Juha Kokkonen
Ylläpidon jäsen
- Liittynyt
- 17.10.2016
- Viestejä
- 13 759
Google julkaisi Android-mobiilikäyttöjärjestelmänsä tulevan P-version ensimmäisen virallisen beetajulkaisun tiistai-iltana Google I/O -tapahtuman avauksessa ja samalla paljastui myös lisää päivityksen mukana tulevia uutuusominaisuuksia. Julkaistu ensimmäinen julkinen beetaversio on samalla myös Android P:n toinen Developer Preview -julkaisu (kehittäjäversio) - ensimmäinen julkaistiin maaliskuun alussa ja se oli asennettava laitteeseen manuaalisesti.
Asensimme Android P beetan Google Pixel XL -puhelimeen kirjaamalla sen mukaan Android Beta Program -ohjelmaan ja lataamalla noin 950 megatavun kokoisen OTA-päivityspaketin puhelimeen. Android P beeta on mahdollista asentaa Google Pixel -puhelimien ohella myös Sony Xperia XZ2-, Xiaomi Mi Mix 2S-, Nokia 7 plus-, Oppo R15 Pro-, vivo X21-, Essential Phone- sekä OnePlus 6 -puhelimiin. Käymme tässä artikkelissa läpi Android P beetan keskeisimpiä näkyviä uudistuksia ja kerromme tekemiämme huomioita niihin liittyen. Pinnan alla tapahtuneisiin uudistuksiin tutustumme myöhemmin mahdollisesti Android P:n lopullisen version julkaisun jälkeen.
Android P sisältää enemmän käyttäjälle näkyviä visuaalisia uudistuksia kuin viime vuonna esitelty Android Oreo sisälsi ja niistä ehkäpä keskeisin on uusi elenavigointiratkaisu, joka on tarjolla vaihtoehtona perinteisille navigointinäppäimille (paluu, koti, viimeisimmät sovellukset). Ainakin tuoreessa beetaversiossa uusi elenavigointi on vielä oletuksena pois päältä ja se on otettava erikseen käyttöön asetusvalikosta (Järjestelmä-->Eleet-->Swipe up on Home button).
Uusi pyyhkäisyeleitä hyödyntävä navigointiratkaisu perustuu näytön alareunassa navigointipainikkeiden sijasta sijaitsevaan "pillerinmuotoiseen" painikkeeseen, joka reagoi käyttäjän painalluksiin ja pyyhkäisyihin eri tavoin. Lyhyellä painalluksella se toimii kotipainikkeena ja pitkällä aktivoituu Google Assistant -apuri. Ylöspäin lyhyesti pyyhkäisemällä aukeaa uusi Overview-näkymä, joka korvaa vanhan viimeisimpien sovellusten näkymän. Myös sovellusten sisäisen tekstin valitseminen suoraan sovelluskortista pitäisi onnistua, mutta emme saaneet sitä toimimaan vielä nykyisessä beetaversiossa. Navigointipainikkeesta pidemmälle ylös pyyhkäisemällä pääsee suoraan sovellusvalikkoon. Vasemmalle navigointipainiketta liu'uttamalla aukeaa puolestaan pikakorttinäkymä, jossa käyttäjä voi siirtyä nopeasti viimeisimpien sovellusten välillä.
Myös sovellusvalikko sisältää uudistuksia, vaikka ne eivät olleetkaan ainakaan käyttämässämme beetaversiossa vielä saatavilla. Yläreunan sovellusehdotukset määräytyvät käyttötottumusten mukaan ja niiden alapuolelle tulee näkyviin myös App Actions -ehdotuksia, jotka ovat käyttäjän toimiin perustuvia syvälinkityksiä ominaisuutta tukeviin sovelluksiin. Sovellusvalikkoon on myös mahdollista aktivoida erillinen työvälilehti, johon voi sijoittaa työkäyttöön liittyvät sovellukset. Työvälilehden sovellukset saa halutessaan kytkettyä kerralla pois käytöstä esimerkiksi viikonlopun tai loman ajaksi.
Kommentti: Uusi pyyhkäisyeleitä hyödyntävä navigointiratkaisu vaatisi alle hieman enemmän käyttötunteja, ennen kuin sen toimivuudesta uskaltaa antaa lopullisen mielipiteen. Ensikokeilujen perusteella vaikutelma on kuitenkin varovaisen positiivinen ja on toisaalta hyvä, että uudistusta ei ole pakotettu, vaan sen saa kytkettyä pois käytöstä asetusten kautta. Muutaman viimeisimmän sovelluksen välillä liikkumiseen uusi navigointiratkaisu on näppärä, mutta jos "moniajossa olevia" sovelluksia on enemmän, on sovelluksiä nähtävissä kerralla turhan vähän.
Toinen nopeasti havaittava käyttöliittymäuudistus liittyy ilmoitusvalikon ulkoasuun ja asetteluun. Ilmoitusvalikko on nyt muodoltaan pyöreäkulmainen laatikko ja pikakuvakkeet ovat hieman aiempaa suurempia. Lisäksi yksityiskohdat sijaitsevat hieman eri paikoissa, kuten esimerkiksi päivämäärä on siirtynyt alareunasta yläreunaan.
Käyttäjälle tarjotaan entistä enemmän mahdollisuuksia tarkastella sisältöä ja suorittaa toimintoja suoraan ilmoitusvalikosta käsin ilman sovelluksen avaamista. Ilmoituksissa voi nyt näkyä osa keskustelusta ja käyttäjä voi lähettää kuvia sekä valmiita vastausvaihtoehtoja. Myös ilmoitusten hallintaa on pyritty yksinkertaistamaan entisestään ja ilmoitusta pitkään painamalla pääsee nyt helpommin käsiksi sovelluksen ilmoitusasetuksiin. Lisäksi ilmoitusvalikon alareunaan on lisätty suora pääsy kaikkien sovellusten ilmoitusasetuksiin.
Ilmoitusvalikon ohella myös asetusvalikon ulkoasua on hieman piristetty muuttamalla otsikkokuvakkeet värillisiksi. Lisäksi hakusarake on muotoiltu ilmoitusvalikkoa mukaillen pyöreäreunaiseksi.
Kommentti: Vaikka ilmoitusvalikon ulkoasu on uudistunut jonkin verran, ei sillä ole käytettävyyteen merkittävää vaikutusta. Valikon valkoinen taustaväri muuttuu automaattisesti tummaksi tummia taustakuvia käytettäessä. Ilmoitusten monipuolisempi käytettävyys ja helpompi hallittavuus on aina plussaa ja parempi puhelimien toimintojen hallittavuus on positiivinen suunta, vaikka kaikki peruskäyttäjät eivät niitä välttämättä ymmärräkään hyödyntää.
Googlen mukaan Android P:stä on pyritty tekemään entistä helpompi käyttää ja siihen on pyritty mukautuvuudella uusien Alphabetin omistaman DeepMindin kanssa kehitettyjen tekoäly- ja koneoppimispohjaisten ominaisuuksien kautta. Suuntaus on looginen, sillä järjestelmäpiireihin on viime aikoina integroitu koneoppimista ja tekoälyä tukevaa rautaa, jonka myös niiden hyödyntäminen älypuhelimissa on tullut helpommaksi ja tehokkaammaksi.
Käytännössä tällaisia ominaisuuksia ovat Android P:ssä akunkestoa parantava Adaptive Battery, näytön kirkkautta säätävä Adaptive Brightness sekä aiemmin sovellusvalikon yhteydessä mainitut App Actions ja Slices-ominaisuudet.
Adaptive Battery -ominaisuus on kytkettävissä päälle akun asetuksista ja se oppii sovellusten käyttötapoja ja priorisoi resursseja kulloinkin eniten käytetyille sovelluksille sekä rajoittaa vähän käytettyjä sovelluksia. Adaptive Display oppii puolestaan käyttäjän näytön kirkkauteen tekemiä hienosäätöjä eri olosuhteissa ja säätää kirkkauttaa automaattisesti niiden mukaan.
App Actions ja Slices ovat sovelluskehittäjille tarjottavia syvälinkitysominaisuuksia, jotka mahdollistavat sovelluksen sisäisten toimintojen pikalinkittämisen eri puolelle käyttöliittymää, kuten sovellusvalikkoon, hakunäkymään, Assistantiin, Play Storeen ja älykkään tekstivalinnan yhteyteen. Käyttöjärjestelmä pyrkiin tekoälyn avulla arvioimaan eri tilanteissa miten sovellus toimii ja mitä käyttäjä haluaa seuraavaksi tehdä ja tarjoaa toimenpiteitä App Actionsien ja Slicesien avulla. App Actionsit ovat yksittäisiä sovelluksen sisäisiä toimintoja, kuten vaikkapa tietyn kyseiseen päivänaikaan kuunnellun artistin soittolistan käynnistäminen, kun taasen Slicesit voivat tarjota hieman monipuolisempaa infoa tai toimintoja sovellukseen liittyen.
Kommentti: Android P beeta ei ehtinyt vielä olemaan päivittäisessä käytössä, joten tekoälyä hyödyntäviä toimintoja ei päästy vielä havainnoimaan käytännössä. Lisäksi App Actions ja Slices vaativat tuen sovelluksilta, eikä niitä ilmeisesti siitä syystä vielä näkynyt lainkaan toiminnassa asentamassamme ensimmäisessä beetassa. Ennakkoon voitaneen lähinnä todeta, että jos tekoäly ja koneoppiminen toimivat taustalla oikein, saattaa App Actionsista ja Slicesistä olla todellista käyttöä helpottavaa hyötyä jokapäiväisessä puhelimenkäytössä.
Osana käyttäjän elämän helpottamista Google pyrkii uudessa Android P:ssä vähentämään puhelimen aiheuttamaa häiriötä ja sinällään nurinkurisesti vähentämään puhelimen päivittäistä käyttöä uusien lisäominaisuuksien avulla. Tällaisia ominaisuuksia ovat Dashboard, App Timer ja Wind Down sekä uudistettu Älä häiritse -tila (Do Not Disturb) ja niiden tarkoituksena on ymmärtää ja sen jälkeen tarvittaessa rajoittaa puhelimen ylimääräistä käyttöä.
Dashboard-ominaisuus tarjoaa tarkempaa eriteltyä tietoa puhelimen ja sovellusten käytöstä, kuten käyttöaikoja ja ilmoitusten määriä. Lisäksi Dashboardin kautta pääsee käsiksi App Timer -ominaisuuteen, jonka avulla käyttäjä voi rajata sovelluskohtaista päivittäistä käyttöaikaa. Puhelin varoittaa sovelluksen käyttöajan tullessa täyteen ja muuttaa sen jälkeen sovelluskuvakkeen harmaaksi sekä estää sovelluksen käytön.
Uusi Wind Down -ominaisuus puolestaan muistuttaa käyttäjää nukkumaanmenosta muutamalla koko näytön sisällön mustavalkoiseksi haluttuun aikaan. Samalla Älä häiritse -tila kytkeytyy päälle. Uudistettu Älä häiritse -tila on entistä kattavampi, eikä se päästä oletuksena läpi enää mitään ilmoituksia tai merkkejä. Vain ennaltamääritellyt yhteystiedot sekä haluttaessa toistuvat puhelut pääsevät sihdistä läpi.
Kommentti: Puhelimen käytön rajoittamiseen tarkoitetut toiminnot eivät myöskään ole vielä käytettävissä ensimmäisessä virallisessa beetaversiossa, joten emme päässeet vielä kokeilemaan niitä käytännössä. Googlen vastuullinen suhtautuminen puhelimen käyttöön on kuitenkin positiivinen suuntaus ja osa uusista ominaisuuksista on täysin uusia markkinoilla.
Näkyvämpien kokonaisuuksien ohella muita maininnan arvoisia pienempiä käyttöliittymäuudistuksia löytyy runsas kourallinen.
Laitteen äänenvoimakkuusnäppäintä painettaessa säätyy median äänenvoimakkuus ja soittoäänen voimakkuutta voi halutessaan säätää pikavalinnan takana olevan ääniasetusvalikon kautta. Soittoäänen asettaminen värinälle tai äänettömäksi on tehty aiempaa helpommaksi, sillä sille löytyy nyt pikapainike median äänenvoimakkuuspalkin yläpuolelta.
Uutta on myös näytön alanurkkaan puhelimen asentoa käännettäessä ilmestyvä näytön manuaalinen kääntöpainike, joka on käytössä kun automaattinen näytön kääntö on pois päältä. Se on näppärä apu, jos automaattinen näytön kääntö tuntuu aktivoituvan väärällä tavalla ja väärissä tilanteissa.
Kuvankaappausten ottamista on helpotettu ja se onnistuu nyt vaihtoehtoisesti virtapainiketta hetken pohjassa painamalla avautuvasta valikosta. Lisäksi Android P sisältää vihdoin sisäänrakennetun kuvankaappausten muokkaustyökalun, joka mahdollistaa mm. rajausten ja merkintöjen tekemisen kuvankaappauksiin.
Asetusvalikosta löytyy pari uutta elettä, joista toinen mahdollistaa äänien vaimentamisen puhelimen kääntämällä ja toinen värinän aktivoimisen virta- ja ylempää äänenvoimakkuusnäppäintä painamalla. Vaimennuselettä ei tosin löytynyt vielä ainakaan io-techin Pixel XL:ään saapuneesta beetaversiosta, mutta sen pitäisi olla mukana tulevissa versioissa.
Kommentti: Androidin ääniasetuksissa on nähty vuosien varrella vaihtelevia uudistuksia ja ainakin omasta mielestäni Android P:n uudistukset ovat menneet hyvään ja selkeämpään suuntaan. Ainakaan itse en juuri koskaan säädä soittoäänen voimakkuutta, vaan asetan sen suoraan äänettömälle tai värinälle, joten laitteen kylkipainikkeiden pyhittäminen median äänenvoimakkuuden säätöön on varsin loogista. Myös näytön asennon manuaalinen kääntöpainike on ainakin allekirjoittaneelle tervetullut lisäys, sillä joissain tilanteissa automaattikääntö ei toimi kuten sen pitäisi. Kuvankaappauksien muokkausmahdollisuus on löytynyt monien valmistajien puhelimista ja pidemmän aikaa, mutta siitä huolimatta ominaisuus on mukava saada Androidin vakiovarustukseen.
Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.
Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)
Palautelomake: Raportoi kirjoitusvirheestä
Viimeksi muokattu: