Kotelofanien ohjaus?

Liittynyt
22.03.2019
Viestejä
103
HeiJ arvon parviäly.

Ois tarvetta Linux puolella ohjata muutamaa fania, jos en väärin muista, niin taitaa emolla olla yksi töpseli vapaana.

Ja koska kyseiset ropellit ottaa virtaa niin paljon, ei kärsi kaikkia yhdistää siihen pinniin, enkä muutenkaan oikeen välittäisi emon lämpöanturin perusteella tehdä ohjausta.

Eli, melkein tarvis olla molex/sata virransyöttö.

Ja ja ja 5.25" paikkoja ei oikeastaan ole vapaana, että ohjauspaneelin sovittaminen siihen voi tehdä tiukkaa, mutta pidetään se optio vielä vapaana, jossei muuta löydy.

Mieluiten vielä semmonen mokkula, että lämpöanturi ois johdon päässä, joten saan sijoittaa mittauspisteen sinne minne parhaimmaksi näen.

Jos joku fantsu ohjaus-softa löytyy, vaikkapa winblowssiin niin sekin käy.

Jos ei softalla säätöä niin joku digi digi säätö ois kiva.

Suomesta tai kiinasta, ei oo väliä mistä saa ostettua.


Ehdotuksia?
 
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
602
Linuxissa tuulettimia ohjataan lämpötilan perusteella fancontrol-ohjelmalla ja tuulettimen nopeutta säädetään pwmcontrol-ohjelmalla (jota fancontrol komentaa).

Linuxissa varmasti toimiva tuuletinohjain on Corsair Commander Pro
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
602
Linuxissa tuulettimia ohjataan lämpötilan perusteella fancontrol-ohjelmalla ja tuulettimen nopeutta säädetään pwmcontrol-ohjelmalla (jota fancontrol komentaa).

Linuxissa varmasti toimiva tuuletinohjain on Corsair Commander Pro
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
13.02.2019
Viestejä
262
Itte laitoin myös Corsair Commander Pro:n. Pieni varoituksen sana: Corsair Commander Pro ei tykkää ajaa yhtään useampaa kuin yhtä tuuletinta *jänniteohjattuna* yhdestä kanavasta, jos tuulettimia ei ajeta koko ajan täydellä jännitteellä. Syy on siinä että jännitteen pudotus tehdään liian tehottomilla komponenteilla (transistoreilla?) joiden jäähdytystä ei ole tehty hyvin (=ollenkaan). Nämä kuumenevat ja hajoavat pitkässä juoksussa (=päivissä, viikoissa). Ongelmia tulee siis huomattavasti pienemmillä virroilla mikä on Commander Pro:n spekseissä mainittu (ainakin jokin 200mA on todennäköisesti liikaa pitkässä juoksussa - ja ongelma voi siis tulla periaatteessa yhdelläkin tuulettimella, jos se vie paljon virtaa). Jos käytetään PWM:ää tai ajetaan täydellä 12v jännitteellä (jolloin voi toki kyseenalaistaa koko kontrollerin olemassaolon), ongelmaa ei ole.

Itte karsastan AquaComputer OCTO:ja subscriptiopohjaisen suljetun softan takia, mutta kun tämän mielipiteen täällä viimeksi ilmaisin niin en saanu paljon sympatioita ;). Lisäksi toki Winblows only. But that's just me, jokainen tyylillään.
 

Obi-Lan

¯\_(ツ)_/¯
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 084
Fancontrollissa ja Commander Pro:ssa on se ongelma, että joka bootissa laitteiden nimet lototaan uusiksi ja fancontrol lakkaa toimimasta. Ilmeisesti mitään kunnollista ratkaisua ei ole kun Redditissä aletaan ensimmäisenä länkyttämään ettei tuulettimia pitäisi ohjata softapohjaisesti ja miksei niitä voi ohjata BIOSista.
 
Liittynyt
13.02.2019
Viestejä
262
Fancontrollissa ja Commander Pro:ssa on se ongelma, että joka bootissa laitteiden nimet lototaan uusiksi ja fancontrol lakkaa toimimasta.
Itsellä tätä ongelmaa ei ole, koska... en käytäkään fancontrol:a vaan omaa pikku shelliskriptiä+C-koodilla väännettyä binääriä.

Mutta ongelmasta olen nähnyt juttua muuallakin. Lm_sensorsin fancontrol on tehty joskus silloin kauan kun sensorilaitteita ei ollut kuin ehkä juuri se yksi emolevyllä. Esim. nykyisessä omassa koneessa niitä on 7, ja tosiaan, noiden paikat voi vaihtua mielivaltaisesti. Homma ei ole mitenkään Commander Pro -spesifinen vaan koskee kaikkia laitteita, jotka käyttävät /sys/class/hwmon -hierarkiaa (kernelin hwmon -ajuria) - ja niin lukemista kuin ohjailuakin (ACPI-pohjaiset lähinnä kannettavien tuulettimet voi säätyä eri tavalla, eivätkä säädy tuota kautta - koska eivät toimi hwmon -ajurin avulla).

Ongelma ei muuten tosiaan koske pelkästään fancontrol:ia vaan myös tukkua ihan pelkkiä monitorointisoftia - ne eivät löydä oikeita device nodeja esim. lämpötilojen lukemiseen luotettavasti käynnistysten jälkeen (koska softat on toteutettu laiskasti). Itse asiassa mikään loppukäyttäjälle tarkoitettu softa, joita Linuxissa on tullut vastaan, ei tee tätä oikein (esim. KDE Plasman monitorointi (ks. edit), hwmon, ja lm_sensorsin oma fancontrol) - mikä on aika käsittämätöntä sinänsä. Sensord:n mukana tuleva sensors -komento sentään tekee näin (ulostaa laitteiden nimet arvojen yhteydessä). Nooh, sorsat on saatavilla joten ainahan voi korjata ite :rolleyes: (on itte asiassa käyny mielessä, mutta ei ole aikaa tai intoa).

Niin ratkaisu? Parsitaan /sys/class/hwmon/hwmon?/name (tai syvemmältä puustosta jos tuo ei riitä - esim. jokainen nvme -levy luo omansa, mutta kaikkien "name" on vain "nvme"). Tai oikeampi ratkaisu olisi varmaankin käyttää libsensors:ia skriptien tai ohjelmien sijaan jotka lukevat ja kirjoittavat suoraan /sys:n alla olevia nodeja. Edes vähän parempi ratkaisu nykyisiin olisi käyttää vaikkapa tuota sensorsin json-ulostusta.

Commander Pro:n saa toimimaan tosin täysin standalonenakin (eli se muistaa asetukset rebootin yli), mutta siinä on muistaakseni mahdollisuutena vain perussäätö eli lineaarinen lämpötila-vastekäyrä - joka kyllä riittää monille vallan hyvin. Linuxista näitä ominaisuuksia ei voi käyttää, vaan vaatii sen Winblowsin (dualboot tai VM) asetusten tekemiseen Corsairin omalla softalla.

EDIT: Uusi KDE Plasman monitorointisovellus osaa tunnistaa laitteet nimien perusteella, tai ainakin näyttäisi osaavan. En ole testannut reboottien välillä, mutta ainakin se tunnistaa laiteanturit nimen perusteella, ei /sys/class/hwmon -hierarkiasta. Mutta sillähän ei voi ohjata tuulettimia.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
13.02.2019
Viestejä
262
Katohan, tuo on mennyt ittellä tutkan ohi kokonaan. Muistelen että RGB:tä varten jonkin softan taisin löytää, mutta että nuo tuulettimetkin, hyvä tietää.

Itte halusin hivenen enemmän mahdollisuuksia kuin tuon lineaarisen pisteiden mukaan säätyvän kurvin, niin ei tullut hirveän tarkkaan etsittyä aikoinaan säätösoftia tälle. Sisäinen kontrolleri kun ei kuitenkaan muuta osaa.
 

mvkorpel

Tukijäsen
Team H2O
Liittynyt
07.11.2020
Viestejä
149
Itte karsastan AquaComputer OCTO:ja subscriptiopohjaisen suljetun softan takia, mutta kun tämän mielipiteen täällä viimeksi ilmaisin niin en saanu paljon sympatioita ;). Lisäksi toki Winblows only. But that's just me, jokainen tyylillään.
Löysin 5 kk ikäisen Phoronixin uutisen, että Linuxiin on tullut tuki OCTOlle. Tuulettimia voi ohjata ja lämpösensoreita lukea. Tämän kaltainen "perustuki" on jo olemassa myös joillekin muille AquaComputerin laitteille. Ajurin (GitHub-repo) kehittäjä on uutisen kommenttiketjussa kertonut, että tuuletinkäyrien kirjoittaminen laitteen muistiin tulee mahdollisesti myöhemmin mukaan. Tulevissa Linux-ytimissä tuetaan vielä useampia laitteita, esim. QUADROa.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
239 664
Viestejä
4 187 927
Jäsenet
70 776
Uusin jäsen
Fancy

Hinta.fi

Ylös Bottom