Keskustelua emolevyjen äänipiireistä

Viestiketju alueella 'Yleinen rautakeskustelu' , aloittaja Zauberkraut, 15.02.2018.

 1. Zauberkraut

  Zauberkraut Tukijäsen

  Viestejä:
  454
  Rekisteröitynyt:
  18.12.2016
  Alan olla sitä mieltä, että Realtekin piirit alkavat olla deal-breaker emoa ostettessa. Ihmeellisiä ajurisössöjä ja ei saa optiselle ulos sitä aitoa 192 kHz. Tänne siis keskustelua siitä, millä emolevyillä olisi siedettävä tuki ulkoiselle DAC:ille tai interfacelle.
   
 2. PalleTheBoy

  PalleTheBoy

  Viestejä:
  28
  Rekisteröitynyt:
  19.11.2016
  Tämä nyt ei varsinaisesti vastaa viestiisi mutta olen samaa mieltä. Erillinen äänikortti on itselle sellainen "must have". Strix emolevyissä jne kalliimmissahan mainostetaan mitä hienompia äänipiirejä. Itsellä on yksi Gigabyten emolevy jossa sisäänrakennettuna SB. Muuten säädöt ja ajurit on erinomaiset mutta staattinen humina kuuluu kuulokkeista koko ajan. Tämän vuoksi en oikein luota integroituihin piireihin
   
  Zauberkraut tykkää tästä.
 3. Chloe

  Chloe #AMD Tukijäsen

  Viestejä:
  7 596
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Nykyisessä Z170 Pro Gamingissa yllättävänkin hyvä äänipiiri, kun pitkästä aikaa tuli integroitua käytettyä. Väliaikaisena emona oli Prime Z270-P ja tuo taas oli aivan umpisurkea, joutui käytännössä täysillä pitämään volumea, että kuulikin jotain.

  Kallistun kuitenkin itsekin erilliskorttien puolelle, käytettynä irtosi halpa SB Z eikä valittamista.
   
  Zauberkraut tykkää tästä.
 4. Carlos

  Carlos

  Viestejä:
  522
  Rekisteröitynyt:
  10.07.2017
  Mikä on "aito" 192 kHz ja mikä on "feikki"?
   
 5. maitopurkki

  maitopurkki

  Viestejä:
  1 182
  Rekisteröitynyt:
  06.01.2017
  Itsellä Superlux HD-330 ja ainakin Asuksen B350M-K jaksaa soittaa oikein erinomaisesti. Äänenlaatu ei kaikista parhain ole equlla taikka ilman. Muutama vuosi sitten emolevyjen integroidut olivat pääosin paskaa :D
   
 6. Nervous

  Nervous

  Viestejä:
  425
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  LGA 775 ajoista lähtien ollut ihan toimivia integroituja. Esim. Abit IP35 Pron Realtek ALC888 syöttää luureja ihan nätisti ilman mitään häiriöääniä ja äänenlaatu on jokseenkin ok.
  Verrattuna esim. rätisevään Austeksteks-romuun, mikä maksoi varmaan 150 euroa ja lahosi heti takuuajan jälkeen ulostamalla randomisti TRRRRRRRRRRRRRRRR-ääntä (luultavasti miltei kanttiaaltoa) täydellä volalla luureihin.
  (Eikä ollut mikään perinteinen elkovika. Elkot vaihdoin ja mittailin sekä kerkoja vaihtelin sekä pari reguakin tuli vaihdettua. Äänipiiri oli todennäköisesti lahonnut.)
  Nykyisen Perskiven Realtek ALC898 toimii vähintään yhtä hyvin kuin tuo esihistoriallinen 888. Hetken oli herkillä luureilla kohiseva ylistetty Xonar DG ja vaikka gainiksi oli valittavissa kaksi vaihtoehtoa, niin ALC898 pieksee tuon joka suhteessa 100-0. Kaverin samaisessa Extreme 4:ssä tosin jotain lahosi ja integroitu alkoi kohisemaan päivä päivältä enemmän. Itsellä häiriöetäisyys luokkaa vähintään riittävä.
  Jos emon piirilevysuunnittelu ja oheiskomponentit kusee, niin saahan noista integroiduistakin ihan paskoja. Ja olihan nuo aikanaan aivan tuhnun kuuloisia muutenkin.
  Muutama satku DACiin ja luurivahvistimeen, niin sitten saattaa saada jo tuurilla kultakorva-setin. Halvallakin voi toki ok-romut saada ja kalliilla paskaa, joten itse tekemällä/modaamalla pääsee parhaaseen tulokseen, jos ei tuhansia tohdi sijoittaa.
  En jaksa enää autistella hifin kanssa, joten auttavasti pärjää näillä integroiduillakin ja ei ole pöydällä lojumassa mitään turhia laatikoita.
  Halvin mahdollinen integroitu lienee nykyisinkin paskaa, mutta noissa keskihintaisissa emoissa on yleensä jo ihan ok romut, jos muu toteutus ei kuse.
  Pro-äänityksiin toki vehkeet erikseen.
  SACD:n perään pitäisi jaksaa joku haiend-romu rakennella, mutta en taida jaksaa, koska kuulokkeille pitäisi olla ihan vartavasten äänitettyä ja masteroitua materiaalia, mitä ei tietääkseni ole.
  Ja kaiuttimista ei jaksa enää kuunnella mitään taustamusiikkia kriittisempää, koska pitäisi sijoittaa ensin monta tonnia akustointiin ja mittalaitteisiin. Subbarikin pitäisi olla luokkaa 2 kW+, jotta vasteen saa sähköisesti korjaamalla viivasuoraksi luonnollisilla äänenpaineilla.
   
  joku tykkää tästä.
 7. Uke

  Uke Team Nokia

  Viestejä:
  860
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ainakin Asuksen Ranger VIII ja nykyinen X370 Prime-Pro toimivat ongelmitta 192khz ulkoisen DAC:in kanssa.
   
 8. E.T

  E.T

  Viestejä:
  2 221
  Rekisteröitynyt:
  27.02.2017
  Ei tuo johdu integroidusta, vaan siitä että SPDIF/TOSLINK liitännän standardi on 80-luvulta, eikä sitä ole päivitetty.

  USB-DACilla/äänikortilla taas koko integroitu äänikortti tulee ohitetuksi.

  Tosin eipä sillä että 192kHz:lle käyttöä olisi.
  Eipä taida löytyä yhtäkään tieteellisesti pätevästi tehtyä tutkimusta, jossa olisi saatu ihminen erottamaan CD-tasoa tarkempi signaali.
  Kaiuttimien tapauksessa vieläpä pieninkin muutos sijainnissa/istuma-asennossa sotkisi huoneheijastusten takia pienet erot.
   
 9. Uke

  Uke Team Nokia

  Viestejä:
  860
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei ole itellä yhtään usb dacia käytössä vaan kaikki optisella tai coaxilla.
   
  Zauberkraut tykkää tästä.
 10. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  6 986
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  RealTekillä on joka generaatioon kaksi piiriä. Toinen mallia perus ja toinen, joka kuulostaakin hyvältä. Se parempi RealTek on jaksanut ajaa kuulokkeitani, mutta juurikin tuossa Z170 Pro Gamingissä se aiheutti satunnaista kaatuilua ja ehkä myös äänen poksahtelua (joskus alt-tabatessa). Kaikki nämä loppuivat, kun ostin SB Z:n. Lisäksi equtus on tarkemmin säädettävissä ja sen saa nopeasti pois.

  Lisäksi tuosta perusmallista puuttuu monikanavaääni ja usein se optinen liitäntä takapaneelista.

  Tosin kaiken equtuksen voi tehdä equalizer apollakin, mutta sitten on taas ylimääräisiä ohjelmia ja konffausta.

  Lisäksi SB-Z:ssa on parempi mikki, silloin kun kerran kuussa pelaan jotain moninpeliä.

  Vähiten säätöä ja helpoimmalla pääsee, kun ostaa sen äänikortin. RealTekin ajurit on pääosin huonot ja niiden ylläpito on emolevyvalmistajan vastuulla.

  --

  Äänenlaadullisesti line-out -liitännästä tulee kaikilla vehkeilläni ihan yhtä signaali. Ei ole kohinaa, eikä säröä (korvinkuultavaa).
  Lisäksi sieltä tulee ainakin 6½" Yamahan soittamat bassot hyvin, eli matalat äänetkin toistuvat ongelmitta.

  --

  Kuulokevahvistimet vaihtelevat ja ennen Z170 Asusta ei ollut minulla kunnollista, niin käytin ulkoista DAC/amp-yhdistelmää.

  --

  Kaikki nämä on subjetiivisia mielipiteitä, Sennheiserin (pääasiassa), Philipsin, SuperLuxin ja Asuksen kuulokkeille. Ja ehkä myös menneillä Steelseriesin Siberioilla, mutta ne oli yhtä huonot kuin Asuksen pelikuulokkeet. Käytettäessä ulkoista vahvistinta (tai multimediakaiuttimia) ilman equa jokainen on riittänyt. Jos ei ole mitään yli 30€ kuulokkeita, ihan hyvin riittää integroitu.
   
 11. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  6 986
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  16 bittiä on kovin vähän, jos pitää säätää äänenvoimakkuutta Windowsista. Lisäksi viime aikoina peleissä on ollut vähintään 48kHz audio, joten kyllä saadakseen täyden ilon irti kannattaa ostaa 96KHz/24bit kykenevä laite. Tai sitten äänilähteen pitää osata downsamplata hyvin ja en olisi ihan luottavainen, että siihen on käytetty paljon resursseja esim. halvimmissa integroiduissa.
   
 12. E.T

  E.T

  Viestejä:
  2 221
  Rekisteröitynyt:
  27.02.2017
  Kyllä kaikki nykyiset Realtekin piirit jaksavat 1 Vrms 32 ohmiin.
  Eroja on vain D/A muunnoksen laadussa ja signaalin teknisessä laadussa.
  ALC892:n ollessa heikoin.
  Tosin ei sekään mikään kohiseva kasetti/rahiseva vinyyli ole, tai sitten on paska häiriöinen toteutus.


  Bittisyvyys on täysin erillinen asia sampleratesta ja saisi olla aika kivikautinen laite jos ei suositeltavaa 24 bittiä tue.
  Tosin on 16 bitissäkin muutaman bitin verran varaa ilman laadun romahdusta, jos tallenteen signaalitaso on hyvä.
   
  Zauberkraut ja hsalonen tykkäävät tästä.
 13. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  6 986
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Minulla oli joku Asuksen B150, jossa oli kuultavasti huonompi äänenlaatu kuulokkeisiin, mutta eipä ole enää ja en muista tarkkaa mallia. Z170 Pro Gaming oli hyvä ja X370 Prime Pro ja nykyinen Z370 TUF tarjousemolevykin. Jatkuvia häiriöitä en saa, mutta ääni ja bassot jää vaisuksi. Jos otat Daft Punkin Tronin Overturen ja kuuntelet sitä kohtaa, jossa mennään hiljaisesta kovalle nopeasti, niin halvimmat piirit poksuvat siinä iloisesti.
   
 14. innos

  innos

  Viestejä:
  869
  Rekisteröitynyt:
  29.03.2017
  Vielä vähemmällä pääsee kun ei asenna realtekin purkka-ajureita ollenkaan, vaan vetää windowsin vakioilla. Vuosia olen niin jo tehnyt jokusen eri emolevyn ja windows 7:n kanssa, eikä minkäänlaista ongelmaa pelailussa eikä äänisaasteen tekemisessä, luureilla tai ilman.

  Ei näissä integroiduissa ole ollut käytännössä mitään häiriöääniä vuosikausiin. Pohjustan vertailuni sille, että keräilen ja kuuntelen vinyylejä. Jopa uunituoreen levyn taustakohina on merkittävästi eri levelissä mitä nykyajan emolevyistä irtoaa, eli paskasta ei voi puhua.

  Joskus muinoin AMD K6-2-aikoihin muistan kyllä hyvin, että hiiren liikuttaminen idlatessa aiheutti massiivista pierua ja ilman liikutustakin kuului erinäisiä sirkutuksia. Eikä silloin tarvinnut edes pitää volumea kaakossa erottaakseen pärinät ja pörinät. Nyt voi pistää potikkaa järjettömiin lukemiin - eli sellaisiin joilla ei voi oikeasti kuunnella mitään - ja vain normaali suhina vahvistuu.
   
 15. Kerosiini

  Kerosiini

  Viestejä:
  724
  Rekisteröitynyt:
  20.02.2017
  Pärjäilin ihan hyvin karvalakki ALC892:lla kunnes vaihdoin pilipalipelikuulokkeet parempiin ja aloin tunkemaan musiikkilevyt koneelle flac muotoon, sitten alkoi kuulumaan häröilyä varsinkin kovaäänisiksi miksatuissa levyissä. SBZ tilalle ja hyvin soi.
   
 16. nnh

  nnh

  Viestejä:
  165
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Ainakaan ALC1200:ssa 5.1-äänet eivät toimi Windowsin (kokeiltu 7 ja 10) oletusajureilla, vaan paske tunkee analogilähtöihin pelkkää 2.0-signaalia, vaikka ääniasetuksissa tekisi mitä. Ongelma ratkeaa asentamalla Realtekin oma ajuri.

  Gigabyte GA-MA78G-DS3H (rev. 1.0, AMD 780G / Realtek ALC889A) sisälsi pahimmat häiriöäänet tähän mennessä vastaan tulleista emoista. Integroidun näyttiksen ja analogiäänilähtöjen käyttö samanaikaisesti ei tule kyseeseen, häiriöäänten määrä on jotain aivan jäätävää. Ongelma ratkeaa käyttämällä erillistä näyttistä tai digitaaliäänilähtöä.
   
 17. innos

  innos

  Viestejä:
  869
  Rekisteröitynyt:
  29.03.2017
  No perhana, niinpä tietenkin. Yksi lisäsyy itselle pysyä stereo-sankarina, heh. Tai no, jos sen aika joskus koittaa, niin eiköhän samantien diginä sitten.
   
 18. Uke

  Uke Team Nokia

  Viestejä:
  860
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Enpä muista milloin olisin viimeksi tökännyt kuulottimet suoraan emolevyn analogilähtöön. Aina menty digitaalisena ulkoiselle muuntimelle.

  Ei noissa pitäisi ihan hirveästi häiriötä olla jos edes jotenkin eristetty. Lähinnä vaikeasti ajettavat kuulokkeet tulevat viimeistään vastaan kun tehot loppuvat jos ei ole kunnon hifisti joka ei ihan periaatteesta noita integroituja käytä suoraan kuulokkeille.
   
  Zauberkraut tykkää tästä.
 19. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  6 986
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kuulokkeilla minäkin niitä eroja saan esiin.

  Jos jollain (@Uke ??) on kohtuullinen puhdas analoginen kuulokevahvistin ja kunnon luurit, niin voisi ihan testimielessä koettaa, onko se vaan siitä vahvistuksesta kiinni.

  Olen itse vetänyt koneen takaa analogisesta liitännästä Onkyon stereovahvarille johdot ja en kuullut eroa sen ja optisen liitännän välillä. Kaiuttimina tosin hieman modatut Dali Zensorit (vaihdoin jakosuotimen elkot pois, ei ole parhaat kaiuttimeni ja tässä käytössä vaan kun mahtuu pöydälle) ja emolevynä paremmalla ALCilla varustettu Asus Z170 Pro Gaming, joka eilen käytiin hakemassa pois.
   
 20. Uke

  Uke Team Nokia

  Viestejä:
  860
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Se on kiinni nimenomaan siitä vahvistamisesta ja häiriöiden suodattamisesta.

  T1 (600 ohm) suoraan emolevyyn kytkettynä todella tunkkaisen kuuloinen. Vähän kuin sukan myttäisi kuppiin ja yrittäisi sen läpi erottaa yksityiskohtia. Volaa irtoaa kyllä mutta musiikki kuulostaa enemmän "hälinältä" ja detaljit on tuhruiset.

  Varmaan ajan kanssa tuohonkin tottuisi mutta fiilis on kuin katsoisi ulos ikkunasta likaisen lasin läpi.
   
  hsalonen tykkää tästä.
 21. innos

  innos

  Viestejä:
  869
  Rekisteröitynyt:
  29.03.2017
  Juu ei luureja ole järin miellyttävää kytkeä perärööriin, kun taas tähän tarpeeseen kätevämmän eturöörin eristykset tosiaan tuppaa olemaan arvontaa. Ainakin eräällä duunikoneella etu- ja takaportit olivat aivan eri planeetalta, eli edestä kuului reipasta tsirp tsärp pii paa -meteliä.

  Kunnon luureissa paree muutenkin olla plugina the iso molo, joka ei tietsarin reikiin mahdukaan.
   
 22. E.T

  E.T

  Viestejä:
  2 221
  Rekisteröitynyt:
  27.02.2017
  Tuossa vain ei pidä mennä sillä että korkeammat ohmit olisivat automaattisesti aina hankalampi kuorma.

  Päin vastoin tyypilliset nykyiset matalaohmiset luurit ovat hyvin herkkiä pienenkin jännitteen häiriösignaaleille.
  Pääosa häiriöistä kun lienee vakiojännitteisiä.
  Ja se kuuluu vaikka jotkut 5mV häiriöt läpi vähän erilailla jos toisilla luureilla se "hyöty"/äänisignaalin taso on 50mV ja toisilla 200mV.
   
  Zauberkraut tykkää tästä.
 23. siiphuup

  siiphuup

  Viestejä:
  587
  Rekisteröitynyt:
  05.06.2017
  Minkähän takia Realtek valtasi alaa niin hyvin noissa integroiduissa?
  Joskus oli Yamahaa ja Ensonoqia, joa Crystalia on ollut integroituna. Moderneissa käyttiksissähän noi ei enää toimi mut kummallista että kentän huonoin pelaaja eli Realtek nappasi kaikki markkinat integroituidssa äänipiireissä.
   
 24. innos

  innos

  Viestejä:
  869
  Rekisteröitynyt:
  29.03.2017
  Kumpi mahtoi olla ensin, verkkikset vai äänikoirat. Muut eivät vissiin ole pystyneet tarjoamaan kertalaakilla molempia yhtä halvalla.
   
 25. Melbac

  Melbac

  Viestejä:
  2 408
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Myi/lisenssoi niitä piirejä vialle/intellille yms tarpeeksi halvalla ja aikaisin ja pysyi kilpailukykyisenä sekä pystyi toimittamaan niitä piirejään tarpeeksi niin ettei muut pystyneet kilpailemaan?.

  /offtopic
  Toi on perustettu 1983 eli ihan hiton wanha firma.
   
  Viimeksi muokattu: 28.02.2018
 26. E.T

  E.T

  Viestejä:
  2 221
  Rekisteröitynyt:
  27.02.2017
  Ja ennen kaikkea riittävän suurina määrinä.
  Yksittäisellä piirillä kun ei varmasti kovin iso kate ole.
   
 27. Melbac

  Melbac

  Viestejä:
  2 408
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  realtek vain paransi tuotteitaan niin että vastasivat noita?.Yamaha taisi keskittyä pro kortteihin,Ensoniqin taas osti creative.joa Crystalistä ikinä kuullutkaan.Nykyään on vielä c-media ja creative ainakin jotka valmistaa noita piirejä.Noi muuthan lähinnä keskittyi isa/pci/pcie äänikortteihin ja oli vaihtoehto niille paskoille realtekeille jotka oli lähinnä noissa vain tuottamassa parempaa ääntä kuin se pc piipperi. :)
   
 28. siiphuup

  siiphuup

  Viestejä:
  587
  Rekisteröitynyt:
  05.06.2017
  Pentium II/266 MHz Mikrojen formulaluokka

  Tosta kaivoin vanhan artikkelin jossa mainintaa Pentium 2 koneiden emolevyjen integroiduista äänipiireistä:
  Yamaha YMF744 mobile
  Creative Vibra 16
  Crystal Audio 4236B
  ESS Audiodrive
   
 29. nnh

  nnh

  Viestejä:
  165
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Asus P5Q-E:ssä on integroitu "ADI® AD2000B" -äänipiiri, tuntuu toimivan paremmin kuin Realtekit, ei esimerkiksi vaadi valmistajan omia ajureita analogista 5.1-outputia varten. Minkäänlaisia häiriöääniä ei myöskään kuulu läpi sen enempää kaiuttimiin kuin kuulokkeisiinkaan. Tuohon olen "tavallisista" integroiduista, joita tähän mennessä on tullut vastaan, ollut tyytyväisin.

  Erikseen HTPC-käyttöön ostetussa Asus M4A785G-HTPC -emossa oli integroitu VIA Envy HD -äänipiiri

  joka myös toimi sekä Windowsissa että Linuxissa 5.1-asetuksilla ilman valmistajan omia ajureita ja äänenlaatu oli ainakin omaan korvaan erinomainen. Harmillista, että itse emo ei ollut yhtä pitkäikäinen kuin monet muut käytössäni olleet.
   
 30. Melbac

  Melbac

  Viestejä:
  2 408
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Unohtanut ihan Cirrus_Logic:in joka teki silloin joskus graffapiirejä ja äänikortteja? sekä ess:n että adi:n.Jonkinlaisia muistikuvia kaikista että olisin vähintää hakenut niille ajureita tai ollut omissa emoissa.Toi vian envy taisi olla aika hyväkin silloin kun se tuli verrattuna sen aikaisiin realtekkeihin.Tolla ensoniqilla taas taisi olla parempi/vastaava piiri kuin creativellä yhteen aikaan.
   
  Viimeksi muokattu: 28.02.2018
 31. E_Mustakari

  E_Mustakari

  Viestejä:
  479
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Ei ole olemassa mitään "hyvää" signaalitasoa. Totta kuitenkin on, että muutaman bitin resoluution pudotusta ei ihan helposti huomaa.
   
 32. innos

  innos

  Viestejä:
  869
  Rekisteröitynyt:
  29.03.2017
  Eikö ole huonoakaan, eikä mikään ole tarpeeksi riittävä, vai mitä ihmettä..
   
 33. E_Mustakari

  E_Mustakari

  Viestejä:
  479
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  On korkeampia ja matalampia tasoja, ei parempia ja huonompia. Eiväthän suuremmat luvutkaan ole pieniä parempia vaan vain suurempia.
   
 34. innos

  innos

  Viestejä:
  869
  Rekisteröitynyt:
  29.03.2017
  Viimeksi muokattu: 02.03.2018
 35. k334

  k334

  Viestejä:
  409
  Rekisteröitynyt:
  14.11.2016
  Kahta emoa räveltänyt jossa Realtek alc1150 ja toisessa alc1220, molemmissa on vaihdettava op-amp. Vakiona Ne5532 joka on aika bassoinen, tästä johtuu että kun niihin liittää valmiiksi bassoisen kuulokkeen esim Fidelio X2 niin meinaa tulla semmoinen överi pörinä että huh. Tiedä sitten miten pelittäisi jos iskisi vaikka Muses01 kiinni.

  Samat fiilikset kun testailin HD800 emon lähdöstä.
   
  Viimeksi muokattu: 03.03.2018
 36. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  6 986
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  @k334 OT: En kyllä ollenkaan allekirjoita, että op-amp olisi jotenkin taajuuksia boostaava. Siinä vaan tulee häiriötä enemmän huonommalla oparilla. Meinasin sanoa halvemmalla, mutta NE5532 maksaa euron..

  Tuo kaveri on ihan mitannut asioita:
  NwAvGuy: Op Amp Measurements

  Tietenkin, jos haluaa laittaa sen 50€ yhteen pieneen komponenttiin, niin sitten se kuulostaa ihan parhaalta, koska ei kehtaa myöntää, että hinnassa on 90% ilmaa.
   
 37. k334

  k334

  Viestejä:
  409
  Rekisteröitynyt:
  14.11.2016
  OT
  Omassa kuulokevahvistimessa/Dac (Essence One) soundi muuttu aikalailla riippuen onko mitä op-amppeja I/V-stagelle pistää, mm NE5532 jolloin soundi on bassoisampi,lämpöinen tai Muses 01 kirkas,puhdas,tilava.
   
 38. Monologi

  Monologi

  Viestejä:
  2 452
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tosiaan ne on kuulostanut parhaimmilta joihin on integroitu jonkinlainen vahvistin. Huikea voimaantumisen tunne, kun basso maksimit(tietty bassokeskeiset kaiuttimet vielä) ja esim. maanjäristysefekti maanjäristyselokuvissa. Huljun muljun kaiutinkalvot.
   
 39. HeadCase

  HeadCase

  Viestejä:
  121
  Rekisteröitynyt:
  27.12.2016
  Vuosia sitten kun päivitin konetta, niin emoksi valikoitui Gigabyte Z97X-Gaming3, jossa realtekin ALC1150 ja lisäksi emolla jonkin sortin kuulokevahvistin. Ero Siberia2 kuulokkeilla edelliseen emoon oli iso. En usko sen johtuvan relatekin piirin kehittymisestä vaan tuosta vahvistimesta.
   
 40. BOT

  BOT

  Viestejä:
  1 359
  Rekisteröitynyt:
  14.11.2016
  Tein lyhyttä vertailua tavanomaisesta asetelmasta, missä purkkikajarit joko kiinni integroidussa tai erillisessä. Kaiuttimet Creative GigaWorks T40 Series II, äänikortti Creative Sound Blaster Z ja integroitu äänipiiri ALC 892 (MSI Mortar B350M).

  Lyhykäisyydessään voin todeta, että varsinkin laulujen vokaaleissa jopa näinkin edukkailla kajareilla tulee eroja. Suurimpana erona on harmoninen särö, mikä varsinkin s-kirjainta ääntäessä hieman särähtää enemmän integroidulla, kun erillisellä kuulosti hieman puhtaammalta. Integroitu korostaa myös kummallisesti jotaikin satunnaisia taajuuksia siellä täällä muiden soittimien yli, olkoon sitten rumpujen lautanen tai jokin muu, kun taas erillinen kortti myös erotteli äänet selvemmin, kuin ei tuottanut liiallisia korostumia.

  Vetäisin tästä analyysistä yhteenvedon, että integroidulla pärjää hyvin tämän tason kajareiden kanssa, mutta reilummin yli sadan euron kaiuttimiin mielellään laadukas integroitu tai erillinen kortti. Suurinosa käyttäjistä olisi täysin tyytyväinen integroidun suoritukseen tässä pikaisessa testissä ja siksi näemme foorumien täydeltä viestejä tapaan "integroidut ovat täysin kelvollisia", mutta kriittisempi kuuntelija haluaa jo ihan näihin GigaWorkseihin vaikkapa edullisimman pään erillisen kortin.

  Jos kasaat konetta ja budjettiin jää 50 € rako, kannattaa harkita sen sijoittamista äänikorttiin. Muutenkin jos ei esimerkiksi kellota ja on ATX-kokoinen emolevy koneessa, niin voi säästää emolevyssä hieman ja lykätä kiinni surutta lisäkortteja, ennemmin kuin maksaa emolevystä jossa parempi integroitu piiri, mitä en suosittele. Paha sitten sanoa noista ALC 1220 ja paremmista, kun ei ole kokemusta.
   
  Viimeksi muokattu: 11.03.2018
 41. Barny

  Barny

  Viestejä:
  92
  Rekisteröitynyt:
  28.10.2016
  Tomshardwaressa oli aikanaan ihan mielenkiintoinen 4 laitteen vertailu. En osaa arvioida artikkelin argumentaatiota & testaus metodia.

  Anything Above $2 Buys More Features, Not Better Quality - What Does It Take To Turn The PC Into A Hi-Fi Audio Platform?

  head.fi:ssä kanssa keskustelua herättäny
  Tom's Hardware Hi-Fi equipment test

  Edit.
  "Using world-class headphones, a $2 Realtek integrated audio codec could not be reliably distinguished from the $2000 Benchmark DAC2 HGC in a four-device round-up. Again, all four devices sounded great. The same might not apply to full-sized speakers; we can't say, since we didn't test them. But as far as some of the best headphones in the world go, we stand by these test results."
   
  Viimeksi muokattu: 11.03.2018
  Radeonite tykkää tästä.
 42. EX-JAKE

  EX-JAKE

  Viestejä:
  122
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Käytössä Asus Z170 Pro Gaming ja kyllähän nuo integroidut äänet toimii mutta ajureina pakko käyttää Asuksen omaa, jokseeenkin rajattua versiota. Realtekin geneeriset ajurit myös toimii mutta äänien hallintapaneli ei asennu eli mitään säätöjä ei voi tehdä. Äänipiiri käsittääkseni tukisi ominaisuuksia joita Asuksen omilla ajureilla ei voi säätää.
   
 43. maitopurkki

  maitopurkki

  Viestejä:
  1 182
  Rekisteröitynyt:
  06.01.2017
  Emolevyn ajurit lykkää ittensä aina takaisin kun ne poistaa. Käytän erillistä äänitikkua mikä tuli mikin mukana, laatu on aavistuksen pehmeämmän kuuloinen.
   
 44. heloust

  heloust

  Viestejä:
  256
  Rekisteröitynyt:
  08.03.2018
  Aikoinaan nForce SoundStormia pidettiin kovana. Mutta oliko se oikeasti hyvä?
   
 45. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  6 986
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Sinulla on kuuntelijana bias, kun olet maksanut rahaa tuosta äänikortista. Se tuntuu paremmalta, koska siihen on laitettu rahaa. Tämä voi tulla ihan tahattomastikin ja huomaamatta.

  Siksi testaus on niin järjettömän vaikeaa ja tulokset voivat vaihdella, jos vaikka olet jännittynyt ja et oikeaoppisesti tiedä, kumpaa kuuntelet.

  --

  Minulla on ALC 1220 ja Sound Blaster Z siinä emossa kiinni. Kortti on varmaan 5 vuoden ostos, niin turha sitä on hyllyssä makuuttaa.. Kyllä se parit emolevyt kestää ja olen vaan iloinen, jos integroidut piirit on menneet kehityksessä ohi sitten, kun on aika päästää Sound Blaster eläkkeelle..
   
  Radeonite tykkää tästä.
 46. BOT

  BOT

  Viestejä:
  1 359
  Rekisteröitynyt:
  14.11.2016
  Miksi näin päättelet? Voiko subjektiivista kokemusta kovin helpolla todistaa vääräksi? Entäs jos piireissä itsessään ei ole laadullista eroa, mutta emolevyssä ei ole kunnon häiriösuojausta sitä varten? Muuttujia voi olla muitakin.

  Maksoin kortista 30 € ja olen sitä mieltä että sillä saa parempaa ääntä, vaikka valtaosan ajasta minulla on kuulokkeet päässä, jotka kiinni pienessä USB-vahvistimessa. Jos luet vaikka @Barny linkittämää Head-fi:n keskustelua, niin siellä on ainakin yksi jantteri, joka sanoo ettei ylipäätään missään piirissä ole mitään eroa mihinkään piiriin. Miksi sitten markkinoilla on niin monen laisia eri äänituotteita myytävänä? Minä itse leiriydyn tähän erillisen äänikortin leiriin ja suosittelen samaa muillekin. Jos on jo tyytyväinen ääneen ilman kummempia panostuksia, niin sitten ei tarvitse mitään ostella.
   
 47. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  6 986
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Voiko sitä helposti todistaa oikeaksi?

  Subjetiiviset testit pitäisi tehdä A/B-metodilla ja kontrolliryhmällä. Siksi näiden testaus juuri on niin vaikeaa. Tuo Tomshardwaren testi oli hyvä, tuo toinen linkki taas on jotain jorinaa foorumilla; ihmisten värittyneitä mielipiteitä.

  Ja vielä varmistukseksi: en ole sanonut, että olet väärässä. Testaustapa vaan on semmoinen, että tiedät kuuntelevasi "sitä parempaa äänikorttia", niin ihan psykologisena ilmiönä se on parempi, vaikka soittaisit 10min hiljaisuutta.

  Kannattaa lukea sieltä Tompan testistä sivu 10, jossa pyrkivät poistamaan tämän tekijän testauksesta ja miten he sen tekivät:
  Test Setup: The Blind Testing Process - What Does It Take To Turn The PC Into A Hi-Fi Audio Platform?

  edit: Mielestäni myös omat subjektiiviset kokeiluni tuolla ylempänä ovat yhtä lailla värittyneitä.
  Olen koettanut, enkä välttämättä kuule eroa linjaulostulosta. Kun olen kuulevinani, niin äänikortti on parempi.
  (Tiettyjen) kuulokkeiden kanssa kuulen eron, mutta se johtunee siitä, että emolevy ei jaksanut ajaa niitä.

  Siis olet suurella todennäköisyydellä oikeassa, mutta jos mielipide käy testiksi, niin käärmeöljy- ja avaruusmateriaalikaapelikauppiaat hykertelee tyytyväisenä..

  Ja kyllä hyvin taustoitit mielipidettäsi ja varmasti kuuntelit enemmän eroja kuin minä.
   
  Viimeksi muokattu: 12.03.2018
  Radeonite ja Zauberkraut tykkäävät tästä.
 48. E.T

  E.T

  Viestejä:
  2 221
  Rekisteröitynyt:
  27.02.2017
  ALC892 on kyllä oikeastikin tynnyrin pohjasakkaa ja reilusti luokkaa Audigy Fx/Xonar DGX budjettikortteja alempaa D/A-muunnokseltaan.
  Ei se kyllä mikään kohiseva kasetti/rahiseva vinyyli ole, kun sitä kerran yhdessä emossa testasin DT990 Beyereillä, mutta eroja voisi hyvinkin löytyä.
  Tompan testissä ollut Realtek kun on luokkaa ylempi malli.
  (sen uudempi versio ALC898 on käytössä Audigy Fx:ssä)
   
 49. nnh

  nnh

  Viestejä:
  165
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Entä, jos äänet menevät kaiuttimiin Toslinkin eivätkä analogilähtöjen kautta? Tai HDMI:n, jos kone on kiinni telkkarissa ja kaiuttimet vahvistimessa, jota käytetään myös telkkarin ja Blu-ray -soittimen ymms. laitteiden kanssa?

  Testissä ollut ALC889 (tosin versiona ALC889A, lieneekö sama?) löytyy wanhalta Gigabyten GA-MA78G-DS3H -emolta, jossa analogilähtöjen signaali on täynnä emon muiden komponenttien aiheuttamia häiriöitä (jotka oudosti eliminoituvat, jos ei käytä integroitua näyttistä). Noita Realtekin piirejä on tullut vastaan useammalla emolla (mm. ALC888S ja ALC1200), kaikissa muissa on ollut selvästi parempi äänenlaatu. Eli paljon emon muusta toteutuksestakin kiinni ilmeisesti.
   
 50. venalaine

  venalaine

  Viestejä:
  452
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Käytetäänpäs tätä ketjua kysymykseen. Mulla on ongelma, kun (ainakin) Quake Championsia pelatessa kuuluu kaiuttimista tai kuulokkeista pientä napsetta tai rätinää. Ääni on vähän kuin kosketushäiriö. Se siis kuuluu, jos otan äänet joko emon takapaneelista (3,5 mm) tai edestä kuulokeliitännästä. Jos taas käytän USB headsettiä (Hyper-X Cloud 2), ei tuota napsumista kuulu. Kysymys kuuluu, että onko vika emon äänipiirissä? Emo on Asus Prime Z270-A. Huomattavaa on, että muissa peleissä en ole vastaavaan törmännyt. Aluksi epäilinkin, että tämä on Quaken ongelma, mutta ihan kivasti se tuolla USB headsetilla toimii.