Kokeiltua: Nokia 6.2

Viestiketju alueella 'io-tech.fi artikkelit' , aloittaja Diizzel, 02.12.2019.

 1. Diizzel

  Diizzel Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  217
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  [​IMG]


  io-techin joulukuun ensimmäisenä artikkelina pääsemme tutustumaan HMD Globalin alemman keskiluokan Nokia 6.2 -älypuhelimeen, joka kilpailee perustason älypuhelinta etsivistä kuluttajista. Laitteen keskeisimpiä ominaisuuksia ovat 6,3-tuumainen HDR-yhteensopiva näyttö, Snapdragon 636 -järjestelmäpiiri, kolmoistakakamera, 3500 mAh akku sekä Android One -käyttöjärjestelmä.

  Kokeiltua-tyypin jutussa tutustutaan puhelimen keskeisimpiin ominaisuuksiin muutaman päivän kokeilujakson pohjalta. Pohjalle kannattaa lukaista io-techin aiempi artikkeli Nokia 7.2:sta.

  Lue artikkeli: Kokeiltua - Nokia 6.2

  Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.

  Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)

  Palautelomake: Raportoi kirjoitusvirheestä
   
  Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 02.12.2019
 2. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  4 785
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Odotin enemmän Nokia 6.2:lta, sillä paperilla puhelin vaikutti ihan ok seuraajalta Nokia 6.1:lle. Ominaisuudet eivät ole mitään terävintä kärkeä hintaluokassaan mutta kuitenkin kelvollista peruskäyttöön. Ilmeisesti A73-pohjaisilla tehoytimillä ei tänäpäivänä kovin pitkälle pötkitä, jos GPU-suorituskyky ei ole kummoista. Jotenkin ajattelin enakkoon, että A53 ytimillä varustetusta SD630:stä päivitys SD636:een olisi riittävä. Testijaksolla ilmenneet hidastelut antavat kuitenkin toisenlaisen kuvan. Toki viimeistelemätön softakin voi vaikuttaa. Lisäksi softajutuista johtuen näytön ominaisuuksia ei pääse kokonaan hyödyntämään, mikä on sääli.

  Artikkelille täytyy antaa kehut :tup:. Näitä on mukava lukea io-techistä.
   
  ttjm, Juha Kokkonen, Sampsa ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 3. BlackWolf

  BlackWolf Suomen Michael Jackson

  Viestejä:
  787
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Vaikka puhelin-arvostelujen runko onkin vakiintunut määrätylle tasolle ja noudattaa hyväksi havaittua kaavaa, niin ehdottomasti iso peukku uudelle toimittajalle Io-Techin joukoissa. Teksti on miellyttävää lukea ja niiltä osin kuin vaadittiin niin hyvin selkeää kieleltänsä ja laadukasta. Puhelimen hyvät ja huonot puolet tuotiin selvästi julki ja varsin asiantuntevasti osattiin esim. kuvauslaatuun ottaa kantaa. Loistava avaus yhdessä Honor artikkelin kanssa! Ja ei muuta kuin rohkeasti kohti uusia artikkeleita, vahvaa Io-Tech laatua!

  Kiitos.
   
  Reason, Bustis, Juha Kokkonen ja 2 muuta tykkäävät tästä.
 4. joghe

  joghe

  Viestejä:
  64
  Rekisteröitynyt:
  07.12.2017
  Tuota akun latauksen hitautta ei kannata karsastaa, se säästää akkua jolla lienee merkitystä jos puhelimen vaihtoväli on pitkä.
  Itse käytän yölatausta jota myöskään ei suositella, mutta käytän jotain hidasta laturia, nyt 1.25A.
  Vieläkin hitaampi kelpaisi, joku 800mah olis varmaan hyvä. Hitaampi lataus lataa akkua rauhallisemmin joten vähemmän vaaroja yölatauksessa, ja mielestäni akku vielä latautuu täydempään kun mikään suojapiiri noilla tehoilla ole katkaisemassa ennen 100%.
   
  BOT tykkää tästä.
 5. Diizzel

  Diizzel Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  217
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Kyllähän se näin teorian tasolla on. Varsinkin jos öisin lataa, niin nopeammalla latauksella ei ole niin väliä, mutta nykyisin usein ihmisillä voi olla tarvetta ladata esimerkiksi kesken päivänkin. Varsinkin jos yöllä on unohtunut ladata, voi pikainen lataus tulla tarpeeseen ja tällöin nopeammista latausnopeuksista on hyötyä.

  Toisaalta myös pikalatureissa on tekniikkanakin ladata nopeaa vain aluksi ja akun täyttyessä tietyn prosentin yli hidastaa sitä vauhtia, mikä myös säästää akun kuntoa ja täten ei kuluta sitä niin nopeaa.
   
  joghe ja FlyingAntero tykkäävät tästä.
 6. Marti77

  Marti77 Team H2O

  Viestejä:
  1 703
  Rekisteröitynyt:
  16.12.2016
  Hieman on kyllä vähän tämmöinen välinputoja malli nokian suunnalta sama kun 7.2 malli myöskin oli.
  Saisi toivoa että tulisi hieman tuoremalla raudalla näitä puhelimia ja myöskin android 10 pitäisi olla tässä vaihessa asennettuna puhelimeen eikä yli vuoden vanha ohjelmistoa.
  Itsellä on harvoin tarvetta tuolle pikalatauksella kun on melkein aina öisin latauksessa mutta kuitenkin oli hieman turhaa jättää se kun jollekin se voi olla todellakin hyödyllinen.

  Kiitos artikkelista oli helppo lukea ja kaikki tärkeät asiat tuli selväksi.
   
  Viimeksi muokattu: 03.12.2019
  Juha Uotila, Diizzel ja Juha Kokkonen tykkäävät tästä.
 7. Habazon

  Habazon

  Viestejä:
  1 444
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Ensivuodesta olisi hyvä olla mainintaa/testiä millä usb-pd vauhdilla puhelin lataa, eikös kaikkien uusien mallien pitänyt tukea sitä ja olla android 10 tammikuusta eteenpäin?
   
 8. Juha Uotila

  Juha Uotila Mobiilimiäs vol.2 Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  3 505
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Lähtökohtaisesti tuo koskee vain malleja, jotka julkaistaan Android 10:llä ja tukevat pikalatausta (ja käyttävät USB-C-porttia). Valmistaja saa käyttää myös omaa pikalataustekniikkaansa, mutta puhelimen pitää myös tukea normaalia USB-PD-standardia.

  Google requires new Android devices with Type-C to not break USB-PD

  New DEVICES launching from 2019 onwards, with a USB Type-C port MUST ensure full interoperability with chargers that are compliant with the USB specifications and have the USB Type-C plug.

  Tuo on nyt vähän hämärästi kyllä ilmoitettu, kun puhutaan puhelimista jotka julkaistaan vuodesta 2019 eteenpäin.
   
  Marti77 ja Juha Kokkonen tykkäävät tästä.
 9. RaivokasMagma

  RaivokasMagma

  Viestejä:
  241
  Rekisteröitynyt:
  12.01.2017
  Käytelly tätä semmosen kuukauden suunnilleen. Passelisti käy omaan käyttöön. Itseä eniten jurppii, että ei voi käyttää järkevästi yhdellä kädellä ja on aika liukas kapula. Jos pikkuisenkin kaltevalla pinnalla puhelin, niin se on taattua, että tippuu lattialle.
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 10. Neurovelho

  Neurovelho

  Viestejä:
  210
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  Liukas on joo. Kotelo lähti heti ensimmäisen käyttöpäivän jälkeen tilaukseen.
  Peruskäyttöön ihan pätevä puhelin. Ei kyllä ihan 249 euron arvoinen, mitä siitä julkaisun aikoihin maksoin.
  Lean Launcher oli asennettava, että pääsin eroon Googlen-hakupalkista ja kellosta kotinäkymässä.
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 11. ttjm

  ttjm

  Viestejä:
  5 863
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Oon ehkä jossain muussakin yhteydessä tätä joltakin kysynyt, mutta missä asioissa alkaa huomaamaan vanhentuneen raudan puhelimissa? Varmaan jotkut pelit on niitä eniten tehoa vaativia sovelluksia, mutta onko jotain hyötykäyttöä, jossa alkaa vähän vanhempi rauta hidastelemaan?

  Voisi ehkä olla jopa jonkun artikkelin/videon paikka, että selittää tällaisille mun kaltaisille taviksille. Vähän tyyliin:
  "Mitä voit tehdä uusimmalla Galaxy S:llä vs 300€ nokialaisella"
   
 12. Diizzel

  Diizzel Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  217
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Lyhyesti vastattuna peleissähän se eniten näkyy. Suorituskyvystä riippuen eroa alkaa kuitenkin tulla jo muuallakin ja tietyissä tapauksissa jo pelkkä käyttöliittymä voi hidastella selvästi tehottomammilla puhelimilla.

  Hyötykäyttö on myös käsitteenä laaja. Jos puhelimella haluaa editoida kuvia tai erityisesti videoita, niin lisätehosta on ehdottomasti näkyviä hyötyjä esimerkiksi videon renderöintiajassa. Lisäksi internet-selaimessa eroja alkaa näkymään, kun osa sivuista voi olla huomattavankin raskaita pyörittää.

  Niin kauan, kun rauta on edelleen ajankohtaista ja puhelin saa päivityksiä, on kuitenkin todennäköistä, että kaiken tekeminen edelleen kyllä onnistuu. Lisäteholla käyttöön saadaan vain mukavuutta sulavuuden ja nopeuden myötä.
   
  FlyingAntero, Juha Uotila ja ttjm tykkäävät tästä.
 13. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  6 857
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kamera on myös yksi osa-alue, jossa edullisemmat puhelimet erottuu raudaltaan kalliimmista. Suurempi prosessointiteho vaikuttaa sekä kameran yleiseen toimintanopeuteen sekä kuvanlaatuun, kun käytössä on merkittävästi enemmän vääntöä kuvadatan pureskeluun.
   
  FlyingAntero, ttjm ja Diizzel tykkäävät tästä.
 14. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  4 785
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Itse artikkelissa on kuvattu käytännön huomioita aika hyvin eli käyttäjä voi havaita heikommasta raudasta johtuvaa tökkimistä. Alla on myös kaksi esimerkkikuvaa, joissa io-techiä on selattu high ja low end laitteilla.
  Low end
  [​IMG]
  High end
  [​IMG]
  Kuvissa on vihreä baseline viiva, joka kertoo yli 16 ms renderöintiajat eli alle 60 FPS. Yleensä alle 60 FPS koetaan lagina eikä käyttökokemus ole miellyttävä.

  Sanoisin kuitenkin, että peruskäyttöön ei tarvita mitään huippuspeksejä mutta silloin ei kannata odottaa ihan joka tilanteessa täysin sulavaa käyttökokemusta. Pelaaminen on sitten taas asia erikseen, kun huippuspeksit voivat olla vaatimus, että hyvistä grafiikoista pääsee nauttimaan sulavasti.
   
  Viimeksi muokattu: 04.12.2019
  Diizzel, ttjm ja Juha Kokkonen tykkäävät tästä.
 15. Nightuser

  Nightuser

  Viestejä:
  1 980
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
  Varmaan nopeammin tulee vastaus kysymällä kuin etsimällä.

  Eli onko tässä mallissa vilkaisunäyttöä?
   
 16. Diizzel

  Diizzel Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  217
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Puhelimen ollessa lukittuna se näyttää juuri tulleen ilmoitukset tummalla taustalla vilkaisunäytön tavoin, mutta ilmoitus katoaa hetken kuluttua, eikä vastaava tila käynnisty enää uudestaan ennen seuraavaa ilmoitusta.
   
  Nightuser tykkää tästä.
 17. Nightuser

  Nightuser

  Viestejä:
  1 980
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
  Eli ei ole tuota vilkaisunäkymää sitten ilmeisesti(eli voi koska vaan nostaa luurin niin näyttää kellon, akun jne.)

  Jostain luin että tuota ei ole myöskään Nokia 3.2 ja 4.2 malleissakaan.

  Satasen Nokia 2.2 tuo kuitenkin on :lol:
   
 18. Habazon

  Habazon

  Viestejä:
  1 444
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Tolla vilkaisunäytölläkö nyt tarkoitetaa sitä kun nostaa puhelimen niin näyttää kellon jne ? Kannattaa takistaa onko se tuolla eleet asetuksessa päällä jos siis on olemassa?
   
 19. BOT

  BOT

  Viestejä:
  1 772
  Rekisteröitynyt:
  14.11.2016
  Aika tyylikäs puhelin, muttei keksi mitään syytä miksi tuollaisen ostaisi. Vahvuuksia ei varsinaisesti ole, niin ei tee mieli maksaa oikein mitään tällaisesta, kun tässä mietin sopivaa hintaa tälle laitteelle. Xiaomi on todella hallitseva kovalla raudallaan 400 € ja alle, eikä Nokia pysty valitettavasti vastaamaan tähän. Mikä voisi olla sellainen uutuusominaisuus minkä voisi patentoida vain itselleen? Anrdoid Onea en ainakaan itse pidä edes mitenkään erityisen haluttavana ja Xiaomi käyttää joissain malleissa jopa sitäkin. Kyllähän ne nopeat päivitykset on paikallaan, mutta hyvä puhelin sisältää muitakin parannuksia kuten akkukeston tehostusta sun muuta, mitä esim. Sony harrastaa.

  Vähän turha julkaista mitään jos ei voi erottua mitenkään edukseen :(
   
 20. Habazon

  Habazon

  Viestejä:
  1 444
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Pakko julkaista jotain jos meinaavat pysyä pystyssä, näistä puhelimista huomaa että ei ole lähdetty tekemään mitää erikoista. Tehdään puhelin mikä on ok ja nopeasti kauppaan, panokset selvästi 2020 ja 5G parissa. HMD julkas alkuvuodesta N9PV joten ei olisi ollut mitää myytävää loppuvuodelle jos ei nyt olisi julkaissut näitä kahta, 2 puheinta samalla rungolla jolloin nopea tehdä 2 mallia pienillä eroilla = halpaa suunnitella ja tuottaa.
   
 21. Seidi Takamaa

  Seidi Takamaa

  Viestejä:
  180
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Ensimmäiset mallit olivat onnistuneita, nyt puskevat ulos samanlaista bulkkikamaa kuin Xiaomi ja vastaavat mutta vanhemmilla piireillä ja karsituilla ominaisuuksilla. Alkuperäinen Nokia 6, 8 ja 7 plus edustivat vielä sitä "pohjoismaista designia" jolla edes jotenkin erottui näistä lasipuikuloista. Järjestelmäpäivitystahtikin hidastunut todella paljon.
   
 22. spastinen

  spastinen

  Viestejä:
  115
  Rekisteröitynyt:
  12.01.2018
  Hyvin kirjoitettu juttu, oli tärkeitä pointteja mm. se äänilähdön "voimattomuus".
   
  Juha Kokkonen, BOT ja Diizzel tykkäävät tästä.
 23. Manala

  Manala

  Viestejä:
  737
  Rekisteröitynyt:
  24.06.2017
  Tämä taitaa olla vanhentunutta tietoa jostain Ni-Mh -akkujen aikakaudelta. Nopea lataus ei mitenkään erityisesti rasita akkua ellei se aiheuta akulle poikkeavaa lämpökuormaa. Sen sijaan akun täyteen lataaminen ja tyhjäksi päästäminen rasittaa akkua tarpeettomasti. Parasta olisi ladata akkua päivittäin lyhyissä suht tehokkaissa jaksoissa pitäen akun kapasiteetti 40-80% välissä, jossa akku ottaa vielä tehokkaasti virtaa vastaan, kuin ladata sitä hitaasti tyhjästä täyteen. Pikemminkin voisi siis sanoa, että mitä kauemmin akku joutuu olemaan latauksessa, sitä enemmän se kuluu riippumatta latausvirrasta (ellei mennä äärimmäisyyksiin). Siksi viimeisen 10%:n hidasta lataamista olisi syytä välttää, jos ei ole tiedossa tilannetta, jossa täydelle 100% kapasiteetille on ehdotonta tarvetta. Tämän vuoksi useiden monivärisellä ilmoitusledillä varustettujen puhelimien latausvalo muuttuu vihreäksi jo 90% kohdalla.
   
 24. Manala

  Manala

  Viestejä:
  737
  Rekisteröitynyt:
  24.06.2017
  50 euron hintaero tämän luokan puhelimessa on sinänsä kyllä kaamea saadakseen yhden gigan enemmän rammia ja 32 gigaa lisää flashia. Tällä hetkellä tuo 3/32 versio on ostoperusteltavissa 149 euron tarjoushintaan, mutta kun 4/64:ssä ei hinta.fi:n perusteella tarjousta ole, tuosta vähäisestä muistierosta joutuu maksamaan 100 euroa enemmän. Siihen hintaan noilla spekseillä laite on kyllä järjetön ja tietää HMD:lle tuskaista tulevaisuutta tässä(kin) segmentissä.
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 25. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  4 785
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tutkimusten mukaan yli 1C:n lataus heikentää akun käyttöikää mutta en osaa sanoa, kuinka paljon loppupeleissä. Paras tapa olisi tosiaan pitää akun varaus jossain 20-80% koko ajan mutta silloin koko akun kapasiteettia ei päästä hyödyntämään. Sonyllä ja Applella on käytössä lataustekniikka, joka oppii tuntemaan käyttäjän tapoja ja lataa akun täyteen vasta juuri ennen laturista irroitusta.
   
 26. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  6 857
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Juu, tuo 149 euron tarjoushinta muuttaa jo aika paljon tämän puhelimen tilannetta. Siihen hintaan se on ehkäpä tämän hetken suositeltavin edullisen hintaluokan puhelin.
   
  BOT ja FlyingAntero tykkäävät tästä.