niin äänikirjojakin on Venäjän historiasta ja Putinin Venäjästä vaikka kuinka ja paljon, samoin kuin laatudokumentteja. Kun on tarpeeksi paljon lukenut, alkaa muodostua ehkä jotakuinkin monipuolinen ja objektiivinen käsitys aiheesta. Pätee aiheeseen kuin aiheeseen.

Sotahistoria ja poliittinen historia on äärettömän mielenkiintoista ja mukaansatempaavaa, ja käy harrastukseksta. Suosittelen lämpimästi tutustumaan Venäjän historiaan ainakin viime vuosisadan alusta lähtien, niin aukeaa paremmin se kehityskulku ja konteksti, jossa diktaattori Putinkin syntyi. Mieluummin sieltä jostain Pietari Suuresta alkaen.

Muoks. Yhdyn kuoroon, että ketjun aihe on "vähän" liian laaja.
 
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
261 703
Viestejä
4 544 665
Jäsenet
74 832
Uusin jäsen
Make1234

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom