Tuo vaan ei tule muuttumaan ennenkuin valmistajat pakotetaan lopettamaan elinkaaren pituuden minimointi suunnittelussa. Toisaalta siinä on sekin, että se kuvaputkitöllön emolevy oli aika paljon yksinkertaisempi kuin nykyiset emolevyt, joten korjaaminen oli paljon helpompaa.
Eipä ole näköpiirissä nykyisessä kulutuksen ohjaamassa maailmanjärjestelmässä, että valmistajia "pakotettaisiin" varsinaisesti mihinkään, vaan tuo tulisi lähteä kuluttajien enemmistön vastuullisuuteen perustuvista hankintapäätöksistä. Mikä taas ei tule tapahtumaan ainakaan lähitulevaisuudessa, koska valtaosa on näitä sormi nenässä pelkkää hankintahintaa katsovia suun kautta hengittäjiä.
Muistan 80-luvun kuvaputki-Saloran sisuskaluja joskus teininä ihmetelleeni ja kun vertaa nykytöllöjen elektroniikkaan niin olihan nuo komponentit todellakin monta kertaluokkaa kookkampia ja harvempaan tilaan pakattuja ennen
Toki sitä elektroniikkaa oli myös paljon vähemmän laitteissa kun nykyään.
Omien kokemuksieni pohjalta sanoisin että televisioissa lahoaa tai muuttuu käyttökelvottomaksi softa paljon ennen rautaa. Toki jos hylkää sen television oman ohjelmiston käyttämisen ja siirtyy chromecastiin tai johonkin iptv-boksiin, niin sillä ei ole väliä. Nimim. itse itselleni ostamat LCD-töllö vuodelta 2006 ja plasmatöllö vuodelta 2012 ovat edelleen ajossa chromecastin avustamina.
Tämähän se on, Samsungin 2013-vuoden Smart TV koristaa edelleen makuuhuoneemme seinää ja toimii raudan puolesta täysiään, kuin uusi. Vain muutaman vuoden jälkeen Samsung nappasi töpselin seinästä ja lopetti kaikenlaisen tuen laitteelle, siihen asti tuli ohjelmistopäivityksiä ja sovelluspäivityksiä Samsung Appsiin (vai mikähän tuo vanha "softakauppa" oli mistä noita ladattiin). Sitten kaiken kukkuraksi Ruutu ja MTV lopettivat tuen sovelluksilleen ehkä 2017(+- vuosi) tuohon töllöön, eikä niitä voinut enää käyttää lainkaan. Oli tosi kiva kun olin ottanut Ruutu+:n lätkää varten vuoden määriksellä, ja pari kk kauden alusta tuli vain kylmä ilmoitus, että laitetta ei enää tueta. Siitä kyrpiintyneenä sitten Ruudulle ilmoitin, että ihan sama mikä määräaikaisuus sopimuksessa on, en aio maksaa kun en voi katsoakaan puhtaasti heistä johtuvasta syystä. Vetosivat tietysti että "katso muilla laitteilla tai osta uusi" mutta periaatteen vuoksi en antanut asian olla (vaikka toisinaan matseja kännykästä katsoinkin, ja Screen mirroringia toki pystyi käyttämään) ja lopulta löytyi joku pamppu joka suostui sopparin katkaisemaan.
Tällä hetkellä ainoastaan YLE Areena ja YouTube toimivat natiivisovelluksina enää tuossa laitteessa (nekin auttamattoman hitaasti, kun vertaa vuoden 2019 Samsungiin joka löytyy olohuoneesta). Elisa Viihteen digiboksi tosin tuo puuttuvan älyn joten päivitystarvetta ei ole.
Ei ole virallisesti valtaa, mutta on. Hyvin harva firma alkaa noita päätöksiä uhmaamaan koska ovat sen jälkeen hyvin nopeasti käräjillä. Siinä kohtaa kun lautakunta antaa neuvon toimia tietyllä tapaa niin se yleensä kannattaa.
Ei vaan kuluttajariitalautakunta rinnastaa näytöt telkkareihin ja keskihintaisille näytöille/telkuille ovat arvioineet vähintään neljän vuoden eliniän kohtuulliseksi, kalliimmille vähän reilummin.
Kyllä ja ei. Virallista valtaa ei ole mutta PR-tappio ja käräjöinnin mahdollisuus tarkoittavat että sillä on käytännössä kuitenkin valtaa.
Se on pitkä prosessi kaiken kaikkiaan eikä moni kuluttaja enää uskaltaudu lähtemään käräjille, varsinkaan ilman mitään oikeusturvavakuutusta. Toki valtaosassa tapauksista myyjäliike kyllä toimii kuluttajariitalatakunnan suositusten mukaisesti, mutta ei se mikään automaatio ole. Itse olen ollut mukana tapauksessa jossa aasiakas todella oli väärässä, kuluttajariitalautakunta suositteli kaupan purkua mutta myyjäliike piti pintansa vedoten ehtoihinsa. Ei se homma mihinkään johtanut, käräjöintikulut jos jää kuluttajan harteille niin tulee näytölle/telkkarille hintaa..
Jännä nähdä mihin asti tuo tv kestää, ainoastaan yksi asia on ajan mittaan mennyt ”rikki” siinä. Tekstitykset toimivat ei-hd-kanavilla mutta näillä hd-kanavilla eivät toimi. Eli eroaako tekstityksien lähetystekniikka hd- ja non hd-kanavien välillä, näin täytyy olla…
Non HD -kanavilla (pl. YLE, ainakin ennen) tekstit on "poltettu" kuvaan kiinni joten ne toimivat periaatteessa kuin aikaisemmilla analogisilla kanavillakin. HD-kanavilla tekstitys taas tulee erikseen ja töllön pitää osata "käsitellä" se kuvaan kiinni. Vanhempien ikivanhaan Panasonic Vieraan piti tehdä ohjelmistopäivitys (SD-muistikortilla
) että älysi tekstitykset HD-kanavilla. Myöskin kuva häröili satunnaisesti ennen tuota päivitystä HD-kanavilla, jonka luulin johtuvan vaan talon jeesuksen aikaisista kaapeloinneista, mutta päivitys korjasi senkin. Noissa ikiwanhoissa laitteissa kuten tuo sinun laitteesi valitettavasti ei taida olla mitään mahdollisuutta loppukäyttäjällä ajella päivityksiä sisään, ihan jo USB:n/muistikortin/muun liitännän puutteesta johtuen.