Valtavan iso menetys kameroista kiinnostuneille. En ihan alusta asti ole käyttänyt, mutta jostain 2001 alkaen, kun Ixus oli 2MP ja PowerShot S40:ssä 4MP. DPR:n arvostelut olivat paljon perusteellisempia kuin esim. Tekniikan Maailman kameravertailut. Myöhemmin on tullut selvitettyä järkkäreiden julkaisuvuosia ja luettua arvosteluita. Keskusteluista tuli haettua käyttäjien kokemuksia ja pieniä vertailuja eri objektiiveista. Vuosien varrella on tullut ostettua pari runkoa ja kuusi putkea.
Kameroiden kuvanlaatua oli kätevä vertailla. Yhtaikaa sai näkyviin neljä eri kameraa, vaikka pokkareita tai järkkäreitä sekaisin. Pari kännykkääkin oli mukana. Sai valittua valoisassa tai hämärässä otetun testikuvan, josta löytyi mm. höyhen, kasvillisuutta ja kasvokuvia eri ihonväreillä.
@dmn Itse en ole huomannut, että vähän joka tuote olisi saanut "highly recommended" (melkein sama kuin nykyinen "gold". Viimeisen vuoden aikana järkkäreille on annettu 4 kpl gold ja 5 kpl silver. Loput eivät ole saaneet mitään, koska ovat olleet lyhyitä alkuarvosteluita (tuskin ne mitään kunniamainintoja saisivatkaan, jos ei ole kiinnostusta edes kunnon arvosteluun).
Goldin saivat seuraavat 4 kpl:
Canon R6 II
Sony a7R V
Fuji X-H2S (stacked CMOS...)
Nikon Z9
Omaan silmään niin kovan luokan nimiä, että en sanoisi goldeja jaetun ihan heppoisin perustein.
Olit pettynyt vuoden 2010 Canon 60D:n hämäräkuvaukseen kittiputkella. Veikkaan syyn olevan selvästi lyhyemmässä valotusajassa kuin kännykälläsi. Silloin herkkyys voi nousta liian korkealle. Voit kokeilla valita (S-priority) saman suljinajan kuin kännykuvan tiedoista löytyy. Tietysti jos putkessakaan ei ole kuvanvakainta, niin staattisen kohteen hämäräkuvaus kaipaa jalustan puutteessa tuolin selkänojaa, seinää, ovenpieltä, lipastoa, kaiutinta, kaidetta tms. tueksi pidemmälle valotusajalle, minkä vakaimellinen kännykkä tai vakautettu putki mahdollistaisivat.
Kokeilin haikein mielin DPReview:n työkalua. Kännyköistä valitsin iPhone X:n v.2017 ja aina ISO 640.
Järkkärit:
Panasonic GX7 MFT v. 2013
Canon 70D APS-C v. 2013 (sinun 60D on Dxomarkin mukaan tämän ja Panan puolivälistä hämäräkuvaamisessa)
Canon 6D FF v. 2012
Järkkäreille laitoin ensin ISO 800, jotta on lähellä iPhonea. Seuraavaksi järkkäreille ISO 6400, eli 10x vs. kännykkä. Sillä osittain simuloin kittiputken pimeyttä ja toisaalta kännyköiden kennojen kasvua 5,5 vuoden aikana. Käytin RAW-kuvia, joista näkee suodattamattoman värikohinan lisääntymisen. Lopuksi järkkäreille ISO 6400 JPEG, jotta voi vertailla kännykän ISO 640:een. Järkkärien kennokoon kasvaessa MFT -> FF näkee selvästi, miten parta paranee ja silmien katse kirkastuu.
Onko käytössäsi 6K vai 8K monitori, jos kerran Canon 60D:n 18MP (vaakareso 5184 pikseliä) on vähemmän? Meikäläisen UHD-ruutu ei kykenisi näyttämään tuon vanhan Canonin kuvia@100 %.