LED-nauhan jatkaminen liittimellä?

Viestiketju alueella 'Elektroniikka, rakentelu ja muut DIY-projektit' , aloittaja PedroVon, 15.04.2019.

 1. PedroVon

  PedroVon

  Viestejä:
  16
  Rekisteröitynyt:
  15.11.2016
  Käytössä 5m RGB-led-nauhaa, jossa 30 led/m. Se kytkettynä tällaiseen vastaanotin/kaukosäätöhärpäkkeeseen (1. kuva) ja siihen tulee virta 12V 6A-muuntajasta. 30 ledillä 0,6A / m pitäisi ilmeisesti liittää, eli 6A on tietty turhan rajoilla.

  Led-nauhan molemmissa päissä oli jo valmiina kolmen johdon liitin (tähän tyyliin kytkennät, liitin tässä erilainen), jolla nauha kytketään tuohon vastaanottimeen tai toiseen led-nauhaan.

  Nyt oli tarkoitus lisätä valoa toisella 5m nauhalla (samanlainen), mutta vain 15 lediä syttyy tähän jatkettuun nauhaan. Muuten toimii kaikki ok.

  Mistähän johtuu kyseinen ongelma ja miten sen voisi korjata?
   
  Viimeksi muokattu: 15.04.2019
 2. juhe

  juhe

  Viestejä:
  99
  Rekisteröitynyt:
  18.04.2018
  Yleismittari olisi hyvä apuvälinen jännitteen tarkistamiseen. Josko vaikka jälkimmäiselle nauhalle ei jännite riitä. Ensimmäisessä tulee jotain jännitehäviötä, mutta paljonko?? Mittarilla näkisi paljonko.

  Ilmeisesti kumpikin nauha toimii OK erikseen kytkettynä.
   
 3. PedroVon

  PedroVon

  Viestejä:
  16
  Rekisteröitynyt:
  15.11.2016
  12.2V on alkujännite, ensimmäisen nauhan (5m) lopusta 11.4V.

  Kumpikin nauha toimii ok erikseen.
   
 4. neoflix

  neoflix

  Viestejä:
  606
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Laita kondensaattoreja väliin niin tasaa nuo voltit tai anna sille virtaa joko molemmista päistä tai sit siitä puolivälistä.
   
  Zyrppa tykkää tästä.
 5. juhe

  juhe

  Viestejä:
  99
  Rekisteröitynyt:
  18.04.2018
  Siis mitä tasaa? Kuorma on kai eninmäkseen DC:tä.

  Jos laittaa rinnalle toisen johdon, niin sillä saa jännitteen alenemaa pienennettyä. Tiedä sitten voisiko ensimmäiselle syöttää 13 V, niin jälkimmäiselle jännite olisi paremmin 12 V. Helpompi kumminkin laittaa rinnalle toinen piuha. Jos käyttää esim. 1,5mm2 piuhaa, niin 5m matkalla ja 6A kuormalla siinä tulee 0,35 V alenema jännitteessä (käytännössä tuon nauhan tapauksessa vähemmän).
   
 6. Lassivv

  Lassivv Tukijäsen Team H2O

  Viestejä:
  769
  Rekisteröitynyt:
  12.02.2017
  Erillisillä piuhoilla lähtisin itsekkin kokeilemaan varsin erikoista kyllä tuo että vaan ensimmäiset 15lediä syttyy toisesta nauhasta. Vielä kun toimivat yksinään koitettuna ongelmitta. Tiedä sitten miten luotettavia nuo klipsit on kytkemään että kuinka paljon siellä tuleekaan jännitehäviötä. Kannattaisi varmaan mitata sen toimimattoman nauhan alku ja loppunpään jännite. Kyllähän tuollaisen nauhan pitäisi toki palaa vielä esim 7-8voltilla eli aika hurjia jännite häviöitä pitäisi olla että pimentää koko nauhan täysin.

  Mutta yleismittarilla lisää mittaillen ja toki kuten edellä mainittu niin yleensä 5metrin nauhaa ei kannata enää jatkaa vaan vetää seuraavalle nauhalle uusi johto kokonaan säätimeltä. Itse monesti syötän jo 5metrin nauhat kummastakin päästä joka tapauksessa. Varsinkin tehokkaammat nauhat tiputtaa toisen pään jännitteen aika alas jo siitä syystä ettei tuo nauhan oma kuparointi mikään loistokas ole.
   
 7. LaturiLewis

  LaturiLewis

  Viestejä:
  48
  Rekisteröitynyt:
  19.09.2017
  RGB LED nauhan johdotukset sen verran ohutta tavaraa, että kannattaa vetää jokaiselle 5m pätkälle omat 12V ja myös RGB ohjaukset. Häviöt nauhassa ovat myös ohjauspuolen vedoissa, joten Ledeille tuleva jännite on pienempi ketjun häntäpäässä.
  Itse virittelin JDY-08 BLE modulin perään RGB nauhan. Android sovelluksella saa sitten mitä erilaisimpia väri / vilkku valoja langattomasti. Nauhan virta oli noin 300 mA /väri/5m.
  Eli tuohon 6A poweriin voisi kiinnitää 5 tai 6 5metrin nauhaa rinnan , mutta ei sarjaan.
   
 8. PedroVon

  PedroVon

  Viestejä:
  16
  Rekisteröitynyt:
  15.11.2016
  Kiitos suuresti avustanne ja vinkeistä juhe, neoflix, Lassivv ja LaturiLewis!

  Päädyin nyt lopulta siihen, että irrotin uuden nauhan loppuliittimen ja juotin sen tähän säätöboksiin. Nyt saa molemmat sitten kiinni tähän sätökseen ja hyvin näyttää palavan. Molemmilla nauhoilla siis sama lähtöpaikka (ei tarvii 5m päästä jatkua), joten näin oikein hyvä. Lähinnä kirkkautta lisää tuomaan vanhan rinnalle tämä uusi.

  Sitä vaan vielä mietin, että kun nykyinen Kiina-muuntaja on 12V 6A, niin taitaa aika rajoilla mennä tällä 30led/m-nauhalla niinkuin alussa mainitsinkin. Mutta tässä boksissa "Output current: 6A(max)", joten olisiko 8A:n muuntajasta mitään iloa?

  [​IMG]
   
  Viimeksi muokattu: 05.05.2019