Lisäaineet ja haitalliset kemikaalit ruoassa - mitä vältät ja mitä oireita olet saanut?

Liittynyt
24.12.2016
Viestejä
976
Keskustelua elintarvikkeiden lisäaineista ja haitta-aineista joita välttelette. Tämä keskustelu voisi liittyä yleisesti elintarviketurvallisuuteen, lisäaineisiin ja muihin kemikaaleihin, joita ruokiin ja niiden raaka-aineisiin lisätään tai joita niihin jää. Kokemuksia erilaisista lisäaineista, niiden haittavaikutuksista ja tutkimuksista.

Itse välttelen tuotteita joissa on paljon erilaisia lisäaineita. Lähinnä periaatteena on, että aineilla yritetään feikata ruokaan jotain mitä siinä ei oikeasti ole. Ostan mieluummin aitoa tavaraa. Kyse ei yleensä ole aineisiin liittyvästä hysteriasta tai pelosta, vaan periaatteesta.

Yhden tai kahden aineen tiedän aiheuttavan minulla allergiaa. Monia muita välttelen muuten vain. Lista aineista, joita pidän bannissa:

-atsovärit (olivat Suomessa kiellettyä ennen kuin liityimme EU:hun)
-briljanttisininen (aiheuttaa minulla ja monilla muilla allergiaa, mm. iho-oireita)
-natriumglutamaatti (tottelee nyös nimeä hiivauute, aromivahvenne joka saa kengänpohjankin maistumaan lihalta, voi aiheuttaa väsymystä tms.)
-aspartaami (laitoin banniin tämän kokonaan, kun WHO nyt vihdoin lisäsi tämän mahdollisesti syöpää aiheuttavien listalle)

Lisäksi välttelen auringonkukkaöljyä, palmuöljyä ja rypsiöljyä näiden haitallisuuden ja osittain eettisten ongelmien takia.

Mistä minulle tämä aihe tuli mieleen ja miksi viestiketjun halusin perustaa, niin en löytänyt mitään vastaavaa ketjua, johon olisin kirjoittanut seuraavasta ongelmasta. Ostin Lidlistä rommi-rusina-jäätelöä, jossa oli hyvin vahva rommin maku. Jäätelö maistui minulle ihan hyvin. Rommin makua jäätelöön tuli keinotekoisesta rommiaromista, jota siihen oli lisätty aika reippaasti. Ongelmaksi tuli se, että vielä päiviä jäätelön syömisestä pystyin maistamaan tuon rommin maun suussani. Nyt aikaa on kulunut jo useita viikkoja ja pystyn yhä maistamaan rommiaromin nielussani. Yritin tutkia tätä aihetta, mutta en löytänyt mistään vastauksia. Rommiaromin maku siis jäi suuhini pysyvästi syötyäni jäätelöä. Ei kovin kiva juttu. En ole varma, onko aine niin vahvaa, että sitä on nielussani vieläkin pieniä pitoisuuksia jääminä. Vai vaurioittiko se makuhermoja jotenkin, että hermot jäivät aktiiviseksi tuolle aromille pysyvästi....
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 426
Ainoat mitä itse välttelen on keinomakeutusaineet, erityisesti aspartaami. Sitäkin lähinnä sen takia kun se maistuu ainakin minun mielestäni ihan hirveältä. Muissakin keinomakeutusaineissa on vähän samaa vikaa, maistuvat yleensä pahalle.

No, okei, palmuöljyäkin koittaa vähän vältellä kun sekin omassa suussa maistuu jotenkin oudolta ja tietty jos on kaksi vaihtoehtoa, toisessa iso kasa turhia väriaineita ja E-koodeja ja toinen missä niitä on huomattavasti vähemmin niin tulee kyllä valittua jälkimmäinen.
 
Liittynyt
05.11.2021
Viestejä
44
Aspartaamiakin haitallisempia, eli 2A-luokan karsinogeenejä ovat sitten punainen liha ja yli 65 asteiset juomat, joten tarkkana sen kahvin lämpötilan ja grillauksen kanssa...puhumattakaan jos menet sen lihan hiiltämään pinnasta (koskee myös tummaksi paahdettua leipää). Sisältävät sen jälkeen polyaromaattisia hiilivetyketjuja ja heterosyklisiä amiineja sekä muita saatanoita
 
Liittynyt
24.12.2016
Viestejä
976
Aspartaamiakin haitallisempia, eli 2A-luokan karsinogeenejä ovat sitten punainen liha ja yli 65 asteiset juomat, joten tarkkana sen kahvin lämpötilan ja grillauksen kanssa...puhumattakaan jos menet sen lihan hiiltämään pinnasta (koskee myös tummaksi paahdettua leipää). Sisältävät sen jälkeen polyaromaattisia hiilivetyketjuja ja heterosyklisiä amiineja sekä muita saatanoita
Liha, kahvi ja paahtoleivät eivät tosin ole lisäaineita, joten siinä mielessä OT ja dereilausta.

Eipä ole natriumglutamaatti aiheuttanut mitään oireita. Päivittäisessä käytössä ja tosiaan ruoka maistuu maukkaalta, kun MSG:ta pistää sekaan.
Ei kai nuo kaikille tai ainakaan kovin herkästi aiheuta mitään yliherkkyysoireita. Mutta eihän sitä aina tiedä, mistä joku outo väsymystila tai päänsärky johtuu. Voi johtua tai olla johtumatta lisäaineista. Se huono tuossa MSG:ssä on, että kun sitä tottuu käyttämään, niin mikään ei sitten sen jälkee enää maistu miltään ilman sitä. Voi myös aiheuttaa lihavuutta, koska ruoka maistuu niin maan taivaan hyvältä.

Itselläni meni todella pitkään, että tajusin briljanttisinisen väriaineen aiheuttavan minulle todella pahaa ihottumaa. Onneksi tuota on suht helppo vältellä. Kunhan ei syö sinistä ruokaa, ja vihreän kohdalla tarkistaa onko käytetty sinistä väriä vihreän saamiseen.
 
Liittynyt
05.11.2021
Viestejä
44
Liha, kahvi ja paahtoleivät eivät tosin ole lisäaineita, joten siinä mielessä OT ja dereilausta.
Otsikossa kuitenkin myös "haitalliset kemikaalit" joten ei OT, sillä kemikaali-termillä ei yleisesti tarkoiteta pelkästään teollisesti tuotettuja yhdisteitä. Tai sitten otsikkoa olisi hyvä muokata spesifimmäksi "teollisesti valmistetut kemikaalit".


No mutta, itsellä tuli nuorena koko kehon nokkosrokko ja johtui hyvin todennäköisesti isohkosta määrästä syötyjä makeisia, joissa oli käytetty atsovärejä. Sen koommin ei ole moista tullut, mutta toki altistus silloin per kg on ollut suurempi mitä nykyään...enkä tarkoita, että makeisia tulisi syötyä yhtään vähempää, vaan kasvaneesta massasta :D
 
Liittynyt
22.12.2022
Viestejä
140
Aspartaamiakin haitallisempia, eli 2A-luokan karsinogeenejä ovat sitten punainen liha ja yli 65 asteiset juomat, joten tarkkana sen kahvin lämpötilan ja grillauksen kanssa...puhumattakaan jos menet sen lihan hiiltämään pinnasta (koskee myös tummaksi paahdettua leipää). Sisältävät sen jälkeen polyaromaattisia hiilivetyketjuja ja heterosyklisiä amiineja sekä muita saatanoita
Jotain tällaistä soopaa kaverikin selitti, kun grillattiin syksyllä mökillä. Tuo oli kuulemma hirveän paha juttu.. Mutta kuitenkin siinä illan aikana kaveri joi toistakymmentä kaljaa ja puoli pulloa viskiä. :D

Mutta joo.. Todennäköisesti kun mennään 20-30 vuotta eteenpäin, niin monet näistä tämän päivän lisäaineista ovat ehdottomalla kieltolistalla kun tutkimus kehittyy.. Näistä löytyy todennäköisesti syypäitä esim. Parkinsonin tautiin, Alzheimeriin, Crohnin tautiin, jne.
 
Liittynyt
05.11.2021
Viestejä
44
Jotain tällaistä soopaa kaverikin selitti, kun grillattiin syksyllä mökillä. Tuo oli kuulemma hirveän paha juttu.. Mutta kuitenkin siinä illan aikana kaveri joi toistakymmentä kaljaa ja puoli pulloa viskiä. :D

Mutta joo.. Todennäköisesti kun mennään 20-30 vuotta eteenpäin, niin monet näistä tämän päivän lisäaineista ovat ehdottomalla kieltolistalla kun tutkimus kehittyy.. Näistä löytyy todennäköisesti syypäitä esim. Parkinsonin tautiin, Alzheimeriin, Crohnin tautiin, jne.
Pitää toki muistaa, että kaksi ensimmäistä ovat vahvasti korkean iän tauteja ja elinajanodotteen kasvettua myös tapauksia tulee enemmän, koska todennäköisyys kasvaa. Toki diagnostiikan herkistymiselläkin on osansa. Crohnin taudillahan on mielenkiintoinen hygieniahypoteesi, eli parantuneen hygienian johdosta altistuminen eli tekijöille vähenee ja t-solut jäävät ikäänkuin kehittymättä, jolloin riski kroonisille tulehduksellisille sairauksille kasvaa. Mutta se on niin monen tekijän summa, ettei kukaan tiedä varmaksi. Makeutusaineillakin saattaa olla rooli, mutta toisaalta ylimääräinen sokerikin on sen verran haitallista, että se makea virvoitusjuoma tulisi kokonaan jättää juomatta
 
Liittynyt
13.01.2021
Viestejä
889
Pitää toki muistaa, että kaksi ensimmäistä ovat vahvasti korkean iän tauteja ja elinajanodotteen kasvettua myös tapauksia tulee enemmän, koska todennäköisyys kasvaa. Toki diagnostiikan herkistymiselläkin on osansa. Crohnin taudillahan on mielenkiintoinen hygieniahypoteesi, eli parantuneen hygienian johdosta altistuminen eli tekijöille vähenee ja t-solut jäävät ikäänkuin kehittymättä, jolloin riski kroonisille tulehduksellisille sairauksille kasvaa. Mutta se on niin monen tekijän summa, ettei kukaan tiedä varmaksi. Makeutusaineillakin saattaa olla rooli, mutta toisaalta ylimääräinen sokerikin on sen verran haitallista, että se makea virvoitusjuoma tulisi kokonaan jättää juomatta
Tätä hypoteesia on käytetty muihinkin sairauksiin kuten astmaan, joihinkin yliherkkyyksiin ja atooppiseen ihottumaan. Atooppista ihottumaa tutkittiin suomalaisten ja venäläisten välillä ja venäläisillä atooppista ihottumaa oli huomattavasti vähemmän kuin suomalaisilla. Selityskeksi tarjottiin tätä samaa hygieniaeroa ja altistumista bakteereille. En ole nähnyt tutkimusta, mutta jostain luin tai lääkäri asiasta mainitsi.

Tästä aasin sillalla aiheeseen, perheessä on atooppista ihottumaa ja yhdellä heistä ainakin sitruunahappo tuntuu pahentavan sitä, ehkä myös tietyt väriaineet joita käytetään esim hedelmäkarkeissa. Kahdella muulla atoopikolla perheessä taas ei tunnu sitruunahappo vaikuttavan ollenkaan.
 
Liittynyt
18.08.2021
Viestejä
2 329
Liha, kahvi ja paahtoleivät eivät tosin ole lisäaineita, joten siinä mielessä OT ja dereilausta.
Punaisessa lihassa tosin käytetään hyvin yleisesti säilöntöaineena nitriittiä, joka on oikeasti aika haitallista. Mutta eihän me varmaan sellaisista välitetä, paljon enemmän kannattaa olla huolissaan maailman tutkituimpiin lisäaineisiin kuuluvasta aspartaamista, joka saattaa ehkä aiheuttaa syöpää jos tyyliiin kiskot lavallisen makeutusainelimpparia joka päivä vuosikymmenien ajan. :)
 
Liittynyt
24.12.2016
Viestejä
976
Punaisessa lihassa tosin käytetään hyvin yleisesti säilöntöaineena nitriittiä, joka on oikeasti aika haitallista. Mutta eihän me varmaan sellaisista välitetä, paljon enemmän kannattaa olla huolissaan maailman tutkituimpiin lisäaineisiin kuuluvasta aspartaamista, joka saattaa ehkä aiheuttaa syöpää jos tyyliiin kiskot lavallisen makeutusainelimpparia joka päivä vuosikymmenien ajan. :)
Valmiiksi pakattu ja kypsänä myytävä liha tosiaan käytännössä aina sisältää natriuminitriittiä. Makkarat, leikkeleet, nakit, einekset, lihapullat ja vastaavat sisältävät tuota. Sillä saadaan kypsään lihaan myös punaista väriä. Kannattaa välttää ja näköjään itse unohdin kokonaan mainita tämän.

Kannattaa ostaa liha raakana ja valmistaa itse, niin ei tule tuota syötyä liikaa.
 
Liittynyt
13.01.2021
Viestejä
889
Valmiiksi pakattu ja kypsänä myytävä liha tosiaan käytännössä aina sisältää natriuminitriittiä. Makkarat, leikkeleet, nakit, einekset, lihapullat ja vastaavat sisältävät tuota. Sillä saadaan kypsään lihaan myös punaista väriä. Kannattaa välttää ja näköjään itse unohdin kokonaan mainita tämän.

Kannattaa ostaa liha raakana ja valmistaa itse, niin ei tule tuota syötyä liikaa.
Tietysti jos makkarasta tykkää niin on melko työlästä tehdä makkaraa toistuvasti viikottaiseen tarpeeseen. Einekset asia erikseen ja ne onkin helppo korvata itse tehdyillä ruuilla vaikka päivittäin.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
240 988
Viestejä
4 209 048
Jäsenet
71 000
Uusin jäsen
Jebbels

Hinta.fi

Ylös Bottom