ITX-(peli)kone

Viestiketju alueella 'Konepaketit' , aloittaja Jarkale, 13.08.2019.

 1. Jarkale

  Jarkale

  Viestejä:
  73
  Rekisteröitynyt:
  15.07.2019
  Olisi tarkoitus päivittää koko paketti siten, että pelit taas pyörivät muutaman vuoden. Alun perin hakusessa oli komponentit ATX-kokoa varten, mutta ITX-buildeihin perehtyminen alkoi kiinnostaa (ja on kuulemma paremman näköiset kotelot), joten hieman neuvoja kaipaisin muutaman komponentin ja kotelon kanssa.

  Budjetti: Tähän asti on menty “Bang for the buck”-periaatteella (n.1000€)
  Ylikellotatko prosessoria?: En

  Jo ostetut/tilatut osat:
  Gigabyte GeForce GTX 1660 Ti MINI ITX OC 6G
  Samsung 850 EVO 500 GB 2.5-Inch Solid State Drive
  Ballistix Sport LT BLS2K8G4D32AESEK 16GB (2 x 8GB) 3200 CL16
  (2 kpl Corsair ML120 PRO Premium Magnetic Levitation – laitetuuletin)
  Suunnitellut, muttei vielä tilattu:
  ASRock Fatal1ty B450 Gaming-ITX/ac tai MSI B450I Gaming Plus AC
  (+ BIOS päivitys)
  Ryzen 5 3600
  Hakusessa:
  Poweri, Prossu jäähy (riippuu toki kotelosta), Kotelo

  Sitten ne huolet:
  Poweriksi olen miettinyt Corsairin SF sarjaa 450W/600W Gold tai Platinum. Onko näille oikeastaan varteen otettavaa kilpailijaa ehdolla SFX-luokassa, jos miettii laatua ja hiljaisuutta? Lisäksi riittääkö tuolle kokoonpanolle 450W vai onko 600W järkevämpi mahollisen upgraden vuoksi (ja pysyykö se pitempään hiljaa)?

  Onko suunnitelluilla emoilla mitään eroa esim. lämpöjen suhteen vai onko käytännössä aivan sama, kumman ottaa? Lisäksi mahdollisesti tarkoitus olisi lisätä vielä kovotilaa niin kannattaako se toteuttaa 2.5" vai M.2?

  Sitten itse haastavin eli kotelo, jonka suhteen pyörin ympyrää. Kuutio olisi hakusessa ja tällä hetkellä seuraavat ovat kärjessä, mutta ehdottomasti suosituksia tälle kokoonpanolle otetaan vastaan:
  Kolink Rocket 150€, Raijintek METIS PLUS 68€, (DAN Cases A4-SFX v4 209€)

  Kolink Rocket miellyttäisi eniten silmää, ei olisi niin kallis kuin DANi (ja olisi oikeasti saatavilla), mutta lämmöt arveluttaa. Interwebsistä toki löytyi aiheesta tietoa, mutta niissä sisällä oli useimmiten high end-komponentit ja lämmöistä hieman varoitettiin. Pysyiskö kyseisen kokoonpanon lämmöt/melu rajoissa tuossa kotelossa? Kenelläkään kokemuksia? Metis Plussa olisi hintansa puolesta budjettiperiaatteen mukainen ja siihen saisi hyödynnettyä jo tilatut tuulettimet. Tästä kotelosta kenelläkään risuja/ruusuja?

  ps. vaikka huolet keskittyvätkin itx-koteloon, joista löytyy jo keskustelua (M-ITX ja sitä pienemmät pelikoneet), niin tein tästä konepaketti ketjun, jotta miettimäni kokoonpano tulee huomioitua.
   
  Viimeksi muokattu: 06.10.2019
 2. Insti

  Insti

  Viestejä:
  232
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Itsellä on myös suunnitelmissa mITX-pelikone, hieman pienemmällä budjetilla joten jäädään seuraamaan vinkkien toivossa.

  Edit. Paljon tekstiä pois ettei sotketa ketjua.
   
  Viimeksi muokattu: 13.08.2019
  Jarkale tykkää tästä.
 3. Copra

  Copra

  Viestejä:
  1 450
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Insti kannattaisiko tehdä oma avaus, ettei sotke toisen avamaa kyselyä.
   
 4. Insti

  Insti

  Viestejä:
  232
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Nojuu, kunhan lämpimikseni kirjoitin omista suunnitelmista. Poistellaan tekstiä niin ei tule paha mieli.
   
 5. Copra

  Copra

  Viestejä:
  1 450
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Vähän voisi kunnioittaa avajaa, joka tekee pitkän monipuolisen avauksen. Ihan samalla vaivalla voi muut kysellä sekoittamatta toisen avausta. Etkö ymmärrä, että saman avauksen eri asiat sekoittaa ja sorkee asioita keskenään,
   
  Jarkale tykkää tästä.
 6. saaria

  saaria

  Viestejä:
  180
  Rekisteröitynyt:
  02.01.2017
  Emoja tutkin jokin aika sitten, ja noista AsRock tarjoaa paremmat liitännät vesileikkejä varten. Muuten kannattaa katsoa minkälaiset biosit noissa on ja mennä sen mukaan. Olisko MSIssä ollut vähän parempi virransyöttö, mutta kellottamattomana ei liene kauheesti väliä sillä.

  Corsairin SF virtalähteet on kyllä tällä hetkellä solidi valinta SFX koossa. Ja kyllähän tuo 600 pysyy pidempään hiljaa, kun jäähdytysteho taitaa kuitenkin olla verrannollinen käyttöasteeseen.

  Jos kopassa mahdollisesti ahdasta, niin m.2 asemat vähän helpottaa sitä. Toki kun siellä 1 2,5” asema jo on, niin johtoviidakko ei niin paljoa siistiydy. Itse päädyin Asuksen 450i:hin just sen takia että 2 m.2 paikkaa jolloin jää nuo kovoille menevät piuhat kokonaan pois.

  Muusta ei oikeastaan tätäkään vähää tietoa.
   
 7. Jarkale

  Jarkale

  Viestejä:
  73
  Rekisteröitynyt:
  15.07.2019
  Kiitos, kyllä näillä vinkeilläkin jo päästään eteenpäin ja vahvistui omat mietinnät. Vesileikit jäävät kuitenkin pois ja jos emoilla ei suurta eroa ole, niin tod. näk lähtee toinen aikanaan tilaukseen saatavuuden perusteella (ellei satu putkahtamaan jostain B450 ITX-lankkua ulos, missä valmiina 3000 yhteensopivuus). Lisäksi vahvistetaan Corsairin SF600W ostoslistalle!

  Tuon 2,5" SSD:n itseasiassa tilasin jo ennen kuin ITX-koteloon olin kallistunut, joten se pysyy mukana. Oisko sen kylkeen ideaa laittaa esim. joku 256GB M.2 levy windows+ohjelma levyksi ja käyttää tuota 2,5"-levyä muuhun? Onko suositella hintalaatusuhteeltaan hyvää M.2 levyä (myös 500GB menee, jos hyvään hintaan löytyy)?
   
 8. TeddyX

  TeddyX

  Viestejä:
  285
  Rekisteröitynyt:
  17.11.2016
 9. njs

  njs

  Viestejä:
  256
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ota sitten SF600 Platinium, Gold alkoi muistaakseni pyörittämään tuuletinta jo pienelläkin kuormalla.
   
 10. Jarkale

  Jarkale

  Viestejä:
  73
  Rekisteröitynyt:
  15.07.2019
  Tämäkin oli itseasiassa listalla, mutta arvelutti tuo valmiiksi asennettu virtalähde, enkä oikein löytänyt tietoa takuusta. Tarkoitus olisi kerrankin panostaa poweriin, jotta se menee myös seuraavassa konepäivityksessä. Mites kuitenkin CPU:n ja GPU:n lämmöt tuolla kokoonpanolla kyseisessä kopassa (jos vielä mieli muuttuukin).

  Näin se täytyy tehdä ja Platiniumissa näyttäisi tulevan ATX-sovitin matkassa, mikä ei sulje kotelovaihtoehtoja pois. Ja hintaerokin Goldiin näyttää olevan mitätön.
   
 11. Jarkale

  Jarkale

  Viestejä:
  73
  Rekisteröitynyt:
  15.07.2019
  Eli loppujen lopuksi seuraavanlainen paketti on lähtenyt tilaukseen hiljalleen sieltä sun täältä. Kokonaisbudjetti kyllä nousi yläkanttiin (hintaan vielä n. 20e posteja), mutta toisaalta tuskin tulen näytönohjainta lukuunottamatta suuremmin päivittelemään kokoonpanoa muutamaan vuoteen, joten pieni jousto on paikallaan.

  Kolink Rocket, alumiininen Mini-ITX -kotelo, titaaninharmaa
  Corsair 600W SF600, modulaarinen SFX-virtalähde, 80 Plus Platinum
  ASRock Fatal1ty B450 Gaming-ITX/ac
  AMD Ryzen 5 3600, AM4, 3.6 GHz, 6-core
  Asetek 645LT 92MM
  Gigabyte GeForce GTX 1660 Ti MINI ITX OC 6G
  Samsung 850 EVO 500 GB
  Ballistix Sport LT BLS2K8G4D32AESEK 16GB (2 x 8GB) 3200 CL16

  Tässä vielä muutama huomio, jos joku mahdollisesti pystyy ottamaan vinkkejä ITX-kokoonpanoa varten tai on miettinyt samaa koteloa.

  - Koteloksi valikoitui alunperin katselemani Kolinkin raketti, sillä halusin tyylikkään ja mahdollisimman pienen koneen. Kotelon suhteen sain itseasiassa apua privana täältä foorumilta ja kyseinen kokoonpano pitäisi pysyä kurissa tässä kotelossa. Pienellä lisäsijoituksella olisi toki saanut DAN casen, mutta saatavuudesta ei ollut mitään varmuutta ja näin Kolinkin etuna etupaneelin USB-liitännät. Myös sellainen kuin AFTERSHOCK PC | IMPULSE näyttää käyttävän Kolinkin koteloa, joten uskoisin sen toimivan omassa käytössä.

  - Vaikka ilmajäähylläkin (NH-L9a) todennäköisesti olisin pärjännyt, lähti viime hetkellä tilaukseen Asetekin 645LT nestejäähy. Kyseinen jäähy on itseasiassa suunniteltu yhteistyössä DAN casen kanssa, joten pitäisi mennä huoletta myös pari litraa suurempaan Kolinkiin. Tosin Kolinkissa ei ole "virallista" paikkaa kyseiselle jäähylle, mutta vastaavia buildeja on onnistuneesti netissä tehty. Tällä pitäisi (lähteestä riippuen) lämpötilojen laskea useampi aste verrattuna ilmajäähyyn. Myös Alpenföhnin Black Ridge olisi ollut varteenotettava vaihtoehto, mutta MSI:n ja ASRockin emolevyjen kanssa voi joutua leikkaamaan hieman kiinnityksiä, jotta saa paikalleen. Jäähyyn liittyen, ajatuksena on vielä vaihtaa kotelon stockki 80mm tuuletin laadukkaampaan.

  - Vahvistuksena, kuten tässäkin ketjussakin on ollut puhetta, powerina SF600 Platinum vaikuttaa olevan no brainer hinta/laatu/ääni-suhteeltaan.

  - Näytönohjaimesta olisi mennyt pidempikin malli, mutta toisaalta tuo antaa hieman tilaa mainitulle vesijäähylle sekä kaapelinhallinnalle ja hinta lienee enemmän kuin kilpailukykyinen.

  Nyt sitten jäädään odottelemaan osien saapumista, missä Jimssin tilaus BIOS-päivityksestä johtuen taitaa jäädä hännille. Saa nähdä miten osat uppoo koteloon, varsinkin kun kasaus tulee olemaan ensimmäinen täysin oma kasaus. Kiitoksia avusta!
   
  Viimeksi muokattu: 06.10.2019
  Insti tykkää tästä.
 12. ecoheikki

  ecoheikki Team Ryzen

  Viestejä:
  23
  Rekisteröitynyt:
  08.08.2017
  Pistähän sitten raporttia miten tuo msi:n emo toimii 3600:n kanssa.
  Mulla tuo sama emo + r5 2600. Vähän polttelisi päivittää nopeampaan..
   
 13. Jarkale

  Jarkale

  Viestejä:
  73
  Rekisteröitynyt:
  15.07.2019
  Laitetaan toki infoa, kunhan pääsee testailemaan. Tosin hengitystä ei kannata pidättää, sillä Jimms ei edes suostunut sanomaan chatissä BIOS-päivitys jonon pituutta, vaan mainitsi vain emon menevän jonoon, kunhan saapuu. Siitä johtuen vielä mahdollisena muutoksena voi olla BIOS-päivityksen ottaminen tietokonekaupalta, missä tuo ASRockin emo olisi halvempi, prossu olisi halvempi ja itse palvelu olisi halvempi. Mutta jos lyhyellä odottelulla selvitään, niin kokoonpano pysyy tällaisena.
   
 14. Jarkale

  Jarkale

  Viestejä:
  73
  Rekisteröitynyt:
  15.07.2019
  Lennosta vaihtui emo tuohon ASRockiin, kun MSI:n toimitusarvio jatkui lähes kuukaudella ja vasta tämän kuun loppupuolelle. Emon vaihdolla pääsinkin jo viime viikolla lyömään paketin kasaan!

  Laitetaan vielä muutama kommentti kuvineen, jos joku on miettinyt kyseistä emoa 3000-sarjalaisen kanssa tai koteloksi Rockettia/DAN Casea.
  - ASRock Fatal1ty B450 Gaming-ITX/ac emon kanssa homma on pelittänyt käytännössä ongelmitta. Otin emolle Jimmsin BIOS-päivityksen (paketissakin oli jo 3000 ready) ja 3600 kanssa on toiminut hyvin. Muistien profiili meni ongelmitta päälle, kylmä boottaus kestää n. 18s, tuulettimien nopeuksien säätö toimii ja kaikki komponentit tunnistaa. Muuta en oikeastaan ole vielä testaillut, enkä usko, että hetkeen tuleekaan tarve. Lisäksi Cinebench R20 antoi 3600:lle tyypillisen tuloksen.

  - Prossun lämmöt ja coret piikkaili idlessä runsaasti (mikä ei todennäköisesti johdu emosta lainkaan). Tämä rauhoittui, kun latasi uusimmat chipsetit AMD:n sivuilta ja laittoi windowsin oman virrankäyttösuunnitelman päälle. Nyt piikkailua ei näy Ryzen Masterilla eikä HWinfolla.

  - Lämpöjen suhteen olen melko positiivisesti yllättynyt. Idlessä prossun lämmöt pysyvät 38 asteen paikeilla (kylmä boottauksen jälkeen 33 astetta, mutta kopan lämmetessä kohoaa tuohon 38 asteeseen). Pelatessa average oli 70 (max 75). Olen toki säätänyt AIO:n tuulettimen pyörimään kokoajan melko lujaa, joten suhinan kyllä kuulee. Näytönohjaimen lämmöt idlessä muutaman asteen korkeammat, mutta toisaalta 0rpm moden vuoksi hyrrä ei pyöri lainkaan. Rasituksessa samaa luokkaa kuin prossu.

  - Sitten itse asennusprosessi, joka oli yllättävän sujuva, kunhan rauhassa malttoi kasailla nippusiteiden kanssa. Ensimmäisenä huomasin, että kotelon ruuvit ovat hyvin pehmeitä ja sainkin yhden koteloruuvin jengat pilalle, kun oli niin tiukasti kiinni. Vaihdoinkin kaikki mahdolliset asennuksessa tarvittavat ruuvit ja emon standoffit vanhojen koneiden ja uusien komponenttien mukana tulleisiin.

  - Asennuksen vaativin vaihe oli saada näytönohjaimen riser kaapeli menemään tiukasti siten, ettei se ota kiinni katon tuulettimeen. Vaihdoin kotelon stokki tuulettimen Noctuan paksumpaan ja väliin jää todella vähän tilaa (näkyy kuvissa). Tämän asennus onnistui, että ennen emon asennusta taitteli riser-kaapelia ja teki siihen tiukat mutkat emon päähän. Tämän jälkeen veti kaapelin mahdollisimman paljon näytönohjaimen puolelle ja ikään kuin emolla "työnsi" kaapelia vain sen verran, että emon sai kiinni. Riser kaapeli siis jäi emon alle.

  - Emon puolella kaapeleiden kanssa oli tilan suhteen hieman hankalampaa, mutta yllättävän hyvin kaapelit mahtui alalaitaan. Lisäksi pyrin vetämään kaiken mahdollisen ylimääräisen kaapelin näytönohjaimen puolelle, jossa tilaa oli koppaan nähden reilusti.

  - Kotelossa tosiaan oli vain yksi paikka tuulettimelle. Tämän lisäksi kuitenkin ujutin yhden 70mm tuulettimen kotelon etuosaan ottamaan ilmaa sisään ja hyödynsin poistetun kattotuulettimen puhaltamaan ilmaa emolle. Nämä molemmat meni paikalleen näppärästi kaksipuolisella teipillä. Kaikkiaan tuulettimista katto, AIO:n tuuletin ja "emon" tuuletin on yhdistetty emon liitäntöihin. AIO:n pumppu ja etuosan tuuletin puolestaan suoraan poweriin. Mainittakoon myös, että kotelon stokki tuuletin on erittäin äänekäs korkeilla kierroksilla ja nyt se on säädetty pyörimään hiljaisesti, oli lämmöt mitkä tahansa.

  IMG-4923.JPG IMG-4919.JPG IMG-4920.JPG IMG-4921.JPG IMG-4922.JPG
   
  tsönäri, ecoheikki, ttjm ja 2 muuta tykkäävät tästä.