Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Täällä on tosiaan SC-liitin käytössä sekä APC hionta (kerrostalo) ja ainakin Lounealla suunnilleen kaikki päätelaitteet käyttävät SC-liitintä. Asuin tuossa useamman vuoden ihan uudessa asunnossa, niin siellähän oli myös APC hionnalla olevia SC:tä käytetty. Sehän on ollut jo vuosia, että asuinrakennuksessa pitäisi käyttää LC/SC sekä pelkästään APC-hionnalla olevia päitä siis m65d mukaan.
Kaippa nuo käytännöt vaihtelee Suomessa operaattoreittain että laitetaanko UPC vaiko APC, mutta oma kokemus on, että operaattorimaailmassa kuitupaneeleista SC-UPC on edelleen se käytetyin ja LC-UPC tilankäytön vuoksi se seuraava. Valtaosa uudesta rakentamisestakin on UPC hionnalla. Kyllä noita ACP hiottuja tulee aina välillä vastaan, mutta vähemmistössä on. Sama tilanne on myös länsinaapurissa ja Keski-Euroopassa, UPC panelit lähes poikkeuksetta. Toki jotkut vetää ässän hihasta ja löytyy E2000 paneelejakin.LCtä käytetään ainakin Elisalla aika paljon, ja kuten sanottu, helppoa kun voi käyttää LC-LC kaapelia. UPC hionta kanssa se normivedoissa käytetyin, jos APCtä seassa niin tulee aina paniikki että mistä helvetistä kuidut
Rakennuksissa varmaan selvin laittaa suoraan valmiskuitu päätepaneeliin? Lc singlemodella ei omaan silmään paneelia sattunut, jossa sinkku keystone valmiina
Taitaa olla niin harvinaisia single LC liittimet paneeliin ettei kannata edes etsiä.
Partco yms...??? Ja naficon kehuu saavansa myös harvinaisia liittimiä paneeleihin. Eiköhän sähkötukut myös pysty hankkimaan
Adapterit - Naficon
https://www.etd.fi/catalog/adapteri
Siniset UPC:lle ja vihreät APC:lle, mutta tässä tuolla asialla ei ole mitään merkitystä, koska tuo on vain ontto kohdistusputki. Toki hyvän tavan mukaisesti oikea väri oikealle hionnalle
Jos matkaa vaan 50m niin kyllähän se kupari ehkä helpoin kuitenkin? Juuri pari viikkoa sitten muutin oman "pihaverkon" wifistä ethernettiin ja kyllähän tuo pelaa nyt hienosti. Eka veto talosta navetan reitittimelle jotain 30m ja sieltä toinen veto konesuojaan noin 50m..
Nurmikon alla kulkeva pätkä kaivettiin vaan lapion syvyyteen maahan ilman suojaputkea. Maantien alitukset putkessa vähän syvemmälle.
Kaapeliksi tuli tämmöinen setti:
Ulkokäyttöön ethernetkaapeli tarvikkeineen Cat6 U/UTP kupari 100m
Huippuedullisesti tarjoushintaan verkkokaupan tilauksille! 100 metriä RJ45 U/UTP kupari (CU) kaapelia, joka soveltuu ulkokäyttöön. UV- ja vesisuojattu. Mukana 100 kpl RJ45 liittimiä, 100 kpl kaapelipantoja ja kaapelipihdit.www.triosoft.fi
On ihan laadukkaan oloista ja hyvät pihdit mukana.
Ja vedit varmaankin samaan kaivantoon sen potentiaalintasausjohtimen josta kirjoittelin tuolla ylempänä? Sehän vaaditaan mikäli rakennusten välille vedetään galvaaninen yhteys, kuidulla tätä ei tarvitse tehdä.
Nimim. ukkosta odotellessa.
Gateway on käytännössä sen L3 (reitittävän laitteen) IP, josta mennään eteenpäin toiseen verkkoon. Eli jos se käyttäjä haluaa mennä ip-osoitteeseen joka ei ole samassa aliverkossa, ohjataan kysely tälle gatewaylle/reitittimelle/muurille. Jos sun muuri tarjoilee vaikka 192.168.0.1/24 verkkoa, ja muurin IP on 192.168.0.1, laitat käytännössä jokaiselle laitteelle samassa aliverkossa gatewayksi 192.168.0.1. Jos sulla on joku toinen VLAN, jonka gw on 192.168.1.1/24, vastaavasti tämän verkon laitteiden gw on 192.168.1.1. Kytkimet on L2 laitteita, eli ne ei lähtökohtaisesti reititä mitään, joten ne ei osaa lähettää ulkoverkkoon menevää liikennettä eteenpäin. Tuo gw lisäksi vaikuttaa vain ulkoverkkoon lähtevään liikenteeseen, eli jos joku sisäverkon laite haluaa kommunikoida toisen sisäverkossa samassa VLANissa olevan laitteen kanssa, ei tämä edes tarvitse gatewayta.
Ja vedit varmaankin samaan kaivantoon sen potentiaalintasausjohtimen josta kirjoittelin tuolla ylempänä? Sehän vaaditaan mikäli rakennusten välille vedetään galvaaninen yhteys, kuidulla tätä ei tarvitse tehdä.
Nimim. ukkosta odotellessa.
Kysytääs nyt kun alkoi kiinnostaa, meillä päärakennuksesta ulkorakennukseen menee verkkokaapeli maassa putkessa. Ulkorakennuksessä on oma ryhmäkeskus ja sähkönsyöttö sille tulee päärakennuksen mittauskeskuksesta, ja syöttökaapelin maadoitus on yhdistetty kummassakin päässä. Olisiko tässä ollut kuitenkin tarvetta vielä erilliselle maadoitusjohtimelle?
Kaikki salamat ei ole yhtä hyvin asioista perillä kuin sinä: Lan Rakennusten välilleKuten ylempänä sanoin, Ethernetissä ei ole galvaanista yhteyttä joten ei tuo pykälä pitäisi sitä koskea.
Kaikki salamat ei ole yhtä hyvin asioista perillä kuin sinä: Lan Rakennusten välille
Oikeaoppisestihan tuo valokaapelin metallivahvike/armeeraus pitää maadoittaa ja jos fiksusti tehdään niin heti kaapelin sisääntuloon etujatko ja loppumatka rakennuksen sisällä metallittomalla sisäkaapelilla.Missäs kohtaa 65D:tä tuo potentiaalintasausjohdin vaaditaan? Tässä linkki dokkariin:
"Talojakamossa ja alijakamoissa on oltava potentiaalintasauskisko tai -liitin, johon tarvittavat potentiaalintasausjohtimet voidaan liittää. Potentiaalintasauskiskosta tai -liittimestä on asennettava standardin SFS-EN 50310 mukainen potentiaalintasausjohdin rakennuksen pienjännitejärjestelmän päämaadoituskiskoon tai, jos sellaista ei ole, maadoituselektrodiin menevään maadoitusjohtimeen tai itse maadoituselektrodiin."
Eli talojakamo maadoitetaan talon sähkökeskuksen maahan.
Muutenkin nyt pikkasen haiskahtaa että tässä puhutaan kerrostaloista eikä omakotitaloista. Kuinkas monella nyt ylipäätään on mitään "talojakamoa" sähkökaappeineen ja maadoituskiskoineen? Onko sisäverkko varmasti tähtiverkko, jokaisesta liityntärasiasta yhdellä johdolla talojakamoon? Onhan suunnitteludokumentit, tarkastuspöytäkirjat ja loppudokumentointi kunnossa, kuten 65D vaatii?
Kerrostaloissa ymmärtää että jo sisäverkon suunnittelussa oltava joku tolkku koska esimerkiksi salama voi aiheuttaa vahinkoja joka huoneistoon ja maksajia on helposti kymmeniä. Omakotitalossa maksumiehiä on vain yksi, vaikka olisikin laitteita pimentynyt myös piharakennuksen puolelta..
Metallisella suojavaipalla varustettu valokaapeli muutes johtaa sähköä paljon paremmin kuin eristämätön eetteri.
Nuo kytkentäkuidut eivät sitten ole ulkokäyttöön edes putkessa mitenkään speksattu joten niiden käyttöikä voi jäädä lyhyeksi. Ainakin putki pitää olla jämäkkä.Kuitua pitäis saada kahden rakennuksen välille. Nopeus riittää 1Gb, matkaa on ~25m. Tuntuu olevan tavarat nyt vähän kortilla. Ajattelin et laittais putkeen valmiskaapelin, riittääkö tuo Verkkokaupan kaapeli? Mutta mitä sitten päähän? Mikrotikin RB260GS olis ilmeisesti riittävä omaan käyttöön, saatavuus tuntuun olevan nolla.
DELTACO LC-LC SM OS2 30 m -valokuitukaapeli 35,99
Single-mode-valokuitukaapeli LC duplex -liitännöillä. 9/125 µm kuitu, OS2-tyyppi.www.verkkokauppa.com
Tuo kuitu riittänee tuohon käyttöön. Tosin, itse olen suosinut sitä aavistuksen vahvistettua mallia kuidusta aina kun on mennyt laitekaapista ulos. Se vahvistettu malli ei pitkillä matkoilla pujotellessa mene niin herkästi solmuunkaan kun on aavistuksen jäykempää.Kuitua pitäis saada kahden rakennuksen välille. Nopeus riittää 1Gb, matkaa on ~25m. Tuntuu olevan tavarat nyt vähän kortilla. Ajattelin et laittais putkeen valmiskaapelin, riittääkö tuo Verkkokaupan kaapeli? Mutta mitä sitten päähän? Mikrotikin RB260GS olis ilmeisesti riittävä omaan käyttöön, saatavuus tuntuun olevan nolla.
DELTACO LC-LC SM OS2 30 m -valokuitukaapeli 35,99
Single-mode-valokuitukaapeli LC duplex -liitännöillä. 9/125 µm kuitu, OS2-tyyppi.www.verkkokauppa.com
Onko jotain vinkkejä mistä ostaa, mieluiten tilaamalla.Niitähän on niitä valmiiksi päätettyjä kuitukaapeleita jotka kestää sen minkä normaali kuitukaapeli kestää pahoinpitelyä.
Äkkiä en kyllä verkkokauppaa löytänyt, Tietosähkö noita tekee juurikin tilaamalla, mutta en tiedä myykö ne suoraan kuluttajalle.Onko jotain vinkkejä mistä ostaa, mieluiten tilaamalla.
Tuolta saa kaikenlaisia FS Germany - Data Centre, Enterprise, TelecomOnko jotain vinkkejä mistä ostaa, mieluiten tilaamalla.
Lisäksi hellasäröäkin pitää miettiä, tarkoittaen sitä, että mitä vähemmän erilaisia purkkeja ja bokseja on näkyvissä, sitä parempi...
Edit: Joo... Jos katilla vetäisin, niin jäis potentiaalintasauskaapelit varmaan asentamati, kun rakennusten ryhmäkeskukset on kuitenkin vedetty kiinni samaan maahan... Tai oikeastaan asiaa ei tarttisi edes jännittää, kun laittaisi sen PoE kytkimen ja ulkorakennukseen PoE WiFi AP:n, niin vaikka kaapeli tulisikin ulkorakennukseen, niin se ei yhdistäisi yhtään mitään...
Vaikka menee jo semisti offtopiciksi, niin miten tämä potentiaalintasauskaapeli pitäisi oikeaoppisesti vetää jos kattia vedetään, siis minkä pisteiden välille? En ole sähkäri, niin ei ole tuttua hommaa...
Mutta itse tosiaan rätnäsin että kuidun vetäminen katin sijaan ei juurikaan maksa enempää ja vain vähän vaivaa lisää, niin en oikein järkeä olla käyttämmättä kuitua, kun se on sitten immuuni ukkoselle (no, jos nyt rakennusten väliin iskee niin siellä toki menee myös rakennusten väliset sähkökaapelit ja en tiiä riittääkö ukkossuojat enää niin suoraan iskuun, mutta ainakin jos vähän syrjempään lyö).
Pääasiassa ainoastaan suoraan maahan asennettavissa ulkokaapeleissa on. Niissä se yleensä maadoitetaan jatkossa.Kuidussakin toki yleensä on metallivaippa, samanlainen antennihan sekin on..