Kokeiltua: HTC U11

Arvostele artikkeli

  • 5 - Erinomainen

    Ääniä: 1 12,5%
  • 4 - Hyvä

    Ääniä: 7 87,5%
  • 3 - Keskinkertainen

    Ääniä: 0 0,0%
  • 2 - Heikko

    Ääniä: 0 0,0%
  • 1 - Täydellinen alisuoritus

    Ääniä: 0 0,0%

  • Ääniä yhteensä
    8

Juha Kokkonen

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
13 269



Taiwanilainen HTC oli isoista kansainvälisesti tunnetuista älypuhelinvalmistajista viimeisten joukossa, kun se julkisti U11-huippumallinsa toukokuun puolivälissä. Uutuus poikkesi edeltäjästä merkittävästi niin materiaalivalintojen kuin näyttökoonkin suhteen. Laitteen erikoisuus on Edge Sense –puristuksentunnistus ja lisäksi U11:n kameran kehutaan saavuttaneen markkinoiden parhaan 90 pisteen tuloksen puolueettomassa DxOMark Mobile Score -kameratestissä.

Testilaiteruuhkan vuoksi ehdimme valitettavasti testaamaan HTC U11:ta vain melko pintapuolisesti muutaman päivän ajan, joten keskitymme tässä kokeiltua-tyyppisessä artikkelissa ensisijaisesti laitteen kameraan ja Edge Sense –ominaisuuteen. io-techin toukokuun puolivälissä julkaiseman ensituntumat-artikkelin voi lukea pohjille täältä.

Suomessa HTC U11 tuli myyntiin kesäkuun alkupuolella Amazing Silver- ja Brilliant Black –väreissä. Laitteen suositushinta on 779 euroa ja tämän artikkelin julkaisuhetkellä kesäkuun lopussa hintataso on pysytellyt Hinta.fi-palvelun mukaan lähes suositushinnan tasolla.

HTC U11 -tuotesivut


Hinta.fi hintavertailu






HTC U11 toimitetaan varsin persoonallisen näköisessä valkoisessa pahvipakkauksessa, joka on kaikista kulmistaan sulavasti pyöristetty. Päällä on simppelisti puhelimen nimi. Pakkauksen sisällä tarvikkeet ovat jaoteltu siististi omiin lokeroihinsa.

Pakkauksen varustus on runsaampi kuin keskimäärin, sillä mukana on puhelimen ohella muovinen suojakuori, mikrokuituliina, SIM-korttikelkan irrotustyökalu, 15 watin pikalaturi, USB Type-C-kaapeli, U Sonic –kuulokkeet sekä 3,5 mm kuulokeadapteri USB Type-C-liitäntään.





USonic-kuulokkeiden erikoisuus on niiden optimointiominaisuus, joka osaa skannata käyttäjän korvakäytävän ultraäänen avulla ja hienosäätää taajuuksia sen mukaan. Lisäksi kuulokkeet tukevat vastamelutekniikkaa, jonka ne pystyvät toteuttamaan yhdessä puhelimen kanssa USB Type-C-liitännän ansiosta. Käytimme kuulokkeita melko ahkerasti muutaman päivän ajan ja totesimme äänenlaadun olevan puhelimien mukana toimitettavien kuulokkeiden ehdotonta parhaimmistoa. Äänimaailma kuulosti avarammalta ja yksityiskohtaisemmala, kuin muilla viimeaikoina testaamillamme kuulokkeilla. Miinuksena tavallista kuulokeliitintä leveämpi Type-C-liitin tuntuu taskussa epäkäytännöllisemmältä ja tietyissä tilanteissa sen vääntyminen jännitti hieman.





Muodoiltaan U11 on hyvin samankaltainen tammikuussa esitellyn U Ultran kanssa. Lähemmässä tarkastelussa voi huomata, että ulkomitat ovat hieman pienemmät, myös etupuolen lasi on reunoiltaan kaareva sekä takakamera on muodoltaan pyöreä. Kyseessä on ensimmäinen HTC:n puhelin, joka on IP67-suojattu pölyä ja vettä vastaan.

Kädessä U11 tuntuu mukavan pyöristetyltä, kiitos kolmiulotteisesti Gorilla Glass 5 –lasista muotoillun etu- ja takakuoren. Ne kaareutuvat kohti laitteen kylkiä lähes identtisesti, joskin takakuoren kaarevuussäde on hieman loivempi. Tukevuudeltaan U11 ei sijoitu markkinoiden parhaimpien joukkoon, sillä vaikka se tuntuu normaalikäytössä ihan hyvältä, elää rakenne väänneltäessä jonkin verran. Lasiset kuoret ovat kuivissa käsissä erittäin liukkaat ja puhelin liukuu myös helposti vähänkin kaltevalla tasolla, kuten sängyn päällä. Kokonaisuutena on hieman kyseenalaistettava HTC:n ratkaisua siirtyä alumiinikuoresta lasiseen takakuoreen, joka kestää mm. iskuja huomattavasti heikommin. HTC:n mukaan kuorien suunnittelussa on ollut prioriteettina uudet värivaihtoehdot sekä parempi naarmunkestävyys.

Fyysiset mitat:
  • Ulkomitat: 153,9 x 75,9 x 7,9 mm
  • Paino: 169 grammaa
  • Alumiinikehys, Gorilla Glass 5 -kuoret, IP67-suojaus

Ulkomitoiltaan U11 ei ole erityisen pienikokoinen 5,5-tuuman näyttökokoluokassa. 153,9 x 75,9 x 7,9 mm:n ulkomitoillaan se sijoittuu keskiluokkaan ja on mm. viisi millimetriä pidempi ja peräti 8,2 millimetriä leveämpi kuin sisarmallinsa. 5,2-tuumaiseen edeltäjämalli HTC 10:een nähden mitat ovat myös kasvaneet merkittävästi: kahdeksan milliä pituussuunnassa ja neljä milliä leveyssuunnassa. Yhden käden käyttöön mitat eivät olekaan enää erityisen sopivat. 169 gramman paino on tasapainossa ulkomittojen kanssa.



Tekniseltä toteutukseltaan U11 vastaa useimpia kilpailijoitaan. Sisältä löytyy markkinoiden terävintä suorituskykyä tarjoava Snapdragon 835 –järjestelmäpiiri ja sen parina on neljä gigatavua RAM-muistia, jota voidaan pitää tämänhetkisenä minimimääränä high-end-luokan puhelimessa. Järjestelmäpiirin sisäisen X16 LTE –modeemin pitäisi kyetä Cat.16-nopeusluokan siirtonopeuksiin, mutta HTC ilmoittaa U11:n nopeuksiksi hieman alhaisemmat 800/75 Mbit/s. Sisäistä tallennustilaa puhelimessa on 64 gigatavua, josta vapaana on noin 53,5 Gt. Micro-SD-muistikorttipaikka tukee jopa kahden teratavun kortteja.

Tekniset tiedot:
  • Qualcomm Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri
  • 4 Gt RAM-muistia, 64 Gt tallennustilaa
  • MicroSD-muistikorttipaikka (max. 2 Tt)
  • 3000 mAh akku, Quick Charge 3.0
  • USB Type-C 3.1, Displayport
  • 15 4G 4CA, Bluetooth 4.2, 802.11ac WiFi, NFC
  • GPS, GLONASS, Beidou
  • Sormenjälkitunnistin, stereokaiuttimet, 24-bit DA-muunnin



HTC on tehnyt U11:n näyttökoossa suurimman hypyn sitten kolmen vuoden takaisen One M8 –mallin julkaisun. Edeltäjämallista näyttökoko on kasvanut 0,3 tuumalla ja lukema on nyt 5,5 tuumaa. Näyttö perustuu tuttuun tapaan Super LCD 5 IPS-tekniikkaan ja on tarkkuudeltaan 1440 x 2560 pikseliä (534 PPI). Näytön ja puhelimen ulkomittojen välinen suhde ei ole erityisen hyvä (71,4 %) tämän kokoluokan puhelimelle, sillä näytön reunat ovat melko leveät.

Kuvanlaadultaan U11:n näyttö ei ole lainkaan hassumpi. Se on maksimikirkkaudeltaan parempaa keskitasoa ja toistaa tummat sävyt IPS-näytöksi miellyttävän syvinä. Värien toistossa ei ole valittamista, joskin oletuksena etenkin valkoinen taittaa hieman sinertävään suuntaan. Onneksi värilämpötilaa voi hienosäätää näytön asetuksista. Samsungin ja LG:n kilpaileviin malleihin nähden U11:n näytöstä puuttuu HDR-tuki, jota ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi voi pitää suurena puutteena.



U11:n alapäätyyn on sijoitettu kaksi mikrofoniaukkoa, USB Type-C-liitäntä sekä kaiuttimen aukko. USB-liitäntä tukee myös 3.1-version siirtonopeutta ja DisplayPort-kuvaulostuloa. USB Type-C-liitäntä toimii myös U11:n kuulokeliitäntänä, sillä puhelimen varustukseen ei sisälly perinteistä 3,5 mm ääniliitäntää. Perinteiset kuulokkeet saa kiinni mukana tulevalla adapterilla, mutta puhelimen lataaminen ei joka tapauksessa onnistu kuulokkeiden ollessa kytkettynä.

U11:n varustukseen kuuluu high-res-mikrofonit, jotka pystyvät tallentamaan tavallista korkeampia äänenvoimakkuuksia ja matalampia taajuuksia. BoomSound-stereokaiuttimista matalampia ääniä tuottava kaiutin sijaitsee puhelimen pohjassa ja korkeampia taajuuksia tuottava kaiutin näytön yläpuolella. On hieman harmi, etteivät molemmat kaiuttimet sijaitse puhelimen etupuolella. Äänenlaadultaan ne ovat älypuhelinmarkkinoiden ehdotonta parhaimmistoa ja mittasimme niistä 30 cm:n päästä 76 dBA:n melutason, joka on yksi korkeimpia tähän mennessä mittaamiamme.

Näyttölasin alareunaan on sijoitettu puhelimen fyysiset navigointipainikkeet, joista reunimmaiset ovat valaistuja. Lasin pintaan upotettu matala kapasitiivinen kotinäppäin pitää sisällään myös sormenjälkitunnistimen, joka toimi nopeasti ja luotettavasti. Puhelimen näyttöä ei tarvitse herättää ennen sormenjäljen lukemista.



U11:n yläpäädystä löytyy ainoastaan mikrofonin aukko sekä nano-SIM- ja micro-SD-korttien kelkka. Dual-SIM-mallin kerrotaan olevan tulossa saataville kolmannen vuosineljänneksen aikana.

Kuulokeaukossa on pieni syvennys, joten se saattaa ajan mittaa kerätä sisäänsä pölyä ja nukkaa. Kuulokkeen vasemmalta puolelta löytyy LED-merkkivalo ja oikealta puolelta pieni mikrofonin aukko sekä etukamera.

Etukameran suhteen HTC on tehnyt merkittäviä muutoksia edeltäjämalliin nähden. U11:n etukameran tarkkuus on 16 megapikseliä ja sen parina on f2.0-aukkosuhteen objektiivi. Toisin kuin edeltäjämallin viiden megapikselin UltraPixel-etukamerassa, U11:n etukamerassa ei ole optista vakainta eikä automaattitarkennusta.





U11:n takakuori on siis 3D-muotoiltua Gorilla Glass 5 –lasia, johon on toteutettu valossa sävyä muuttava efekti eri kerrosten sekä sisäpintaan tehdyn väripinnoitteen avulla. Testikappaleemme Amazing Silver –väri on tietyssä valossa hyvin vaalean sinertävä, mutta näyttää joissain olosuhteissa yllättävän tummalta ja paljastaa itsestään myös purppuranvärisiä sävyjä. Valitettavasti peilipintaa muistuttava lasi on myös äärimmäisen herkkä keräämään sormenjälkiä, eikä se pysy puhtaana käytännössä hetkeäkään.

Kiinteän lasikuoren alta löytyy 3000 mAh akku, joka on tämän kokoluokan puhelimeen keskitasoa pienempi. Harmillisesti HTC on jättänyt langattoman latauksen pois U11:n varustuksesta, vaikka se olisi ollut helppo toteuttaa lasikuoren alle. HTC:n edustaja vetosi langattoman tekniikan hitauteen, turvallisuuspuutteisiin sekä todellisen kuluttajakysynnän puutteeseen, joita emme nielleet täysin. Akku tukee Quick Charge 3.0 –latausta, jonka pitäisi HTC:n mukaan mahdollistaa akun lataus tyhjästä täyteen tunnissa.

Koska puhelin vieraili käytännön testissä vain muutaman päivän ajan, emme ehtineet muodostamaan erityisen kattavaa kuvaa laitteen akunkestosta. Parhaimpana päivänä akkua oli päivän päätteeksi jäljellä noin 30 % ja näytön päälläoloaika oli noin 4,5 tuntia, mutta toisaalta samaan varaustasoon päädyttiin kertaalleen myös vain 1,5 tunnin näytön päälläoloajalla. Parina muuna päivänä noin 1-2 tunnin näytön päälläololla varaus laski noin 40-55 %:n kieppeille. Näppituntuman perusteella U11:n akunkesto on melko lailla markkinoiden keskitasoa.


Edge Sense




Ehkäpä U11:n erikoisin ominaisuus on Edge Sense, jonka avulla puhelin tunnistaa käyttäjän puristuksen ja aktivoi sen avulla haluttuja toimintoja. Puhelimen molempien kylkien alapuoliskoon on sijoitettu noin 50 mm:n matkalle ultraäänisensorit, joka tunnistaa puristuksen metallikehyksen läpi. Tekniikka tunnistaa puristusvoiman portaattomasti sekä pystyy myös havaitsemaan kosketusalueen ja painepisteiden määrän. Ominaisuus toimii myös veden alla ja hansikkaat kädessä.

Valitettavasti ainakin toistaiseksi HTC on toteuttanut Edge Sensen hyvin simppelisti, eikä tekniikan kaikkia mahdollisuuksia ole hyödynnetty. U11:n käyttöönotossa ohjelmisto testaa käyttäjän puristusvoiman sekä opastaa Edge Sensen käyttöön. Oletuksena puristus käynnistää kamerasovelluksen, eikä muita vaihtoehtoja ole käytössä. Asetuksista käyttäjä ottaa käyttöön ”lisäasetustilan”, jonka myötä Edge Sense ymmärtää sekä lyhyet että pitkät puristukset ja käyttäjä voi määrittää kumpaankin haluamansa toiminnon tai sovelluksen käynnistyksen. Itse asetin lyhyeen puristukseen kameran ja pitkään puristukseen Whatsapp-viestisovelluksen käynnistyksen. Lisäksi kamerasovelluksessa on mahdollista ottaa kuvia puhelinta etusormella ja peukalolla puristamalla.



Käytössä puristuksen tunnistus toimi hyvin, mutta toiminto ei vielä aivan onnistunut vakuuttamaan tarpeellisuudellaan. Idea on hauska ja se oli jossain tilanteissa ihan näppärä, mutta ainakaan lyhyen käyttöjakson jälkeen sitä ei jäänyt suoranaisesti kaipaamaan. Edge Sense saattaisi olla houkuttelevampi, jos se tarjoaisi enemmän kustomointimahdollisuuksia ja erilaisia eleitä (esim. kyljen pyyhkäiseminen sormella tai painaminen tietystä kohtaa).

Lisäksi huomasimme testijaksolla, että jos paineentunnistuksen kynnysarvo oli säädettynä alhaiseksi, tunnisti puhelin välillä ”vahinkopuristuksia” esimerkiksi laitetta pöydältä nostettaessa. Lisäksi havaitsimme kamerasovelluksen käynnistyneen muutamaan otteeseen itsekseen taskussa. Onneksi puristuskomennot saa halutessaan kytkettyä pois käytöstä, kun näyttö ei ole päällä.

HTC julkisti hiljattain videon, jossa se esitteli Edge Sensen tulevia uusia toimintoja. Kyse on ns. kontekstuaalisista toiminnoista, jotka liittyvät puhelimen vakiosovelluksiin. Esimerkiksi kartta- ja galleriasovelluksissa näkymää voi lähentää ja puhelinsovelluksessa puristamalla voi vastata ja lopettaa puhelun. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole tarkempaa tietoa kyseisten päivitysten saapumisaikataulusta.


Kamera




U11:n UltraPixel 3 -takakamera sijaitsee keskellä takakuoren yläosaa ja se on muodoltaan U Ultrasta poiketen pyöreä. Kameran kehys on aavistuksen lasikuoren pinnasta kohollaan. Kameran vierestä löytyy kaksois-LED-salama oman muovilinssinsä takaa.

U11:n kameran tarkkuus on edeltäjän tapaan 12 megapikseliä ja sen parina on erittäin valovoimainen optisesti vakautettu f1.7-aukkosuhteen objektiivi. Tarkalleen ottaen kamerasensorin pikselikoko on pienentynyt edeltäjämallin 1,55 mikrometristä 1,4 mikrometriin, mutta ne ovat edelleen selvästi tavanomaista suurempia, mahdollistaen paremmat hämäräkuvausominaisuudet. Kamera hyödyntää Samsungin huippumalleista tuttua UltraSpeed –tarkennusta, eli kamerasensorin jokaisen pikselin yhteydessä on tarkennuksessa käytettävä vaiheentunnistuspikseli.

Kameran tekniset tiedot:
  • 12 megapikselin Ultrapixel 3 -takakamera, 1,4 um pikselikoko, UltraSpeed PDAF-tarkennus
  • 26 mm (kinovastaava) f1.7 objektiivi, OIS
  • 4K-videokuvaus, 3D-audio, stereo Hi-Res-äänitallennus
  • 16 megapikselin etukamera, f2.0, 26,2 mm kinovastaava polttoväli, kiinteä tarkennus





U11:n kamerasovellus on käyttöliittymältään hyvin pelkistetty. Perusnäkymä sisältää tärkeimmät asetusvalinnat, eli salaman ja HDR-tilan painikkeet, ja kuvaustilavalikkoon pääsee pyyhkäisemällä ruudun vasemmasta reunasta keskelle päin. Saman valikon pohjalta pääsee myös asetusvalikkoon.

Manuaalikuvaustila tarjoaa säädöt valkotasapainolle, valotuksen kompensoinnille, herkkyydelle (ISO 100-800), suljinajalle (1/8000 – 32 s) sekä tarkennukselle. Kuvat voi tallentaa joko JPG- tai RAW-muodossa. Videokuvauksessa valittavissa on videon tarkkuus, mutta ei ruudunpäivitysnopeutta. Toisin sanoen 1080p 60 FPS vaihtoehtoa ei ole. Käyttäjä voi myös valita, tallennetaanko videon ääni Hi-Res- vai 3D-tilassa. Erillinen ”hidas liike” –kuvaustila tosin mahdollistaa hidastetun 1080p 120 FPS videon kuvaamisen.

U11:n kameran toiminta on kokonaisuudessaan nopeaa ja sulavaa. Kamera käynnistyy nopeasti ja on välittömästi kuvausvalmis. Tarkennus kuuluu aivan markkinoiden nopeimpiin ja se toimii myös varsin luotettavasti. Kuvan ottaminen tapahtuu aivan välittömästi suljinpainiketta painettaessa.



Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

U11:n kamera tekee kokonaisuudessaan hyvää jälkeä, eikä siitä löydy suuremmin negatiivista sanottavaa. Kuvat ovat 12 megapikselin kokoluokassa teräviä ja yksityiskohtaisia. Värintoisto on eläväisen luonnollista ja dynamiikka kamerapuhelimien parhaimmistoa. Hankalimmissa olosuhteissa automaattinen HDR-tila auttaa mukavasti hyödyntäen parhaan mahdollisen kuvan muodostamisessa ennen ja jälkeen kuvan ottamisen taustalla tallennettujen otosten kuvadataa.

Valon määrän vähentyessä U11:n kamera ei lähde suitsimaan kohinaa liiallisesti, vaan sallii tasaisen värimaailmaan sulautuvan luminanssikohinan, joka ei häiritse kokonaisuutta. Siksi myös vähäisessä valaistuksessa otetut kuvat säilyvät yleensä yleisilmeeltään terävinä ja miellyttävän näköisinä. Maininnan arvoisena seikkana hämäräkuvien värimaailma säilyy poikkeuksellisen eläväisenä. Joihinkin kilpailijoihin nähden U11 ei pyri valottamaan hämäräkuvia aivan yhtä aggressiivisesti. Ottamissamme hämäräkuvissa kamera venytti suljinajan pisimmillään 1/14 sekuntiin ja nosti ISO-arvon runsaaseen 1100:aan, jotka ovat vielä melko maltillisia lukemia.



Parhaimmalla laadulla U11 taltioi videokuvaa 4K-tarkkuudella ja 30 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella. Video tallentuu noin 54 Mbit/s bittivirralla ja stereoäänellä ja tallentuu .mkv-kääreeseen. 4K-videon laatua koskevat pitkälti samat huomiot kuin valokuvia: se on terävää, yksityiskohtaista, väreiltään luonnollisen eläväistä sekä dynamiikaltaan hyvää. Videokuvan laadun osalta U11 sijoittuukin markkinoiden kärkijoukkoon.

Videotallennus tukee myös 3D-äänitallennusta sekä Hi-res-tallennusta, joiden välillä käyttäjä voi tehdä valinnan kameran asetuksissa. Hi-res-tilassa kameran pitäisi pystyä tallentamaan laadukasta ääntä myös haastavammissa olosuhteissa, kuten konserteissa ja muissa meluisissa ympäristöissä. Valitettavasti emme ehtineet taltioimaan testijaksolla julkaisukelpoista esimerkkivideota, mutta totesimme äänen taltioituvan säröytymättä myös voimakkaammilla äänenpaineilla. Saatamme päivittää artikkelia asian tiimoilta vielä myöhemmin. 3D-äänitallennus puolestaan hyödyntää puhelimen neljää mikrofonia ja se mahdollistaa tallennettavan äänen kohdistamisen ja rajaamisen kameran zoomauskohteen mukaan. Myös tämän ominaisuuden testasimme toimivan melko hyvin.


Ohjelmisto ja suorituskyky




Softapuolella U11:n tarjoama käyttökokemus on tuttu muista U-sarjan sisarmalleista, eikä edeltäjämalliinkaan nähden ulkoasussa ole tapahtunut valtavia muutoksia. HTC:n aikaisemmille puhelinmalleille tuttuun tapaan käyttöliittymässä on yhdistelty varsin onnistuneesti Androidin vakioelementtejä ja –sovelluksia sekä HTC:n omia ulkonäkökikkoja. Käyttöjärjestelmäversiona on toiseksi tuorein Android 7.1.1. Maininnan arvoisena pikkuseikkana HTC on aktivoinut käyttöön viimeisimpien Android-versioiden mahdollimat kuvakepikavalinnat, joka mahdollistaa pikatoimintojen näyttämisen sovelluskuvaketta hetken painamalla.

Sovelluspuolella HTC luottaa nykyään pitkälti Googlen vakiosovelluksiin, mutta seassa on edelleen muutama HTC:n oma toteutus. Lisäksi esiasennettuna on kourallinen kolmansien osapuolien sovelluksia (kuten Instagram, Facebook Messenger, Record-kuntoilusovellus ja TouchPal-näppäimistö), jotka eivät valitettavasti ole poistettavissa puhelimen muistista.



HTC:n ohjelmistopuolen keskeisimpänä tämän vuoden uudistuksena on Sense Companion –sovellus, jonka ideana on olla käyttäjän tarpeisiin mukautuva avustaja, joka antaa tietoja ja ehdotuksia eri aihealueisiin, kuten akunkestoon, säähän, suorituskykyyn, aktiivisuuteen ja saapumisaikoihin liittyen. HTC:n mukaan sovellus oppii sitä paremmin käyttäjän tavoille, mitä pidempään puhelinta on käytettä.

Sense Companionin ilmoitukset ilmestyvät pienenä sinisenä palkkina ilmoitusvalikkoon sekä kelluvana pallokuvakkeena näytön oikeaan reunaan. Testijaksomme oli siinä määrin lyhyt, ettei ominaisuus ehtinyt mukautua vielä kovinkaan hyvin käyttötottumuksiini, mutta siitä huolimatta saimme jonkinlaisen kuvan sen toiminnasta. Sense Companion antoi ilmoituksia noin 1-2 kappaleen päivätahdilla ja osa niistä oli jopa ihan hyödyllisiä. Itse kuitenkin koin, että toimintojen pitäisi olla vielä monipuolisempia ja älykkäämpiä, jotta olisin oikeasti innostunut ominaisuudesta.



U11:n käyttöjärjestelmän käytännön toiminta nopeudessa ei ole valitettavaa, sillä kokonaisuus toimii ripeän sulavasti, kuten tämän hintaluokan laitteelta voi odottaa. Samsung Galaxy S8:n kanssa rinnatusten vertailtuna U11 suoriutui kaikilta osin kilpailijaansa nopeammin.

Suorituskykytestien tulokset ovat varsin hyvin linjassa pahimpien kilpailijoiden kanssa (Antutu: 168624, GFXBench Manhattan 3.0 onscreen: 35 FPS, Geekbench 4: 1892/6358). Ajamiemme perustestien tulokset ovat aavistuksen paremmat kuin samaa piiriä käyttävällä Sony Xperia XZ Premiumilla, mutta hieman heikommat kuin Exynos 8895 –piiriä käyttävillä Galaxy S8 –malleilla.


Yhteenveto




Lyhyehkön kokeilujaksomme perusteella viimevuotisen 10-mallin tapaan HTC on onnistunut myös U11:n kanssa melko hyvin. Kyseessä ei ole täydellinen puhelin, mutta kokonaispaketti on siitä huolimatta varsin hyvin nipussa.

Puhelin tarjoaa hyvän näytön, IP67-suojatun rakenteen, kyvykkäät kaiuttimet, markkinoiden parhaimmistoon kuuluvaa suorituskykyä sekä erinomaisen kameran, jonka kuvanlaatu on sekä valokuvien että videon osalta markkinoiden ehdotonta kärkeä. Edge Sense –puristuskomento on hauska erikoisuus, mutta toistaiseksi sen hyödynnettävyys on melko rajallinen.



Miinusta U11:lle ropisee kestävyydeltään kyseenalaisesta lasikuorirakenteesta, pahimpiin kilpailijoihin nähden suurehkoista ulkomitoista, kuulokeliitännän puutteesta sekä ulkomittoihin nähden pienenpuoleisesta akusta.

Yhteenvetona HTC U11 kannattaa mielestämme ehdottomasti huomioida uutta high-end-älypuhelinta ostaessa, etenkin jos kameraominaisuudet ovat prioriteettilistan kärkipäässä. On mielenkiintoista nähdä, kuinka se tulee sijoittumaan myöhemmin tänä vuonna tehtävässä puhelinkameravertailussa.



Hyvää
  • Näyttävät lasikuoret ja sulavat muodot
  • Hyvä näyttö
  • Snapdragon 835 –piirin suorituskyky
  • IP67-vesisuojattu rakenne
  • UltraPixel 3 -kameran erinomainen kuvanlaatu
  • 4K-videokuvan laatu
  • Hyvät BoomSound-stereokaiuttimet
  • Hi-res-mikrofonit
  • Hyvät USonic-kuulokkeet vastamelutoiminnolla
  • Nopeasti toimiva käyttöliittymä
  • Sujuvasti toimiva sormenjälkitunnistin
  • Edge Sense –ominaisuuden idea

Huonoa
  • Lasirakenteen kestävyys ja tahriintumisherkkyys
  • Ei 3,5 mm ääniliitäntää
  • Edge Sense –ominaisuuden vähäinen hyödynnettävyys toistaiseksi
  • Keskitasoa heikompi näytön ja ulkomittojen välinen suhdeluku
  • Akun kapasiteetti tässä kokoluokassa varauksin
  • Ei langatonta latausta
  • Esiasennetut lisäsovellukset ei käyttäjän poistettavissa

Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.

Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
14.01.2017
Viestejä
439
Voiko testin kirjoittaja selventää miksi 3000 mAh kapasiteetin akkua ei mainita sanallakaan "keskitasoa pienemmäksi" S8-arvostelussa mutta tässä se mainitaan tekstissä ja jopa laitettu miinus-listalle?

Vaikka teidän lyhyen testin perusteella U11:n SOT on S8:aa parempi, niin silti U11 akunkestävyys on "keskitasoa" ja S8:n akunkestävyys "todettiin sijoittuvan selkeästi markkinoiden parempaan puoliskoon".

Hieman vaikuttaa, kuten monen muunkin arvostelijan kohdalla, Samsung-fanipoikamaiselta tekstiltä kun täysin sama akku muuttuu S8:n sisällä selkeästi paremmaksi huolimatta Samsungin huonommasta optimoinnista akunkestävyyteen. Puolueettomat testit kuitenkin näyttäneet että U11:n akunkestävyys, pienestä akusta huolimatta, on todellisuudessa markkinoiden parhaimmistoa.
 

Juha Kokkonen

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
13 269
Voiko testin kirjoittaja selventää miksi 3000 mAh kapasiteetin akkua ei mainita sanallakaan "keskitasoa pienemmäksi" S8-arvostelussa mutta tässä se mainitaan tekstissä ja jopa laitettu miinus-listalle?

Vaikka teidän lyhyen testin perusteella U11:n SOT on S8:aa parempi, niin silti U11 akunkestävyys on "keskitasoa" ja S8:n akunkestävyys "todettiin sijoittuvan selkeästi markkinoiden parempaan puoliskoon".

Hieman vaikuttaa, kuten monen muunkin arvostelijan kohdalla, Samsung-fanipoikamaiselta tekstiltä kun täysin sama akku muuttuu S8:n sisällä selkeästi paremmaksi huolimatta Samsungin huonommasta optimoinnista akunkestävyyteen. Puolueettomat testit kuitenkin näyttäneet että U11:n akunkestävyys, pienestä akusta huolimatta, on todellisuudessa markkinoiden parhaimmistoa.
GS8-artikkelissa kyllä mainitaan, että "Kapasiteettilukemia voi kuitenkin pitää kohtalaisina puhelimien ulkomittoihin suhteutettuna. Näyttökokon verrattuna akkukapasiteetti on sen sijaan molemmissa malleissa pienen puoleinen". Jos vertaat U11:n tilavuutta GS8:n tilavuuteen, voit huomata että GS8 on huomattavasti pienempi (noin 14 %) ja täten myös akkukoko on sen yhteydessä hieman ymmärrettävämpi. On myös puhdas fakta, että 3000 mAh akku on 5,5-tuumaiseen puhelimeen keskitasoa pienempi. Kapasiteettia arvioidessa pitää katsoa kokonaisuutta ja toki myös huomioida se, että hyvän akunkeston osatekijöitä ovat muutkin seikat.

Kuten artikkelissakin mainitaan, U11:tä on kokeiltu vain lyhyen aikaa, eikä esimerkiksi juuri akunkestosta voi tehdä sen vuoksi kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Jutussa on lähinnä mainittu havainnot, joita laitteesta tehtiin. Miinuksissa ei ole kritisoitu akunkestoa (koska sellaista emme päässeet lyhyen testijakson vuoksi toteamaan), vaan ainoastaan akun pientä kapasiteettia, ja sitäkin varauksin.

Väite allekirjoittaneen Samsung-puolueellisuudesta on röyhkeä, eikä todellakaan pidä paikkaansa. Me io-techin toimituksessa emme fanita tuotestejä tehtäessä mitään tuotemerkkiä tai valmistajaa. Puolueettomuus on ensiarvoisen tärkeää.

Henkilökohtaisesti valinta GS8:n ja U11:n välillä olisi itselläni hyvin tiukka ja saattaisi hyvinkin kallistua HTC:n suuntaan. Henkilökohtaisiin valintoihin liittyy kuitenkin painotuksia, joilla ei ole välttämättä mitään tekemistä laitteiden kokonaisvaltaisen paremmuuden suhteen.
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Premium-jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 071
JerryRigEverything -kanavalla oli tehty ihan mielenkiintoinen havainto verratessa U11:n rakennetta U Ultraan. U Ultrassa on tasainen näyttölasi, joka on ympäröity muovikehyksellä. U11:ssa on puolestaan pyöristetty näyttölasi ilman muovikehystä. U11 ei selviytynyt taivutustestissä toisin kuin U Ultra. Muovikehyksen puuttumisen johdosta paine kohdistuu U11:ssa suoraan näyttöön. Lisäksi reunoilta pyöristetty näyttölasi ei ole yhtä kestävä kuin tasainen lasi. Tämän vuoksi U11:n näyttö rikkoutui taivutustestissä. Rakenne lienee kuitenkin sen verran kestävä, ettei ihan tuosta noin vain taitu housun taskussa.

Tuo Edge Sense on varsin mielenkiintoinen ominaisuus. "Tuplapuristus" olisi mielestäni hyvinkin käytännöllinen lisäele tuon ultraäänitekniikan kanssa. Tuplapuristuksella vältyttäisiin mahdollisilta vahinkopuristuksilta ehkä paremmin ja äkkiseltään tuntuu ainakin minusta melko loogiselta. Esimerkiksi musiikkikappaleita voisi vaihtaa nopeasti taskussa tuplapuristamalla tai selata kuvia galleriassa yhdellä kädellä. Täytyykin seurata mihin suuntaan tuo lähtee kehittymään.

Hyvä artikkeli :tup:.
 
Liittynyt
30.10.2016
Viestejä
5 481
U Ultrassa on tasainen näyttölasi, joka on ympäröity muovikehyksellä. U11:ssa on puolestaan pyöristetty näyttölasi ilman muovikehystä.
HTC U Ultrassa on 2.5D lasi ja HTC U11 on 3D lasi. Suora se ei siis ole reunoiltaan kuten esim. LG G6:ssa on.
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Premium-jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 071
HTC U Ultrassa on 2.5D lasi ja HTC U11 on 3D lasi. Suora se ei siis ole reunoiltaan kuten esim. LG G6:ssa on.
Tarkoitin tässä yhteydessä nimenomaan tuota 2.5D vs 3D eroa. Alla kaksi vertailukuvaa (U Ultra ja U11)
HTC U Ultra


HTC U11
U11:sta 3D pyöristys on huomattavasti isompi kuin U Ultran reunojen 2.5D pyöristys. Lopullinen kaarevuus on toteutettu U Ultrassa muovisella kehyksellä. Tässä vielä havainnollistava kuva suojalasivalmistajalta:
 
Liittynyt
03.04.2017
Viestejä
6 190
Väite allekirjoittaneen Samsung-puolueellisuudesta on röyhkeä, eikä todellakaan pidä paikkaansa. Me io-techin toimituksessa emme fanita tuotestejä tehtäessä mitään tuotemerkkiä tai valmistajaa. Puolueettomuus on ensiarvoisen tärkeää.
Hienosti vastattu (pidin tekstin muotoilusta). En minäkään ole kokenut, että täällä ei epäkohtia tuotaisi esiin. Päin vastoin asiat kerrotaan asioina, vaikka se olisi "sponsorille" epämieluisaakin tekstiä.

Sitten aiheeseehen
-Kuullokkeiden optimointi, skannaus ultraäänen avulla. Tuntuu vähän ufo-jutulta, no pääsasia että äänet ovat hyvät.
-Sterokaiuttimet, tuleeko niistä ääni oikeasti hyvin? Olen tuon suhteen kyllä armoton pessimisti.

-Minä en oikein ymmärrä tuota lasista takakuorta, onko se oleellisesti halvenpi tehdä?

-olen huomannut, että sormet menevät näytön päälle sitä katseltaessa, joten minusta on oikeastaan vain hyvä että reunoille jää tilaa sormille.

-videokameran zoomi oli yllättävän hyvä (kuvanlaatu ei huonontunut zoomatessa).
Oliko se 8x vai jotain muuta? Minulla kuva nyki zoomausta katsellessa tekeekö se oikeastikin sen, jos syö jonkin verraan zoomauksen hyötyä.
-Videokamera on kyllä laadultaan hyvä,
-vakautusta et ilmeisesti testannut?

-Mikrofonit ilmeisti hyvät, pystyykö äänityksen tasoa säättämään vapaasti, eli pudottamaan vaikka 50dB:tä.
-zoom-mikrofoni (3D), jos tuo oikeasti toimii, on se todella hyvä ominaisuus (saa taustahälyä pois)


- puristustoiminto vaikutti kätevältä idealta, mutta jos sillä saa vahingossa (esim. taskussa) jotain aikaan => ei hyvä

Kokonaisuuteta vaikuttaa hyvinkin tutustumisen arvoiselta laitteelta.

Kiitoksia jälleen hyvästä artikkelista, hyvin olit saanut asioita lyhyessä ajassa kokeiltua.
 

Juha Kokkonen

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
13 269
Hienosti vastattu (pidin tekstin muotoilusta). En minäkään ole kokenut, että täällä ei epäkohtia tuotaisi esiin. Päin vastoin asiat kerrotaan asioina, vaikka se olisi "sponsorille" epämieluisaakin tekstiä.

Sitten aiheeseehen
-Kuullokkeiden optimointi, skannaus ultraäänen avulla. Tuntuu vähän ufo-jutulta, no pääsasia että äänet ovat hyvät.
-Sterokaiuttimet, tuleeko niistä ääni oikeasti hyvin? Olen tuon suhteen kyllä armoton pessimisti.

-Minä en oikein ymmärrä tuota lasista takakuorta, onko se oleellisesti halvenpi tehdä?

-olen huomannut, että sormet menevät näytön päälle sitä katseltaessa, joten minusta on oikeastaan vain hyvä että reunoille jää tilaa sormille.

-videokameran zoomi oli yllättävän hyvä (kuvanlaatu ei huonontunut zoomatessa).
Oliko se 8x vai jotain muuta? Minulla kuva nyki zoomausta katsellessa tekeekö se oikeastikin sen, jos syö jonkin verraan zoomauksen hyötyä.
-Videokamera on kyllä laadultaan hyvä,
-vakautusta et ilmeisesti testannut?

-Mikrofonit ilmeisti hyvät, pystyykö äänityksen tasoa säättämään vapaasti, eli pudottamaan vaikka 50dB:tä.
-zoom-mikrofoni (3D), jos tuo oikeasti toimii, on se todella hyvä ominaisuus (saa taustahälyä pois)


- puristustoiminto vaikutti kätevältä idealta, mutta jos sillä saa vahingossa (esim. taskussa) jotain aikaan => ei hyvä

Kokonaisuuteta vaikuttaa hyvinkin tutustumisen arvoiselta laitteelta.

Kiitoksia jälleen hyvästä artikkelista, hyvin olit saanut asioita lyhyessä ajassa kokeiltua.
Itse en tosiaan ole mikään hifisti tai kultakorva, mutta kyseistä tekniikkaa kuulokkeissa kerrotaan tosiaan käytettävän ja äänenlaatu on mielestäni vakiokuulokkeiksi erittäin hyvä. Puhelimen omiin BoomSound-kaiuttimiin liittyen voi todeta, että kyllähän ne tosiaan olevan älypuhelimien mittapuulla ihan parhaimmistoa, mutta eivät ne silti mitään mullistavaa ääninautintoa tuota eivätkä myöskään pärjää ulkoisille BT-kaiuttimille.

En osaa sanoa takakuoren valmistuksesta, että onko halvempi tehdä tai onko edes ylipäätään yritetty tehdä halvempaa. Ainakin tuo 3D-muotoiltu lasi vaatii ylimääräisiä vaiheita valmistusprosessiin.

Reunalle ulottuva näyttö ei ole sormien kannalta mikään ongelma, kunhan reuna-alueiden vahinkopainallukset on huomioitu kosketuksentunnistuksen softassa. Itselläni ei ainakaan ole ollut ongelmia hyvällä näytön ja ulkomittojen välisellä suhteella varustettujen puhelimien, kuten GS8:n ja LG G6:n kanssa.

Zoomi oli maksimiasennossaan 8x. Zoomausta muutettaessa havaittavissa on tosiaan nykimistä, mutta itse video ei ainakaan omien havaintojeni mukaan nykinyt, kunhan tietty zoomaustaso on valittu. Vakautusta en erikseen testannut, koska kyseessä oli kokeiltua-artikkeli. Äänityksen asetuksia ei pysty erikseen säätämään videokuvatessa. YouTubesta löytyy esimerkkejä tuon zoom-mikrofonin toiminnasta.

Kiitos kysymyksistä ja palautteesta! Tavoitteena on, että näistä lyhyemmistäkin testeistä saisi paljon hyödyllistä irti!
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Premium-jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 071
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
237 484
Viestejä
4 163 855
Jäsenet
70 414
Uusin jäsen
O&G

Hinta.fi

Ylös Bottom