Linux kysymyksiä

Liittynyt
30.09.2022
Viestejä
16
Fedorasta ainakin löytyy oletuksena Gnome Boxes, jota olen käyttänyt jos on tullut tarve ajaa jotain Windows-softaa natiivisti. Siinä on pyritty helppouteen työpöytäkäytössä:

While virt-manager does a very good job as a virtual machine management software, it's very much tailored for system administration and virtual machines. Boxes, on the other hand, is targeted towards a typical desktop end-user who wants either a very safe and easy way to try out new operating systems or new (potentially unstable) versions of her/his favorite operating system(s), or needs to connect to a remote machine (home-office connection being a typical use-case). For this reason, Boxes does not provide many of the advanced options to tweak virtual machines provided by virt-manager. Instead, Boxes focuses on getting things working out of the box with very little input from user.
 
Liittynyt
21.06.2017
Viestejä
6 448
Joo, jos kiinnostusta on käyttää aikaa opetella virtuaalikoneiden tekemistä ja säätämistä terminaalin kautta. 3rd partynä löytyy jotain gui-softaa qemulle. Vaikuttaa kokonaisuutena vaikeammalta kuin esim. vbox joka on helppo asentaa ja guista säätää. Kukin säätää omaa "sontaansa".
No virt-manager on ainakin omiin tarkeisiini riittänyt niin että promptin kautta tai käsin ei ole tarttenu juurikaan mitään tehdä. Ja virt-manager ollut hyvin pitkään jo olemassa, eli sen toiminta on jo hioutunut varsin hyväksi.

qemu/kvm tukee kattavasti libvirt apia, jota taas virt-manager käyttää. Ja pikaisesti mitä googletin niin libvirt tuki löytyy ilmeisesti myös vmware kikkareesta, joten kaiken järjen mukaan tolla virt-managerilla pitäisi onnistua myös vmware hypervisorin käskyttäminen.

cockpit tarjoaa myös suht kattavan vm hallinnan webbipohjaisesti ja ollut ihan hyvin toimiva kikotin myös.
 
Liittynyt
21.06.2017
Viestejä
6 448
Olen kyllä kovasti eri mieltä tästä virt-managerista/qemusta, sen "helppoudesta". Mintissä apt tarjoaa jotain 2019 versiota ja virt-managerin sivuilla download tar.gz-paketille antaa 404 virhettä.. ja pitäisikö tuo source sitten osata buildata itse jne. Sivuilla ei ole edes mitään dokumentaatiota/käyttöopasta. Githubin perusteella softa on yhden miehen tekele ollut n. 10 vuotta, tosin hemmo näyttäisi olevan red hatilla samoissa hommissa. Mistään ei näe että pystyykö tuolla esim. snapshotteja guissa hallinnoimaan. Sanoisin kyllä, että on selvästi vaikeampi asentaa ja käyttää kuin vbox, varsinkin sellaiselle joka ei terminaalia mielellään käytä, ei ainakaan kaikkeen ja noin monimutkaiseen. EDIT: jokainen käyttää mitä tykkää, itse suosittelen ei-niin-propellihattuiselle vboxia.
Vai niin. Jos nyt lähdetään purkamaan tätä niin juuri testasin ja virt-managerin sivuilta lataus onnistuu kyllä.

Mutta vaikka ei onnistuisi, niin ei tartte kovin paljo silmäillä sivustoa että tämä osuu silmään:

1675978649919.png


Jossa on siis linkki githubiin ja suora git clone komento myös mikäli sivulla oleva lataus ei sattuisi toimimaan.

Ittellä Fedora 37 näyttää näin:

Koodi:
[root@nas ~]# dnf info virt-manager
Last metadata expiration check: 0:21:25 ago on Thu 09 Feb 2023 23:00:41 EET.
Installed Packages
Name         : virt-manager
Version      : 4.1.0
Release      : 1.fc37
Architecture : noarch
Size         : 3.6 M
Source       : virt-manager-4.1.0-1.fc37.src.rpm
Repository   : @System
From repo    : fedora
Summary      : Desktop tool for managing virtual machines via libvirt
URL          : https://virt-manager.org/
License      : GPLv2+
Description  : Virtual Machine Manager provides a graphical tool for administering virtual
             : machines for KVM, Xen, and LXC. Start, stop, add or remove virtual devices,
             : connect to a graphical or serial console, and see resource usage statistics
             : for existing VMs on local or remote machines. Uses libvirt as the backend
             : management API.
Eli viimeisintä hottia. Jos mint tarjoaa jotain ikivanhaa niin se ei ole virt-managerin vika vaan mintin. Voi olla että vaatii mintissä jonkun muun pakettirepon jotta saa uudempaa jos virallisessa repossa ei ole kyseiselle paketille ylläpitäjää. Tai sitten mintin kehittäjiä ei vaan virtuaalijutut kiinnosta eikä siihen puoleen ole panostettu.

Itse kääntäminen sorsista on toki vaihtoehto, mutta itte ainakin mieluummin suosin sellaista tapaa että hörppään source rpm paketin jolloin saan .spec filen joka on siis ns. ohje rpmbuild komennolle miten kyseinen paketti tehdään.
Tämän jälkeen sitten source hakemistoon päivitän softan uusimman source paketin ja teen versiomuutoksen tuohon .spec tiedostoon ja lopuksi rpmbuild perään. Näin toimimalla mulla ei ole ns. käsin asennettuja softia.
En apt maailmasta osaa sanoa, mutta kai siellä joku vastaava onnistuu myös.

Hiukan googlettelua niin löytyy juttu vuodelta 2014 jolloin virt-manager on saanut snapshot tuen.

Toki jokainen saa käyttää mitä haluaa, mutta varsinkin linuxin kohdalla ne 3rd party hässäkät tahtoo toimia sitten vähän miten sattuu koska linux jakeluita on niin vino läjä. On aika vaikeaa laittaa binääri jakelua jostain kikottimesta liikkeelle joka takuu varmasti toimii kaikissa distroissa. Sen takia linux puolella kannattaa suosia mahdollisimman paljon distron natiiveja työkaluja.

Windows puolella taas jos pro version omaa windowsista niin kannattaa asentaa hyper-v.

qemun työkalut siitä kivoja että qemu-img kanssa voi noita virtuaalikone imageita konvertoida helposti ristiinrastiin.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 243
Jos nyt lähdetään purkamaan tätä niin juuri testasin ja virt-managerin sivuilta lataus onnistuu kyllä.
Aiemmin ei toiminut, antoi 404 virhettä.. joku fiksannut tällä välin.

Jos mint tarjoaa jotain ikivanhaa niin se ei ole virt-managerin vika vaan mintin.
Tää nyt oli jo toinen tällainen viesti niin vastataan; pointti oli siinä, että kuinka vähän vaihtoehtoja ja sitä kautta vaikea tuota on asentaa niinkin suosittuun distroon kuin mint/ubuntu/debian. Pelkkä source tai distrojen oma paketointi (jos ollenkaan), ei muuta. Vboxilla deb/rpm eri distroille ja vielä eri versioille, ja lisäksi saa deb/rpm oma repon josta päivitykset valuu automaattisesti. Sanoisin, että paljon helpompaa, ainakin tällaiselle joka ei buildaa mitään softaa itse.

Tai sitten mintin kehittäjiä ei vaan virtuaalijutut kiinnosta eikä siihen puoleen ole panostettu.
No eipä ihan niin mene. Virtualboxia päivittävät aika hyvin, ei pelkästään kun uusi "base" versio tulee distrosta. Esim. mulla käytössä vielä ubuntu 20.04 pohjainen mintti ja viimeisin vbox versio tarjolla tähän on syyskuulta, 2 uudempaa versiota loka ja tammikuulta ei ole vielä tullut päivitettäväksi. Ja nyt ehkä erikoistapaus kun oraclelta tuli näköjään 7 versio uunista ulos lokakuussa joten voivat odotella sen kypsymistä ja sitten siihen päivitystä? EDIT: Toki ei tarjoa uusinta uutta aivan heti mutta eipä ole kauheasti perässä. EDIT2: Hyvin on vbox toiminut, ei lähelläkään sellaista katastrofia mikä vmwaren nopeassa testauksessa paljastui. Sitä testasin vain ihan huvikseni jos win pelit pyörisivät sillä paremmin.

On aika vaikeaa laittaa binääri jakelua jostain kikottimesta liikkeelle joka takuu varmasti toimii kaikissa distroissa.
Flatpak? Snap?
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
21.06.2017
Viestejä
6 448
Tää nyt oli jo toinen tällainen viesti niin vastataan; pointti oli siinä, että kuinka vähän vaihtoehtoja ja sitä kautta vaikea tuota on asentaa niinkin suosittuun distroon kuin mint/ubuntu/debian.
Se voi olla suosittu muuhunm kuin virtuaali puolen käyttöön. Fedora kun on käytännössä testialusta Red Hatin maksulliselle jakelulle ja siellä aika vahvana alueena virtualisointi, niin on aika luontevaa että Fedorassa tuo virtuaalipuoli on aika hyvällä mallilla.

No eipä ihan niin mene. Virtualboxia päivittävät aika hyvin, ei pelkästään kun uusi "base" versio tulee distrosta. Esim. mulla käytössä vielä ubuntu 20.04 pohjainen mintti ja viimeisin vbox versio tarjolla tähän on syyskuulta, 2 uudempaa versiota loka ja tammikuulta ei ole vielä tullut päivitettäväksi. Ja nyt ehkä erikoistapaus kun oraclelta tuli näköjään 7 versio uunista ulos lokakuussa joten voivat odotella sen kypsymistä ja sitten siihen päivitystä?
No kyllä se menee. Se ei ole mintin hyvyyttä että Oracle jaksaa 3rd party repoa ylläpitää ja jaella omaa kikotintaan useammalle distrolle.

1675985571954.png


Ja ei tuo nyt mikään kaiken kattava ole toi noitten tuki. Uusin Fedora esim puuttuu. Voi olla 36 paketti uppoaa tai sitten ei.

Toki vaihtoehtoja mutta eivät ongelmattomia.
 
Liittynyt
21.06.2017
Viestejä
6 448
Mitäs nyt sekoilet? Puhuin tuossa kuinka ne versiot tulee mint/ubuntu reposta, erikseen oli maininta oraclen omista jakelujutuista.
En mä mitään sekoile. Vaikka se mint jakelisikin tuota oraclen kikotinta omasta repostaan niin ei ne sitä itse buildaa kun on suljettua koodia käsittääkseni. Eli ne joko rippaa oraclen webistä tuon omalle palvelimelleen, tai sitten ovat lisänneet vain tuon oraclen repon paketinhallintaansa. Veikkaan jälkimmäistä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 243
EDIT: En ymmärrä tätä juttua enää ollenkaan. Annan olla.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
31.07.2017
Viestejä
1 294
Kysymys olisi ssh-sertifikaateista, kyseinen autentikointitapahan on siis ssh:ssa ihan standardikamaa perus avainautentikoinnin lisäksi, mutta käytetäänkö tuossa pohjalla myös käyttäjän yksityistä ja julkista avainta, sertifikaatit tuovat siis vain lisäturvakerroksen, että nyt ollaan autentikoitumassa oikealle serverille ja tarvittaessa ne voidaan myös peruuttaa helposti. Lisäksi onko tästä autentikointitavasta täällä kokemuksia, tuntuu olevan huomattavasti harvemmin käytössä kuin perus avainautentikointi
 
Liittynyt
17.03.2022
Viestejä
273
Minkä takia grub2-signed -paketin vaiheistettu jakelu on pysäytetty Ubuntu Jammy Ubuntu 22.04.2 LTS:ssä kokonaan? Tiedän, että sen voi pakottaa asentumaan, jos haluaa, mutta en nyt halua sitä tehdä. Olen koittanut tutkia asiaa vaiheistetun jakelun sivuilta, mutta en löydä selkeää syytä asialle. Ainoa syy, joka sieltä selviää on "The phasing of this update was manually stopped by an AA.", joka ei avaa asiaa ollenkaan...

Eli onko siellä joku bugi, jota yritetään korjata ja jos on niin mikä?
 
Liittynyt
18.03.2017
Viestejä
492
Kysymys olisi ssh-sertifikaateista, kyseinen autentikointitapahan on siis ssh:ssa ihan standardikamaa perus avainautentikoinnin lisäksi, mutta käytetäänkö tuossa pohjalla myös käyttäjän yksityistä ja julkista avainta, sertifikaatit tuovat siis vain lisäturvakerroksen, että nyt ollaan autentikoitumassa oikealle serverille ja tarvittaessa ne voidaan myös peruuttaa helposti. Lisäksi onko tästä autentikointitavasta täällä kokemuksia, tuntuu olevan huomattavasti harvemmin käytössä kuin perus avainautentikointi
Tuo on siis normaalin SSH-avainautentikoinnin päälle rakennettu lisäsysteemi, jolla voidaan haluttaessa tuoda keskitettyä hallittavuutta, ei niinkään lisäturvaa sinänsä (muuta kuin sen mitä keskitetty hallinta itsessään mahdollistaa).

Eli jos perustat SSH CA:n (joka on siis eri asia kuin SSL/TLS-puolella käytettävien X.509 sertifikaattien CA), voit alkaa allekirjoittaa käyttäjien ja/tai koneiden SSH-avaimia CA:lla, jolloin niistä tulee sertifikaatteja. Sertifikaatteihin voi määritellä rajallisen voimassaoloajan, ja käyttäjän/koneen nimen, joita ei voi muuttaa rikkomatta CA:n allekirjoitusta. Tämän jälkeen:

- voit viedä CA:n julkisen avaimen SSH-asiakaspäähän ja sanoa "tämä kone hyväksyy kaikki tämän SSH CA:n allekirjoittamat (sekä nykyiset että tulevat) konesertifikaatit ensinäkemältä ilman sitä tavallista "tähän koneeseen ei ole otettu yhteyttä aikaisemmin, luotetaanko? joo/ei" kysymystä, vaan konesertifikaattiin luotetaan automaattisesti jos siinä on ehjä CA:n allekirjoitus, ja koneennimi on se mitä sertifikaatissa sanotaan, eikä sertifikaatti ole vanhentunut. Ja sitten käyttäjille voidaan ihan oikeasti sanoa että jos SSH sanoo että koneen avain/sertifikaatti haisee pahalle, siihen koneeseen ei sitten pidä kirjautua.

- voit viedä CA:n julkisen avaimen SSH-palvelinpäähän ja sanoa "tämä kone hyväksyy vain oman firman SSH-käyttäjäsertifikaatteja, ei mitä tahansa SSH-avaimia." Ja sitten voit sanoa että "kaikki käyttäjät jotka pystyvät esittämään meidän CA:n allekirjoittaman SSH-sertifikaatin, saavat autentikoitua tähän koneeseen sertifikaatissaan olevalle käyttäjätunnukselle", myös sellaiset käyttäjät jota ei CA-autentikointia konfiguroitaessa vielä ollut olemassa. Tämä toimii hyvin yhteen keskitetyn käyttäjätietokannan (AD-integrointi, LDAP, NIS(yöks)) kanssa.

- ja jos käyttäjä lähtee ovet paukkuen, tai jokin kone varastetaan, ko. käyttäjän/koneen avaimet voidaan laittaa mustalle listalle ja levittää lista kaikkiin firman koneisiin, jolloin ko. käyttäjän avain lakkaa kelpaamasta kaikissa CA-autentikointisysteemiä käyttävissä koneissa, tai yhteydenottoyritys koneeseen joka tarjoaa mustalistattua koneavainta pysäytetään välittömästi. Näin esim. sellaiset temput jossa varastetaan firmasta (tai dyykataan firman SER-roskiksesta) kone, murretaan se ja viedään se sitten takaisin firmaan esiintymään jonain toisena palvelimena (=kaappaamaan salasanoja tai muuta tietoa) menevät SSH:n osalta myttyyn heti kun varkaus on huomattu ja avaimet mustalistattu.

- Lisäksi koska sertifikaattien voimassaoloaika voidaan rajata siinä vaiheessa kun niitä allekirjoitetaan CA:lla, voidaan tällä varmistaa että kadonneitten/huomaamatta vääriin käsiin joutuneiden SSH-avainten muodostama tietoturvauhka ei kestä määrättömän pitkään, vaan ne mitätöityvät itsestään sertifikaatin voimassaoloajan päättyessä.
Kesähessulle voidaan antaa SSH-käyttäjäsertifikaatti joka on voimassa vain määräaikaisen työsuhteen pituisen ajan, ja näin vältetään riski että tunnuksien sulkeminen unohtuu, koska kesähessun SSH-sertifikaatti on vanhennuttuaan mitätön.

Tällaiset jutut voivat olla merkityksellisiä kun pitää täyttää jonkin tietoturvastandardin vaatimukset, tai muuten pystyä todistamaan että SSH-avainautentikointia ei käytetä "villisti".
 
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
1 187
Mikähän on tämän päivän toimiva Linuxin etätyöpöytäpalvelin Windows clientille. Kokeilin huvikseni Pop!_OS xrdp viritystä ja sama testi Rocky Mate 8:ssa. Client Windows Remote Desktop Win 10:ssä.

Sinällään en ole nirso distron osalta, lähinnä olisi tarkoitus tehdä etätyöpöydällä kaikkea kokeilua dockerilla, pythonilla ja QGIS-softalla. Asennuksen helppous mielessä, ettei menis tunteja tunkatessa jotain asetuksia.


Kokeiltua...
Rocky Mate: Antaa laittaa salasanan, yhteys kaatuu SSL virheisiin, ei toimi ollenkaan. Foorumit ei oikein anna hyvää ohjetta että kannattaisi alkaa tunkkaamaan. Joku vinkkasi että X2Go olisi parempi, mutta eikös siinäkin ole viimeisin päivitys 4 vuoden takaa?

Pop!_OS vakio + xrdp. Etätyöpöytä käynnistyy ilman erityistä säätöä. Mutta jostain syystä heti kun clientti on VPN:n takana, yhteys on ihan sairaan hidas, jokainen hiiren napautus vie 4 sekuntia että kone reagoi. Vastaavaa siis myös Ubuntussa havainnut myös TeamViewer ja Anydesk käytössä, joka korjaantui asentamalla Ubuntu Mate, jonka jälkeen toiminta sulavaa. Tuo Pop!_OS tekee myös USEIN popuppeja, jossa kysyy salasanaa "Authentication is required to refresh the system repositories". Tekee käyttökelveottoman kun jatkuvaan keskeyttää työn. Ohje oli tehdä Polkit säätö, ettei kysele salasanaa, mutta Ubuntu-johdannaisissa 10 vuotta vanha polkit, niin se ei toimi etätyöpöydän kanssa.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 111


Ja ei tuo nyt mikään kaiken kattava ole toi noitten tuki. Uusin Fedora esim puuttuu. Voi olla 36 paketti uppoaa tai sitten ei.
36 paketti toimii kyllä 37:ssä pienen virittelyn jälkeen (tänään asensin Fedoran Kubuntun tilalle ja samalla vboxin).

adduser $USER vboxusers ja dnf install dkms kernel-devel gcc bzip2 make curl -- suoraanhan tuo uusin vbox ei toiminut Kubuntussakaan
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
21.06.2017
Viestejä
6 448
36 paketti toimii kyllä 37:ssä pienen virittelyn jälkeen (tänään asensin Fedoran Kubuntun tilalle ja samalla vboxin).

adduser $USER vboxusers ja dnf install dkms kernel-devel gcc bzip2 make curl -- suoraanhan tuo uusin vbox ei toiminut Kubuntussakaan
Niin monestihan kaikkea saa toimimaan virittelyllä, mutta aina ei viitsisi olla virittelemässä. :)
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 111
Niin monestihan kaikkea saa toimimaan virittelyllä, mutta aina ei viitsisi olla virittelemässä. :)
Näinpä. Onneksi näyttää nämä suosituimmat distrot hypänneen valovuoden eteenpäin lyhyessä ajassa. Pakollista säädettävää on aika vähän ja ongelman sattuessa joku toinen on yleensä jo ratkaissut sen. :cool:
 
Liittynyt
01.05.2019
Viestejä
320
Mikä olisi sopivin Linux versio 10v vanhaan läppäriin Windows 7:n tilalle? Mint?

Käyttönä olisi urheilustreamien katseleminen, tähän käyttöön olen vanhaa läppäriä valjastamassa. Plussaa jos saisi HDMI-liittimen toimimaan (W10 kanssa ei toiminut, koska näyttis ei tukenut ajureita, enkä saanut toimimaan millään ajureilla.)

Koneena n.10v vanha HP Pavilion, 4 ytimisellä prossulla, 500 Gt HDD, 4 Gt rammia.

Acestream Media-ohjelmisto ilmeisesti toimii myös Linuxissa?
 
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
5 485
Mikä olisi sopivin Linux versio 10v vanhaan läppäriin Windows 7:n tilalle? Mint?

Käyttönä olisi urheilustreamien katseleminen, tähän käyttöön olen vanhaa läppäriä valjastamassa. Plussaa jos saisi HDMI-liittimen toimimaan (W10 kanssa ei toiminut, koska näyttis ei tukenut ajureita, enkä saanut toimimaan millään ajureilla.)

Koneena n.10v vanha HP Pavilion, 4 ytimisellä prossulla, 500 Gt HDD, 4 Gt rammia.

Acestream Media-ohjelmisto ilmeisesti toimii myös Linuxissa?
Asenna tikulle Ventoy työkalu ja sitten kopsaat sinne kiinnostavien distrojen ISO imaget ja testailet ensin livenä vähän, et maistuuko käyttöliittymä jne...

Jos haluaa vähän kevyempää, vanhemmille koneille tarkoitettua, niin kokeile MXLinux.
 
Liittynyt
01.05.2019
Viestejä
320
Mä koitin joku vuosi sitten saada acestreamia toimimaan, taidot ja kärsivällisyys loppu.
Mint on hyvä valinta, mun suosikki mate versio.HDMI on ok mulla ollut DP portilla.
Jännä sinänsä, kun mainostavat nettisivuillaan
Asenna tikulle Ventoy työkalu ja sitten kopsaat sinne kiinnostavien distrojen ISO imaget ja testailet ensin livenä vähän, et maistuuko käyttöliittymä jne...

Jos haluaa vähän kevyempää, vanhemmille koneille tarkoitettua, niin kokeile MXLinux.
Näin täytyy kokeilla ja vertailla, kiitos.
 
Liittynyt
23.07.2017
Viestejä
241
Mikä olisi sopivin Linux versio 10v vanhaan läppäriin Windows 7:n tilalle? Mint?

Käyttönä olisi urheilustreamien katseleminen, tähän käyttöön olen vanhaa läppäriä valjastamassa. Plussaa jos saisi HDMI-liittimen toimimaan (W10 kanssa ei toiminut, koska näyttis ei tukenut ajureita, enkä saanut toimimaan millään ajureilla.)

Koneena n.10v vanha HP Pavilion, 4 ytimisellä prossulla, 500 Gt HDD, 4 Gt rammia.

Acestream Media-ohjelmisto ilmeisesti toimii myös Linuxissa?
Suosittelen vaihtamaan sen 10v HDD:n samalla sieltä pois kun kerran asennustöihin ryhdyt. Se hajoaa kuitenkin kohta. Pienin ja halvin SSD minkä löydät kelpaa tuohon käyttöön paremmin kuin hyvin ja saat rutkasti paremman käyttökokemuksen sekä käyttöikää lisää.
 
Liittynyt
31.12.2022
Viestejä
161
Mikä olisi sopivin Linux versio 10v vanhaan läppäriin Windows 7:n tilalle? Mint?

Käyttönä olisi urheilustreamien katseleminen, tähän käyttöön olen vanhaa läppäriä valjastamassa. Plussaa jos saisi HDMI-liittimen toimimaan (W10 kanssa ei toiminut, koska näyttis ei tukenut ajureita, enkä saanut toimimaan millään ajureilla.)

Koneena n.10v vanha HP Pavilion, 4 ytimisellä prossulla, 500 Gt HDD, 4 Gt rammia.

Acestream Media-ohjelmisto ilmeisesti toimii myös Linuxissa?
SO-DIMM DDR3-maksaa Torissa 1-10€/kpl, joten tuplaa ram 8 gigaan.

Ton ikäseen läppäriin voi laittaa minkä Linuxin vaan. Teho kyllä riittää. Kokeile Ventoylla mikä miellyttää eniten. Putsaa pölyt ja vaihda prossutahnat samalla kun vaihdat ssd:n sisään. Niitäkin saa käytettynä ja turvallista on.
 
Liittynyt
01.05.2019
Viestejä
320
Pystyykö kun kokeilee Linuxia USB-tikulta, asentamaan sovelluksia?

Sain nyt tikulta Ubuntu Desktop-version auki testitilassa, olisin kokeillut asentaa AceStream ohjelman mutten onnistunut. Johtuneeko vaan siitä ettei käyttistä ole asennettuna koneelle?

E: Pystyy näköjään. Ja Acestream asentui sovelluskaupasta. Acestream sivuilta ladattuna en saanu toimimaan. Myös streami lähti pyörimään nätisti.

Sen sijaan HDMI ei toimi edelleenkään. Ei löydy asetuksista koko HDMI kohtaa edes Displays valikosta. Hmm, lieneekö rikki koko HDMI.

Jos asennan Ubuntun HDD:lle, voinko enää ikinä asentaa Windows 10 takaisin (pyyhkiikö se vanhan Windows 7 lisenssin jotenkin kokonaan pois)? Windows 7 tarra on koneen pohjassa, jos siitä on nykyään enää mitään iloa Windows 10 altivoinnin osalta.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
16.03.2018
Viestejä
1 121
E: Pystyy näköjään. Ja Acestream asentui sovelluskaupasta.
Kappas sä opetat mulle uusia asioita :)
Mutta mites jos asennan Ubuntun HDD:lle, voinko enää ikinä asentaa Windows 10 takaisin (pyyhkiikö se vanhan Windows 7 lisenssin jotenkin kokonaan pois)?
Lisenssi numero on poltettu biosiin, käy setupissa ja tarkista usein näkyy sielä.
En tunne windowsssia eli pitääkö ensin asentaa 7 ja sitten 10???
En muista onko ubuntussa vakiona gparted mutta sillä voit tarkistaa hd:n mahdolliset piilotiedostot.

Nää jälkimmäiset kuuluisivat johonkin toiseen ketjuun.
 
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
5 485
Jos asennan Ubuntun HDD:lle, voinko enää ikinä asentaa Windows 10 takaisin (pyyhkiikö se vanhan Windows 7 lisenssin jotenkin kokonaan pois)? Windows 7 tarra on koneen pohjassa, jos siitä on nykyään enää mitään iloa Windows 10 altivoinnin osalta.
Eli olet päivittänyt tuon saiskan aikoinaan kymppiin, jolloin se on muuttunut digitaaliseksi koodiksi (tätä ei voi kirjoittaa talteen fyysisesti), "helpoiten" sen saa talteen kirjautumalla MS tilillä, jolloin se tallennetaan sinne (varmista asia ennen poistoa). Lisensseissä kuitenkin on paljon eroja, eli onkohan tuo OEM vai Retail koodi koneessa ja se sitten saattaa aiheuttaa ongelmia tulevaisuudessa.

Tai jos sattuu löytymään ylimääräinen levy, vaihtaa koneeseen ja testaa Linuxia, niin säilyy Windows vanhalla levyllä tallessa. Eipä nuo pienet levyt nykyään maksa paljoa ja taidettiin ehdottaa hankkimaan SSD, koska sen tulet huomaamaan miten paljon se nopeuttaa vanhaakin konetta!
Lisenssi numero on poltettu biosiin, käy setupissa ja tarkista usein näkyy sielä.
Oliko seiskan koodeja koskaan BIOSissa, sen verta vanhaa perua ja kyseessä muutenkin vanha kone:
Windows 7 tarra on koneen pohjassa
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 155
Sen sijaan HDMI ei toimi edelleenkään. Ei löydy asetuksista koko HDMI kohtaa edes Displays valikosta. Hmm, lieneekö rikki koko HDMI.
Oletko BIOSista käynyt kurkkaamassa ettei HDMI ole jollain tavalla disabloitu tms? Duunissa oli joku läppäri jossa ei joku näyttöliitäntä toiminut ja se oli BIOSista disablella. Sen kun laittoi enablelle niin rupesi toimimaan.

Ja jos tuo aktivointikoodi on BIOSissa niin sen saa kurkattua vaikkapa linuxin konsolissa. Löytyi omista muistiinpanoista seuraava:

Windowsin aktivointikoodin haku:
sudo cat /sys/firmware/acpi/tables/MSDM
 
Liittynyt
16.03.2018
Viestejä
1 121
Oliko seiskan koodeja koskaan BIOSissa
Suoraan sanottuna en tiedä, tosin xp:n sai asennettua moniin merkki läppäreihin.
Mulla on nyt käytössä jotain vahhempia lenovo pöytäkoneita niissä näkyy lisenssi, luutavast?? seiska.
 
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
1 187
CloneZilla ollut kätevä, sillä saa käyttöjärjestelmälevystä varmuuskopion. Saa sen Win 10:n ainakin sellaisena takaisin, kuin se olikin. En tunne mistä se kaivaa tiedon että koneessa ollut ennenkin Windows, kun yleensä ei ole kysellyt aktivointia. Uusimmissa koneissa on Biosissa maininta Windows-lisenssistä.
 
Liittynyt
16.03.2018
Viestejä
1 121
Windowsin aktivointikoodin haku:
sudo cat /sys/firmware/acpi/tables/MSDM
Toimii mulla lenovo M700 Desktop Tiny (vuodelta?)
Koodi:
fuji@fuji ~ $ sudo cat /sys/firmware/acpi/tables/MSDM
[sudo] password for fuji:
MSDMUELENOVOTC-FW   �AMI 676FN-6XKGK-PP7MC-MW34K-xxxxx
edit: fujitsun läppäri herjaa että hakemistoa ei ole.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
1 083
Toimii mulla lenovo M700 Desktop Tiny (vuodelta?)
Koodi:
fuji@fuji ~ $ sudo cat /sys/firmware/acpi/tables/MSDM
[sudo] password for fuji:
****
edit: fujitsun läppäri herjaa että hakemistoa ei ole.
Tuota lisenssiä ei varmaan kannata täällä kertoa?
 
Liittynyt
01.05.2019
Viestejä
320
Kiitos kaikille neuvoista!

W10 asennus hyväksyi tuon koneen pohjassa olevan tarran koodin ja asennuksen jälkeen aktivointi-kohdassa on nyt maininta että aktivoitu microsoft-tiliin liitetyllä digitaalisella käyttöoikeudella (käytin samaa MS-tiliä kuin ennenkin).

Biosista en löytänyt HDMI:lle asetuksia ollenkaan. Lienee niin rajoitettu koko Bios tässä mallissa?

Ulkosia kovoja on pari kappaletta, mutta ovat toistaiseksi muussa käytössä. Ajattelinkin seuraavaksi osioida HDD:n ja asentaa toiseen osioon Ubuntun tai Mintin (eipä ole tämmöstä ennen tullut kokeiltua). Tarvitsee perehtyä aiheeseen. Myös W10 ns. palautuslevyn voisi tehdä, tosin nopea homma tuo nyt oli asentaa tikultakin uudestaan (toki järjestelmäpäivitykset täytyy taas ladata).

Tässä mun koneessa on akkukin aivan finaalissa ja käyttö on niin vähäistä, etten viitsisi edes halvan SSD:n hinnan verran investoida (ainakaan vielä). Ennemmin hommaan uuden akun vielä tähän ensiksi.
 
Liittynyt
16.03.2018
Viestejä
1 121
Biosista en löytänyt HDMI:lle asetuksia ollenkaan.
Linux:lla sait kuitenkin kuvan?
Ajattelinkin seuraavaksi osioida HDD:n ja asentaa toiseen osioon Ubuntun tai Mintin (eipä ole tämmöstä ennen tullut kokeiltua
Mä olen varmaan turhaan epäluuloinen mutta vähän vierastan dual boottia, mulla oli joskus aikoinaan, ongelmissa joutuu instaamaan koko himmelin uudelleen.

Noita pieniä mekaanisia HD levyjä saa kolikoilla, harkitsisin. Ihan kelvollisia harjoitteluun nälkä kuitenkin kasvaa myöhemmin.

Toki mainitulla clonezilla lla saat kätevästi backupin ainakin windowssista.
 
Liittynyt
21.06.2017
Viestejä
6 448
Ulkosia kovoja on pari kappaletta, mutta ovat toistaiseksi muussa käytössä. Ajattelinkin seuraavaksi osioida HDD:n ja asentaa toiseen osioon Ubuntun tai Mintin (eipä ole tämmöstä ennen tullut kokeiltua). Tarvitsee perehtyä aiheeseen. Myös W10 ns. palautuslevyn voisi tehdä, tosin nopea homma tuo nyt oli asentaa tikultakin uudestaan (toki järjestelmäpäivitykset täytyy taas ladata).
Kivuttomampaa olis kyllä oma asema molemmille. Ottaa windowsin sisältävän aseman irti siksi aikaa kun asentaa linuksin toiselle asemalle ja tämän jälkeen molemmat takas kiinni.
Sitten voi UEFI bootti valikosta valita koneen käynnistyksessä että kumman käynnistää ja toisen voi biosista säätää vakiona käynnistymään kumman haluaa.

Mielestäni selkeämpi noin. Toki dual boot on vuosien saatossa kai parantunut ja kehittynyt, mutta ei se edelleenkään ongelmaton ole.
 
Liittynyt
17.03.2022
Viestejä
273
Minkälaisia ongelmia dual boot vielä aiheuttaa? Itsellä ei ole tullut (onko nyt jo?) pari vuotta Mint+Win10 kombolla onkelmia.
Joskus Windows saattaa päivityksen yhteydessä ylikirjoittaa bootloaderin omallaan. Omalle kohdalle muistaakseni kerran sattunut toi, et aika harvinaista IMHO...
 
Liittynyt
30.03.2021
Viestejä
217
Ei siitä oo kauaakaan kun GRUB pasko alleen jossain päivityksessä ja joutu liveusbilla korjaan. Nykyään boottaan suoraan UEFI:sta ei ole ollut onglemia eikä tarvi mitään kuppasia bootloadereita pyöritellä ja käynnistyykin nopeammin. Dual boot toimii myös kun näpäyttää UEFI boottivalikon auki käynnistäessä ja valitsee sieltä windows.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 155
Ei siitä oo kauaakaan kun GRUB pasko alleen jossain päivityksessä ja joutu liveusbilla korjaan. Nykyään boottaan suoraan UEFI:sta ei ole ollut onglemia eikä tarvi mitään kuppasia bootloadereita pyöritellä ja käynnistyykin nopeammin. Dual boot toimii myös kun näpäyttää UEFI boottivalikon auki käynnistäessä ja valitsee sieltä windows.
Juu, joku vuosi sitten GRUB hajosi jos oli secureboot päällä. Itsekin tuli pari konetta korjattua, onneksi oli servereissä iDRAC ettei tarvinnut toiselle puolelle suomea lähteä kiireellä ajelemaan.
 
Liittynyt
26.10.2016
Viestejä
550
Mikä olisi sopivin Linux versio 10v vanhaan läppäriin Windows 7:n tilalle? Mint?

Käyttönä olisi urheilustreamien katseleminen, tähän käyttöön olen vanhaa läppäriä valjastamassa. Plussaa jos saisi HDMI-liittimen toimimaan (W10 kanssa ei toiminut, koska näyttis ei tukenut ajureita, enkä saanut toimimaan millään ajureilla.)

Koneena n.10v vanha HP Pavilion, 4 ytimisellä prossulla, 500 Gt HDD, 4 Gt rammia.

Acestream Media-ohjelmisto ilmeisesti toimii myös Linuxissa?
Jos vielä kiinnostaa eri distroja kokeilla niin täältä suositus Voidille Enter the void

Tuo on rollin release distro eikä pohjaudu mihinkään toiseen distroon. Lisäksi löytyy 32 bittinen versio jos kivikautinen kone ja siihen tulee vielä jopa päivityksiä ja kernel uusimmassa versiossa. Oletus työpöytä on XFCE tai voi halutessaa asentaa jonkin muunkin. Täältä voi hakea löytyykö oma suosikki DE Enter the void - Packages

Omalla Asuksen EeePC mini läppärilä kokeillu kaikkia "keveitä" mutta tuo void oli yllätyksekseni omaan käyttöön paras käytettävyydeltä eikä vie juurikaan muisita niin 2GB on riittänyt ihan hyvin Youtube videoiden katseluun Falkon selailmella. Monet nettisivut tosin jo liian raskaita tuolle minun koneelle että kärsivällisyyttä hieman tarvii oli selain tai käyttöjärjestelmä mikä tahansa.
 
Liittynyt
17.03.2022
Viestejä
273
Päätin ottaa käyttöön linukoissa NFS-jaossa sijaitsevat profiilit ja siihen liittyen piti tietenkin siirtää paikallisen koneen profiilien tiedostot verkkojakoon. Kaksi tuoreempaa profiilia meni ongelmitta, mutta pidempään käytössä ollut profiili päätti alkaa kasvattamaan kokoa kohteessa :hmm:. Huomasin tuon vasta kun profiili oli kasvanut alkuperäisestä 20Gt koosta 150Gt (kattelin sillä aikaa Youtubea, niin en kiinnittäny mitään huomiota siihen kuinka kauan se sitä väänsi ja mitä se siirsi :facepalm:).

Syyksi selvisi symboliset-linkit, jotka muodostivat loopin, jonka takia samoja kansioita ja tiedostoja kopioitiin uudestaan ja uudestaan toistensa perään...

Miten noi kuuluu oikeaoppisesti hoitaa? Käytin scp:ssä -r-vipua, että se kopsais myös alihakemistot, mutta se piru seuraa myös noita symbolisialinkkejä, minkä takia homma kusi komeasti... Rsync ois varmaan onnistunut, mutta en muistanut sen olemassa oloa...

Siirron sain nyt onnistumaan Nautiluksella ihan perus copy/paste -menetelmällä ja toisen verkkojaon kautta, joka sijaitsee samassa servussa.
 
Liittynyt
05.05.2017
Viestejä
778
Päätin ottaa käyttöön linukoissa NFS-jaossa sijaitsevat profiilit ja siihen liittyen piti tietenkin siirtää paikallisen koneen profiilien tiedostot verkkojakoon. Kaksi tuoreempaa profiilia meni ongelmitta, mutta pidempään käytössä ollut profiili päätti alkaa kasvattamaan kokoa kohteessa :hmm:. Huomasin tuon vasta kun profiili oli kasvanut alkuperäisestä 20Gt koosta 150Gt (kattelin sillä aikaa Youtubea, niin en kiinnittäny mitään huomiota siihen kuinka kauan se sitä väänsi ja mitä se siirsi :facepalm:).

Syyksi selvisi symboliset-linkit, jotka muodostivat loopin, jonka takia samoja kansioita ja tiedostoja kopioitiin uudestaan ja uudestaan toistensa perään...

Miten noi kuuluu oikeaoppisesti hoitaa? Käytin scp:ssä -r-vipua, että se kopsais myös alihakemistot, mutta se piru seuraa myös noita symbolisialinkkejä, minkä takia homma kusi komeasti... Rsync ois varmaan onnistunut, mutta en muistanut sen olemassa oloa...

Siirron sain nyt onnistumaan Nautiluksella ihan perus copy/paste -menetelmällä ja toisen verkkojaon kautta, joka sijaitsee samassa servussa.
Ei taida scp:llä onnistua millään suoraan. Helpoin varmaan tehdä tar-paketti, kopioida se ja purkaa sitten kohteessa.
 
Liittynyt
17.03.2022
Viestejä
273
Ei taida scp:llä onnistua millään suoraan. Helpoin varmaan tehdä tar-paketti, kopioida se ja purkaa sitten kohteessa.
Sitäkin aioin, mutta luovutin kun paketin luomisen aika-arvio oli puol tuntia, niin ei enään silloin jaksanu...

Mitä vipuja rsyncissä kannattais tuollaisessa tilanteessa käyttää kun sieltä löytyy useampi vipu, jotka käsittelee linkityksiä?
 
Liittynyt
05.05.2017
Viestejä
778
Sitäkin aioin, mutta luovutin kun paketin luomisen aika-arvio oli puol tuntia, niin ei enään silloin jaksanu...

Mitä vipuja rsyncissä kannattais tuollaisessa tilanteessa käyttää kun sieltä löytyy useampi vipu, jotka käsittelee linkityksiä?
Mun mielestä et rsyncin kanssa tartte kuin -a ja mahdollisesti -W.
 
Liittynyt
11.12.2016
Viestejä
33
Mitä hyötyä on käyttää EndeavourOS tai Manjaroa puhtaan Archin asennuksen sijaan? Oko muuta hyötyä kuin valmiiksi asennettu WM?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 111
Mitä hyötyä on käyttää EndeavourOS tai Manjaroa puhtaan Archin asennuksen sijaan? Oko muuta hyötyä kuin valmiiksi asennettu WM?
Jos Arch tuntuu omaan käteen hyvältä ja tykkää säätää kaiken alusta loppuun itse--tuskin mitään. E&M tosin antavat valmiimman out-of-the-box- käyttökokemuksen, kun kaikkea ei tarvi säätää alusta loppuun itse.

 
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
5 485
Mitä hyötyä on käyttää EndeavourOS tai Manjaroa puhtaan Archin asennuksen sijaan? Oko muuta hyötyä kuin valmiiksi asennettu WM?
Archin asentamalla sinä saat itse valita juuri ne palikat/asetukset, jotka haluat, eikä muuta. Noissa valmiissa jakeluissa ne on osittain hoidettu sun puolesta ja saattaa tulla ns. turhaa mukana, mutta eipä se kaikkia kiinnosta/haittaa.

Manuaalinen tapa tottakai on paljon monimutkaisempi, mutta siinä kyllä oppii todella paljon sitten Archin toiminnasta ns. konepellin alla. Ja voipi joutua tekemään asennuksen pariinkin kertaan, koska jotain voi mennä helpommin pieleen, taikka haluatkin tehdä jonkin asian eritavalla jostain syystä.

Jos aikaa on, niin suosittelen ensin kokeilemaan asentamaan Archin vaikka virtuaalikoneessa, kunnes saat siitä sellaisen kuin haluat ja sitten asennat koneelle muistiinpanojen kera.
 
Liittynyt
11.12.2016
Viestejä
33
Archin asentamalla sinä saat itse valita juuri ne palikat/asetukset, jotka haluat, eikä muuta. Noissa valmiissa jakeluissa ne on osittain hoidettu sun puolesta ja saattaa tulla ns. turhaa mukana, mutta eipä se kaikkia kiinnosta/haittaa.

Manuaalinen tapa tottakai on paljon monimutkaisempi, mutta siinä kyllä oppii todella paljon sitten Archin toiminnasta ns. konepellin alla. Ja voipi joutua tekemään asennuksen pariinkin kertaan, koska jotain voi mennä helpommin pieleen, taikka haluatkin tehdä jonkin asian eritavalla jostain syystä.

Jos aikaa on, niin suosittelen ensin kokeilemaan asentamaan Archin vaikka virtuaalikoneessa, kunnes saat siitä sellaisen kuin haluat ja sitten asennat koneelle muistiinpanojen kera.
Oon tosiaan kokenut Arch mies, mutta puhtaasta mielenkiinnosta kiinnosti tietää onko noissa mitään itua käyttää mikäli mielenkiinto riittää konffaamiseen.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
205 753
Viestejä
3 679 109
Jäsenet
64 370
Uusin jäsen
Taz75

Hinta.fi

Ylös Bottom