Kaapelinetin pätkiminen

Liittynyt
12.08.2022
Viestejä
9
Moi! Ongelmana ollut kaapelinetin ajoittainen pätkiminen. Normaalitilanteessa (liitteenä) yhteys toimii ongelmitta ja kanavien tehoarvot pysyy hyvin tasaisina (muutaman dBmV:n kymmenyksen heittelyitä DS-kanavilla ja 0,5 dBmV:n muutosta US-puolella), mutta aina välillä alkaa paketteja kadota runsaastikin. Yleensä kuvio menee niin, että ensin DS-kanavien tehot laskee hiljalleen (puolen tunnin päästä pudotusta yleensä n. 2 dBmV/kanava), minkä jälkeen lähetyskanavien tehot alkaa nousta. Normaalisti ovat tuolla vähän alle neljässäkympissä, mutta häiriön ollessa päällä nousevat selvästi yli viiteenkymppiin ja monesti seilaavat väliä 40 ... 55 dBmV vaihtelevan ajan. Samalla yhteys pätkii ja joskus harvoin modeemi putoaa kokonaan linjoilta, mutta yleensä näkyy vaan vaihtelevansuuruista vastaanotto-SNR:n pudotusta (toki varmaan myös paluusuunnan SNR laskee, mutta sitähän en itse näe). Lopulta tehot palautuu pikkuhiljaa tavallisille tasoilleen ja yhteys toimii taas OK. Keväällä tuota häikkää näkyi käytännössä joka päivä, mutta joskus harvoin oli välissä pari ongelmatonta päivää. Viime kuussa taisi mennä ensimmäistä kertaa parikin viikkoa ilman ongelmia, nyt tosin taas hieman huonompaan suuntaan. Kokeiltuna on myös toki eri modeemeja, koaksiaalikaapeleita, TV/data-jaottimia, galvaanista erotinta jne. eli omista laitteista ei pitäisi olla kiinni.

Sisäverkosta sen verran, että kyseessä on rivitaloyhtiö (rakennettu 90-luvun lopulla), jossa jakamoon tuotu kuitu ja sen perään CMTS. Vahvistimen jälkeen on jaotin neljään, josta lähtee oma kaapeli joka taloon. Tässä talossa kaapeli tulee talon ykkösasuntoon, jossa on jaotin kahteen. Sen perässä on sitten kiinni kaksi haaroitinta, joista ensimmäisessä (sijaitsee ykkösasunnossa) on kiinni ykkös- ja kakkosasunnon rasiat ja toisessa (sijaitsee kolmosasunnossa) kolmos- ja nelosasunnon rasiat. Rasiat oli ennen Telesten APS011, vaihdettiin TWS011-malliin. Sen myötä lähetyskanavat pysyy lukittuina, ennen pudotteli niitä, mutta ei muuta parannusta. Antennifirma mittaili myös tasoja jakamolta, jaottimelta, haaroittimelta jne. ja tutkasi tuon jakamon ja talon välisen maakaapelin, mutta niistä ei ongelmaa löytynyt. Paluusuuntaa ei ilmeisesti pysty kunnolla testaamaan muut kuin operaattorin asentajat, mutta normaalitilanteessahan paluusuuntakin vaikuttaa ainakin modeemin tehoarvojen puolesta OK:lta.

Pohdinnassa oli sekin, että mahtaisiko aiheuttajana olla jonkun asukkaan kaapeliverkkoon kytkemä laite, josta tulee verkkoon välillä kohinaa. Ei ehkä kuitenkaan se todennäköisin vaihtoehto tähtiverkossa ja tuntuu, että ehkä vähän turhan satunnaisesti ilmenevää (aika ja ilmenemistapa) tuota ajatellen. Operaattorilta ei suuremmin apuja tule, kun on sisäverkon ongelmasta kyse, mutta sen verran on vikailmoitusten avulla saatu selville, että kerran yhteyden katketessa täällä muut kiinteistön modeemit pysyivät linjoilla. Senkin puolesta siis tuskin mistään asukkaan laitteesta kyse. Tässä asunnossa on modeemin lisäksi kiinni ainoastaan TV (eri rasiassa), sitäkin kokeiltu pitää irti, mutta ei vaikutusta. Naapuriasunto (jonka rasiat siis kiinni samassa haaroittimessa) on tyhjillään, mutta luulisi häiriön näkyvän myös siellä jos sinne joskus liittymä otetaan, kun ongelman ollessa päällä se näkyy tämän asunnon jokaisesta rasiasta.

Sattuisiko kenelläkään olemaan vinkkejä, mitä voisi vielä yrittää? Tokihan voisi lähteä sokkona vaihtamaan haaroitinta, liittimiä jne. mutta vähän epäilyttää onko mitään apua, kun ongelma on noin ajoittainen. Verkostakaan tuskin mitään löytyy vaikka jollain tempulla saisi operaattorin asentajan paikalle, kun todennäköisesti vika ei ole kuitenkaan juuri silloin päällä.
 

Liitteet

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 997
Tuollaiset viat on hankalia selvittää, mutta ongelman aiheuttaja ei välttämättä ole antenniverkossa. Tutulla oli ongelmia kaapelitv:n ja kaapelinetin kanssa, aina välillä pätki netti ja tietyt tv-kanavat. Operaattorin asentaja oli mitannut, että taloon tulevat signaalit ok. Selvittelin ongelmaa ja puolivahingossa löysinkin aiheuttajan. TV oli pätkivällä kanavalla päällä ja olin siirtämässä wifi-reititintä toiseen paikkaan, sen muuntajan kun nappasin seinästä pois niin kaikki häiriöt hävisi TV-kuvasta. Myös kaapelimodeemi alkoi pysymään linjoilla. Wifipurkin muuntaja aiheutti siis ikävää häiriötä antenniverkon puolelle, ei tuota syyllistä olisi osannut etsimällä löytää.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 154
Aikoinaan kaapelinetissä ongelmana oli huono liitin. Noin kolmannella kerralla oli oikea kaveri mittailemassa, joka sai ongelman haarukoitua -> 5m tuonne suuntaan ja liitin vaihtoon.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 428
Meidän taloyhtiössä oli ongelmana lämpötilan mukaan vaeltava antennivahvistin teknisessä tilassa. Noin kaksi kertaa vuodessa lämpötilan vaikutuksesta parin asukkaan kaapelimodeemi rupesi kapinoimaan joko liian pienen tai liian suuren signaalivoimakkuuden takia kun vahvasti ulkolämpötilan mukaan muuttuva teknisen tilan lämpötila sai antennivahvistimen vahvistuksen ryömimään. Tuota sitten kävi elisan aliurakoitsijan ukko joka syksy ja kevät säätämässä (yleensä minun pyynnöstäni) kunnes saatiin teknisen tilan lämpötila pysymään vähän tasaisempana jolloin ongelma hävisi. Mulla oli loppuaikoina jo suora numero tuolle kaverille ja heti kun itsellä alkoi ongelmia ilmaantua niin soittelin suoraan asentajalle että "viitsisitkö taas käväistä säätämässä..."
 
Liittynyt
12.08.2022
Viestejä
9
Kiitos kaikille vinkeistä ja pahoittelut, oli ihan unohtunut itsellä tämä keskustelu, kun välissä oli käytännössä ongelmaton jakso (kestiköhän jopa lähemmäs 2 kk). Nyt taas ongelma palailee.

Tuntuisi, että liittimen tai antennirasian tms. ongelmasta ei olisi tässä kyse, kun toimii välillä ongelmitta noinkin pitkään yhtäjaksoisesti. Ja antennifirma olikin tarkistanut liitokset jne. sekä ilmeisesti mitannut kohinageneraattorin avulla, että tarvittavat taajuudet menee läpi. Oudolta tuntuisi sekin, että esim. rikkoutunut sisäkaapeli oireilisi tuolla tavalla (maakaapelihan on tutkittu olevan kunnossa). Passiivikomponentteja en epäilisi ehkä siksikään, että naapuriasunnoissa on kuitenkin vastaavat ja siellä ei ongelmia. Signaalitasot on hyvinkin tasaiset vuoden ympäri silloin, kun ongelma ei ole päällä ja vahvistimen päässä oleva ongelmahan näkyisi muillakin (operaattorin ja muiden tietojen perusteella naapureilla toimii kuitenkin OK). Eikä tähtiverkossa taida olla tosiaan kovin todennäköistä sekään, että esim. verkkoon kytketty viallinen TV aiheuttaisi ongelmia: haaroittimessa kuitenkin erotusvaimennusta n. 25 dB ja omat laitteet testattu, lisäksi jos naapureilla tällainen olisi, näkyisi ongelma varmasti myös heidän liittymissään.

Ehkä eniten tuossa ihmetyttääkin se satunnaisuus. Saattaa toimia pitkäänkin ongelmitta, kunnes alkaa taas jakso (joskus esim. yöllä), jolloin tehot vaeltelee miten sattuu. Lisäksi tuo ongelma ei ilmene aina samalla tavalla: aika monesti käy noin, että DS-tehot vajoaa pikkuhiljaa ja sitten US temppuilee, mutta joskus tulee vain suoraan pomppu US-tehoihin ilman "ennakkovaroitusta". Samoin joskus kaikki US-kanavat pysyy lukittuina, toisinaan taas kolme putoaa pois eikä yhteys meinaa muodostua ollenkaan johonkin aikaan. Joskus tulee pitkä sarja T4-virheitä, joskus taas T3 jne. Sekin tuntuu vaihtelevan, mitä DS-puolella tapahtuu: aika monesti tehot tosiaan putoaa 2 dB:llä, mutta SNR saattaa olla kuitenkin koko ajan sama tai jopa nousta (45 dB). Joskus taas SNR:t putoaa sinne lähelle kolmeakymppiä. Edellisen operaattorin aikaan kävi jopa niin, että kerran yhteys ei muodostunut ollenkaan vuorokauteen, vaikka vikapalvelun mukaan silloinkin naapureilla OK.

Noista sähkölaitteiden aiheuttamista häiriöistä olen joskus lueskellut. Onkohan tuossa mekanismina siis ihan vaan se, että häiriö tulee sähköverkon puolelta ja sitten joku kaapeliverkkoon kytketty laite syöttää sen kaapeliverkkoon? Ainakaan "ilman kautta" ei luulisi kytkeytyvän, jos kaapelit kunnossa ja päätetty oikein. Toki en tiedä, voisiko tämäkään selittää noin satunnaista häiriötä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 997
Helposti häiriötä aiheuttavia sähkölaitteita voivat olla esimerkiksi muuntajat, virtalähteet ja LED-valot. Näitä kannattaa välttää antennirasioiden ja -kaapeleiden lähettyvillä. Voihan olla jokin viallinen laite, joka esimerkiksi juurikin tietyssä lämpötilassa alkaa tuottamaan juuri oikeantaajuista häiriötä, joka sotkee kaapelinettiä.
 
Liittynyt
15.08.2019
Viestejä
16
Kyllä alkaa itselläkin loppua huumori tämän Telian taloyhtiönetin kanssa..


Eli v. 2002 rakennettu asunto, jossa on tähtiverkko. Ainoana kiinteänä vaihtoehtona oli ottaa Telian taloyhtiölaajakaista. Alkuperäinen 100/10 pätki, joten ajattelin pienen päivityksen ottaa, jotta samalla saisi uuden modeemin ja liittymä vaihtui 100/10 > 1000/100.

Itse ongelmana on ollut se, että vasteajat nousevat pelatessa aivan sietämättömiksi ja pelaaminen on miltein mahdotonta aikavälillä 14-22. Yöaikaan tuntuu, että jostain syystä kaistaa riittää enemmän ja pystyy jopa suht. koht siedettävästi pelaamaan ilman isompia pätkimisiä.

Tähän mennessä on vaihdettu seuraavat:

- Uudet antennirasiat (TV/Radio > TV/Data/Radio - tämän myötä jopa vähän enemmän pätkinyt)
- Antennihaaroittimet (Eteisestä löytyvä 8-paikkainen haaroitin, sekä ennen uutta antennirasiaa käytetty TV/Data jakajia muutamia erilaisia testattu)
- Modeemi (Cisco EPC3825 > CGA2121 - ei toiminnassa eroa juurikaan)
- Koaksaalit ja muut kaapelit
- Testattu eri tietokoneella (Pätkii silti, joten ei raudasta kiinni.)

Telia on sanonut, että heidän päässä mitään vikaa ei näy, mutta itseltä alkavat keinot ja ideat loppua. Olisikohan kyseessä joku sisäverkon ongelma? Laitan vielä liitteenä muutamat kuvat, mitä modeemi osaa signaaleista kertoa. Onko näissä jotain erikoisuuksia?

Kiitos avusta jo etukäteen.
 

Liitteet

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 997
Kyllä alkaa itselläkin loppua huumori tämän Telian taloyhtiönetin kanssa..


Eli v. 2002 rakennettu asunto, jossa on tähtiverkko. Ainoana kiinteänä vaihtoehtona oli ottaa Telian taloyhtiölaajakaista. Alkuperäinen 100/10 pätki, joten ajattelin pienen päivityksen ottaa, jotta samalla saisi uuden modeemin ja liittymä vaihtui 100/10 > 1000/100.

Itse ongelmana on ollut se, että vasteajat nousevat pelatessa aivan sietämättömiksi ja pelaaminen on miltein mahdotonta aikavälillä 14-22. Yöaikaan tuntuu, että jostain syystä kaistaa riittää enemmän ja pystyy jopa suht. koht siedettävästi pelaamaan ilman isompia pätkimisiä.

Tähän mennessä on vaihdettu seuraavat:

- Uudet antennirasiat (TV/Radio > TV/Data/Radio - tämän myötä jopa vähän enemmän pätkinyt)
- Antennihaaroittimet (Eteisestä löytyvä 8-paikkainen haaroitin, sekä ennen uutta antennirasiaa käytetty TV/Data jakajia muutamia erilaisia testattu)
- Modeemi (Cisco EPC3825 > CGA2121 - ei toiminnassa eroa juurikaan)
- Koaksaalit ja muut kaapelit
- Testattu eri tietokoneella (Pätkii silti, joten ei raudasta kiinni.)

Telia on sanonut, että heidän päässä mitään vikaa ei näy, mutta itseltä alkavat keinot ja ideat loppua. Olisikohan kyseessä joku sisäverkon ongelma? Laitan vielä liitteenä muutamat kuvat, mitä modeemi osaa signaaleista kertoa. Onko näissä jotain erikoisuuksia?

Kiitos avusta jo etukäteen.
Onko mahdollista laittaa modeemi suoraan haaroittimeen?
 
Liittynyt
12.08.2022
Viestejä
9
Kyllä alkaa itselläkin loppua huumori tämän Telian taloyhtiönetin kanssa..


Eli v. 2002 rakennettu asunto, jossa on tähtiverkko. Ainoana kiinteänä vaihtoehtona oli ottaa Telian taloyhtiölaajakaista. Alkuperäinen 100/10 pätki, joten ajattelin pienen päivityksen ottaa, jotta samalla saisi uuden modeemin ja liittymä vaihtui 100/10 > 1000/100.

Itse ongelmana on ollut se, että vasteajat nousevat pelatessa aivan sietämättömiksi ja pelaaminen on miltein mahdotonta aikavälillä 14-22. Yöaikaan tuntuu, että jostain syystä kaistaa riittää enemmän ja pystyy jopa suht. koht siedettävästi pelaamaan ilman isompia pätkimisiä.

Tähän mennessä on vaihdettu seuraavat:

- Uudet antennirasiat (TV/Radio > TV/Data/Radio - tämän myötä jopa vähän enemmän pätkinyt)
- Antennihaaroittimet (Eteisestä löytyvä 8-paikkainen haaroitin, sekä ennen uutta antennirasiaa käytetty TV/Data jakajia muutamia erilaisia testattu)
- Modeemi (Cisco EPC3825 > CGA2121 - ei toiminnassa eroa juurikaan)
- Koaksaalit ja muut kaapelit
- Testattu eri tietokoneella (Pätkii silti, joten ei raudasta kiinni.)

Telia on sanonut, että heidän päässä mitään vikaa ei näy, mutta itseltä alkavat keinot ja ideat loppua. Olisikohan kyseessä joku sisäverkon ongelma? Laitan vielä liitteenä muutamat kuvat, mitä modeemi osaa signaaleista kertoa. Onko näissä jotain erikoisuuksia?

Kiitos avusta jo etukäteen.
Arvot on kunnossa, DS-puolta olisi toki varaa vähän vaimentaakin, mutta tuskin on siitä kiinni. Oletko katsonut, näyttääkö arvot samoilta pätkimisen aikaan, entä näkyykö event logissa mitään siltä ajalta, kun on pätkinyt? Ja tiedätkö, tuleeko yhteys ihan perinteisellä koaksiaalilla talojakamoon vai onko sellainen ratkaisu, että jakamoon tulee kuitu ja sen perässä on CMTS-keskitin? Jos tuo ensimmäinen tapaus, niin tulee mieleen, että onkohan operaattorilla jotain kapasiteettiongelmaa (täsmäisi siihen, että toimii OK yöllä, kun verkossa vähemmän liikennettä).
 
Liittynyt
15.08.2019
Viestejä
16
Arvot on kunnossa, DS-puolta olisi toki varaa vähän vaimentaakin, mutta tuskin on siitä kiinni. Oletko katsonut, näyttääkö arvot samoilta pätkimisen aikaan, entä näkyykö event logissa mitään siltä ajalta, kun on pätkinyt? Ja tiedätkö, tuleeko yhteys ihan perinteisellä koaksiaalilla talojakamoon vai onko sellainen ratkaisu, että jakamoon tulee kuitu ja sen perässä on CMTS-keskitin? Jos tuo ensimmäinen tapaus, niin tulee mieleen, että onkohan operaattorilla jotain kapasiteettiongelmaa (täsmäisi siihen, että toimii OK yöllä, kun verkossa vähemmän liikennettä).
"Oletko katsonut, näyttääkö arvot samoilta pätkimisen aikaan, entä näkyykö event logissa mitään siltä ajalta, kun on pätkinyt?"

En ole hirveän tarkasti seurannut näitä arvoja pätkimisen aikana, mutta mielestäni aika saman näköisiä ovat olleet ruuhka-aikana sekä öisin. Ei ainakaan mitään ihan ihmeellisiä lukemia ole ollut. Pitää ottaa seurannan alle vielä tarkemmin. Event logissa jotakin kyllä selkeästi on tullut, voin liittää tähän kuvan näistä ilmoituksista jos yhtään mitään kertovat.

"Ja tiedätkö, tuleeko yhteys ihan perinteisellä koaksiaalilla talojakamoon vai onko sellainen ratkaisu, että jakamoon tulee kuitu ja sen perässä on CMTS-keskitin?"

Tähän en osaa juuri ottaa kantaa.. Täällä kävi isännöitsijän puolelta joku aliurakoitsija, joka olisi halunnu käydä katsomassa datajakamosta miltä siellä näyttää, mutta ovet olivat visusti lukossa. :D


Liitteenä pari kuvaa event logista, sekä havainnollistava kuva speedtestin puolelta kuinka nopeudet vaihtelevat kellonajasta riippuen.
 

Liitteet

Liittynyt
06.11.2019
Viestejä
111
Kuvan perusteella olet mittaamassa wifin yli. Langaton verkko voi hyvinkin ruuhkautua päiväsaikaan. Kannattaa mitata ethernetin kautta.
 
Liittynyt
15.08.2019
Viestejä
16
Kuvan perusteella olet mittaamassa wifin yli. Langaton verkko voi hyvinkin ruuhkautua päiväsaikaan. Kannattaa mitata ethernetin kautta.
Nämä tulokset on mitattu ethernetin kautta. Modeemiin on kyllä muita laitteita wifin myötä yhdistetty.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
241 028
Viestejä
4 210 627
Jäsenet
71 005
Uusin jäsen
Seppochu

Hinta.fi

Ylös Bottom