Kiintolevyn jäljellä olevan elinajan arviointi?

Viestiketju alueella 'Tallennus' , aloittaja Team_Slow, 08.01.2018.

 1. Team_Slow

  Team_Slow

  Viestejä:
  1 348
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Ostin uuden näytönohjaimen ja sitä testaillessa huomasin, että toinen kiintolevy pitää erilaista ääntä kuin toinen vaikka molemmat on samaa WD green sarjaa joskin eri koossa ja en muista, että levy olisi rutissut samalla tavalla.

  Mikä olisi paras ohjelma levyn tutkimiseen? Kohtuullisen paljon dataa levyllä niin haluaisin tietää ennen kuin on liian myöhäistä.
   
 2. dun

  dun

  Viestejä:
  320
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Tässä vaiheessa suosittelisin jo viimeistään ottamaan varmuuskopion kummastakin levystä jonnekin muualle, jos siis tärkeitä tietoja on levyllä. Mekaaniset levyt hajoavat mekaanisesti joko siihen että jokin osa ei enää toimi tai viime kädessä magneettiraita ei ole enää luettavissa. Voit ajaa Windowssin chkdsk nimisen ohjelman (googlaa) ja katsoa SMART dataa (tämä kertoo kiintolevystä tietoja kyllä, mutta mikään arvo ei tule kertomaan milloin levy hajoaa). SMART tiedoista on mahdollista nähdä jos lukuvirheitä on ilmestynyt ja montako levy on onnistunut siirtämään/korjaamaan itsenäisesti, mitään muuta rikkoutumiseen liittyvää sieltä ei näe.
   
 3. Team_Slow

  Team_Slow

  Viestejä:
  1 348
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Täytyy ajella tuo chkdsk kun pääsen kotiin. En muista kuinka vanhoja levyjä nuo muutenkaan on. Noissa isommissa vaan on hinnat melko kovat ja laatu ilmeisesti huonoa.
   
 4. Pertti Kosunen

  Pertti Kosunen Basic Input/Output System

  Viestejä:
  3 114
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Kiinnitys voi vaikuttaa paljonkin ääniin. Tuskin on ongelmaa, jos hakuäänistä on kyse.

  Levyn sisäiset S.M.A.R.T. self-testit saattaa huomata jotakin vikoja.
   
  Yrmiö tykkää tästä.
 5. Gwilherm

  Gwilherm

  Viestejä:
  346
  Rekisteröitynyt:
  30.11.2017
  Ite oon käyttäny tollaseen hommaan sellasta ohjelmaa kun Hard Disk Sentinel. Siinä näkee prosentteina levyn kunnon ja suorituskyvyn, sekä kertoo montako huono sektoria yms. siinä on.

  Edit. kertoo myös arvioidun jäljellä olevan eliniän, mutta vähän epäilen että tarkkoja tietoja on.
   
  halcyon tykkää tästä.
 6. halcyon

  halcyon

  Viestejä:
  577
  Rekisteröitynyt:
  09.07.2017
  Toinen ääni Hard Disk Sentinel -ohjelmalle ja kuten Gwilherm totesi, mikään ei voi kerta jäljellä olevaa elinaikaa varmasti levylle, kyse on vain todennäköisyyksistä. Sentinel osaa kuitenkin varoittaa usein (ei aina), kun levyn suorituskyvyssä/parametreissä tapahtuu jotain isoa muutosta ja on syytä varautua hajoamiseen.

  Silti, jos levy pitää uuuta/erilaista ääntä, on kyllä hyvä jo varautua, sanoi Sentinel tai SMART-data sitten ihan mitä tahansa.
   
 7. HTK12

  HTK12

  Viestejä:
  598
  Rekisteröitynyt:
  27.10.2016
  Se arvioitu jäljellä oleva elinikä on ihan höpö höpö. Katsoin pari vuotta sitten viideltä levyltä tuon ja oli yli 100pv. Edelleen samoilla levyillä sama yli 100pv. Yhdellä levyllä on yli 75k tuntia ja edelleen smarttien perusteella ei mitään huomautettavaa. Vastaavasti levyjä on hajonnut alle 1000h.

  Kuten tuossa edellä todettiin, niin jos aseman ääni muuttuu, niin silloin viimeistää backupit kuntoon. Itse opin tämän ihan kantapään kautta kun yksi asema alkoi pitää ihmeellistä ääntä. Kuuntelin pari päivää ja aloin ottamaan backup:t. Levy hajosi kun oli 10s jäljellä tiedostojen kopioinnissa. Jotain siis varmaan hävisi en tiedä mitä, mutta kaikki tärkeä tuli talteen. Sen jälkeen on tullut pidettyä varmuuskopioita.
   
  halcyon tykkää tästä.
 8. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  4 360
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Yli 100pv silloin, yli 100pv nyt. Missä oli virhe?

  Tuo "yli 100pv" perustuu siihen ettei smartista ole löytynyt mitään virheeseen viittaavaa. Heti kun yksikin virheisiin viittaava havaitaan alkaa laskuri laskea todella nopeasti. Se että hajoaako levy hitaasti vai kerralla onkin sitten toinen juttu. Osa asemista alkaa hiljalleen lahota ja esim reallocated sector count kertoo silloin hyvin että nyt on aika vaihtaa levyä. Toisaalta jos moottori alkaa olla väsy, voi spin up time nousta. Jossain kohtaa spin up time > ääretön. Silloin levyn voi saada vielä pyörimään kun startissa pyörittää levyä johtojen varassa. On kokemusta.

  Mikään monitorointi ei kuitenkaan ole luotettava, aivan kuten totesit. Levy voi toimia, kunnes ei enää toimi. Niin yksinkertaista. Ei draamaa eikä varoitusta.

  Itse en enää kokemusten perusteella luota yhteenkään pyörivään levyyn. Raid6 käytössä siksi että saa kaksi levyä hajota kerralla ilman datan katoamista. Raidin lisäksi vielä toisessa laitteessa oleva ulkoinen levy backupeille, koska raid ei ole backup.

  Raid on levyrikon pelastus
  Backup on corruption yms. estoon ja omiin virheisiin.

  Molemmat mieluusti jossain muussa kuin windows koneessa. Norton on pahin tuntemani virus. Nortonin "cloud detection" poisti eräänä yönä windowsin dll:ien lisäksi kasan kuvia ja kaikkea mahdollista muuta. Nortonin tuki nosteli vain käsiä eikä tehnyt mitään. 8000 tiedostoa taivaan tuuliin, raidilta.
   
 9. HTK12

  HTK12

  Viestejä:
  598
  Rekisteröitynyt:
  27.10.2016
  No onhan tuo nyt melkoisen harhaanjohtavaa kun joillekkin levyille samassa koneessa näyttää yli 1000 pv. Eli tuosta lukemasta ei ole mitään hyötyä kun siihen on hihasta ravistettu arvo x. Joku voisi tuon perusteella luulla, että levy x kannattaisi vaihtaa kun sillä on enää vain yli 100pv vs. toisella yli 1000pv.. Itsellä on levyjä kuollut täysin varoittamatta useita, kuten on muistitikkujakin. Itse en luota sen enempää pyöriviin kun SSD. Molemmat voi hajota samoin. Kunnon backupin jos haluaa, niin sen pitää olla käytännössä offline ja sijaita fyysisesti toisessa paikassa.
   
 10. Chloe

  Chloe #AMD Tukijäsen

  Viestejä:
  7 596
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kiinnityksellä luulisi olevan suuri(n) merkitys. Esim. Define R4:ssä levyt resonoivat niin perkeleesti, että hiemankin huonosti asetettu levykelkka nosti resonointia vielä ennestään.
   
 11. HTK12

  HTK12

  Viestejä:
  598
  Rekisteröitynyt:
  27.10.2016
  Jaahas uusi WD MyBook 3TB asema ilmeisesti sitten päätti lopettaa toimintansa kuuden (6!) käyttötunnin jälkeen. Levy on ollut koko minulla kaikki käyttötuntinsa yhdessä paikassa, eikä sitä ole siirretty senttiäkään. Datat katosi kun olin sinne imagea ottamassa. :facepalm: Noh parempi se nyt kuin, että se olisi ollut täynnä. Nyt siellä oli vain 600Gt dataa. Smartit on ok ja levyltä on tuo määrä tilaa käytetty, mutta kaikki kansiot tyhjiä. Tiedostot eivät ole piilotettu. Levyllä on myös ilmestynyt ylimäärinen tyhjäosio :confused:. Ennen levyllä oli vain yksi osio. Osiotaulut meni ilmeisesti jotenkin sekaisin, Recuva löysi pari pientä tiedostoa, ei yhtään imagea. Laitoin WD:n tukeen viestiä, katsotaan mitä sanovat kun smartit on kunnossa. :btooth:

  Tämä vain ihan lisä huomiona, ei smartit varoitellu eikä vieläkään niiden mukaan ole mitään vikaa, mutta ei tuonne nyt mitään uskalla tallentaa, jos sieltä datat häviää ihan milloin sattuu.
   
  Viimeksi muokattu: 21.01.2018
 12. TenderBeef

  TenderBeef

  Viestejä:
  881
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Itse esittäisin asian näin:

  RAID on tiedon saatavuuteen
  Backup on tiedon tallentamiseen
   
  mRkukov tykkää tästä.
 13. Boulder

  Boulder

  Viestejä:
  150
  Rekisteröitynyt:
  27.10.2017
  Windows 10:llä tuntuu olevan taipumus aiheuttaa virheitä levykirjanpitoon ulkoisille kovalevyille. Parhaillaan palauttelen dataa kahdelta samassa USB-telakassa olleelta levyltä, joilta Win10 hajotti MFT:n. Testdisk on usein onnistunut korjaamaan tilanteen, jos partitiot on menneet jotenkin sekaisin tms. mutta nyt on RecuperaBit ainoa sovellus, joka on onnistunut tuomaan kaiken takaisin.
   
  halcyon tykkää tästä.