- Liittynyt
- 21.10.2016
- Viestejä
- 4 867
Avataan lähestyvää vappua varten topikki. Oma historiani on 2*50 litran satsit kotiviiniä omenamehusta vuosilta 2013 ja 2016 ja vuotuiset vahvat vappusimat. Avataan topikki muutamalla perusasialla, jonka jälkeen kerron simareseptini.
1. Käyttäessä pitää muistaa siisteys. Kotiviinejä varten desinfion käymispullot (30l lasipullot), simaa varten pesen ämpärin fairyllä. Simassa hukkaanheitetty vaiva on pientä, jos sattuisi vetämään homeeseen.
2. Käyttäessä pitää muistaa maltti. Käyttämisen jälkeen hiiva menee pohjaan, joten odottelemalla muutaman viikon käymisen loputtua, juoma on valmiiksi kirkasta sellaisenaan, kunhan kirkas neste poistetaan lapolla sekoittamatta juomaa.
3. Yleiset uskomukset käymislämpötiloista, hiivan starttauksesta yms ovat kokemukseni mukaan hieman puutaheinää. Toki hiiva kuolee kuumassa, mutta muutoin käyminen jatkuu, vaikkakin hitaana, jopa jääkaapissa.
4. 1000g sokeria tuottaa melko tasan 0,6l 100% alkoholia. 10l ämpärissä siis 1000g sokeria tuottaa 6% lopputuloksen (0,6l/10 = 0,06 = 6%). Tällä laskukaavalla hiivan ominaisuudet tuntien voi optimoida joko prosentteja tai jäännössokeria (mikäli käyttää hiivan max. prosenttien mukaisen nesteen). Toki käymisenpysäyttäjällä onnistuu jälkimakeutus vaikka prosentit olisikin pienet, mutta kuplajuoman sokerisuus ja kuplat ovat se haastavin yhdistelmä sillä käymistä ei saa pysäyttää. Alla simareseptissä ohje tähän.
Ja sitten simareseptini (n. 6-8% n. 1kk) ja valmistusohje:
1000g sokeria valmistukseen
x g sokeria jälkimakeutukseen
2 sitruunaa
10l ämpäri
vettä
Hiivaa, itse käytän vieläkin nuoruuden kiljukokeilujen turbohiivaa simalle
1. Pese huolella ämpäri ja sitruunat ja käytä vain puhtaita välineitä
2. Sokerit ämpäriin
3. Päälle pari litraa kiehuvaa vettä
4. Raastettu sitruunan kuoren keltainen pintaosa kuumaan seokseen
5. Toinen sitruuna siivuina nesteeseen
6. Jäähdytä kylmällä vedellä kädenlämpöiseksi ja lisää toinen sitruuna siivuina
7. Olen huomannut että sitruuna 2 osassa tekee hieman monipuolisemman sitruunan maun, koska osa kuumenee, osa ei
8. Tee käymispommi (hiivaa + sokeria kädenlämpöiseen veteen), hiivaa voi laittaa reilummin, jos käyminen tapahtuu muutamassa päivässä, ehdit saada hiivan laskeutumaan. Perinteinen lusikan kärjellinen ei tee kuin hapot.
9. Lisää käymispommi, täydennä vedellä, peitä foliolla tai kelmulla ja anna käydä
10. Odota, käymisen päätyttyä väh. pari viikkoa ennen lappoamista pulloihin
11. Lappoa pulloihin, vaikka hiiva jääkin pois niin nesteessä on jäänteitä riittävästi käymisen uudelleenkäynnistymiseen
12. Lisää pulloihin n. 5-10g sokeria litraan. Tällä määrällä saat hapot pulloihin, älä laita enempää, koska muuten pullot räjähtää.
13. Ennen käyttöä makeuta haluamallasi määrällä sokeria n. tunti ennen juomista. Joku 5g/100ml eli litran pulloon 50g alkaa olla aika sopiva, toiset tykkää makeasta toiset kuivasta.
1. Käyttäessä pitää muistaa siisteys. Kotiviinejä varten desinfion käymispullot (30l lasipullot), simaa varten pesen ämpärin fairyllä. Simassa hukkaanheitetty vaiva on pientä, jos sattuisi vetämään homeeseen.
2. Käyttäessä pitää muistaa maltti. Käyttämisen jälkeen hiiva menee pohjaan, joten odottelemalla muutaman viikon käymisen loputtua, juoma on valmiiksi kirkasta sellaisenaan, kunhan kirkas neste poistetaan lapolla sekoittamatta juomaa.
3. Yleiset uskomukset käymislämpötiloista, hiivan starttauksesta yms ovat kokemukseni mukaan hieman puutaheinää. Toki hiiva kuolee kuumassa, mutta muutoin käyminen jatkuu, vaikkakin hitaana, jopa jääkaapissa.
4. 1000g sokeria tuottaa melko tasan 0,6l 100% alkoholia. 10l ämpärissä siis 1000g sokeria tuottaa 6% lopputuloksen (0,6l/10 = 0,06 = 6%). Tällä laskukaavalla hiivan ominaisuudet tuntien voi optimoida joko prosentteja tai jäännössokeria (mikäli käyttää hiivan max. prosenttien mukaisen nesteen). Toki käymisenpysäyttäjällä onnistuu jälkimakeutus vaikka prosentit olisikin pienet, mutta kuplajuoman sokerisuus ja kuplat ovat se haastavin yhdistelmä sillä käymistä ei saa pysäyttää. Alla simareseptissä ohje tähän.
Ja sitten simareseptini (n. 6-8% n. 1kk) ja valmistusohje:
1000g sokeria valmistukseen
x g sokeria jälkimakeutukseen
2 sitruunaa
10l ämpäri
vettä
Hiivaa, itse käytän vieläkin nuoruuden kiljukokeilujen turbohiivaa simalle
1. Pese huolella ämpäri ja sitruunat ja käytä vain puhtaita välineitä
2. Sokerit ämpäriin
3. Päälle pari litraa kiehuvaa vettä
4. Raastettu sitruunan kuoren keltainen pintaosa kuumaan seokseen
5. Toinen sitruuna siivuina nesteeseen
6. Jäähdytä kylmällä vedellä kädenlämpöiseksi ja lisää toinen sitruuna siivuina
7. Olen huomannut että sitruuna 2 osassa tekee hieman monipuolisemman sitruunan maun, koska osa kuumenee, osa ei
8. Tee käymispommi (hiivaa + sokeria kädenlämpöiseen veteen), hiivaa voi laittaa reilummin, jos käyminen tapahtuu muutamassa päivässä, ehdit saada hiivan laskeutumaan. Perinteinen lusikan kärjellinen ei tee kuin hapot.
9. Lisää käymispommi, täydennä vedellä, peitä foliolla tai kelmulla ja anna käydä
10. Odota, käymisen päätyttyä väh. pari viikkoa ennen lappoamista pulloihin
11. Lappoa pulloihin, vaikka hiiva jääkin pois niin nesteessä on jäänteitä riittävästi käymisen uudelleenkäynnistymiseen
12. Lisää pulloihin n. 5-10g sokeria litraan. Tällä määrällä saat hapot pulloihin, älä laita enempää, koska muuten pullot räjähtää.
13. Ennen käyttöä makeuta haluamallasi määrällä sokeria n. tunti ennen juomista. Joku 5g/100ml eli litran pulloon 50g alkaa olla aika sopiva, toiset tykkää makeasta toiset kuivasta.