Laser CNC leikkaus+kaiverrus laitetta ajatuksissa.

Liittynyt
12.12.2016
Viestejä
102
Moi!

Lähdin kysymään onkohan kenellekään tuttu tai jo hankkinut tuollaista laitetta esim AliExpressistä?

Ajatuksena olisi leikellä harrastus jutuille akryylistä erikokoisia koteloita ja kaivertaa niihin vaikka samalla infoa.
Kokoa yhdellä levyllä olisi about max A4 luokkaa joita sit yhdistelisi yhteen.

Kattelin että Alista saa kyllä laittetta joka hintaluokassa ja about 300e++ tuntuis olevan jo paremmat CO2 tyyliset laitteet.
Taas vähän alle 300e jää pienemmät, mutta samoja juttuja tekevät mut muuten karsitut laitteet.

Eli onkos kukaan näihin tutustunut paremmin ja olisi heittää kertomuksia/kokemuksia? Vaihtoehtoja?
Miten softa puoli noissa esim. kuvat (vektori?) Tai CNC jyrsintä määritys toimii?

Hinnat ei ihan hirvitä tässä (max vaikka 1000e) ja tulee kyllä tehtyä aikas monta boxia ja pientä laatikkoa saati pelkkiä levykaiverryksia jos tähän hankintaan lähden.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
425
Tuli tossa ostettua vuoden päivät sitte, kaverilta todella halvalla 3018 cnc jyrsin. Lähtökohtaisesti aivan paska laite kuin olla voi. En todellakaan voi suositella sellaista kenellekään, jolla ei ole taipumusta tai ylipäänsä taitoa alkaa modaamaan jyrsintä paremmaksi. Varmasti löytyy jo valmiiksi parempiakin alotuspaketteja, mutta koska modaus on itselläni pikkusena harrasteena, siitä on mahdollisuus rakentaa ihan käypä peli puun ja muovin jyrsimiseen.
Tuon näköinen laite.


Ensimmäiseksi tuo säälittävä jyrsin moottori sai lähteä. Siihen voi toki pultata tremelin tai vastaavan hyrrän. Tuo kuvassa oleva moottori on ihan lelu.
Päädyin laittamaan siihen 500W cnc ilmajäähytteisen moottorin, joka makso siinä huntin luokkaa. Mahdollisimman halvalla toki halusin päivittää.
Kyseinen moottori sitte muuttikin jyrsimen ihan eri luokkaan.

Koska harrastan myös 3D tulostusta, olikin tarvittavat osat periaatteessa ilmaset. Tuo 500w moottori kävikin sitte valmiiseen malliin kivasti 3018 chinese cnc spindle upgrade by brandon75f
Kyseinen moottorin peti kyllä kestää, jos printtaa pla ja siihen soveltaa abs vahvistusta. Siitä miten se tehdään voi kysellä 3D ketjussa.
Parit laakerin tuet joutu myös tulostamaan pedin alle. Näyttivät olevan jo valmiiksi halki. Siitä uudet M10UU Bearing Holder for CNC 3018 by GO_zalo
Sitten onkin kaikkea muuta kivaa lisättävää jyrsimeen esim. terän korkeuden säätöä, 7W laaseria. Päivitän ton kaapissa olevan 15W laaserin jossakin vaiheessa kiinni siihen, jahka kun tarvitsen yms...

IMG_20190915_150923_BURST1.jpg


Mutta mihin tällänen halvalla modattu kiinan ihme sitte pystyy. Sehän pystyy pikku muutoksilla tuhannesosien tarkkuuteen. Jyrsin etupäässä vaappu aihioiden puoliskoja, jotka olen blenderillä mallintanut.

blender.jpg

blender vaappu.jpg


Vaapun pinta on valmiiksi, jopa niin sileä, ettei kynnellä tunnu pienintäkään epätasasuutta.

blender vaappu3.jpg


Lisäksi tulee välillä tehtyä erillaisia taulun pohjia kuvan perusteella.
 

Liitteet

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
425
hai2.jpg


IMG_20191216_223633_HDR.jpg

20210709_222234.jpg

20210709_222100.jpgNuo ovat tehty 3mm terällä. Käyttämällä pienempää terää luonnollisesti tarkkuus myös parantuu.

Ei yhtään hullummin vain 150€ maksavalla laitteella, jolla voi toki myös leikellä valolla.

lasit.jpg


Pinta-ala on noin A4 luokkaa jossa operoida. Voimaa on askelmoottoreissa katkaista 3mm terä jos mokaa koodissa ja törmäillään.

Ohjelmista Aspire on ystävä ;)
 
Liittynyt
12.12.2016
Viestejä
102
Kiitoksia paljon @Shadowhunter kirjoittamista vastauksista. Todella hyvin kirjoitettua ja kuvatkin vielä mallikkaasti mukana! Tuosta varmasti apua muille.

Ajattelinkin että vähän joutuu paratelee mitä sattunut netistä löytää keskusteluita ja tuo laitteesi o about mitä silmäillyt rli A4 luokkaa. Myös ns 3040 tms käyny mielessä mut hinta pomppaa ja nyt nää tulli/ALV jutut sotkee fiksua budjettia lisää.

Täytyy tietysti pyöritellä mitä löytyy vielä ja esim. tutustua Aspire ohjelmisto.
Plexi (~3-5mm) ois pääasiallinen materiaali ja urat ja kolot enimmäkseen eli simple kuhan o ilm. löytäny hyvän/laadukkaan (kalliimman?) Terän hoitamaan hommat kotiin.

Kirjoitit muuten " ..voi kysellä 3D ketjussa." Niin onko täällä vai toinen forum?

Kiitoksia vielä kerran! Hankinta lähenee... :thumbsup:
 
Liittynyt
01.01.2017
Viestejä
548
Tonnin tarkkuus on kyllä kova 150€ vehkeellä kun itse ajelee työkseen yli miljoonan euron vehkeitä, eikä niilläkään päästä tuhannesosan tarkkuuteen. :thumbsup:
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
425
Kirjoitit muuten " ..voi kysellä 3D ketjussa." Niin onko täällä vai toinen forum?
Täältä samaisesta alueelta löytyy myös 3D ketju, josta saapi apua tarvittaessa jos alkaa itse tulostelemaan mahdollisia palikoita jyrsimeen.

Tonnin tarkkuus on kyllä kova 150€ vehkeellä kun itse ajelee työkseen yli miljoonan euron vehkeitä, eikä niilläkään päästä tuhannesosan tarkkuuteen. :thumbsup:
Sanotaan sitte sadasosan tarkkuuteen niin maistrokin on toivottavasti tyytyväinen:thumbsup:
Puhutaan kumminkin tarkkuudesta, jossa pinnassa ei tunnu kynnellä pienintäkään epätasaisuutta.

Pitäis joskus kokeilla minkälaisia jigi muotteja sais tehtyä, jostakin mahdollisimman kovasta puu lajista.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
425
Pystyykö alumiiniin tekeemään jos ottaa pientä lastua?
Olen vähän miettinyt tuota alumiinia pystyisikö sitä jyrsiä, mutta tullut siihen päätökseen etten uskalla sitä testata. Kyllä porukka tätäkin laitetta käyttää alumiinin jyrsimiseen.
Periaatteessa pitäisi pystyä jyrsiä sen kovuus on 2,75 (Mohsin asteikko), mutta löytyy myös videoita, joissa kyseinen jyrsin menee hajalle siinä touhussa.
Kyky lämmittää jigi muottia olisi kyllä avainasemassa saada kunnollista laatua aikaiseksi.

Yksi vaihtoehto olisi käyttää metallina ns.kirjasinmetallia.
 
Liittynyt
01.01.2017
Viestejä
548
Kestääkö kirjaisinmetalli sulattaa lyijyä? Siitähän on valettu myös jigipäitä iät ajat. Sulamispisteestä ei ole tietoa.

Miten olisi masterin jyrsintä johonkin pehmeämpään ja sitten muotin valaminen muottisilikonista?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
425
Kestääkö kirjaisinmetalli sulattaa lyijyä? Siitähän on valettu myös jigipäitä iät ajat. Sulamispisteestä ei ole tietoa.

Miten olisi masterin jyrsintä johonkin pehmeämpään ja sitten muotin valaminen muottisilikonista?
Kirjasin metalli on lyijyä/tinaa ja sopivassa määrin tavoteltavan kovuuden mukaan kuparia,sinkkiä,vismutia tai vastaavaa antimotia. Lähinnä tavoteltavan ominaisuuden mukaan.
Esim. Sekoittamalla pelkästään lyijyä/tinaa saadaan huomattavan paljon kestävämpi lejeerinki seos aikaiseksi kuin käyttäen pelkkää lyijyä.
Kyllä onnistuu masterin jyrsintä noista metalleista, jolloin tarvittavan mallin saa tehtyä silikoniin. Myös on mahdollista tehdä se malli myös kovasta puusta, josta voi valaa silikoni muotin.

Olet varmaankin katsellut "marling baits" videoita. Tuollaisen master mallin saa melko helposti jyrsittyä silikonia varten. Se on lähinnä 3D mallinnosta minkälaisen haluaa.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
425
Kävin tossa eri materiaaleja läpi ja etsiskelin mahdollisia kuumuutta kestäviä, halpoja ja ennen kaikkea helposti jyrsittäviä metalleja/muoveja lävitse. Jigimuotti mielessä.

Kaksi mahdollista materiaalia valikoitui jatkoon. Toinen on muovi Polytetrafluorieteeni eli teflon. Parin sentin vahvuista levyä saa tilattua muutamalla kympillä sopivan palasen. Sulamispiste 327`c riittää helposti lämmitettävään muottiin. En ole jyrsinyt teflonia, mutta voisin veikata sen käyttäytyvän muidenkin muovien tapaan.
Tuosta tehty muotti voisi olla todella toimiva, johtuen teflonin jo valmiiksi erittäin liukkaasta pinnasta.

Metalleista mielenkiintoni kohdistui lähinnä silumiiniin. Omaan jonkin verran tietämystä kyseisestä materiaalista. Ongelma tuossa lejeeringin hankkimisessä on, ettei sitä saa levymaisessa muodossa oikein mistään. Myös sen itse valaminen kyseiseen muotoon on hiukka hankalaa. Se pitäisi valaa mieluusti alipaineessa käyttäen hapen tilalla suojakaasua. Melko tekemätön paikka.
Onnistuin toki testi palaset 2*2*10cm hankkimaan leikkaamalla käytöstä poistetusta vesiputken laipasta kyseiset :thumbsup:
Metallin laatu olisi kyllä saannu olla parempi. Nyttekin leikkuupinnoissa melko paljon huokoisuutta. Kestää taatusti kuumuutta ja pitäisi olla helposti jyrsittävissä.

Noilla kahdella jos tekisi testejä.
 
Liittynyt
03.08.2020
Viestejä
334
Joskus sirkkelöin teflonia. Johan oli kamaa. Sellaista hämähäkinseittiä syntyi terän ympärille. Onnistui kyllä, mutta oli kyllä metkaa tavaraa.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
425
Pystyisin kyllä valamaan vetokaapissa tarvittaessa teflonia, jos siihen touhuun haluaisin. Veinaan kylläkin vain muokata jo valmista profiilia testi mielessä.

Silumiini palikat on melkein valmiit testiä varten. Hiukka vielä viilaa niille, niin pääsee suunnittelemaan mahdollista jigi mallia.

20210724_024852.jpg
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 420
En ole jyrsinyt teflonia, mutta voisin veikata sen käyttäytyvän muidenkin muovien tapaan.
On tullut jyrsittyä teflonia, se on aika kamalaa.

Lastu ei tahdo katketa, jättää purseita jos ei ole helkkarin terävät työkalut

On pehmeää ja liukasta, ei pysy ruuvipenkin leuoissa :D
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
425
On tullut jyrsittyä teflonia, se on aika kamalaa. Lastu ei tahdo katketa, jättää purseita jos ei ole helkkarin terävät työkalut. On pehmeää ja liukasta, ei pysy ruuvipenkin leuoissa :D
Eli terän on oltava leikkaava puolipallo proviililta, ei ns.jyrsivä. Lastu on pidettävä mahdollisimman pienenä ja suuri imu/puhallus päälle leikkaavaan kohtaan. Käytitkö kentien vesisumua hyväksi leikkuussa?
Leikattavan proviilin ajattelin laittaa pulteilla kiinni esim,teräsviilaan. Poraan läpi teflonista ja viilasta reijät, jotka pulttaa rikkojen avulla yhdeksi kappaleeksi. Onko mielestäsi hyvä idea?
Kaikki vinkit, jota voit vain antaa on kyllä tarpeellisia.

Pystyn muokkaamaan tarvittavia jyrsinteriä mielen mukaan sorvissa ja ajatuksena on muokata terä, jossa alku on puolipallo päästä, josta kierre suppenee noin puoli senttiä ylöspäin. Voisiko tuo toimia?
 
Liittynyt
01.01.2017
Viestejä
548
Kiitoksia paljon @Shadowhunter kirjoittamista vastauksista. Todella hyvin kirjoitettua ja kuvatkin vielä mallikkaasti mukana! Tuosta varmasti apua muille.

Ajattelinkin että vähän joutuu paratelee mitä sattunut netistä löytää keskusteluita ja tuo laitteesi o about mitä silmäillyt rli A4 luokkaa. Myös ns 3040 tms käyny mielessä mut hinta pomppaa ja nyt nää tulli/ALV jutut sotkee fiksua budjettia lisää.

Täytyy tietysti pyöritellä mitä löytyy vielä ja esim. tutustua Aspire ohjelmisto.
Plexi (~3-5mm) ois pääasiallinen materiaali ja urat ja kolot enimmäkseen eli simple kuhan o ilm. löytäny hyvän/laadukkaan (kalliimman?) Terän hoitamaan hommat kotiin.

Kirjoitit muuten " ..voi kysellä 3D ketjussa." Niin onko täällä vai toinen forum?

Kiitoksia vielä kerran! Hankinta lähenee... :thumbsup:
Aspiren 1800€ hintalappu vaan on monelle melkoinen deal breaker..
 
Liittynyt
01.01.2017
Viestejä
548
@Minbarian mihin vehkeeseen päädyit vai päädyitkö mihinkään?

Ei näköjään töissä saa ottaa tarpeeksi lastua niin omaan talliin odotellaan tälle viikolle saapuvaksi ooznestin 1000x1000 cnctä 6w laserin kera :D
 
Liittynyt
01.01.2017
Viestejä
548
Screenshot_20210917-165521.jpg

Ensi savut otettu, kone on kasassa ja kaikki toimii, sitten vain hienosäätöjen pariin.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
140 977
Viestejä
2 695 115
Jäsenet
52 548
Uusin jäsen
Aloittaja

Hinta.fi

Ylös Bottom