• TechBBS-foorumin Piparkakkutalokisa 2024 -äänestys käynnissä! Käy äänestämässä 22 osallistujan joukosta kolme mielestäsi hienointa kilpailutyötä ja osallistu arvontaan! Linkki äänestykseen >>>

Libanonin Beirutissa massiivinen räjähdys.

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja dot1q
  • Aloitettu Aloitettu
DxE3se6.png
S0ogthD.jpg


Kraaterista päätellen räjähdyksen painopiste sijaitsi rakennuksen eteläpäässä.
 
Kohtuullisen iso läjä viljaa leveänä tuossa kraaterin reunalla. Eipä jää epäselväksi, missä varastossa paukku tapahtui. Ja selvästikin koko varasto rakennus lensi ilmaan. Tuo viljasiilo on mielestäni väkisinkin suojannut paljon tuossa vasemmalla olevia rakennuksia jne. Katsokaa tuota kuvaa, muualla on ruskeaa/keltaista hiekkaa joka paikka täys ja kaikki säpäleinä, mutta tuossa on sini/punainen alue viljasiilojen aiheuttaman varjon takana.

EDIT: Krtaateri on enintään 100m "pitkä" pystysuunnassa. Tuo rakennus oli 100m tasan (googlemaps mittaa etäisyys toiminnolla) ja kraateri vastaa viljasiilon pituutta.. Siilo ja varasto olivat kovin saman mittaiset, siilo ehkä inan pidempi.
 
Viimeksi muokattu:
Löytyi tällaiselle maallikolle sopiva montun halkaisija per TNT-ekvivalentti -käyrä. Eihän tästä mitään eksaktia tiedettä voi tehdä, mutta kuvien ja kartan perusteella voi yrittää tähän sovittaa. Lienee aika pehmeää maata.


Että Timo Soinia isompi jytky on ollut.

Offtopicciin:

Insinööritieteet ovat soveltavaa luonnontiedettä. Niissä vain käsitellään tiettyjen alaan liittyvien luonnonilmiöiden fysiikkaa ja kemiaa yksinkertaistetuin matemaattisin menetelmin. Esim. tietotekniikka on sähkömagnetismia ja materiaaleihin liittyvää fysiikkaa hyvin pitkälle vietynä.

Kun hallitsee em. perusluonnontieteet edes jollakin tasolla, osaa hakea tietoa ja pystyy usein ymmärtämään tieteellisiä artikkeleita niin, että voi yrittää tehdä valistuneita arvauksia ja arvioida edes mittaluokkia. Lisäksi on valmius oppia vaikeampia konsepteja, mm. niitä insinööritieteitä.

Kemia on kemiaa, oli se sitten räjähdysainekemiaa tai liiman tekemistä. Kemia on myös insinööriala.
 
Joidenkin lähteiden mukaan kyseinen molekyyli voi hajota korkeassa lämpötilassa tai detonaatiossa osiinsa, jolloin luonnollisesti tilavuus ja paine kasvavat väkivaltaisesti (explosive decomposition), mikä aiheuttaa varmaankin ketjureaktion. Lähteet (satoja papereita) ovat kyllä epäselviä, mutta tämäkin asia on mainittu "ihan" Wikipediassa.

Niin tai näin, onhan siellä varmasti kaikenlaista epäpuhtautta joukossa. Säkit itsessään ovat polttoainetta, lisäksi tulee kaikki rotanpaska ja noki, mitä kaupungista löytyy.

Sellainen käsitys minullekin on tullut, että ammoniumnitraatti voi räjähtää väkivaltaisesti myös yksinään, kunhan räjähdys saadaan alkuun jollakin tavalla.

Tuolla on jotain juttua:
Ammonium nitrate disasters - Wikipedia
 
Insinööritieteet ovat soveltavaa luonnontiedettä. Niissä vain käsitellään tiettyjen alaan liittyvien luonnonilmiöiden fysiikkaa ja kemiaa yksinkertaistetuin matemaattisin menetelmin. Esim. tietotekniikka on sähkömagnetismia ja materiaaleihin liittyvää fysiikkaa hyvin pitkälle vietynä.
Pitkälti näin, mutta joissain tapauksissa insinööritieteiden lähestymistapa on itse asiassa vähemmän yksinkertaistettu kuin luonnontieteiden lähestymistapa. Esimerkiksi klassinen mekaniikka. Harva fyysikko tuntee klassisen mekaniikan kenttäteoriaa eli kontinuumimekaniikkaa, joka on tämänkin räjähdyksen tutkimisessa hyvin keskeinen ala.
 
Toisella foorumilla joku nojatuolikenraali vertaili tulipallon kokoa tunnettuihin räjähdyksiin ja ehdotteli 15kt räjähdystä.

Ollaanko täälläkin näin sekaisin? Huh huh, Hiroshima oli jotain 15kt ja tuo ei ole sitä NÄHNYTKÄÄN. Jos siellä olisi pamahtanut 15kt niin uhreja olisi silmänräpäyksessä tuhansia, kuinka pihalla porukka oikein on?

Ei täällä olla sekaisin, eikä edes kännissä. Pitäisi vaan näköjään opetella käyttämään enemmän irviöitä tekstin seassa, ettei syntyisi näin herkästi väärinkäsityksiä. Ei siinä mitään, ei ollut eka kerta kun itseilmaisuni petti.
 
Räjähdyksen vaikutusta aseisiin nähden vähentää sen tapahtuminen maan tasossa. Pahin painevaikutus jäi nyt paikallisemmaksi ja suurin osa energiasta karkasi onneksi harakoille. Ilmaräjähdys aiheuttaisi laajempaa tuhoa, kun maasta kimmonnut ja suoraan etenevä paineaalto yhdistyisivät maan pinnan tuntumassa yhdeksi voimakkaammaksi paineaalloksi (mach stem). Painevaikutuksen maksimoimiseksi optimaalinen räjäytyskorkeus 1kt ydinaseelle olisi ilmeisesti n. 220m kohteen yläpuolella.

Kemiallinen paukku on myös erilainen. Lämpötila ja lämpösäteily on varmasti paljon vähäisempi. Erona muinaisiin atomipommeihin Beirutissa oli myös jämäkämpi rakennuskanta.
 
"Lähtee komeesti merivettä ilmaan ja katoaa koko paukku."

Ei se höyrypilvi ole merivettä vaan kyseessä on paineaallon etenemiseen liittyvä ilmiö. Paineaallossa on ensin voimakas korkeapainerintama mitä seuraa matalapainerintama. Matalapaineessa ilman vesihöyry tiivistyy pisaroiksi, jotka näkyvät hetkellisesti pilvinä. Koska paineaalto etenee räjähdyspisteestä poispäin suunnilleen pallomaisena rintamana, näyttää räjähdys siltä, miltä näyttää.

Vai olisko kuitenkin niin, että korkeapaineaalto tiivistää veden ja sitten se haihtuu kun paine laskee? Ihan noin fysikaalisen kemian perusteita ajatellen.
 
"Vai olisko kuitenkin niin, että korkeapaineaalto tiivistää veden ja sitten se haihtuu kun paine laskee? Ihan noin fysikaalisen kemian perusteita ajatellen."

Justiinsa toisinpäin ja on selitetty siinä Wikipedia-artikkelissa.

Kun paine kasvaa niin lämpötilakin kasvaa. Kokoonpuristaminen vaatii energiaa (esim. räjähdyksestä), mutta energia ei katoa mihinkään (termodynamiikan ensimmäinen peruslaki), joten se varastoituu kokoonpuristettaviin molekyyleihin liike-energiana eli lämpönä (liike-energia per molekyyli) eli paineena (liike-energia per tilavuusyksikkö). Jos hiukkaset ovat kovassa liikkeessä, kuumia, ne eivät kykene tarttumaan toisiinsa, jolloin pisaroiden muodostuminen estyy, eikä pilveä voi syntyä.

Kun paine laskee niin vastaavasti lämpötilakin laskee (helppo testata spraypurkkia käyttämällä). Tällöin "systeemi" vapauttaa energiaa ympäristöönsä. Jos lämpötila laskee tarpeeksi, alittuu ns. kastepiste. Se on lämpötila, missä vesi tiivistyy (ilmassa olevien) muiden hiukkasten pinnalle muodostaen pisaroita (maanpinnalla kastetta). Pilvet koostuvat pisaroista ja näkyvät, koska pisarat taittavat valoa. (Koska energia säilyy myös olomuotomuutosten aikana, vapautuu tiivistymisen yhteydessä lämpöä, mikä oletettavasti vastustaa tiivistymistä ainakin jonkin verran.)

Tiivistyminen näkyväksi höyryksi tapahtuu siis iskuaallon (shock wave, compression) perässä tulevassa "harventumisaallossa" (rarefaction), jossa paine laskee.

Teknisillä aparaateilla voidaan myös nostaa painetta samalla kun kohdetta jäähdytetään, mutta se on eri juttu se.
 
Vai olisko kuitenkin niin, että korkeapaineaalto tiivistää veden ja sitten se haihtuu kun paine laskee? Ihan noin fysikaalisen kemian perusteita ajatellen.

On olemassa melkoinen määrä valokuva-aineistoa josta voidaan todeta kondensaation tapahtuvan paineaallon takana.

TNT_detonation_on_Kahoolawe_Island_during_Operation_Sailoir_Hat%2C_sjot_Bravo%2C_1965.jpg

typical-blast-wave.jpg



Edit: Käymälä ehti ensin.
 
Ollaanko täälläkin näin sekaisin? Huh huh, Hiroshima oli jotain 15kt ja tuo ei ole sitä NÄHNYTKÄÄN. Jos siellä olisi pamahtanut 15kt niin uhreja olisi silmänräpäyksessä tuhansia, kuinka pihalla porukka oikein on?
...
Eikä viittaa. Se viittaa juurikin about 50 tonniin lannotetta. Hyvä että lisäsit tuon IMHO, koska sitä se todellakin on. Faktat sitten erikseen.
Mistä kenkä nyt oikein puristaa? Onhan juuri osoitettu, että kyse oli nimenomaan kilotonniluokan räjähdyksestä eikä mistään kymmenistä tonneista.

Ei voi tietenkään verrata Hiroshimaan. Ensinnäkin se oli ilmaräjähdys, joka oli optimoitu tuottamaan laaja-alainen paineaalto. Beirutissa räjähdys oli pinnassa ja pintaräjähdyksen tuhot on ydinräjähteilläkin aika erilaiset kuin ilmaräjähdyksellä, mm. painevaikutukset on olennaisesti suppeammat.

Toiseksi Hiroshimassa syttyi tulimyrsky, joka viimeisteli tuhon täydellisyyden ja laaja-alaisuuden. Säilyihän sielläkin kivitaloja pystyssä, jopa aika lähellä keskipistettä. Beirutissa ei syttynyt mitään laajaa tulipaloa. Toisaalta samaa saatiin aikaan palopommituksillakin. Täytyy olla todellinen ekspertti, jotta osaa erottaa valokuvista palopommitetun Tokion atomipommitetusta Hiroshimasta.

Toisaalta taas ei ole mitään erityistä syytä, miksi pienen ydinräjähteen painevaikutukset olisivat oleellisesti erilaiset kuin suurella kemiallisella räjähdyksellä, ainakaan niin päin, että ydinräjähdys olisi automaattisesti kemiallista tuhoisampi. Säteilyvaikutukset on sitten oma lukunsa, jota kemiallisella räjähdyksellä ei ole. Todella rumaa jälkeä olisi tullut juuri säteilyn vuoksi, jos Beirutissa olisi ollut kyse ydinräjähteestä.

Tässäpä pieni infopläjäys, jos ydinräjähteiden vaikutukset kiinnostavat:
 
Mä mietin paljonko siilossa on ollut viljaa. Jos suhteellisen täynnä, se lie vaimentanut paineaaltoa aika tehokkaasti ja suojannut siilon rakenteita.
 
On olemassa melkoinen määrä valokuva-aineistoa josta voidaan todeta kondensaation tapahtuvan paineaallon takana.

TNT_detonation_on_Kahoolawe_Island_during_Operation_Sailoir_Hat%2C_sjot_Bravo%2C_1965.jpg

typical-blast-wave.jpg



Edit: Käymälä ehti ensin.

Se oma kommenttini josta nyt kinaa on syntynyt perustuu siihen että räjähdyksen keskipisteestä alkaa tulla valkoista tavaraa melko tavalla vasta mossahduksen jälkeen. Paineaalto on jo mennyt ja sieltä lähtee uusi aalto.
Lisäksi kun tarkastelee esim. sitä jenkkien lannoite tehtaan mossausta niin ei siellä näy lähellekkään noin hienoa höyrypilveä koska ei ilmassa ole niin paljon kosteutta että noin massiivinen voisi yksistään ilmasta muodostua.
Tuossa on otettu aika tavalla satamaaltaasta vettä mukaan.
 
Niin se höyry tiivistyy viiveellä, koska aluksi siellä räjähdyksen keskipisteessä vallitsee hirveä ylipaine. Ottaa tovin ennen kuin ylipaine heilahtaa alipaineen puolelle. Se on ihan sama aalto, mutta kylläkin sen negatiivisen paineen vaihe. Jos viitsit lukea ne linkitetyt artikkelit niin ymmärrät ehkä ilmiön.

Höyrypilven näkyvyys johtuu vallitsevista ilmasto-olosuhteista sekä räjähdyksen voimakkuudesta. Lämpötila ja ilman suhteellinen kosteusprosentti vaikuttavat asiaan. Se on ihan päivästä kiinni, mutta merenrantakaupungissa kosteus on yleensä suurempi kuin Texasissa sisämaassa, ja Beirutin räjähdys oli paljon isompi, jolloin yli- ja alipaine kasvavat suuremmiksi kasvattaen pilven todennäköisyyttä.

Kai tajuat, että kyseessä on ihan vain pilvi? Väitit juuri jotain sen suuntaista, että pilviä ei ole olemassa. Pilvet muodostuvat, kun ilmassa oleva kosteus tiivistyy pisaroiksi, johon vaikuttaa paine, kosteusprosentri ja lämpötila. Yleensä tämä tapahtuu lämpimän ilmamassan noustessa muutaman sadan metrin tai kilometrien korkeuteen, kun paine ja lämpötila laskevat sopivaksi, mutta voi asian hoitaa isolla räjähdykselläkin, kuten huomasimme. Ilmasta se pilvi kuitenkin vain tiivistyy, ilmassa on lähes poikkeuksetta jonkin verran kosteutta.

Jos sieltä satama-altaasta lähtee jotain korkeuksiin niin ole hyvä ja selvitä, miksi se katoaa kuin pieru saharaan vähän ajan kuluttua. Jos vielä pystyt selittämään, miksi se pilvi muodostuu heti sinne viljasiilon länsipuolellekin, vaikka vesi on siellä oikealla, niin olet aika fakiiri: . Meneekö se vesi siitä läpi?

Ampuuko tässä videossa tulivuori vettä yläilmoihin, ja miksi se vesi eri ilmakerroksissa välillä katoaa: ? Entä mistä se pilvi siinä toisessa otoksessa keskelle aavikkoa syntyy, räjähtikö siinä kaivo? Entä mitäs tällä videolla tapahtuu, kun yllättäen pilvi muodostuu siiven yläpinnalle ihan vain ilmasta: ? Olisiko se alipaineen aiheuttama pilvi vai ruiskuttaako siinä kapteeni pissapojan nestettä siivelle?

Kyllähän sitä voi toki kuvitella näkevänsä mitä vaan, mutta kannattaisi ehkä kuitenkin katsella vähän mitä tieteellä on tarjota vastaukseksi noin ensialkuun. Oma asiasihan se on toki mitä uskot.

Pistän tästä vielä nipun ydinkokeita. Meinaatko, että ydinpommi ampuu noissa valtavan määrän vettä taivaalle, vaikka pommi räjähtää korkeuksissa, vai mitä hemmettiä? Osa pommeista mosahtaa yläilmoissa korkealla vedenpinnan yläpuolella, mutta jostakin sitä kondensaatiota vaan yllättäviin suuntiin ilmestyy - merestä vai ilmasta?

Ja jos vielä kerrot, miksi se vesi liikkuisi sieltä satama-altaasta nopeammin korkeuksiin kuin ne ruskeat räjähdyksen jämät ja muu tavara, mikä taivaalle lentää? Mikä veden ihmeominaisuus sen saisi aikaan?
 
Viimeksi muokattu:
Se oma kommenttini josta nyt kinaa on syntynyt perustuu siihen että räjähdyksen keskipisteestä alkaa tulla valkoista tavaraa melko tavalla vasta mossahduksen jälkeen. Paineaalto on jo mennyt ja sieltä lähtee uusi aalto.

Joka on se korkeapainetta seuraava matalapainerintama jossa kondensaatio tapahtuu.

Lisäksi kun tarkastelee esim. sitä jenkkien lannoite tehtaan mossausta niin ei siellä näy lähellekkään noin hienoa höyrypilveä koska ei ilmassa ole niin paljon kosteutta että noin massiivinen voisi yksistään ilmasta muodostua.

Texasin tapauksesta ei oikein tunnu löytyvän kunnon kuvamateriaalia josta moisia johtopäätöksiä edes pystyisi vetämään.

Kuten jo moneen kertaan todettu, ilman suhteellinen kosteus on kytköksissä lämpötilaan. Säätietojen mukaan olosuhteet Beirutissa räjähdyshetkellä oli noin 30C lämmintä suhteellisen kosteuden ollessa 76%. Tämä tarkoittaa että kilogrammassa ilmaa on silloin 20,72 grammaa vettä. Jos pelkästään lämpötilaa lasketaan viisi astetta, suhteellinen kosteusprosentti ylittää sadan ja kosteus tiivistyy.

L9bCMHZ.png



Tuossa on otettu aika tavalla satamaaltaasta vettä mukaan.

Jos edelleen pitäydyt tässä näkökannassa, kuulisin mielelläni teorian sille miten kuivalla maalla tapahtunut räjähdys aiheuttaa sen että merivesi teleporttaa satama-altaasta räjähdyksen episenteristä katsoen tulipallon päinvastaiselle puolelle korkealle ilmaan? Tai miten siilorakennuksen taakse spontaanisti ilmestyy kondensaatiota kuten kuvamateriaalista näkyy? Miksi kondensaatiopilvi materialisoituu pallonmuotoisena rintamana lähestulkoon yhtäaikaisesti koko alueen ympärille?

EF6kNak.gif
 
Niin se höyry tiivistyy viiveellä, koska aluksi siellä räjähdyksen keskipisteessä vallitsee hirveä ylipaine. Ottaa tovin ennen kuin ylipaine heilahtaa alipaineen puolelle. Se on ihan sama aalto, mutta kylläkin sen negatiivisen paineen vaihe. Jos viitsit lukea ne linkitetyt artikkelit niin ymmärrät ehkä ilmiön.

Höyrypilven näkyvyys johtuu vallitsevista ilmasto-olosuhteista sekä räjähdyksen voimakkuudesta. Lämpötila ja ilman suhteellinen kosteusprosentti vaikuttavat asiaan. Se on ihan päivästä kiinni, mutta merenrantakaupungissa kosteus on yleensä suurempi kuin Texasissa sisämaassa, ja Beirutin räjähdys oli paljon isompi, jolloin yli- ja alipaine kasvavat suuremmiksi kasvattaen pilven todennäköisyyttä.

Kai tajuat, että kyseessä on ihan vain pilvi? Väitit juuri jotain sen suuntaista, että pilviä ei ole olemassa. Pilvet muodostuvat, kun ilmassa oleva kosteus tiivistyy pisaroiksi, johon vaikuttaa paine, kosteusprosentri ja lämpötila. Yleensä tämä tapahtuu lämpimän ilmamassan noustessa muutaman sadan metrin tai kilometrien korkeuteen, kun paine ja lämpötila laskevat sopivaksi, mutta voi asian hoitaa isolla räjähdykselläkin, kuten huomasimme. Ilmasta se pilvi kuitenkin vain tiivistyy, ilmassa on lähes poikkeuksetta jonkin verran kosteutta.

Jos sieltä satama-altaasta lähtee jotain korkeuksiin niin ole hyvä ja selvitä, miksi se katoaa kuin pieru saharaan vähän ajan kuluttua. Jos vielä pystyt selittämään, miksi se pilvi muodostuu heti sinne viljasiilon länsipuolellekin, vaikka vesi on siellä oikealla, niin olet aika fakiiri: . Meneekö se vesi siitä läpi?

Ampuuko tässä videossa tulivuori vettä yläilmoihin, ja miksi se vesi eri ilmakerroksissa välillä katoaa: ? Entä mistä se pilvi siinä toisessa otoksessa keskelle aavikkoa syntyy, räjähtikö siinä kaivo? Entä mitäs tällä videolla tapahtuu, kun yllättäen pilvi muodostuu siiven yläpinnalle ihan vain ilmasta: ? Olisiko se alipaineen aiheuttama pilvi vai ruiskuttaako siinä kapteeni pissapojan nestettä siivelle?

Kyllähän sitä voi toki kuvitella näkevänsä mitä vaan, mutta kannattaisi ehkä kuitenkin katsella vähän mitä tieteellä on tarjota vastaukseksi noin ensialkuun. Oma asiasihan se on toki mitä uskot.

Pistän tästä vielä nipun ydinkokeita. Meinaatko, että ydinpommi ampuu noissa valtavan määrän vettä taivaalle, vaikka pommi räjähtää korkeuksissa, vai mitä hemmettiä? Osa pommeista mosahtaa yläilmoissa korkealla vedenpinnan yläpuolella, mutta jostakin sitä kondensaatiota vaan yllättäviin suuntiin ilmestyy - merestä vai ilmasta?

Ja tässähän tuli taas hyvin pitkälti ne samat pointit kuin omassa viestissäni. :tup:
 
Ikävää, jos nuo Libanonin tullin tarinat pitää paikkansa siitä, että takavarikoitu AN läjä on ollut huolenaiheena jo pidempään ja ilmeisesti jokin byrokraattinen ongelma tullut eteen ettei materiaalia ole voitu siirtää / hävittää. Tai sitten kyseessä on nyt meriselitys ja käsienpesu. Päättävissä tahoissa on ilmeisimmin ollut asiasta mitään ymmärtämätöntä sakkia. Tosin näkisin, että meidän omassa byrokratialandiassa tällainenkin vuosia kestävä tekemättömyys olisi ihan mahdollista, joskin toivon, että potentiaalisen räjähdysaineen olleessa kyseessä olisi poikkeuksia tehty turvallisuus edellä.

Huolestuttavaa on myös, jos pitää paikkansa, että tästä AN läjästä on netissä julkisessa jakelussa ollut kuva? jo pitkään. Varsinkaan tuossa maailman kolkassa kun ei olisi syytä paljon mainostaa missä on sabotaasille / terrorismille altista materiaalia jemmassa. Kuvan perusteella varastointikin on hoidettu ns. "mallikaasti" eli pinoon vaan pojat! En väitä, että tässä tapauksessa olisi kyse muusta kun onnettomuudesta, koska se on täysin mahdollinen ja todennäköinen tapahtumasarja. Onhan sitä sattunut monessa muussakin maassa, kuten täällä (Typpi OY 1963).

"Hassua" sinänsä, että tähänkin keissiin saatiin jo itänaapurimme sotkettua kun AN oli venäläisestä laivasta peräisin.
 
Ikävää, jos nuo Libanonin tullin tarinat pitää paikkansa siitä, että takavarikoitu AN läjä on ollut huolenaiheena jo pidempään ja ilmeisesti jokin byrokraattinen ongelma tullut eteen ettei materiaalia ole voitu siirtää / hävittää. Tai sitten kyseessä on nyt meriselitys ja käsienpesu. Päättävissä tahoissa on ilmeisimmin ollut asiasta mitään ymmärtämätöntä sakkia. Tosin näkisin, että meidän omassa byrokratialandiassa tällainenkin vuosia kestävä tekemättömyys olisi ihan mahdollista, joskin toivon, että potentiaalisen räjähdysaineen olleessa kyseessä olisi poikkeuksia tehty turvallisuus edellä.

Huolestuttavaa on myös, jos pitää paikkansa, että tästä AN läjästä on netissä julkisessa jakelussa ollut kuva? jo pitkään. Varsinkaan tuossa maailman kolkassa kun ei olisi syytä paljon mainostaa missä on sabotaasille / terrorismille altista materiaalia jemmassa. Kuvan perusteella varastointikin on hoidettu ns. "mallikaasti" eli pinoon vaan pojat! En väitä, että tässä tapauksessa olisi kyse muusta kun onnettomuudesta, koska se on täysin mahdollinen ja todennäköinen tapahtumasarja. Onhan sitä sattunut monessa muussakin maassa, kuten täällä (Typpi OY 1963).

"Hassua" sinänsä, että tähänkin keissiin saatiin jo itänaapurimme sotkettua kun AN oli venäläisestä laivasta peräisin.
Ei kai tässä mitään muuta enää ole ihmeteltävää kuin se, että oliko se onnettomuus vai tahallinen teko? Aivan järkyttävän typerää toimintaa säilyttää noin paljon tuota kamaa noin. Ja jos joku oikeasti halusi tehdä jotain sairasta, niin tuo paikka oikein odotti käyttäjäänsä. Tiedä sitä sitten miten se meni. Ei välttämättä saada ikinä tietää, jos mahdollinen tekijätaho ei tunnusta.
 
Tuossa jotain kuvaa niistä ammoniumnitraattisäkeistä joita siellä säilyteltiin. Säkit niin kärsineen näköisiä, että varastointiolosuhteet ovat olleet huonot.

31630574-8599453-image-m-63_1596705420377.jpg


 
Tuon lastin taustalta löytyi persaukinen venäläinen liikemies.


Igorilla on varmaan seuraavat 20 vuotta hauskaa.

Mikähän tuon lastin arvo sitten oli? Että jos kuljetus olisi ehkä maksanut miljoonan niin lasti ei voinyt olla ihan niin arvoton, mutta ilmeisesti ei kuitenkaan paljon arvokkaampi.


Eikö tuollaisia ehkä se oli hävittäjän tiputtama pommi juttuja laittaa jonnekin muualle?

Ihan selvästi niissä aikaisemmissa videoissa näkyi miten siellä oli jotain ilotulitteita ensin palanut iloisesti, ja ihan todistettavasti tuo kasa on tuolla ollut varastossa jo vuosia joka nyt sitten tuon tulipalon ansiosta hävisi maailmankartailta.
 
No, ei tästä nyt voi häntä syyttää. Paikallisilla oli 6 vuotta aikaa tehdä asialle jotain, mutta eivät tehneet

Joo kyllä se muuttui viranomaisten ongelmaksi sen jälkeen kun lasti takavarikoitiin. Upea meno tuolla muutenkin kun miehistölle sanottiin, että ette sitten nouse maihin, eikä laiva lähde satamasta mihinkään :thumbsup:
 
En yhtään ihmettelisi jos tämän vuosien säilytyksen taustalla oli jonkun ajatus saada se myydyksi omaan piikkiin.
 
Joo kyllä se muuttui viranomaisten ongelmaksi sen jälkeen kun lasti takavarikoitiin. Upea meno tuolla muutenkin kun miehistölle sanottiin, että ette sitten nouse maihin, eikä laiva lähde satamasta mihinkään :thumbsup:
Ja ilmeisesti varastoivat vielä ilotulitteita samaan rakennukseen. Mikä muka voisi mennä pieleen?
 

Mihin tarvitaan ydinaseita, jos (pieni) laivalastillinen lannoitetta saa tällaisen tuhon aikaan? Vähän isommalla kuivalastialuksella voisi kuljettaa kymmeniä, jopa sata kilotonnia, eikä varmaankaan olisi kovin vaikeaa tehdä AN:sta ANFO:a.
 
Mihin tarvitaan ydinaseita, jos (pieni) laivalastillinen lannoitetta saa tällaisen tuhon aikaan? Vähän isommalla kuivalastialuksella voisi kuljettaa kymmeniä, jopa sata kilotonnia, eikä varmaankaan olisi kovin vaikeaa tehdä AN:sta ANFO:a.
Laivalastillinen on vaikea ja hidas toimittaa useimpiin kohteisiin. :hmm:
Voi myös olla aika kova kapteeni joka ajaa megatonnin ANFOa yhtään mihinkään.
 
Näitä videota ei varmaan vielä ollut. Monet väittävät kuulleensa ja nähneen hävittäjän ilmassa, juuri ennen räjähdystä.



Omaan korvaan tuo "hävittäjän" ääni kuulostaa tuon tulipalon ääneltä. Piiiiiiiiitkän aikaa kuuluu tasainen ääni (hävittäjän pitäisi leijua paikallaan) ja sit mosahtaa.

E. Vertaa vaikka näihin
Kuinka paljon noissa kaikenmaailman paskastaneissa oikein käytetään ilotulitteita kun tuollaisi jytkyjä saadaan aikaiseksi :) Oli kuitenkin joku hessujen aseverasto, jonka mossad käynyt tuikkaamassa tuleen.

Edit tässä on kyllä jo kuvaaja kohtalaisen lähellä:

Tämä video oli Ylenkin sivulla, mutta tässä vielä kerran kun oli niin uskomattoman näköinen.
 
Tuon lannoitteen kanssa on kaikkien tietojen perusteella ryssitty niin huolella ihan omasta takaa, ettei siihen salaliittoja tarvita.
Oliko se tarkkaan ottaen lannoitetta? Käsitin, että louhintaräjähdeseokseen tarkoitettua raetta, joka on kyllä kontekstissa identtistä korkeatyppisen lannoitteen kanssa. On siinä silti aineen alkuperän ja tavallaan jopa ryssimisen tuottamusasteen puolesta ainakin nimen verran eroa.
 
Tuo on hyvä tarkennus, että se taisi olla asekäyttöön tarkoitettua ammoniumnitraattia. Tuo artikkeli jossa sovietiboi bisnesmies on mainittu, mainitsi tästä, että lasti olisi ollut menossa Itä Afrikan suuntaan ammustehtaalle.
 
Mihin tarvitaan ydinaseita, jos (pieni) laivalastillinen lannoitetta saa tällaisen tuhon aikaan? Vähän isommalla kuivalastialuksella voisi kuljettaa kymmeniä, jopa sata kilotonnia, eikä varmaankaan olisi kovin vaikeaa tehdä AN:sta ANFO:a.

Koska esim. yksi B-52 voi kuljettaa joko noin 30 tonnia perinteisiä räjähteitä, eli 1/90 siitä massasta mitä tuolla oli ammonium nitraattia, tai se voi kuljettaa 12 risteilyohjusta joista jokaisessa on 150kt ydinkärki. Eli yhteensä noin 1,8Mt.
*edit*
Tai jos halutaan kulkea meriteitse niin yksi Ohio-luokan SSBN pystyy kuljettamaan 24 Trident II:ta joista jokaisessa voi olla 12 ydinkärkeä @ 475kt per kappale. Eli yhteensä noin 136,8 Mt.
 
Viimeksi muokattu:
Pahoittelen jos tämä video oli ollut jo täällä.


Ei tainnut tuota olla aiemmin. Aika kiire tulee kuvaajalle paineaallon edestä. Melkein sanoisin, ettei jäänyt kuvaaja henkiin, mutta toisaalta koska videokin on saatu talteen, niin ehkäpä selvisi sittenkin.
 
Ei tainnut tuota olla aiemmin. Aika kiire tulee kuvaajalle paineaallon edestä. Melkein sanoisin, ettei jäänyt kuvaaja henkiin, mutta toisaalta koska videokin on saatu talteen, niin ehkäpä selvisi sittenkin.

Edellisen sivun vastaava video oli ihan vaan otettu ruumiin kännykästä. Tämä näytti vähintään yhtä rajulta kuvaajan näkökulmasta.
 
Edellisen sivun vastaava video oli ihan vaan otettu ruumiin kännykästä. Tämä näytti vähintään yhtä rajulta kuvaajan näkökulmasta.
Itse olen näissä miettinyt että eikö paikalliset käytä mitään lukituskoodia, sormenjälkeä yms puhelimissaan.
 
Edellisen sivun vastaava video oli ihan vaan otettu ruumiin kännykästä. Tämä näytti vähintään yhtä rajulta kuvaajan näkökulmasta.
Ehkä niin. Ajattelin vaan, että normaalisti ihmisillä on puhelin lukittuna kuviolla ja/tai sormenjäljellä (tai ainakin pitäisi olla), mutta josko siellä olisi ollut sitten suojaamaton luuri tai salaamaton tallenne ulkoisessa muistissa. Ei voi tietää, eikä ehkä ole niin väliäkään.

Joillain tuntuu olevan lyhyt pinna ja kapeakatseinen näkökenttä. Pitäähän näistä kaikista teorioista pystyä puhumaan ilman, että vedetään heti herneet nenään.
Noille sekoiluille on omat paikkansa. Ihan turha noilla on sotkea muuten järkevää keskustelua, jos ei vaivauduta laittamaan mukaan edes mitään järkeviä perusteluita ja lähdekritiikki on nollassa. Ja se pinna lyhenee väkisin, kun sama väki spammaa noita illuminati-jorinoitaan jokaiseen ketjuun.
 
Tuleekohan tulosvaroitus paikallisilta vakuutusyhtiöiltä jos eivät ole jo laittaneet yhtiöitä kiinni? Täyskaskon lomaketta täyttelemään. "Vitriinistä hajosi lasi ja sata muuta.
 
Edellisen sivun vastaava video oli ihan vaan otettu ruumiin kännykästä. Tämä näytti vähintään yhtä rajulta kuvaajan näkökulmasta.
"Alkuperäisessä" videossa näkyy (ei ole nyt linkkiä käsillä), että kännykkä jää kuvaamaan tyhjää maisemaa. Sekin video katkeaa yllättäen, eli luultavasti leikattu jälkikäteen. Ei tiedä kuinka kauan se siellä kuvasi itsekseen, ennenkuin joku noukki maasta. Luultavasti ei omistaja. Tai jos omistaja oli, niin kannattaa alkaa lottoamaan.
 
Eli siis tuohon varastoon on alunperin tuotu 30-40 säkkiä 2009-2010 takavarikoituja ilotulitteita. Ja sitten nuo 2013 takavarikoidut ammonium nitraatit on pistetty samaan varastoon. Porukka ollut hitsaamassa tuon varaston rikkoutunutta porttia, josta se tuli sitten levinnyt. Guardian haastatellut siellä töissä ollutta tyyppiä. Ei tuonne mitään pommeja ole tarvinnut tiputtaa.

Vaatii ilmaisen tunnusten luonnin että voi lukea koko artikkelin:
 
Pääseeköhän hitsuri hengestään kun tuollapäin maailmaa näkyy olevan kuolemantuomio käytössä.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
263 555
Viestejä
4 570 138
Jäsenet
75 217
Uusin jäsen
coolflat

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom