Macbookin (i7 MB Pro Late 2011) näytönohjaimen korahdettua (6750m) tuli itsekin joku aika sitten asennettua Linux Mint macOS:n rinnalle, kun kerran Windows ei enää toimi. Intelin HD3000 sentään toimii sekä macOS:ssä että Linuxissa, kunhan AMD:n kortti on poistettu käytöstä. *1) Kiitos tästä, Apple ja luokattoman vikaherkkä AMD.
Nyt kun on jokunen viikko tullut touhuiltua tämän kanssa, niin täytyy sanoa, että kokeilemistani Linux-jakeluista Mint on ollut helpoin ja viimestellyin. Melkein kaikki toimii ilman sen suurempia säätöjä. Touchpadin kanssa oli jotain pientä ongelmaa aluksi, mutta pienen pähkäilyn jälkeen sekin ongelma korjaantui Synapticsin ajuripaketin asentamalla. *2)
Työpöytäympäristöistä Cinnamon miellyttää omaa silmääni parhaiten. Oman työpöytäni olen muokannut jonnekin macOS:n ja Windowsin välimaastoon. Teemoja, ikoneita ynnä muita turhakkeita visuaaliseen hienosäätämiseen löytyy hyvin. macOS:stä tutut touchpad-eleet toimivat asentamalla xdotoolin sekä fusuman. *3)
Windowsista on ikävä lähinnä kaupallisia ohjelmia. LibreOffice ei ymmärrettävästi yllä ihan MS Officen tasolle. Pelkästään taulukoiden luonti Calcissa on jotain käsittämätöntä, kun on tottunut sen kaupallisen kilpailijan helppouteen. Miksei se voi olla vaan "Insert Table?" Tuntuu, että tuo on tehty erilaiseksi vaan erilaisuuden, ei käytännöllisyyden, vuoksi. Ulkonäöllisesti LibreOfficen sentään saa näyttämään aika liki samalta, jos niin haluaa (ainakin versiosta 6.4 lähtien).
Hinta huomioon ottaen (ilmainen) GIMP on kohtalaisen monipuolinen korvike Corelin Paint Shop Prolle. Lisäpalikoitakin sille löytyy melko mukavasti. Perusläppärikäyttöön GIMP ainakin riittää itselleni ihan hyvin, mutta joku vaativampi voi olla toista mieltä.
Spotify, Netflix, HBO, Viaplay ym. palvelut toimivat nykyään siinä kuin Windowsissakin. FreeDomea ei taida saada säädettyä Linuxiin, mutta onneksi vaihtoehtoja löytyy. Windscribe on toiminut hyvin kaikissa laitteissani (Android, Linux, Windows, macOS).
Myöskään Google- ja OneDrivelle ei ikävä kyllä ole virallista tukea, mutta jotain vastineita löytyi kyllä. *4) Olen tyytynyt käyttämään noita toistaiseksi selaimella sekä virtuaali-Windowsin puolella.
Windowsin pelivalikoimaan tottuneelle Linux voi olla aika järkytys. Pelituki on edelleen koko lailla olematonta. Onneksi korttipelit (lähinnä pasianssi) ja miinaharava löytyvät. Atari ST-, Amiga- ja C64 -emulaattorit löytyvät myös, jos nostalgiafiilikset sattuvat pahasti iskemään.
Virtuaali-Windowsia olen käyttänyt sekä VirtualBoxilla että VMWaren ilmaisversiolla. VBox vaikuttaa olevan läppärillä asteen verran nopeampi.
macOS:n puolella akun kesto on huomattavasti parempi kuin Linuxissa. TLP:n asentamisen jälkeen ero ehkä kaventui pikkasen, mutta sen jälkeenkin macOS on kuin Duracell-pupu Linuxiin verrattuna. TLP = Linux Advanced Power Management. Sama homma oli Windowin kanssa, joten lienee Applen käyttis melko hyvin optimoitu macOS:lle (d'uhh!).
Pienistä puutteista huolimatta tykästyin Mintiin sen verran, että macOS sai jäädä koneelta kokonaan pois. Virtuaali-Windows käynnistyy aina silloin tällöin, mutta senkin käyttö on selvästi vähentynyt. Pöytäkoneesta Windows vielä löytyy (nyt ja tulevaisuudessakin), mutta läppäriin Mint taisi tulla jäädäkseen. Jos säätäminen ja ongelmanratkonta ei kiinnostaisi pätkääkään, niin olisi kyllä tämä projekti saattanut jäädä tekemättä (ts. ymmärrän kyllä, miksi ihmiset käyttävät Windowssia ja macOS:ää). Hauska, turvallinen (?) sekä isovelivapaa vaihtoehto tämä ainakin on. Tai olisi, ellen käyttäisi Googlen Chromea. :-D
EDIT: Viikonloppuna tuli kaivettua laatikosta vielä toinenkin vanha Macbook-läppäri (core2duo 13" 2010 Pro) esiin ja asennettua siihen Mint (Mate-versio). High Sierran tuki ei taida enää jatkua kovin pitkään, niin nyt on varauduttu siihenkin. Akku kestää i7-mäkistä poiketen jopa paremmin kuin macOS:n puolella (Windows kympistä puhumattakaan). Pikkaisen joutui säätämään nvidian ajureiden ja näytön taustavalon kirkkauden säädön kanssa, mutta sen kummempia ongelmia ei ilmennyt. Kone on yllättävän ripeä, eikä lämpiä tai huudata tuulettimia.
Yleisellä tasolla ei tämäkään vuosi vielä taida olla Linuxin vuosi, mutta itsellä reilu 15v satunnaisen käytön ja harkinnan jälkeen se taisi vihdoin lyödä itsensä läpi (kokeiltu on jo useaan otteeseen 90-luvun lopuilta saakka, mutta aina routa ajoi porsaan kotiin Windowsin pariin). Nyt tätä uskaltaa suositella muillekin kuin vihamiehilleen.