• Live: io-techin Tekniikkapodcast tänään perjantaina noin klo 15:45 alkaen. Keskustellaan viikon mielenkiintoisimmista tietotekniikka- ja mobiiliaiheista. Suora lähetys YouTubessa. Tule mukaan katselemaan ja keskustelemaan! Linkki lähetykseen >>

Keskustelua maailmanmuutoksesta, globalisaatiosta, robotisaatiosta, automaatiosta ym.

blurris

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
16.11.2016
Viestejä
2 217
Keskustelua siitä, kuinka isot linjat kuten globalisaatio, robotisaatio, kehitysmaiden nousu, ilmastomuutos ym. muuttavat maailmamme ja yhteiskuntamme peruspilarit.

Professori käväisi Suomessa kertomassa, että hyväpalkkaiset asiantuntijaduunit ovat katoamassa.

Vähän klikkiotsikolta haiskahtaa, mutta koska on suoraan otsikon mukainen aihe, niin aloitellaan sillä.

Professori: Korkeasti koulutettujen palkat romahtavat pian

Välitön johtopäätös muuten tuosta - jos tuohon palkkaromahdukseen uskoo - on ettei kannata investoida kovin paljoa rahaa korkeaan koulutukseen? Suomessa korkeakoulutus on varsin ilmaista kouluttautujalle itselleen jos verrataan muualle. Investointi on lähinnä muotoa "luovutaan palkkatuloista kun käydään yliopistoa". Yhteiskuntamme sen sijaan tekee merkittävän veikkauksen ja panostuksen, kun satsaa korkeakoulutukseen. Tuon satsauksen järkevyys olisi siis katoamassa, jos uskoo professori Baldwiniin.

Professori: Korkeasti koulutettujen palkat romahtavat pian
Maailmalla arvostettu professori Richard Baldwin sanoo, että rikkaissa maissa on syytä varautua isoon asiantuntijatyön murrokseen.

24.8.2017 klo 21:01päivitetty 24.8.2017 klo 22:23

Professori Richard Baldwin povaa isoa pudotusta korkeasti koulutettujen palkkoihin. Helsingissä hänen viestiään kuunteli muun muassa entinen Nokian toimitusjohtaja Jorma Ollila.Mikko Ahmajärvi / Yle
1104
Hotelli Kämpin arvokkuutta henkivä juhlasali oli kuin nuijalla lyöty, kun maailmalla gurun maineeseen nostettu professori Richard Baldwin aloitti esitelmänsä. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ei olisi voinut paremmin valita tähtivierastaan seminaariyleisölleen torstaina Helsingissä.

Sveitsissä taloustieteen professorina työskentelevä Baldwin on niittänyt kiittäviä arvosteluja viime vuonna julkaistusta kirjastaan, The Great Convergence – information technology and the new globalization.

Kirja käsittelee globalisaation seuraavaa murrosta. Professuurinsa lisäksi Baldwin johtaa Lontoossa sijaitsevaa arvostettua CEPR-taloustutkimuslaitosta.

Iso murros tulee, ja nopeasti
Baldwin ennustaa, että tämä uusi globalisaation vaihe avaa etenkin palvelualojen työpaikat ennen kokemattomalla tavalla kansainväliselle kilpailulle.

– Meidän on muutettava ajatteluamme globalisaatiosta. Yleensä ajatellaan, että se tarkoittaa tavaroiden tekemistä entistä halvemmalla. Nyt on menossa iso murros, virtuaaliglobalisaatio, joka tulee romahduttamaan korkeasti koulutettujen palkat. Se muuttaa täysin käsityksemme globalisaatiosta ja vieläpä erittäin nopeasti, Baldwin sanoo Ylen haastattelussa ennen seminaaria.


Richard Baldwin (oik.) ja Jorma Ollila Mikko Ahmajärvi / Yle
Juhlasalissa tätä Baldwinin sanomaa kuunteli kymmenittäin näitä korkeasti palkattuja tohtoritason asiantuntijoita.

– Tekoäly (artificial intelligence) ja etä-äly (remote intelligence) murtavat kokonaan palvelusektorin rikkaissa maissa. Ihmiset, jotka eivät ole vielä kokeneet globalisaation seurauksia, kokevat ne muutaman vuoden kuluttua, Baldwin jatkaa.

Kielitaidon merkitys vähenee
Professori Baldwin pitää etenkin hurjaa vauhtia kehittyviä kielenkääntämisohjelmia isona tekijänä palvelusektorin murroksessa. Älypuhelimen avulla pärjää nyt varsin hyvin sushi-ravintolassa Tokiossa, vaikka ei osaisi sanaakaan japania.

– Ne [käännösohjemat] ovat nyt kaksi kertaa parempia kuin viime vuonna. Ensi vuonna ne ovat taas kaksi kertaa parempia kuin tänä vuonna.

Kun kielitaidon merkitys murenee, vaikeitakin asiantuntijatehtäviä voidaan tehdä maissa, joissa palkkataso on vain murto-osa siitä, mihin Suomessa on totuttu.

Etä-äly toiselta puolelta maailmaa ohjattavine robotteineen voi puolestaan viedä paljon niitä työpaikkoja, jotka ovat matalasti palkattuja. Baldwin ottaa esimerkiksi siivoojarobotit, joita voidaan ohjata vaikka toiselta puolelta maapalloa. Tästä Baldwin

ja puhunut aiemminkin.


Richard BaldwinMikko Ahmajärvi / Yle
Ylen haastattelussa Baldwin kertasi, että globalisaatio on vuosikymmenten aikana parantanut satojen miljoonien ihmisten elinoloja kehittyvissä maissa.

– Köyhät ansaitsevat nyt selvästi enemmän kuin 20 vuotta sitten. Globalisaatio on tehnyt paljon hyvää, kun katsotaan kokonaisuutta. Poikkeuksiakin toki on. Silti 650 miljoonaa ihmistä on saatu nostettua pois äärimmäisestä köyhyydestä, Baldwin muistuttaa.

Toisaalta esimerkiksi kaupungistuminen on monissa maissa repinyt hajalle sosiaalisia verkostoja ja luonut uutta köyhyyttä.

Richard Baldwin puhui Etlan globalisaatiota käsittelevässä seminaarissa torstaina Helsingissä. Seminaarissa julkaistiin myös

Suomen sopeutumisesta globalisaation eri vaiheisiin. Kirjan lopussa on lyhyt tiivistelmä suomeksi.
 
Liittynyt
06.08.2021
Viestejä
29
Kauan puhuttu pikaruokaloiden automatisaatio on näköjään jo hyvässä vauhdissa pizzojen osalta. Eiköhän se hampparikonekin sieltä kohta saavu varsinkin, kun jenkkilästä kuuluu, ettei pikaruokaloihin tahdo enää työvoimaa löytyä.


Onko kukaan käynyt testaamassa kyseistä aparaattia?
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
11 233
Ehdin jo hieman kauhistua ja innostua automatisoidusta bulkkipizzeriasta. Kysymys olikin eineksenlämmitysautomaatista.

Toki pizzat, kebabit ja burgerit, siis sellaiset alle ravintolatasoiset karvis- ja hese-einekset voisi valmistaa automatisoidussa keittiössä. Niinköhän vaan vielä kannattaa, kun halpatyövoimaa on toistaiseksi tarjolla, järjestelmän tukemanakin. Tuotekin näyttää tekevän kauppansa vaikka hinta ei varsinaisesti ole kovin edullinen.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
240 359
Viestejä
4 195 821
Jäsenet
70 897
Uusin jäsen
Miigu

Hinta.fi

Ylös Bottom