Onko moni jo pistänyt vapuksi simat pulputtamaan? Onko kenelläkään mitään omia ohjeita joiden mukaan aina teette simat? Vai mennäänkö aina sillä sokeri + fariinisokerit sekä sitruunat ohjeella?
Ite laitoin eilen Hard Kokin ohjeella vappusiman käymään. Ihan mielenkiinnolla odotan millaista makua siirappi tuohon tuo.
Ja viime kesänä innostuin myös tekemään myös vahvempaa simaa ns. hunajaviiniä/meadia. Ensimmäiseen satsiin laitoin pelkästään hunajaa, vettä ja turbohiivaa. Lopputulos oli täysin kuiva hunajalta maistuva vähän valkoviinimäinen viini. Vahvuus noin 12% Tätä jälkimakeutin vielä hunajalla, ja viime jouluksi maustoin sitä vielä jouluisilla mausteilla, kuten kanelilla, kardemummalla ja appelsiinillä. Lopputulos oli ihan hyvä. Sitä on vielä pari pulloa jäljellä, niin kohta se on jo vuosikertaa.
Ja viime heinäkuussa tein aika erikoisella ohjeella, etten lisännyt minkäänlaista hiivaa. Tämän videon ohjeella tein:
Tuli tästäkin kyllä ihan hyvää, ei tosin kovin isoja alkoholilukemia, mahtoiko olla edes 5%, annoin käydä semmosen 1.5kk , kun vesilukossa ei kovin aktiivista se pulputus ollut. Ehkä pienenä ikävänä asiana, tuosta mesiangervosta taisi jotain pienen pieniä hiukkasia tai jotain jäädä tuohon juomaan, ja ne maistui vähän epämiellyttävästi. Ilman niitä lopputulos olisi ollut aika hyvä. Laitoin nuo kukat käymisastiaan kaupasta saatavassa suodatinpussissa mikä on tarkoitettu viinien tekemiseen, mutta silti niitä onnistui jäämään lopputulokseen.
Ja nyt kun olen alkanut pelaamaan Skyrimiä taas, niin tein pelistä tuttua "nordic meadia" Elder Scrollsin keittokirjan ohjeen mukaan.
2 osaa hunajaa ja 8 osaa vettä, eli omaan tarpeeseen mun laskupään mukaan 1kg hunajaa, 4L lähdevettä ellen nyt ihan hakoteillä ollut
mausteina:
1 appelsiinin kuoret
1 kanelitanko
1 teelusikallinen kuivattua neilikkaa
puoli teelusikallista jauhettua kardemummaa
pieni pala inkivääriä suikaleina
hiivana käytin lappo.fistä tilattua "mead yeastia" eli ihan tämmöisille tarkoitettua hiivaa.
Seuraavana olisi vuorossa sitten Honning-brew meadin teko minkä päämausteet olisi laventelia, omenaa ja inkivääriä. Pitää ensin odottaa että saan vappusiman käymisastian taas käyttöön ennen kuin rupean tätä tekemään. Myöhemmin kesällä aion myös tehdä Black-briar ja Juniper meadia kun saa kotimaisia tuoreita marjoja. Samaan aikaan kun Dragonborn vetää juomia The Bannered Maressa niin itse vedän niitä ruudun ääressä.