Kotitekemät alkoholijuomat

Tila
Keskustelu on suljettu.
Liittynyt
19.11.2017
Viestejä
123
Olen itse ihan kehuja saaneita viiniä tehnyt, mutta siihen kyllästyy melko nopeasti jo pelkän vaivan takia, joten kysynkin miten saisi tehtyä helposti mahdollisiman hyvää ja edullisesti ?

Esim. lähikaupasta saisi tämmöistä Mallasjuomauute 3 x 35 g

Mutta tuleeko siitä yhtä hyvää kuin perusolut kaupasta, minkä vahvuista ja mites toi pannaan sitten ?
 
En ole koskaan kuullut, että joku olisi saanut mallasjuomauutteesta maukasta alkoholijuomaa valmistettua. Mikä viinin teossa on niin vaivalloista?

Jos olutta vaihteeksi haluaa, niin Coopersin uutteilla ei voi mennä harhaan. Mutta siinä on muutamat niksinsä, jotka on syytä oppia joltain joka on ennenkin tehnyt. Hyvin tehty ja muutaman viikon kypsytetty olut päihittää kaupan kaljat 6-1 niin hinnassa kuin maussakin.
 
Pontikkaa saa ihan kustannustehokkaasti tehtyä. Malttaa vaan vähän panostaa rankin laatuun, metanolin pois heittämiseen ja lopputuotoksen suodatukseen sekä maustamiseen, niin ei ole enää alkon tuotteita ikävä. Pannuja jaa sopuhintaan vaikka baltiasta.
 
Kiljusta saa tehtyä hyvää, kun näkee vaivaa sen eteen.
Hajuahan ei oikein mitenkään pois saa, mutta kun moneen kertaan lappoaa ja jättää sakat edelliseen astiaan ja sitten lantraa 50-60 suhteella spriten kanssa, niin juomana oikein hyvää.
Mallasoluita olen joskus tehnyt, mutta siinä se oikeanlainen pullotus on niin paljon isompi vaiva, mitä kiljussa (1,5l limsapulloihin vaan), niin ennemmin kiljua.
 
Esim. lähikaupasta saisi tämmöistä Mallasjuomauute 3 x 35 g

Mutta tuleeko siitä yhtä hyvää kuin perusolut kaupasta, minkä vahvuista ja mites toi pannaan sitten ?
Jos Tuopin ohjeella tekee, niin lämpimään veteen pari pussia uutetta, vähän sokeria ja hiivat, päivä käymistä pöydällä ja toinen kylmässä pullotettuna. Lopputulos on erittäin hyvää kotikaljaa, voltteja ainaski 0,1.

En usko, että tuosta saisi hyvää pidempään käyttämällä. Olutta siitä ei ainakaan tule, koska pussissa ei ole lainkaan humaloita.
 
Jos Tuopin ohjeella tekee, niin lämpimään veteen pari pussia uutetta, vähän sokeria ja hiivat, päivä käymistä pöydällä ja toinen kylmässä pullotettuna. Lopputulos on erittäin hyvää kotikaljaa, voltteja ainaski 0,1.

En usko, että tuosta saisi hyvää pidempään käyttämällä. Olutta siitä ei ainakaan tule, koska pussissa ei ole lainkaan humaloita.

Taitaa olla myös ihan leivontahiivaa tuossa (Saccharomyces cerevisiae). Se ei kestä juuri minkäänlaisia etanolipitoisuuksia, siksi pullasta ei tule känniin eikä simasta saa alkoholipitoista edes käyttämällä pitkään.
 
Tuolla ruoka ja juoma-alueella on ketju oluen panemisesta. Siitähän saa kyllä hyvää jos vaan näkee vähän vaivaa.
 
Taitaa olla myös ihan leivontahiivaa tuossa (Saccharomyces cerevisiae). Se ei kestä juuri minkäänlaisia etanolipitoisuuksia, siksi pullasta ei tule känniin eikä simasta saa alkoholipitoista edes käyttämällä pitkään.

Saccharomyces cerevisiae on hyvin käytetty oluen ja viinien valmistamisessa, joten kyllä se etanolia kestää kannasta riippuen noin 10-15 % pitoisuuksiin. Tietenkin leipomisessa käytettävät S. cerevisiae kannat poikkeavat olut kannoista jonkin verran, koska tarvittavat ominaisuudet ovat erit (esim. flokkulaatio).

Pullasta ei tule känniin, koska käymisaika (taikinan kohoamisaika) on lyhyt ja viimeistään uunissa kaikki hyvinkin vähäinen etanoli haihtuu pois. Simaan taas lisätään vain vähän hiivaa, jotta etanolia ei kerkeä muodostua merkittäviä määriä muutaman päivän aikana. Jos vain odotettaisiin, niin hiiva käyttäisi sokerit sieltä ja etanolipitoisuus nousisi.

Tätä keskustelua kannattaa jatkaa ruoka ja juoma -alueella.
 
. Mikä viinin teossa on niin vaivalloista?
.

No jos siitä haluaa niin hyvää, että kelpaa tarjota kavereille ja perheenjäsenille niin kyllä siinä aika monta tuntia kestää puhumattakaan kypsymisajoista. mitään kiljua kun en juo enkä kehtaisi tarjotakaan. Onneksi sentään iso kylppäri jossa ylimääräistä tilaa astioilla.

Mutta kuten sanottu, jatketaan keskustelua ruokajuoma alueella joten minun puolestani tämän ketjun voi poistaa tai siirtää sinne.
 
Saccharomyces cerevisiae on hyvin käytetty oluen ja viinien valmistamisessa, joten kyllä se etanolia kestää kannasta riippuen noin 10-15 % pitoisuuksiin. Tietenkin leipomisessa käytettävät S. cerevisiae kannat poikkeavat olut kannoista jonkin verran, koska tarvittavat ominaisuudet ovat erit (esim. flokkulaatio).

Pullasta ei tule känniin, koska käymisaika (taikinan kohoamisaika) on lyhyt ja viimeistään uunissa kaikki hyvinkin vähäinen etanoli haihtuu pois. Simaan taas lisätään vain vähän hiivaa, jotta etanolia ei kerkeä muodostua merkittäviä määriä muutaman päivän aikana. Jos vain odotettaisiin, niin hiiva käyttäisi sokerit sieltä ja etanolipitoisuus nousisi.

Tätä keskustelua kannattaa jatkaa ruoka ja juoma -alueella.

Juuri näin. Viinien ja oluen teossa yleensä käytetään jotain S. cerevisiae:n alalajeja, joiden etanolinkesto on yleensä jotain 17 til-% luokkaa.
 
Kiljusta saa tehtyä hyvää, kun näkee vaivaa sen eteen.
Hajuahan ei oikein mitenkään pois saa, mutta kun moneen kertaan lappoaa ja jättää sakat edelliseen astiaan ja sitten lantraa 50-60 suhteella spriten kanssa, niin juomana oikein hyvää.
Mallasoluita olen joskus tehnyt, mutta siinä se oikeanlainen pullotus on niin paljon isompi vaiva, mitä kiljussa (1,5l limsapulloihin vaan), niin ennemmin kiljua.

Tässäpä melkein oma reseptini. Spriten lisäksi vielä mustaherukkatiivistettä. Lapotaan kaksi kertaa, toiselle kertaa on laitettu pikakirkasteet, ja lopputulos on aivan läpinäkyvää 17%. Kaverini mielestä viemärikamaa koska haisee, mutta yhtä lailla preston kotiviinipakkauksetkin haisee :D. Toinen kaveri taas kysyi millä reseptillä tehty ja alkoi itse tekemään samaa kamaa.

Opiskelijalle älyttömän kova hintalaatusuhde.
 
Jos Tuopin ohjeella tekee, niin lämpimään veteen pari pussia uutetta, vähän sokeria ja hiivat, päivä käymistä pöydällä ja toinen kylmässä pullotettuna. Lopputulos on erittäin hyvää kotikaljaa, voltteja ainaski 0,1.

En usko, että tuosta saisi hyvää pidempään käyttämällä. Olutta siitä ei ainakaan tule, koska pussissa ei ole lainkaan humaloita.

Tuollaisessa kotikaljapaketissa on mallastakin niin vähän, että se ei taida kovin suurille prosenteille riittää, jos tekee enemmän kuin esim. yhden litran kerralla. Saa monta paketillista käyttää, että saa kunnon olutta.

Olut kannattaa muutenkin tehdä olutuutteesta, koska siinä on humalakin mukana. Uutetta voi laittaa enemmänkin kuin pakkauksen ohjeessa sanotaan, ja sokeria taas paljon vähemmän tai ei ollenkaan.

Mutta aloittajan kysymykseen: Hyvän tekeminen vaatii vaivaa, oli se olutta, viiniä tai jotain muuta. Kilju lienee edelleen helpoin vaihtoehto, mutta "hyvän" lopputuloksen saaminen vaatii kiljullakin vähintään puhtaat vehkeet ja mielellään lopputuotteen suodattamisen.
 
Uutetta voi laittaa enemmänkin kuin pakkauksen ohjeessa sanotaan, ja sokeria taas paljon vähemmän tai ei ollenkaan.
Hyvä idea jos haluaa välttää sen ikävän humaltumisen mikä oluen juonnista voi seurata :tup:

Unohtakaa ne halvat kaupan mallaspaketit ja tehkää oikeilla olutuutteilla. Vasta-alkajalle vaikka

lager.png
 
Tila
Keskustelu on suljettu.

Statistiikka

Viestiketjuista
261 846
Viestejä
4 549 020
Jäsenet
74 856
Uusin jäsen
Acceli

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom