Kuinka nopeuttaa kannettavaa?

Viestiketju alueella 'Kannettavat tietokoneet' , aloittaja Eli4s, 12.09.2018.

 1. Eli4s

  Eli4s

  Viestejä:
  127
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2017
  Moro.

  Mitenkäs sais vähän paremmin heräteltyä eloon tollasta vanhempaa kannettavaa? Mitä osia kannettavasta on helppo vaihtaa ja onko jotain muita pro tipsejä? Onko tollasista kannettavan alle asetettavista jäähdytysalustoista mitään apua?
   
 2. 2·pirkka

  2·pirkka

  Viestejä:
  121
  Rekisteröitynyt:
  08.01.2018
  Eipä tuohon osaa paljoa sanoa, kun et mitenkään täsmentänyt, millaisesta kannettavasta on kyse. Yleensä kiintolevyn vaihtaminen SSD:ksi on ainoa merkittävä keino nopeuttaa kannettavaa. Myös lisämuisti voi auttaa, mutta jos kyse on kovin vanhasta laitteesta, voi koko läppärin vaihtaminen uuteen olla paras ratkaisu.

  Jäähdytysalustasta saattaa olla apua, jos tehokas läppäri pyrkii kuumenemaan liikaa. Yleensä paras apu lämpöongelmiin on kuitenkin läppärin sisäpuhdistus, joka joillakin merkeillä ja malleilla voi olla aika suuritöinen projekti.
   
 3. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  3 339
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Selkeimmät toimenpiteet ovat:
  1. Koneen puhdistaminen
  2. Käyttöjärjestelmän uudelleen asentaminen tai vaihtaminen kevyempään
  3. Kovalevyn vaihtaminen SSD-levyyn
  4. Lisämuistin asentaminen
  5. (Prosessorin vaihtaminen tehokkaampaan. Onnistuu vanhojen koneiden kanssa mutta ei uudempien)
  6. (CPU/GPU:n kellottaminen)
  Nuo kaksi viimeistä alkaa olla läppärin kohdalla hankalasti toteutettavissa mutta varsinkin Westmere/Sandy Bridge koneiden kanssa voi olla järkeväkin vaihtoehto.
   
  Lagittaja tykkää tästä.
 4. Lagittaja

  Lagittaja

  Viestejä:
  1 806
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
  Sen kummemmin speksejä tietämättä se SSD on yksi tärkeimmistä päivityksistä mitä voit tehdä ja useimmiten se mikä "nopeuttaa" sitä konetta eniten. Ja nopeudella tarkoitan siis sitä miltä sitä konetta tuntuu käyttää. Ohjelmat käynnistyy PALJON nopeammin ja jos klikkaat jotain niin ei tarvitse odottaa "puolta päivää" että jotain alkaa tapahtumaan.

  Toki jos voit (/haluat) päivittää prosessorin ja nyt on esimerkiksi joku 45nm Core arkkitehtuurin 2 ydin vaikkapa 2Ghz kellotaajuudella ja on olemassa samasta linjastosta vaikkapa 3Ghz versio niin onhan se toki +50% lisää suorituskykyä.
  Ja jos nyt on esim 4GB keskusmuistia niin päivittäminen esim 8GB (tai jos oikein vanha kone niin maksimiin mitä kone tukee) on hyödyllistä jos se keskusmuisti normaalissa käytössä ei tahdo riittää.

  Mutta kummastakaan ei oikein hirveästi ole hyötyä koneen yleiselle nopeudelle jos se prosessori joutuu odottamaan dataa kiintolevyltä.

  Ja mitä jäähdytysalustoihin tulee niin kuten FlyingAntero sanoikin niin puhdista tuuletin mahdollisesta pölystä ja karvoista/hiuksista ja jos lämpötila rasituksessa on edelleen liian korkea niin tahnojen vaihtamisesta voi olla hyötyä. Mitään järkyttävää nopeutusta tästä ei kannata kuitenkaan odottaa.

  ---

  Jos se kannettava on siis varustettu kiintolevyllä ja siinä koneessa on Windows 8/8.1/10 niin koneen käynnistämisen jälkeen aukaise tehtävienhallinta, mene suorituskyky välilehdelle ja katsele C: levyn "aktiivinen aika" (Active time) ja "vasteaika" (Average response time) kohtia.
  Käynnistä ohjelmia ja käytä konetta niinkuin yleisestikin käytät mutta katsele samalla kuinka kiireisenä kiintolevy pysyy kokoajan ja vasteaika pomppii kymmenissä, sadoissa tai jopa tuhansissa millisekunneissa (1000ms = 1 sekunti) jos kiintolevy on erittäin kiireinen.

  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]
   
  FlyingAntero ja hsalonen tykkäävät tästä.
 5. Eli4s

  Eli4s

  Viestejä:
  127
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2017
  Kiitos vastauksista. Nämä oli aikalailla ne mitä hain, ja seuraava homma on varmaankin tuon SSD:n hankkiminen.
   
 6. Erkki_erikeepperi

  Erkki_erikeepperi

  Viestejä:
  2 358
  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  Mä sain ikivanhan Asuksen eee PC -netbookin yllättävän vikkeläksi, kun asensin siihen Tiny7 -käyttiksen (todella karsittu Windows 7). Tiny 7 Windows : eXPreience : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive

  Vanhan SSD:n pistin samaan koneeseen jo aiemmin. Windows 10:kin pyörii tuolla kokoonpanolla joten kuten, mutta ei niin hyvin, että sitä oikeasti haluaisi käyttää muuta kuin äärimmäisessä hädässä. Toi Tiny7 on oikeasti ihan jo semi-siedettävän vikkelä, ja nopeutta rajoittaa enää vain rauta eikä niinkään softa. Prosessorihan tuossa koneessa on auttamattoman hidas, joten se on se pahin pullonkaula, mikä käytännössä rajoittaa pahasti esim. multimedian käyttöä. Youtubessa ei pyöri videot kunnolla edes 360p -tarkkuudella...

  Joku Linux-distro voi ajaa saman asia, mutta kuka niiden kanssa jaksaa säätää. ;) (Linuxin markkinaosuuksista päätellen aika harva.) On mulla niitäkin tossa koneessa ollut, mutta ei oikein kiinnosta Linuxin kanssa kikkailla kun Windowsia muutenkin käytän. Pitäisi olla vielä vanhempi kone että siinä olisi järkeä, mutta sitten toisaalta on vaihtoehtona joku tuunattu Windows XP -versio. ;)
   
  Viimeksi muokattu: 04.10.2018
 7. -vmk-

  -vmk-

  Viestejä:
  8
  Rekisteröitynyt:
  08.03.2017
  Suosittelen nettikäyttöön ehdottomasti Chromium OS:n asentamista, sillä lähtee melkein mikä tahansa kannettava lentoon. CloudReady by Neverware
   
  Stanley H. Tweedle tykkää tästä.
 8. Eli4s

  Eli4s

  Viestejä:
  127
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2017
  Pystyykö Chromium OS:lle asentamaan mitään sovelluksia esimerkiksi Spotifyn?
   
 9. Lagittaja

  Lagittaja

  Viestejä:
  1 806
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
  Chrome OS tukee Android sovelluksia.

  P.S. Spotify toimii myös nettiselaimella.
   
 10. Erkki_erikeepperi

  Erkki_erikeepperi

  Viestejä:
  2 358
  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  Toi on yksi mahdollisuus siinä missä Linux distrotkin, mutta itse jotenkin tykkään siitä että voin ajaa Windows-sovelluksia ja muutenkin systeemit toimii kuten työpöytäkoneessani.

  Tiny7 on nopea, toki myös iäkäs, mutta eipä siitä hirveästi haittaa ole..
   
 11. Eli4s

  Eli4s

  Viestejä:
  127
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2017
  Joo tiedän tämän, mut se selainversio käyttäminen ei ole jotenki yhtä sulavaa.
   
 12. N1kkel

  N1kkel

  Viestejä:
  777
  Rekisteröitynyt:
  24.02.2017
  Tätä kannattaa oikeasti harkita. Itse vaihdoin vanhassa läppärissä Vistan Ubuntuun ja käyttö nopeutui todella paljon.
   
  FlyingAntero tykkää tästä.
 13. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  3 339
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Linux Mint fxce on myös ihan hyvä vaihtoehto varsinkin, jos kaipaa pehmeää pudotusta Linux maailmaan Windowsista.
   
 14. Erkki_erikeepperi

  Erkki_erikeepperi

  Viestejä:
  2 358
  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  Etenkin uuden Windows 10 fall 2018 -päivityksen myötä vanha netbook toimii tosi kankeasti... Vanhemmilla Windows 10 -versioilla toimi mielestäni paremmin. Ei auta vaikka kuinka tekee puhtaan asennuksen, tuunaa ja poistaa turhia ominaisuuksia käytöstä.

  Kun vertaa minimaaliseen Tiny7:aan, niin ero on kuin yöllä ja päivällä. En sitten tiedä mikä tuossa kympissä nyt sitten eniten tökkii.

  Lähtökohtaisesti ei toki kannata käyttää Intel Atom N270 -pohjaista 1 gigan RAM:lla varustettua tietokonetta tänä päivänä yhtään mihinkään, mutta tämä nyt onkin vaan hätävarakone matkoilla... :D Joskus on hyödyllistä, että on Windowskin käytettävissä eikä pelkkiä Android-laitteita mukana... Niin paljon ei kiinnosta, että kävisin uutta läppäriä ostamaan.
   
  Viimeksi muokattu: 09.10.2018
 15. svk

  svk R&T Premium-jäsen Köyhä

  Viestejä:
  1 672
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Jos kone on erittäin vanha, niin lämpötahnan vaihto saattaa piristää kummasti. Näin ainakin pentium p6100 kanssa kävi ja näyttiksenkin tahnan vaihdoin.
   
  FlyingAntero tykkää tästä.