Ratkaistu Kone kaatuilee satunnaisen usein (etädebuggaus)

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Rusna
  • Aloitettu Aloitettu

Rusna

Make ATK Great Again
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
2 391
Taustat:
- Kasasin appiukolle uusista osista koneen joulukuussa 2019. Appiukko asuu n. 250km päässä Turussa, jossa myös tämä ongelmallnien kone on.
- Puheluissa saadun kuvauksen mukaan Windows 10 ilmoittaa usein "Windows havaitsi ongelman ja on käynnistettävä uudelleen". Joskus saattaa myös mennä Windows 10 palautustilaan (?).
- Hän on käyttänyt koneen pari kertaa Tietokonekauppa myymälässä (josta olin RAM:it tilannut) ja ensimmäisellä kertaa Tietokonekauppa oli käsittääkseni vaihtanut siihen uudet muistitikut ja todennut ne syylliseksi. Ongelmat olivat kuitenkin jatkuneet ja kaatuilu jatkunut. Seuraavalla visiitillä Tietokonekauppaan he eivät olleet löytäneet mitään vikaa.
- Itselläni on tosi vähän ideoita mistä lähteä edes selvittämään, ja etäisyys tietokoneeseen ei tietenkään helpota asiaa.

Osat:
- PSU: Seasonic S12II-520
- Jäähy: Fera 3 HE1224 v2 -prosessorijäähdytin
- Kotelo: Signum SG1M, ATX-miditornikotelo, musta
- Emolevy: Asrock B450M-PRO4
- SSD: WD 250GB, 3D NAND M.2 SATA -SSD-levy
- APU: AMD Ryzen 3 3200G
- Muistit (alunperin): G.Skill Aegis DDR4 - 3000MHz - 2 x 8GB (16GB). Nykyisistä ei tietoa.

Ennen koneen toimitusta ajelin siinä täällä suositeltua OCCT testiohjelmaa läpi ja kaikki koneen lämmöt oli ok ja ei useammankaan tunnin rasituksessa tullut kaatumisia.

Mistä tuota nyt lähtisi poissulkemaan, huolestuttavaa jos Tietokonekauppa on konetta oikeasti tutkinut ja väittävät että eivät löydä ongelmaa, mutta heti kun appiukko lyö koneen tulille kotona, ongelmat alkaa. Ehdotin jo eri jatkojohdonkin käyttämistä jos jatkojohto muka olisi olut rikki.

Miten tuota saisi helpohkosti etänä debugattua, mitä eri testiohjelmia nyt kannattaisi lähteä ja millä suunnitelmalla ajamaan? Nyt on aika takki tyhjä ideoiden kanssa.
- Näkeekö jostain SMART-testeistä onko SSD rikki (mikä softa)

Kaikki ideat otetaan vastaan! Kiitos.


Ratkaisu:
Tilannetta seurataan edelleen, mutta lähtökohtaisesti korjaustoimenpiteenä oli BIOS:issa CPU:n ja muistien automatiikan pois kytkeminen.
"CPU Frequency and Voltage Change" manual.
CPU jännitteeksi manual 1.35V
CPU Frequency manual 32 = 3200 MHz
DRAM jännitteeksi manual 1.35V
DRAM Frequency manual 2400 MHz
 
Viimeksi muokattu:
Tuon olen itselleni omaan koneeseen asentanutkin. Pitääkö tuolla erikseen ajaa jotain testejä jotta se havaitsee osan rikkinäiseksi? Jos osa on rikki niin mihin tuossa näytössä pitää kiinnittää huomiota? Näkyykö heti kuvakkeessa jossa itselläni lukee ”Hyvä 98%” että jotain on vikana?
Etänä kun asiaa selvitetään niin kaikki pitää valitettavasti olla rautalankaa.
 
Tuon olen itselleni omaan koneeseen asentanutkin. Pitääkö tuolla erikseen ajaa jotain testejä jotta se havaitsee osan rikkinäiseksi? Jos osa on rikki niin mihin tuossa näytössä pitää kiinnittää huomiota? Näkyykö heti kuvakkeessa jossa itselläni lukee ”Hyvä 98%” että jotain on vikana?
Etänä kun asiaa selvitetään niin kaikki pitää valitettavasti olla rautalankaa.

Asentaa koneelle ja käynnistää ohjelman.
Ohjelma näyttää sitten jos jotakin on pielssä.
Jos ei vikaa löydy,niin näyttää 100% kaikki kunnossa.
 
On tullut oman Windows 10:n kaatuilujen kanssa taisteltua viimeisen parin vuoden aikana. Minulla ongelmia on aiheuttaneet Windowsin virrankäyttösuunnitelma (virran säästö) ja BIOS:sin automaattitoiminnot, jotka yhdessä aiheutti tuommoisia kaatumisia varsinkin silloin kun laitteisto oli tyhjäkäynnillä tai kevyellä kuormituksella. Mitään rautavikaa ei löytynyt.

Minä taklasin ongelman seuraavasti:
- Windowsin virrankäyttösuunnitelmasta säädetään "paras suoritusteho" joka kohtaan, josta löytyy valinta
- Biosista laitetaan CPU:lle kiinteä kerroin (ratio). En tunne tuota biosia, enkä AMD:n prosessoreja, mutta laita joku matala kerroin. Automatiikka pois.
- Biosista CPU:lle ja RAM:eille kiinteä jännite. Automatiikka pois.

Sitten testiä, että alkaako pysymään päällä, ja jos alkaa, niin sitten yksitellen kokeilemaan BIOS:sistä, että mikä muutos tekee laitteistosta epävakaan, tai antaa vaan olla kiinteä asetukset.

Tuohon etäyhteysasian en valitettavasti osaa auttaa. Team viewerillä ei biosiin pääse, mutta puhelimella voisi kokeilla antaa appiukolle komentoja niin että hän samalla kuvaa videoa näytöstä. En tiedä, onnistuuko.
 
Kokeileppa uusin Bios päivitys. Viimeisin julkaisu 27-3-2020. ASRock > Support
Itseasiassa B450M Pro4 -mallille valitettavasti uusin on edelleen joulukuun BIOS.

Sitten testiä, että alkaako pysymään päällä, ja jos alkaa, niin sitten yksitellen kokeilemaan BIOS:sistä, että mikä muutos tekee laitteistosta epävakaan, tai antaa vaan olla kiinteä asetukset.
Hyvä vinkki. Täytyy laittaa ainakin Winkkarista nyt se joku full performance päälle. Viimeksi kun olin puhelimessa, niin BIOSista vedettiin load to defaults, eli ei todellakaan mitkään muistiasetukset edes konffattuna kapuloiden mukaisesti.
 
Kyllä se kannattaa neuvoa kotona vaihtaa koneen paikkaa. Onko siellä maadoitetut rasiat joka huoneessa, vai onko vanhempi talo? Onko jotain isoja muuntajia / muita häiriön lähteitä lähellä? Onko talo maaseudulla ja sähköverkon hännänhuippuna, kaukana muuntajasta, jolloin jännite huojuu?
 
En 3min googletuksella (ja kärpäsen kärsivällisyydellä :D ) löytänyt Teamviewerille käyttöönotto-ohjeita, pitääkö tuossa sekä Turun masiinaan että omaan koneeseen esim. logata sisään samoilla tunnuksilla. Taas kerran kun pitää puhelimitse saada ohjeistettua miten se saa Teamviewerin laitettua tilaan jossa saan yhteyden sinne.
 
Kyllä se kannattaa neuvoa kotona vaihtaa koneen paikkaa. Onko siellä maadoitetut rasiat joka huoneessa, vai onko vanhempi talo? Onko jotain isoja muuntajia / muita häiriön lähteitä lähellä? Onko talo maaseudulla ja sähköverkon hännänhuippuna, kaukana muuntajasta, jolloin jännite huojuu?
Maaseudulla kyllä ja yläkerrassa ei ole maadoitetut pistorasiat. Hän yritti siirtää koneen alakertaan jossa on maadoitukset kunnossa. Ei tietenkään vaikutusta. Vanhalla Mac Mini (2009) ei yläkerrassa ollut ongelmia, eikä aikaisemmalla Lenovon SFF koneellakaan.
 
Kokeilen jos nyt Teamviewer yhteyden saisi, niin pääsisi ehkä vähän eteenpäin. Asiat joita kokeilen:
- CrystalDiskInfo --> SSD:n tila
- Performance asetukset päälle


Pitäiskö tuossa yrittää jättää vaikka prime jauhamaan, vaikka toisaalta ongelmat ovat olleet nimenomaan olemattomalla kuormalla, mikä voisi viitata juurikin johonkin virranhallintaan?
 
pitääkö tuossa sekä Turun masiinaan että omaan koneeseen esim. logata sisään samoilla tunnuksilla.

Ei tarvitse, mutta sen voi tehdä, tällöin myöhemmin koneen saa itse kaapattua haltuun ilman toimenpiteitä. Alkuun riittää kun toinen kertoo sinulle siihen aloitusruudulle näkyviin tulevan numerosarjan ja salasanan.
 
Jep, asensinkin Teamviewerin jo itselleni ja aika itseään selittävälle tähän mennessä näyttää.
 
Paha tuosta nyt ainakaan sanoa että levy olisi rikki?
1587287241902.png


Ja sitten laitoin vielä full performancen päälle:

1587287357257.png
 
Parempi katsoa WD:n omalla diagnostiikkasoftalla kertooko se jotain ongelmia. SSD:t yleensä kyllä hajoaa varoittamatta.
 
Tässä nyt täsmää sama kasaamisen aika, sama emolevy ja prosessori itselläni on Ryzen 5 3400G. G.Skillin muistit ovat itsellänikin, G.Skill Trident Z DD4 3200 Mhz (2x8GB). Aivan jatkuvia ongelmia ollut itselläni jo alusta asti. Bluescreenia ja blackscreenia. Bluescreenit nyt eniten häiritsee. Eli onko nämä kaatumiset teillä bsod kaatumisia? Itse asentanut windowsin ainakin 3 kertaa uusiksi, uudet chipsetit asentanut, uusimmat amdn grafiikkaajurit, bios päivitys P3.90 ja tarkastanut memtestillä muistit, joka näytti puhdasta nollaa. Turusta itsekin, se ei asiaan varmaan vaikuta :D
 
Viimeksi muokattu:
Turusta itsekin, se ei asiaan varmaan vaikuta :D
Eiköhän tuo juuri ole se syy :D
Seurataan nyt jos tuo Windowsin virranhallinta-asetusten muuttaminen vaikuttaa. Appiukolla siis BSOD:ia puskenut. Seurataan nyt myös vielä tuota tietokoneen siirtämistä alakertaan (maadoitetut sähköt) vähän nyt sain ristiriitaista kommenttia oliko se nyt auttanut vai ei.
 
Pitääpä testata tuota samaa täälläkin. Alkanut jo hermot mennä, kun ei millään tiedä mistä kiikastaa. Omat BSODt viittaa AMDn ajureihin minidumppien mukaan, ainakin suurin osa viittaa amdn tiedostoihin yms. Mitkään ajuripäivitykset eivät tosin ole auttaneet
 
Onkohan jotain jäänyt asentamatta, kun virranhallintasta taitaa puuttuu se "AMD Ryzen...." optio?.

Ryzen 5 2400G Windows 10 Virranhallinta.jpg


Itse testaisin laittamalla muistit, niin hitaiksi BIOS:ista kuin saa (omissa taisi olla 1866 MHz). Ja AMD Radeon ajureissa on tullut eteen niitä versioita, joissa pelit toimi 100% ilman ongelmia - mutta mikä tahansa YouTube / muu videoklippi = Muutama sekunti ja sitten kaatui FireFox tai VLC Player tai koko kone. Nyt mennään versiolla 19.11.3, vaikka uudempiakin olisi tarjolla, koska "if it ain't broke, don't fix it".
 
Itselläni oli tuo AMD Ryzen tasapainotus päällä virranhallinnassa. Kun otin nyt tuon paras suoritustehon päälle niin se tipahti tuonne piilotettuihin lisäsuunnitelmiin. Luulen että tuosta Rusnan kuvasta jäänyt ne pois. Mulla muistit 2166 MHz perusasetuksilla. Itse en pelaa, mutta yksikään tähän mennessä yritetty ajuri ei ole toiminut 100%. Joku paremmin, joku huonommin. No ei muuta kuin eteenpäin.
 
Siis hetkinen. Eikö AMD chipset ajurit muka tule mukana kun alunperin Asrockin sivuilta asentaa all-in-one driverit? Tuossa on se joku AMD:n oma Radeon Software asennettuna joka sanoo että ajurit ovat ajantasalla. Onko se niin huono ettei nyt osaa kuitenkaan poimia vaikka noita linkattuja ajureita?
 
Siis hetkinen. Eikö AMD chipset ajurit muka tule mukana kun alunperin Asrockin sivuilta asentaa all-in-one driverit? Tuossa on se joku AMD:n oma Radeon Software asennettuna joka sanoo että ajurit ovat ajantasalla. Onko se niin huono ettei nyt osaa kuitenkaan poimia vaikka noita linkattuja ajureita?
Jossakin sanottiin että tuota all in one pakettia ei kannata ottaa, vaan erikseen hakea kaikki ajurit AMD:n sivuilta.
 
Kumpihan asetus pitäisi virranhallinnassa olla, ”AMD Ryzen” vai ”full performance”?
 
jaa-a AMD Ryzen itsellä oli, mutta nyt tosiaan testaan tuota toista. AMD Ryzen tietty suunniteltu, mutta se nyt ollut 4 kk käytössä eikä ainakaan se ole auttanut. Tosin en tiedä auttaako tuokaan. täytyy säätää takas jos tulee vielä
 
Absurdia tosin jos AMD:n oma softa väittää että ajurit on ajantasalla ja todellisuudessa ei ole päivittänytkään kaikkea. Muistan että se AMD Software on kyllä onnistuneesti jotain ajureita päivittänyt, tai ainakin väittää niin tehneensä.

Täytyy nyt sitten asentaa noi linkatut käsin ja jättää full performance päälle. Sitten seurataan tilannetta.
 
B450 ajurit asennettu. Seurataan tilannetta.

Onkohan kyse Windows-ongelmasta, noinkohan joku toinen OS (esim Elementary OS) pitäisi laittaa kiikariin?
 
Onko tuo eri kuin tavallinen Adrenalin ajuri?

Ongelmat jatkuu edelleen. Power planissa oli full performance asetettu.
 
Onko tuo eri kuin tavallinen Adrenalin ajuri?

Ongelmat jatkuu edelleen. Power planissa oli full performance asetettu.
Tuo on ihan tavallinen Adrenal radeonin ajuri, itselläni versio 20.3.1 Ryzen 5 3400G.ssä nyt. Ei oo ollut paljon apuja vaihdoksista. Toistaseksi itselläni ei o vielä eilisen jälkeen kaatunut, mutta eipä ole kauan ehtinyt koneella olemaan.
 
Appiukolla kaatumiset vaan jatkuu. Nyt siis full performance asetus päällä ja B450 ajurit asennettu ja tavalliset Adrenalin ajurit on asennettu. Adrenalin on myös ajantasalla. Sen varmistin eilen.

Mitäs seuraavaksi kokeillaan ?
 
Appiukolla kaatumiset vaan jatkuu. Nyt siis full performance asetus päällä ja B450 ajurit asennettu ja tavalliset Adrenalin ajurit on asennettu. Adrenalin on myös ajantasalla. Sen varmistin eilen.

Mitäs seuraavaksi kokeillaan ?
Alkaa vitsit olla vähissä. Microsoftilla oon kans kysynyt näitä ja antanut kaatumistiedot yms heille. Heiltä tuli vastaus, että AMDn ajurit selvästi syyllisiä kaatumisiin. AMDn kanssa jutellut jo pari kuukautta ja kokeiltiin kaikenlaista, enimmäkseen päivityksiä ja BIOS uutta päivitystä. Mikään ei auttanut ja he siirsivät tämän Asrockin eli emolevyn valmistajan ongelmaksi. Silti heiltä tulee päivityksiä liukuhihnalta ja ongelmia on. Se selviää jo kun katsoo AMDn foorumeita. Täytyy nyt seurailla itse miten tuo full perfomance vaikuttaa itselle, tuskin mitenkään mutta vielä on kasassa pysynyt :D
 
Etänä on hyvin vaikea tehdä enää mitään..

Muistien jännite 1.35V ja VSoC vaikka 1.1V ja muistit vaikka 2666MHz toistaiseksi. Nuo vanhemmat Zenit ei toimi nopeiden muistien kanssa aina oikein.
 
Kiitos. Onko jotain muuta mikä biosista pitäisi säätää manuaaliseksi esim turhan automatiikan poiskytkemiseksi?

Olisi kiva ymmärtää mikä ongelman aiheuttaa, esim AMD:n huonot ajurit APU:lle, AMD:n huono yhteistyö Asrockin kanssa ja sitä kautta huonot firmwaret ja bios. Syy tottakai voi olla kombinaatio kaikesta. Hauskasti sitten taas 1gen Ryzen on porukoilla raksuttanut B350 alustalla erillisellä näyttiksellä ilman mitään ongelmia.
Taisi omatkin Ryzen-ostohousut viikkautua takaisin kaappiin tämän pelleilyn myötä.
 
Viimeksi muokattu:
Laita nyt ainakin tuo "CPU Frequency and Voltage Change" manuaaliksi.
CPU jännitteeksi manual 1.35V
CPU Frequency manual 32 = 3200 MHz
DRAM jännitteeksi manual 1.35V
DRAM Frequency manual 2666MHz tai jos saat tarkistettua, että mitkä muistit siellä on paikoillaan, niin niiden mukaisesti vieläkin matalammat MHz:t.
 

Liitteet

  • AMD manual.jpg
    AMD manual.jpg
    168,8 KB · Luettu: 53
Laita nyt ainakin tuo "CPU Frequency and Voltage Change" manuaaliksi.
CPU jännitteeksi manual 1.35V
CPU Frequency manual 32 = 3200 MHz
DRAM jännitteeksi manual 1.35V
DRAM Frequency manual 2666MHz tai jos saat tarkistettua, että mitkä muistit siellä on paikoillaan, niin niiden mukaisesti vieläkin matalammat MHz:t.
Erittäin iso kiitos.
 
"CPU Frequency and Voltage Change" manual.
CPU jännitteeksi manual 1.35V
CPU Frequency manual 32 = 3200 MHz
DRAM jännitteeksi manual 1.35V
DRAM Frequency manual 2400 MHz

Nämä asetettu puhelimitse.
AM4 Advance boot training
Tätä asetusta ei löytynyt.

Seurataan tilannetta.
 
1.35V on aika kova CPU-jännite..

Itsellä ajaa 1.2V ja 4GHz 3600X ihan kivasti. Toki eri prosessorista kysymys.Mutta 3200MHz kelloilla ei pitäisi tarvita tuollaisia voltteja..
 
Nyt on kyse ongelmatilanteesta, niin siksi olen ehdottanut vähän korkeampaa jännitettä, joka vakauttaa prosessoria. Silloin kun minulla oli samanlaisia ongelmia i9:n kanssa, niin ajelin sitä pari kuukautta 1,5 Voltilla, eikä mennyt mitään rikki. Toki nestejäähdytettynä. Matalammilla jännitteillä ei pelit pysyneet päällä. Nvidian ajurit siellä oli ongelmana silloin. Nykyisin kestää ajella normaali jännitteillä.
 
Ei noin korkeita voltteja rysenille, ei se mikään intel ole vaan rikot vain prossun tuolla.
 
Ensi kommenttien mukaan tämä on auttanut!
Seurataan tilannetta. Voin jossain kohtaa kirjautua TeamViewerillä sisään ja tsekata hwmonitorilla lämpöjä.
 
Mikä CPU voltage tuolle kannattaisi jättää?
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 762
Viestejä
4 546 194
Jäsenet
74 843
Uusin jäsen
Demonvr4

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom