Tässä vielä samasta tilanteesta otettu vertailu Moto G5 Plussan ja Galaxy S7 edgen väliltä. Molemmissa siis sama kuvasensori ja samalla f-arvolla varustettu objektiivi. GS7:ssä on OIS, joka Motosta puuttuu.
Moto G5 Plussan esimerkkikuva.
Samsung GS7:n esimerkkikuva.
Kokonaiskuvia katsoessa voi huomata mielenkiintoisen seikan tuohon dynamiikkaan liittyen. Vaikka lähirajauksessa GS7:n kuva kirkkaampi ja "ylivalottuneempi", on Moto G5 Plussan kuvassa silti taivas palanut paljon pahemmin puhki.
Moto G5 Plus käyttäjä ilmoittautuu: tuli sitten näköjään valittua huono kamerapuhelin, kun ei odottanut ensin arvosteluja. ;-)
Kuvaparissa on muuten pieni vika, siis toisessa kuvassa aurinko on pilvessä ja toisessa ei. Näkyy etualan varjoista tai niiden puutteesta toisessa kuvassa. Moto G5 on kuvassaan valottanut sen puoli aukkoa enemmän (META-datan perusteella), koska etuala on ollut tummempi auringon ollessa pilvessä. Sillä on käytössään pidempi suljinaika ja isompi herkkyys, mikä osin selittää taivaan palamista puhki. Toki, osa on varmasti ihan tuon kameran softan huonoutta – siis tuo, että keskiharmaasta tehdään noin tarpeettoman tummaa.. (Myös S7 kuva on palanut pahasti puhki, mutta toki hieman vähemmän häiritsevästi. Puoli aukkoa lisää, ja koko taivas olisi myös siinä luultavasti puhki, ainakin noita tuon kuvan taivaan sävyjä tutkimalla.)
Sitten pieniä havaintoja oman laitteen kanssa, kun itsellä tuo laite on ehtinyt olla hieman pidempään. Siis aikalailla tarkalleen niin pitkään kun niitä on tässä maassa ollut myynnissä.
Ensin huonot puolet:
* Laitteen manuaalisesti valittavsossa olevat valotusajat ovat puolen aukon välein. Iso ongelma, koska sieltä ei saa aikoja 1/25, 1/50, tai 1/100... Hehkulamppuvalaistus välkkyy pahasti kuvissa.. ainakin manuaalitilassa. (Miten muut puhelimet, onko tietoa?)
* Laitteen kamera, tai sen ohjelmisto on todella jutussa kuvatulla tavalla buginen. Se valottaa helposti hieman ali. Tosin jutun kuvista tulee omaa kokemusta huonompi vaikutelma. (Tai siis, esim., tuo teidän nosturikuva on kuvattu hyvin pimeässä, jos ISO 2000 ja 1/17 suljinaika sen vielä silti noin alivalotti. Tuossa valossa myös moni muu kamera tuottaa ei-niin-hyvää jälkeä.)
* ISO 1000–2000 on todella melko pehmeää, vrt. oma järjestelmäkamera, tai vanha Nokia 808. Oma vertailuni ei kuitenkaan ole ihan reilu.. Mutta, ei ne mitenkään käyttökelvottomia ole, tai edes kovin huonoja. Ohessa 1:1 rajauksia testitaulusta.
* Alle ISO 800, se 12 Mpx rajoittaa, mutta tämä tarkoittaa, että resoluutiota on tarpeeksi. Isommilla herkkyyksillä kohinanpoisto on aika aggressiivista.
* Automaattinen yökuvatila "bugaa", ja alivalottaa kuvia. ISO-herkkyys on rajattu, eikä nouse yli 2000; kuvat kuitenkin kestäisivät korkeampaakin herkkyyttä. (Korkeat ISO-arvot ovat siis joka tapauksessa ihan vaan ohjelmallisesti lopputuloksen kirkkauden nostamista.) Ongelman saa kierrettyä kun pakottaa HDR-tilan päälle. Nyt kamera korjaa valotuksen jälkikäsittelyyssä kohdalleen... Efektiivisesti joku noin ISO4000–8000, ja silti kuvanlaatu on edelleen välttävää normikäyttöön. Näkee esimerkiksi lukea tekstiä, jota ei näkisi lukea paljaalla silmällä – tai ilman tätä kikkaa otetusta kuvasta..
* Omassa luurissa kameramoduuli ei ole ihan keskellä sitä lasiaan. Näyttää tyhmältä, mutta ei tunnu vaikuttavan kuvanlaatuun, vrt. alla.
Sitten hyviä:
* Hmm...
* Resoluutio hyvässä valossa on tosiaan ihan pikselitasolle hyvää.. testitaulunkin kuvasin.
* Käyttämällä sitä kohdepainotettua valotusta (siis klikkaa kohteen kohtaa kuvasta), tuo valotusongelma katoaa. Kasvontunnistus tuntuu tekevän osin samaa. Ongelma on siis varmaan tuossa valotuksen valitsemisessa automaattisesti.
* Manuaalitila tuntuu muuten pätevältä. Jos on vakaat kädet, niin tällä saa hämärässä todella paljon lisää kuvanlaatua.
* Kameran käynnistäminen sillä pikakomennolla. Siis kääntää puhelinta ympäri. Kameran saa käyntiin todella nopeasti puhelinta taskusta vetäessä. (Siis edes katsomatta sitä kohti.) Muutaman kerran tullut otettua kuva, joka olisi jäänyt ottamatta, jos ei olisi tuota toimintoa.