Kuinka nopeuttaa kannettavaa?

Viestiketju alueella 'Kannettavat tietokoneet' , aloittaja Eli4s, 12.09.2018.

 1. Eli4s

  Eli4s

  Viestejä:
  28
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2017
  Moro.

  Mitenkäs sais vähän paremmin heräteltyä eloon tollasta vanhempaa kannettavaa? Mitä osia kannettavasta on helppo vaihtaa ja onko jotain muita pro tipsejä? Onko tollasista kannettavan alle asetettavista jäähdytysalustoista mitään apua?
   
 2. 2·pirkka

  2·pirkka

  Viestejä:
  49
  Rekisteröitynyt:
  08.01.2018
  Eipä tuohon osaa paljoa sanoa, kun et mitenkään täsmentänyt, millaisesta kannettavasta on kyse. Yleensä kiintolevyn vaihtaminen SSD:ksi on ainoa merkittävä keino nopeuttaa kannettavaa. Myös lisämuisti voi auttaa, mutta jos kyse on kovin vanhasta laitteesta, voi koko läppärin vaihtaminen uuteen olla paras ratkaisu.

  Jäähdytysalustasta saattaa olla apua, jos tehokas läppäri pyrkii kuumenemaan liikaa. Yleensä paras apu lämpöongelmiin on kuitenkin läppärin sisäpuhdistus, joka joillakin merkeillä ja malleilla voi olla aika suuritöinen projekti.
   
 3. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  2 699
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Selkeimmät toimenpiteet ovat:
  1. Koneen puhdistaminen
  2. Käyttöjärjestelmän uudelleen asentaminen tai vaihtaminen kevyempään
  3. Kovalevyn vaihtaminen SSD-levyyn
  4. Lisämuistin asentaminen
  5. (Prosessorin vaihtaminen tehokkaampaan. Onnistuu vanhojen koneiden kanssa mutta ei uudempien)
  6. (CPU/GPU:n kellottaminen)
  Nuo kaksi viimeistä alkaa olla läppärin kohdalla hankalasti toteutettavissa mutta varsinkin Westmere/Sandy Bridge koneiden kanssa voi olla järkeväkin vaihtoehto.
   
  Lagittaja tykkää tästä.
 4. Lagittaja

  Lagittaja

  Viestejä:
  1 331
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
  Sen kummemmin speksejä tietämättä se SSD on yksi tärkeimmistä päivityksistä mitä voit tehdä ja useimmiten se mikä "nopeuttaa" sitä konetta eniten. Ja nopeudella tarkoitan siis sitä miltä sitä konetta tuntuu käyttää. Ohjelmat käynnistyy PALJON nopeammin ja jos klikkaat jotain niin ei tarvitse odottaa "puolta päivää" että jotain alkaa tapahtumaan.

  Toki jos voit (/haluat) päivittää prosessorin ja nyt on esimerkiksi joku 45nm Core arkkitehtuurin 2 ydin vaikkapa 2Ghz kellotaajuudella ja on olemassa samasta linjastosta vaikkapa 3Ghz versio niin onhan se toki +50% lisää suorituskykyä.
  Ja jos nyt on esim 4GB keskusmuistia niin päivittäminen esim 8GB (tai jos oikein vanha kone niin maksimiin mitä kone tukee) on hyödyllistä jos se keskusmuisti normaalissa käytössä ei tahdo riittää.

  Mutta kummastakaan ei oikein hirveästi ole hyötyä koneen yleiselle nopeudelle jos se prosessori joutuu odottamaan dataa kiintolevyltä.

  Ja mitä jäähdytysalustoihin tulee niin kuten FlyingAntero sanoikin niin puhdista tuuletin mahdollisesta pölystä ja karvoista/hiuksista ja jos lämpötila rasituksessa on edelleen liian korkea niin tahnojen vaihtamisesta voi olla hyötyä. Mitään järkyttävää nopeutusta tästä ei kannata kuitenkaan odottaa.

  ---

  Jos se kannettava on siis varustettu kiintolevyllä ja siinä koneessa on Windows 8/8.1/10 niin koneen käynnistämisen jälkeen aukaise tehtävienhallinta, mene suorituskyky välilehdelle ja katsele C: levyn "aktiivinen aika" (Active time) ja "vasteaika" (Average response time) kohtia.
  Käynnistä ohjelmia ja käytä konetta niinkuin yleisestikin käytät mutta katsele samalla kuinka kiireisenä kiintolevy pysyy kokoajan ja vasteaika pomppii kymmenissä, sadoissa tai jopa tuhansissa millisekunneissa (1000ms = 1 sekunti) jos kiintolevy on erittäin kiireinen.

  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]
   
  FlyingAntero ja hsalonen tykkäävät tästä.
 5. Eli4s

  Eli4s

  Viestejä:
  28
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2017
  Kiitos vastauksista. Nämä oli aikalailla ne mitä hain, ja seuraava homma on varmaankin tuon SSD:n hankkiminen.