Nyt ehdin asentaa toisen LSI hobon ja flashata IT biosin siihen, kun ei pakanan corsair pelinäppäimistö anna painaa ctrl c käynnistyksessä... Loppui Intelin emolevystä pci-e paikatkin kun on 2 LSI korttia ja yksi Vega näytönohjain..
Sattui myös olemaan varastossa SFF8087-4xSFF8482 kaapeli valmiina, mutta tuli tilattua silti vahingossa uusi kaapeli
.
Tandbergin aseman ostin ja kyllä se on Toukokuussa 2017 IBM valmistama H asema, joka imee LTO6 ja 7 nauha kasetteja. LTO7 6/15TB RW nauhat maksoivat 49€/kpl postikuluineen, mutta kai sitä HP Enterprice nauhoista maksaakin sitten hieman enterprice hinnankin
(ei ole mitään hajua ovatko laadukkaita, oletan että ovat parempia kuin nimettömät mediat).
IBM ltfs minimi työkalujen asennuksen jälkeen asetin LTO asemalle tunnuksen ja formatoin uuden kasetin.
Kokeilin puskea dataa windows 10 omalla copy ohjelmalla, ja se käyttäytyy kummasti niin että 8s välein tulee 0.5s paussi mutta nauha jatkaa kirjoitusta silti (puskurissa on vielä dataa) onneksi levyasema pystyy puskemaan dataa 540Mt/s (4kt) niin LTO7 aseman ei tarvitse pysähtyä. Kokeilin sitten preroll postia ja näyttää data menevän LTO7 asemalle tasaista 320Mt/s nopeudella, tiedostoina sekalaisia isoimmat 4gt ja pienimmät 7kt md5. Asema ilmeisesti pystyy hidastamaan n. 250Mt/s mutta normaalilla WD RED kiintolevyillä 7kt suuruisten tiedostojen siirto ei varmana tule onnistumaan 250Mt/s nopeudella
Kirjoituksen 100% jälkeen asema ottaa takaisin päin kelatessaan kierroksia aivan tajuttomasti (
alkoi tuntumaan melkein yhtä kovilta kierroksilta kuin GSX750 pyörässä) kun nauhan joutuu kelaamaan alkuun.
Pitänee katsoa mitä softaa tässä alkaa käyttämään, silla windowsin oma copy ei tunnu oikein tiedostojen palautuksessa hanskaavan tiedostojen fyysistä järjestystä nauhalla. Tai sitten pitäisi jostain "hankkia" HP smartcopy for ltfs.
Sellainen huomio tuli myös että ei kannata taustalla pakata dataa, sillä nauhalle kirjoitus tuntuu heti hidastuvan, vaikka mikään asema ei ole pullonkaulana, ilmeisesti intelin 6700k ei jaksa ruokkia i/o dataa jokaiselle laitteelle.
Noh ehkä seuraavaksi tulee threadripperiä kotiin.
Myöskin en huomannut että kukaan olisi sanonut, mutta ilmeisesti LTO RW nauhat ovat suunniteltu kestämään luotettavana 250 kelauskertaa, eli shoeshining kuluttaa nauhan nopeasti loppuun. WORM nauhoista ei ole tietämystä.
Edit:Näköjään 250 kertaa tarkoittaa täyttä tiedosto kirjoitus kertaa, eli lto7
kasetti fyysisesti kestää päästä päähän kirjoitusta 28000 kertaa arvioidusti.
Jos ei käytä maksullista ohjelmaa, kantsii käyttää pathscan tms. ohjelmaa ettei ole yli 255 tiedostonimiä, saattaa ltfs kirjoitus epäonnistua. Myös ltfs ei tainnut tykätä * ? < > : " | / \ merkeistä tiedostonimissä..
Jos joku muu lukee tätä niin ehkä normi käyttäjälle LTO5 tai LTO4 on helpompi käyttää, niin ei tarvitse stagin areaa käyttää, sillä LTO7 asema tarvitsee imeä dataa 250-320Mt/s LTO8 360MB/s LTO6 170Mt/s, LTO5 140MB/s LTO4 120MB/s LTO3 80MB/s jne.
Niin normaali 1Gb koti lan verkko ei jaksa siirtää kuin 112Mt/s (pois huomioiden win10 ja smb3 nopeutus vaihtoehdot).
Edit
Pöh, jos käyttää kunnon softaa, joka osaa hyödyntää ibm lto7 aseman 12 eri nopeutta, niin välttyy shoeshingiltä.
LTO8 asemat ovat juuri putkahtaneet myyntiin LTO8 ja LTO7M8 (käyttää LTO7 nauhaa jolle voi tallentaa 1.5x enemmän mitä normaalisti). LTO8 nauhat näyttävät olevan aika kalliita (mitä tietenkin julkaisun kynnyksellä aina ovat) kun pitää ilmeisesti olla parempilaatuisia, mitä aikaisemmat.
Itse en oikein luota tuohon LTO8 täysin uudehkoon tunnelimagneettipäähän TMR, vaan pidän vanhanaikaista 32kanavaista GMR päätä varmempana.
(LTO6 asemassa taisi olla 16 kanavainen GMR)
Tosin LTO7 nauhat on jo barium-ferrite matskusta tehty joka on jo valmiiksi oksidoitunutta, kun taas LTO6 ja vanhemmat sisältää pelkkää metalli partikkeleita, jotka voi myöhemmin oksidoitua?
Edit:Näköjään LTO6 nauhoja on myös saatavilla BaFe pigmentillä.
Edit:No jopas on, löytyi ihme ohjelma joka kirjoittaa 100-120Mt/s lto7 nauhalle nätisti