Ranskalaisopettajan murha ja sitä seuranneet laajat levottomuudet saivat kimmokkeen valheista, joilla koulutyttö yritti peitellä lintsaamista
Ranskalaisopettaja Samuel Patyn murha sai viime vuonna aikaan levottomuuksia useissa maissa.
Surmatun opettajan työpaikan edustalle kerääntyi surijoita Pariisin lähistöllä sijaitsevassa Conflans-Sainte-Honorinessa lokakuussa 2020.Kuva: Samuel Boivin / NurPhoto
Sara Vainio HS
11:25 | Päivitetty 13:22
Ranskalaisopettaja
Samuel Patyn murhan tutkinnassa on paljastunut, että kampanja häntä vastaan lähti liikkeelle koulutytön valheesta, kertovat uutistoimistot ja ranskalaislehti
Le Parisien.
Islamistinen hyökkääjä katkaisi Patylta kaulan lokakuussa, koska tämä oli näyttänyt luokassa profeetta Muhammedin kuvia. Murhaaja oli kuullut tapauksesta opettajan eroa vaatineesta nettikampanjasta, jonka aloitti Patyn 13-vuotiaan oppilaan isä.
Nyt tuo 13-vuotias oppilas on myöntänyt valehdelleensa isälleen opettajan toimista.
Tapahtumaketju alkoi teini-ikäiselle tyypillisestä tilanteesta: Tyttö ei halunnut isän saavan tietää, että hänet oli erotettu koulusta määräajaksi toistuvan lintsaamisen takia.
Niinpä hän kehitti poissaololleen peitetarinan, jonka mukaan hänen historianopettajansa Paty oli käskenyt muslimioppilaiden lähteä luokasta, jotta voisi näyttää muille ”kuvan profeetasta alasti”. Kun tyttö ei totellut käskyä, Paty erotti hänet kahdeksi päiväksi.
Todellisuudessa tyttö ei ollut lainkaan paikalla, kun opettaja näytti sananvapauden dilemmaa käsittelevällä tunnilla ranskalaislehti Charlie Hebdon julkaisemia kuvia profeetasta. Ennen kuvien näyttämistä opettaja antoi kuvista mahdollisesti järkyttyville oppilaille mahdollisuuden sulkea silmänsä tai poistua luokasta.
Sepitetyn tarinan kuultuaan tytön isä nosti kanteen opettajaa vastaan ja aloitti vihakampanjan sosiaalisessa mediassa. Kymmenen päivää myöhemmin opettaja oli kuollut ja ranskalaiset lähtivät kaduille islamistista terrorismia vastaan.
Syyttäjien mukaan murha seurasi suoraan sosiaalisen median kampanjasta.
Patyn murhaa seurasivat useat ranskalaisiin kohdistuneet hyökkäykset, Ranskan presidenttiä
Emmanuel Macronia vastustavat mielenosoitukset ja poliittisten välien kiristyminen muslimimaiden kanssa.
Lue lisää:
Useita hyökkäyksiä ranskalaisia vastaan samana päivänä: Taustalla kiehuu Ranskan ja muslimimaiden kiista, ja tutkijan mukaan uhka voi yhä kasvaa
Poliisi ampui Patyn varsinaisen murhaajan, 18-vuotiaan
Abdullakh Anzorovin pian hyökkäyksen jälkeen. 13-vuotiasta tyttöä syytetään oikeudessa kunnianloukkauksesta, hänen isäänsä ja islamistista saarnaajaa osallisuudesta murhaan.
Le Parisien -lehden mukaan tyttö piti kiinni valheellisesta tarinastaan, kunnes poliisi kertoi useiden luokkatoverien vahvistaneen, ettei hän ollut paikalla pilakuvia käsitelleellä tunnilla.
Tytön asianajajan
Mbeko Tabulan mukaan juuri luokkatoverit olivat yllyttäneet häntä kantelemaan Patysta isälleen, kertoo uutistoimisto AFP. Tabulan mielestä tragediaa ei voi asettaa 13-vuotiaan harteille, vaan murhaan johtaneen kierteen käynnisti tytön isän holtiton käytös.
”Päämieheni valehteli, mutta vaikka hänen kertomuksensa olisi ollut totta, hänen isänsä reaktio oli silti ylimitoitettu”, Tabula kommentoi Le Parisienille.
Tytön isä on kertonut poliisille olleensa ”idiootti ja typerys”. Hänelle ei ollut tullut mieleenkään, että terroristit näkisivät hänen sosiaalisen median viestinsä, Le Parisien kertoo.
”En halunnut satuttaa ketään viestilläni. On vaikea käsittää, miten päädyimme tähän. Olemme menettäneet historianopettajan ja kaikki syyttävät minua.”
Surmatun opettajan Samuel Patyn muistoksi ja sananvapauden puolustamiseksi järjestettiin eri puolilla Ranskaa laajoja mielenosoituksia pian tapahtuman jälkeen lokakuussa.Kuva: Jan Schmidt-Whitley / Le Pictorium
Patyn murha kietoutuu Ranskassa erittäin herkäksi aiheeksi nousseeseen kiistaan siitä, saako profeetta Muhammedin kuvia julkaista. Teko on muslimien keskuudessa erittäin paheksuttu ja laajalti kielletty, kun taas Ranskan valtion ihanteisiin kuuluu laaja sananvapaus.
Lisäksi profeetan kuvan näyttämistä on puolustettu sillä, että Ranskassa yhteiskunnan maallisuus eli valtion ja uskonnon erottaminen toisistaan on kirjattu perustuslakiin asti. Tämän periaatteen mukaan koulut eivät voi julkisina laitoksina antaa uskontokuntien vaatimusten vaikuttaa opetukseen.
Vuonna 2015 islamistinen hyökkääjä suuttui profeetan kuvia julkaisseelle Charlie Hebdo -satiirilehdelle, hyökkäsi toimitukseen ja surmasi 12 ihmistä. Myös tuolloin Ranskassa käynnistyivät laajat mielenosoitukset sananvapauden ja maallisuuden periaatteiden puolustamiseksi.