Leipähifistelyt

Liittynyt
27.10.2017
Viestejä
2 287
Täällä on aika paljon leipäihmisiä, joten on varmaan hyvä perustaa aiheelle oma ketju.

Itse olen tehnyt hapanjuuresta ruisleipää, tosin sekaan menee usein vähän kaikkea mitä kaapeista sattuu löytymään eli höyryttämättömiä kaurahiutaleita, ruisleseitä, vehnäjauhoa, auringonkukansiemeniä yms. Yleensä sekoittaminen alkaa siinä vaiheessa kun ruisjauhot loppuu yllättäen kesken :D
Käytän mielelläni paikallisen tuottajan viljasta heidän omassa, vanhassa myllyssään tehtyjä tuotteita -- jauhoja on paikallisissa kaupoissa myynnissä, mutta käyn tietysti myllypuodissa niin rahat päätyy sinne oikeaan osoitteeseen. Myyntimäärät on ilmeisesti kasvaneet mukavasti nyt kun ihmiset ovat perusasioiden äärellä, pari viikkoa sitten kävin ostoksilla ja näin useamman 25 kilon jauhosäkin odottelemassa noutajaa. Itselle on toistaiseksi riittänyt 3-5 kilon jauhopussit.

Ruisjuuri on nyt ollut noin vuoden verran kierrossa ja siitä saa oikein hyvää leipää. Säilytän sitä leivonnan välissä pakkasessa ja omasta mielestäni se heräilee kunnolla parissa päivässä. Taikina tulee tehtyä 2-4 viikon välein, vähän riippuen siitä, kuinka paljon leipää on edellisellä kerralla tehnyt eli pyrin pitämään pientä limppuvarastoa pakkasessa koko ajan niin on omaa leipää aina saatavilla. Tuo juuren kehittyminen on aika hassu ilmiö, sillä eräs leipomoalan ammattilainen kertoi, että ne villihiivat tulee joka tapauksessa pääosin ympäristöstä sinne juureen. Onko kyse sitten siitä, että ne säilötyssä juuressa jäljellä olevat hiivat kehittyy vähitellen tietynlaisiksi ja muodostaa oman makunsa jos kasvatusolosuhteet on jokseenkin samanlaiset, en tiedä.

Omat menetelmäni ovat kaikkea muuta kuin tieteelliset, hyvin pitkälle menen perstuntumalla. En ole punninnut ikinä mitään muuta kuin suolan määrän, varsinaisen taikinan kohdalla mittaan veden määrän ja jauhoja sitten sen mitä näppituntumalla tarvitsee. Vaikka sanotaan, että leivonnassa mitat on tärkeitä niin eihän se todellisuudessa niin ole vaan riippuu täysin käytössä olevista aineksista. Suola on pakko punnita leivonnan keski-loppuvaiheilla johtuen juuri tuosta jauhojen satunnaisesta määrästä ja painosta.

Tästä omasta puuhastelusta on kuitenkin herännyt pari kysymystä, jospa joku kokeneempi leipuri osaisi sanoa jotain tai kertoa omia kokemuksia. Tapoja on varmasti yhtä monta kuin leipureitakin.

1) Tapana on ruokkia ruisjuurta päivittäin lisäämällä lasipurkkiin vähän lämmintä vettä ja jauhoja ja sekoitella sitten. Ennen leivontaa, sitä on vajaa "Lidlin 500g kurkkupurkillinen". Kun sekoitan taikinan alun edellisenä iltana, kaadan purkista koko juuren vellin pohjaksi mitattuun vesimäärään. Mitä eroa on sillä, laittaako juurta sen määrätyn määrän vai sen mitä sattuu olemaan? Olen itse ajatellut tuon niin, että koska raskin täytyy pöhistä kunnolla seuraavana päivänä kun on tarkoitus leipoa niin hiivasientä on enemmän tekemässä töitä. Vai kääntyykö tuo itseään vastaan (tähän liittyy ehkä vähän kysymys 2)?

2) Kun ruisleipätaikina on tehty valmiiksi eli se on tahmeaa mutta tuntuu kuitenkin irtoavan melko hyvin käsistä, laitan sen kohoamaan. Olisiko aivan sama pyöräyttää tuosta valmiit limput ja antaa niiden kohota, näinhän tehdään joskus esim. sämpylöiden kanssa. Itsellä on ollut vähän se ongelma, että taikina kohoaa hitaasti ja sitten kohonneesta taikinasta tehdyt limput yhtä hitaasti kun en ole saanut laitettua niitä esim. lattialämmityksen päälle. Olen kokeillut kohottaa uunissa 50C:ssa, mutta se ei aina ole mahdollista jos on muuta ruoanlaittoa menossa samaan aikaan. Paistolämpötilassa leivät kyllä kohoavat ja tietysti välillä repeilevät isommin jos on esikohonnut huonosti.

3) Laittelin viime viikonloppuna vehnäjuuren tekeytymään, eli lonkalta purkkiin lämmintä vettä, vehnäjauhoja ja vähän hunajaa velliksi. Olen ruokkinut samalla lailla kuin ruisjuurta eli päivittäin vähän vettä ja jauhoja ja sekoitellut. Vaatiiko vehnäjuuri jotain tarkempaa käsittelyä vai toimiiko se käytännössä yhtä lailla noin? Vähänkin enemmän kun hakee tietoa niin alkaa olla melkoista hifistelyä ja on vaikea erottaa, mikä on tarpeellista ja mikä ei.

4) Entä vehnäjuurileivän leipominen, onnistuuko se perstuntumalla ja taikina samaan tapaan kuin vaikka tavallinen sämpylätaikina, eli vaivataan sitko vai vaatiiko se jotain erilaista työstämistä? Tuostakin on saatu todellista hifiä aikaan kun eri sivustoilla vierailee.

Pääsiäisenä sitten leivonta taas käyntiin :thumbsup: Jos ei ole muuta tekemistä niin ruoanlaitto ei ole hassumpi ajanviete.

leivät.jpeg
 
Itse tykkään leipoa suht säännöllisesti kahta eri settiä:

1. Perussämpylät - 100g ruista, 200g täysjyvää ja 300g vehnää, 5dl vettä ja 1ps kuivahiivaa. Vaivaus yleiskoneella 15min ja sitten kohotus, pyöräytän sämpylät ja annan kohota vielä uudestaan. Samasta taikinasta tulee myös hemmetin hyvä pizzapohja

2. Sama sekoitussuhde mutta kylmäkohotettuna ja 1tl kuivahiivaa. Aineet sekaisin, ei vaivaamista ja yöksi jääkaappiin. Aamulla taikina leivän tai patonkien muotoon ja lämpenemään, vaatii useamman tunnin että lämpenee ja kohoaa. Sitten vaan paisto.

Aika harvoin jaksan vesihauteen kanssa paistaa leipiä mutta kyllähän sillä tulee paremmat kuoret selvästi. Varsinkin toi kylmäkohotettu taikina on tosi maukas, vähän muistuttaa juureen leivottua, tavallaan siinä tulee sellainen pikajuuri kun saa kylmässä tekeytyä ja se hiiva käyttää taikinasta sokereita pois.
 
Yön yli leipää on tullut joskus kokeiltua, pidin itsekin mausta. Muistaakseni lusikoin vaan taikinakönttejä pellille ja paistoin melkeinpä saman tien ja tuli hyviä, kuohkeita sämpylöitä aamupalapöytään. Tuossa voisikin olla yksi pikkuhomma nyt pitkänä viikonloppuna.

Sämpylöitä teen melkein viikottain, omat teinit kavereineen syö niitä mielellään.
 
Grillaus jäänyt näin talvella vähemmälle ja olen aloittanut leivän teon, aka leipähifistelyn.

Viimeisin tuli tehtyä biga-pohjalla
Ja itse leipä tästä hiukan muunnellulla ohjeella
IMG_20210106_145733.jpgIMG_20210106_150636.jpg
Ei mitään pikaleipää, bigasta riitti kahteen leipään, eka 24h + 24h ja toinen 72h + 24h, mutta voin kanssa oli kyllä niin hyvää että melkein samalta istumalta meni. Padassa tulee paistettua. Grammapuntari lähes pakollinen.
 
Samantyylistä leipää on meilläkin tehty, eli 12h nostatus ja jauhotus pöydällä jonka jälkeen kipataan esilämmitettyyn pataan ja uuniin. Tuloksena rapea kuori ja pehmeä sisus. Avain onnistumiseen on tuo valurautapata ja se ettei taikinaa vaivata. Netistä löytyy hyvin ohjeita hakusanalla pataleipä.

Hyvältä näyttää sun leivät ja paljon pidempi tekoaika kuin tuolla peruspataleipäohjeella. Vaikuttanee positiivisesti makuun.
 
Samantyylistä leipää on meilläkin tehty, eli 12h nostatus ja jauhotus pöydällä jonka jälkeen kipataan esilämmitettyyn pataan ja uuniin. Tuloksena rapea kuori ja pehmeä sisus. Avain onnistumiseen on tuo valurautapata ja se ettei taikinaa vaivata. Netistä löytyy hyvin ohjeita hakusanalla pataleipä.

Hyvältä näyttää sun leivät ja paljon pidempi tekoaika kuin tuolla peruspataleipäohjeella. Vaikuttanee positiivisesti makuun.

Tulee tehtyä 30/30/30/10 jauhoseoksella, eli 00, erikois- ja puolikarkea ja loput hiivaleipäjauhoja.
Itseasiassa vaivaan taikinan kun yhdistän bigan uuteen leipätakinaan, koneella noin 5 minuuttia. Taikina jätetään kohoamaan tämän jälkeen 12-24h lämpimään ja siitä kehittyy hyvinkin ilmava ja kuohkea tässä ajassa. Ja hyvin maukas bigan + suht pitkän kohotuksen takia.
 
Tulee tehtyä 30/30/30/10 jauhoseoksella, eli 00, erikois- ja puolikarkea ja loput hiivaleipäjauhoja.
Itseasiassa vaivaan taikinan kun yhdistän bigan uuteen leipätakinaan, koneella noin 5 minuuttia. Taikina jätetään kohoamaan tämän jälkeen 12-24h lämpimään ja siitä kehittyy hyvinkin ilmava ja kuohkea tässä ajassa. Ja hyvin maukas bigan + suht pitkän kohotuksen takia.

Joo ei tuo vaivaus vaikuta onnistumiseen kuin tuossa Pataleivässä, kun tekoaika suhteellisen lyhyt noihin sun ohjeisiin verrattuna. Kyllähän leipätaikina normaalisti vaivataan. Onkohan noilla 00 jauhoilla vaikutusta kuinka paljon, niitä käytetään myös pitsapohjan tekemiseen mutten ole koskaan itse testannut?
 
Ai ettien että! Tässä korona-aikaan on tullut itsekin tehtyä leipää kotona ja kaikkien aikojen suosikkiresepti on löytynyt.

Kyseessä on tämä helsinkiläisen ravintola Shelterin lähes legendaarinen mallasleipä jota on tullut tehtyä monta kertaa ja vietyä myös lahjaksi. Palaute on poikkeuksetta ollut ylistävää ja saisi olla koko ajan leipomassa lisää :D Parhaimmillaan tuo on 1-2 vuorokautta paistamisen jälkeen, mutta käytännössä toinen limppu häviää ennen kuin on kerennyt kunnolla jäähtymään.

Jostain syystä en saa kotiuunissa leipään tuota mustaa väriä, vaan se jää hieman vaaleaksi. Ravintolassa kun olen tuota leipää syönyt, niin pinnassa oleva kinuski on hieman rapeaa, kun taas oma leipä on pehmeämpi. Vaikka en ole vielä onnistunut replikoimaan reseptiä ihan täydellisesti, niin silti aivan kirkkaasti parasta leipää mitä olen ikinä syönyt.

Yleisesti kaikille leipäfanaatikoille vinkki, eli leivän kuin leivän päälle sopii paahdetusta voista tehty levite. Nopea tehdä ja aivan hävyttömän hyvää. Tapahtuu näin:

Ota haluamasi määrä voita, esim 100g ja laita köntti puoliksi. Jätä toinen puolikas pehmenemään huoneenlämpöön ja paahda toinen puolikas kattilassa tai pannulla. Voita paahtaessa se saa kuohahtaa ihan kunnolla, voi on valmista kun se tuoksuu pähkinäiselle ja on väriltään melko tummaa. Kaada lopuksi paahdettu voi hieman pehmenneen normalin voin sekaan, mutta koeta välttää kattilan / pannun pohjalle jääviä mustia hippusia, ovat vähän kitkerän makuisia. Sekoita esim. sähkövispilällä ja laita tarvittaessa kovettumaan jääkaappiin hetkeksi. Päälle voi ripotella vielä merisuolaa tai vielä parempi vaihtoehto on savustettu sormisuola.
 
Viimeksi muokattu:
Mallasleipä/saaristolaisleipä on kyllä meikäläisenkin herkkua, tuosta kun kerralla tekee pari-kolme vuokaa niin saa pakkaseenkin sellaisia sopivan kokoisia paloja tuoreeltaan. Se on just se, että pitäisi malttaa odotella jäähtymistä ja lopullista kypsymistä rauhassa eli seuraavaan päivään, mutta minkäs teet :D Joulukinkun kanssa meni oikein hyvin ja maksamakkarakin maistui levitteenä viimeksi.

Toinen herkku meidän perheessä on valkosipulileipä, eli periaatteessa normaali vaalea leipä, mutta noin litraan nestettä käytän mausteena 6-7 valkosipulinkynttä hienonnettuna. Taikinan vaivauksen loppuvaiheessa loraus oliiviöljyä (nypin/puristelen usein suolan joukkoon tässä vaiheessa) ja kohoamaan. Kohotuksen jälkeen leivotaan leiviksi pellille, noin vartin kohotus ja voidellaan reilusti oliiviöljyllä. Myllystä karkeaa suolaa päälle ja uuniin.

Viestiketjun avaukseni jälkeen olen hapanjuuritaikinoissa siirtynyt nyt tuon tarkemman mittaamisen tielle, sen verran oppinut matkan varrella. Vaaleaa leipää olen nyt tehnyt ns. laiskalla menetelmällä, eli ainesosat sekaisin iltasella, illan mittaan pari venyttelyä tai taittelua ja sitten kulho on saanut olla huoneenlämmössä kelmulla peitettynä seuraavaan päivään. Nostelen aamupäivällä vuokiin ja annan vielä kohota jonkin verran ennen paistoa. Tulee erityisen maistuvaa jos tekee taikinan sellaiseen juureen, jota on ruokittu vähän aiemmin ja se kuohuu kunnolla. Lasehtineesta juuresta tuli vähän turhan vaisu omaan makuuni.
 
Yritinpä tässä leipoa perinteistä joululimppua Maku-lehden reseptin mukaan. Joskus aikaisemmin tämä on onnistunut hyvin mutta tällä kertaa leivät lässähtivät uunissa. Taikina kohosi hyvin ja leivät kohosivat pellilläkin lupaavasti mutta uunissa kohoaminen suorastaan taantui ja leivät jäivät mataliksi ja aika tiiviiksi.

Mikä voisi olla syynä?
Hiivana oli tuore 50g pala n. 1 litran taikinassa ja taikina oli aika löysää.

 
Yritinpä tässä leipoa perinteistä joululimppua Maku-lehden reseptin mukaan. Joskus aikaisemmin tämä on onnistunut hyvin mutta tällä kertaa leivät lässähtivät uunissa. Taikina kohosi hyvin ja leivät kohosivat pellilläkin lupaavasti mutta uunissa kohoaminen suorastaan taantui ja leivät jäivät mataliksi ja aika tiiviiksi.

Mikä voisi olla syynä?
Hiivana oli tuore 50g pala n. 1 litran taikinassa ja taikina oli aika löysää.

Lähinnä tulee mieleen että hiiva kuoli, tai ei käynnistynyt, tai sitten esikohotus tehtiin liian kylmässä jolloin se jäi vajaaksi. Huomiona että monessa kodissa on vaikea löytää riittävän lämmin paikka, kun ei ole tulisijoja enää käytössä. Kaikki nostatettava mitä meillä tehdään, laitetaan esilämmitettyyn sähköuuniin ja jätetään luukku raolleen. Tässä pitää olla tarkkana ettei uuni mene kuumaksi, ihan vaan n. 40-50 asteeseen ja pois päältä ja taikina kulhossa peitettynä uuniin. Tästä se jäähtyy hyvinkin nopeasti 30-40 asteeseen.
 
Lähinnä tulee mieleen että hiiva kuoli, tai ei käynnistynyt, tai sitten esikohotus tehtiin liian kylmässä jolloin se jäi vajaaksi. Huomiona että monessa kodissa on vaikea löytää riittävän lämmin paikka, kun ei ole tulisijoja enää käytössä. Kaikki nostatettava mitä meillä tehdään, laitetaan esilämmitettyyn sähköuuniin ja jätetään luukku raolleen. Tässä pitää olla tarkkana ettei uuni mene kuumaksi, ihan vaan n. 40-50 asteeseen ja pois päältä ja taikina kulhossa peitettynä uuniin. Tästä se jäähtyy hyvinkin nopeasti 30-40 asteeseen.
Itse kohottelen toisinaan uunissa niin, että laitan pelkän lampun päälle. Se nostaa lämpötilaa sopivasti.
 
Eilen tein 85% ciabattaa käsin vaivaamalla.
Alkuviikosta focacciota, hieman rasvaisempi.

Tänään luvassa lisää ciabattaa, uppoavat nopeasti 6 -henkisessä perheessä, aamulla dalmatialainen nappasi pöydältä mun just täyttämän eväsleivän :D
 

Liitteet

  • IMG_20231220_185953_962.jpg
    IMG_20231220_185953_962.jpg
    234 KB · Luettu: 51
  • IMG_20231220_185649_895.jpg
    IMG_20231220_185649_895.jpg
    254,8 KB · Luettu: 50
  • IMG-20231218-WA0015.jpeg
    IMG-20231218-WA0015.jpeg
    131 KB · Luettu: 56
  • IMG-20231218-WA0010.jpeg
    IMG-20231218-WA0010.jpeg
    140,7 KB · Luettu: 54
Oon pitkään halunnut tehdä itse kunnon ruislimppua. Juuresta. Juurta ei ole joten senkin tekisin itse, en usko että on ongelmaa.

Mutta sitten se resepti ja ohjeet. Onko täällä juureen tekijöitä niin ohjeita kaipaisin vaikka toki netti on ohjeita pullollaan, mutta mikä täällä on leipojien lempiresepti ja valmistusohjeet? Ja sähköuunissa kun ei ole leivinuunia.

Lähinnä kyselen siksi, että esim Marttojen sivujen ohjeella ei yksi ihmiselämä riitä kahden limpun tekemiseen kaikkinen kohottamisineen..

Joku helppo ja nopea ohje olis mukava ilman että tarvii aloittaa leipominen viikkoa ennen syömistä valmiilla juurella..
 
Jos mietitään, että mammat sata vuotta sitten teki leivät näppituntumalla niin ei asiasta kannata tehdä liian tarkkaa. Tästä saa kyllä helposti OCD-tyyppisen jutun aikaan, mutta ekan viestini jälkeen on ryö kehittynyt lähinnä niin, että punnitsen ainekset kun on löytynyt hyvä kombo.

Itse tein aikanaan ruisjuuren ihan vaan sekoittamalla pieneen määrään haaleaa vettä ruisjauhoa sen verran, että siitä tuli notkeaa velliä ja vesi ja jauho eivät erottuneet. Sitten päivittäin liraus vettä ja hieman jauhoja, purkissa kansi päällä muttei kiinni. Ilmasta tulee ne villihiivat yms. ja se alkaa happanemaan. Haista ja maista niin huomaat. Ekaan juureen menee vähän pidempi aika kuin pakkasesta herätettyyn. Jos teen raskin eli esitaikinan torstai-iltana ja leivänpaisto siten perjantaina, pitää juuri ottaa pakkasesta edellisenä lauantaina ja alkaa ruokkia sunnuntaista lähtien. Laitan yli jääneen juuren taas pakkaseen odottelemaan seuraavaa tarvetta.
 
Jos mietitään, että mammat sata vuotta sitten teki leivät näppituntumalla niin ei asiasta kannata tehdä liian tarkkaa. Tästä saa kyllä helposti OCD-tyyppisen jutun aikaan, mutta ekan viestini jälkeen on ryö kehittynyt lähinnä niin, että punnitsen ainekset kun on löytynyt hyvä kombo.

Itse tein aikanaan ruisjuuren ihan vaan sekoittamalla pieneen määrään haaleaa vettä ruisjauhoa sen verran, että siitä tuli notkeaa velliä ja vesi ja jauho eivät erottuneet. Sitten päivittäin liraus vettä ja hieman jauhoja, purkissa kansi päällä muttei kiinni. Ilmasta tulee ne villihiivat yms. ja se alkaa happanemaan. Haista ja maista niin huomaat. Ekaan juureen menee vähän pidempi aika kuin pakkasesta herätettyyn. Jos teen raskin eli esitaikinan torstai-iltana ja leivänpaisto siten perjantaina, pitää juuri ottaa pakkasesta edellisenä lauantaina ja alkaa ruokkia sunnuntaista lähtien. Laitan yli jääneen juuren taas pakkaseen odottelemaan seuraavaa tarvetta.
Juu näin meinasin tehdäkkin. Lähinnä tossa marttojen ohjeessa noita kohotuksia sun muita oli niin jumalattoman monta tuntia että ei päivä riitä tekemään.
Näppituntumalla toki mutta kun en ole ruisleipää ennen tehnyt niin on vähän hakusessa minkälaista minkäkin pitää olla ja milloin leivontavalmis jne. Plus että mitä asetusta uunista kannattaa käyttää? Ihan tasalämpöä vissiin?
 
Lyhyt ohje millä itse teen:

Raski leivontaa edeltävänä iltana:
- juurta 5-8 ruokalusikallista riippuen miten hapanta haluaa
- vettä 1500 g
- ruisjauhoa 600 g
Sekoitetaan keskenään ja lämpimään paikkaan liinan alle huilimaan yön yli.

Taikinan viimeistely seuraavana päivänä:
- ruisjauhoa 1300 g
- suolaa 40-46 g (oman maun mukaan)
- 1/4 hiiva (puristit jättää pois, itse laitan niin ei tarvi odotella puolta vuorokautta kunnon kohoamista)
Sekoitetaan ja sitten vuokiin tai limpuiksi kohoamaan. Alkaa repeillä kun on hyvä kohotus. Tökin haarukalla puhki ja sitten uuniin. Uuni 225C ylä-alalämmöllä, sitten kun leivät menee sisään, 200 asteeseen ja annetaan olla 85 minuuttia. Suihkasen yleensä vähän vettä leipien pinnalle ja tukin höyrynpoiston 20-25 minuutiksi paiston alussa niin tulee rapeampi kuori.
 
Lyhyt ohje millä itse teen:

Raski leivontaa edeltävänä iltana:
- juurta 5-8 ruokalusikallista riippuen miten hapanta haluaa
- vettä 1500 g
- ruisjauhoa 600 g
Sekoitetaan keskenään ja lämpimään paikkaan liinan alle huilimaan yön yli.

Taikinan viimeistely seuraavana päivänä:
- ruisjauhoa 1300 g
- suolaa 40-46 g (oman maun mukaan)
- 1/4 hiiva (puristit jättää pois, itse laitan niin ei tarvi odotella puolta vuorokautta kunnon kohoamista)
Sekoitetaan ja sitten vuokiin tai limpuiksi kohoamaan. Alkaa repeillä kun on hyvä kohotus. Tökin haarukalla puhki ja sitten uuniin. Uuni 225C ylä-alalämmöllä, sitten kun leivät menee sisään, 200 asteeseen ja annetaan olla 85 minuuttia. Suihkasen yleensä vähän vettä leipien pinnalle ja tukin höyrynpoiston 20-25 minuutiksi paiston alussa niin tulee rapeampi kuori.
Kiitos! Tällä voisi itsekkin kokeilla! Vaikuttaa simppeliltä. Montako limppua tolla tulee?
 
Tuosta tulee kolme vuokaleipää, vähän reilu kilo per leipä. Uuniin mahtuu just kolme rinnakkain kun on vähän leveämpi malli.
 
Tuosta tulee kolme vuokaleipää, vähän reilu kilo per leipä. Uuniin mahtuu just kolme rinnakkain kun on vähän leveämpi malli.
Täytyy varmaan puolittaa aineet kun ei tule niin paljon syötyä ja pakkaseen jos laittaa niin ei jaksa koskaan sulattaa :D
 
Täytyy varmaan puolittaa aineet kun ei tule niin paljon syötyä ja pakkaseen jos laittaa niin ei jaksa koskaan sulattaa :D
Itse teen niin, että pidän leivät pöydällä liinaan käärittynä seuraavaan päivään asti. Sitten puolitan ne, jätän yhden puolikkaan tuoreena syötäväksi ja muut pakkaseen ja sieltä aina puolikas kerrallaan sulamaan.

Vaikka siis tekisi mieli pistää uunituoretta leipää kitusiin, niin maku tekeytyy päivän-parin ajan. On se tietysti lämpimänä voin kanssakin hyvää :D
 
Itse teen niin, että pidän leivät pöydällä liinaan käärittynä seuraavaan päivään asti. Sitten puolitan ne, jätän yhden puolikkaan tuoreena syötäväksi ja muut pakkaseen ja sieltä aina puolikas kerrallaan sulamaan.

Vaikka siis tekisi mieli pistää uunituoretta leipää kitusiin, niin maku tekeytyy päivän-parin ajan. On se tietysti lämpimänä voin kanssakin hyvää :D
Ruislimppu on kyllä omasta mielstä parhaimmillaan suht tuoreena. Niin että sisus on hiukan sitkoinen vielä. Siihen päälle emmentalia ja avot. Seuraavana päivänä ei ole enää niin hyvää mutta syötyä toki tulee. Ajattelin jos jouluks oppis tekemään niin tekis oman limpun ja vois viedä tuliaisinakin vaikka porukoille.
 
Ruislimppu on kyllä omasta mielstä parhaimmillaan suht tuoreena. Niin että sisus on hiukan sitkoinen vielä. Siihen päälle emmentalia ja avot. Seuraavana päivänä ei ole enää niin hyvää mutta syötyä toki tulee. Ajattelin jos jouluks oppis tekemään niin tekis oman limpun ja vois viedä tuliaisinakin vaikka porukoille.
Hyvin ehdit harjoittelemaan, enemmän se on ehkä siitä uunin tuntemuksesta kiinni ja tietysti jos ainesosien suhteita haluaa säädellä. Leivän leikattavuushan siinä voi mennä pieleen jos tekee kovin isoja liikkuja. Tuo oma ohje on ollut rakenteen puolesta sopiva, leipä pysyy koossa kun sitä leikkaa.

Viemisinähän ruisleipä on hyvä etenkin joulupöytään. Itselläkin on sellainen tilanne, että käytännössä pyydetään tekemään kaikki joululeivät vaikka kaupastakin saisi. Hommasin juuri BF-tarjouksesta Ankarsrumin yleiskoneen niin tulee taikinan tekemisestä paljon sujuvampaa. Se on käsityönä yllättävän työlästä ja yleensä ei viitsi sitten tehdä sekä vaaleaa että tummaa leipää samalla viikolla.
 
Hyvin ehdit harjoittelemaan, enemmän se on ehkä siitä uunin tuntemuksesta kiinni ja tietysti jos ainesosien suhteita haluaa säädellä. Leivän leikattavuushan siinä voi mennä pieleen jos tekee kovin isoja liikkuja. Tuo oma ohje on ollut rakenteen puolesta sopiva, leipä pysyy koossa kun sitä leikkaa.

Viemisinähän ruisleipä on hyvä etenkin joulupöytään. Itselläkin on sellainen tilanne, että käytännössä pyydetään tekemään kaikki joululeivät vaikka kaupastakin saisi. Hommasin juuri BF-tarjouksesta Ankarsrumin yleiskoneen niin tulee taikinan tekemisestä paljon sujuvampaa. Se on käsityönä yllättävän työlästä ja yleensä ei viitsi sitten tehdä sekä vaaleaa että tummaa leipää samalla viikolla.
Joo mäkin olen lähteny leipomiseen enemmän nyt kun itsellekkin tuli hommattua yleiskone. Käsin vaivaamisesta ei tullu hevon helvettiä. Tosin leipää syön suhteellisen vähän ja makeita vielä vähemmän. Mutta harrastuksen vuoksi mukava kokeilla kaikkea kun tuo kone on. Tällä hetkellä on sämpylätaikina kohoamassa, saas nähdä mitä siitä tällä kertaa tulee :D
 
Nyt on ruislevän juuri laitettu eilen kuplimaan. Ei ole ainakaan vuorokaudessa vielä mitään tapahtunut. Osittain saattaa olla ongelmana hitauteen kun tässä tönössä ei ole niin lämmintä paikkaa kuin pitäisi :D Mutta nyt laitoin purkin mun wifipurkin päälle jossa ainakin jonkin verran lämpöä :D Kattellaan taas huomenna mikä tilanne.
 
Nyt on ruislevän juuri laitettu eilen kuplimaan. Ei ole ainakaan vuorokaudessa vielä mitään tapahtunut. Osittain saattaa olla ongelmana hitauteen kun tässä tönössä ei ole niin lämmintä paikkaa kuin pitäisi :D Mutta nyt laitoin purkin mun wifipurkin päälle jossa ainakin jonkin verran lämpöä :D Kattellaan taas huomenna mikä tilanne.
Taisi mennä itsellä hyvinkin pari-kolme päivää, että siellä alkoi tapahtua mitään näkyvää. Ei se minullakaan ollut kuin keittiön tason nurkassa reilussa 20 asteessa. Kannattaa maistaa siitä lusikan kärjen verran samalla kun ruokkii niin huomaa, miten maku muuttuu kun sinne alkaa muodostua karboksyylihappoja yms.
 
Taisi mennä itsellä hyvinkin pari-kolme päivää, että siellä alkoi tapahtua mitään näkyvää. Ei se minullakaan ollut kuin keittiön tason nurkassa reilussa 20 asteessa. Kannattaa maistaa siitä lusikan kärjen verran samalla kun ruokkii niin huomaa, miten maku muuttuu kun sinne alkaa muodostua karboksyylihappoja yms.
Juu täytyy pitää merkillä.
On se hyvä että on joku paikka missä opastetaan kädestä pitäen :D
 
Jaha! Purkissahan alkaa tapahtua! Modeemi tehnyt tehtävänsä. Nyt vissiin vielä vettä ja jauhoa ja huomenna sitten osa talteen ja osa pois ja puhtaaseen purkkiin ja ruokkii?
 
En muistaakseni ikinä heittänyt osaa pois, enkä varsinkaan nyt kun käytän edelleen samaa pohjajuurta pakkasesta. Jatkoin vaan laiskana ruokkimista samassa purkissa, aina pieni määrä vettä ja jauhoa kerran päivässä.
 
En muistaakseni ikinä heittänyt osaa pois, enkä varsinkaan nyt kun käytän edelleen samaa pohjajuurta pakkasesta. Jatkoin vaan laiskana ruokkimista samassa purkissa, aina pieni määrä vettä ja jauhoa kerran päivässä.
Mä en tiiä onko tolla muuta virkaa kuin että purkki ei turhaan täyty? Oletan että kama ns. rikastusisi aina puolittamalla ja jatkamalla mutta taitaa olla vaan teoreettista höpöä. Eipä toi varmaan mitään rakettitiedettä ole kun vaan tietää mitä se tekee mutta se miten sen tekee on ihan sama. Katotaan.
 
20241206_132012.jpg

En tiedä onko "hifistelyä". Mutta kyllä nämä 3e - 4e leivät on ihan hyviä. Varsinkin Fazer.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 472
Viestejä
4 539 051
Jäsenet
74 803
Uusin jäsen
Mäntyvirta

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom