Intel on julkistanut Stratix-FPGA-perheeseen uuden tulokkaan täysin uuteen teholuokkaan. Stratix 10 GX 10M on maailman suurin FPGA-ratkaisu, päihittäen Xilinxin aiemmin tänä vuonna esittelemän UltraScale+ VU19P:n selvällä erolla ja jättäen aiemmat Stratixit kauas taakse.
Stratix 10 GX 10M rakentuu yhteensä noin 43,3 miljardista transistorista ja se valmistetaan 14 nanometrin valmistusprosessilla. Todellisuudessa kyse ei ole kuitenkaan yhdestä sirusta, vaan FPGA-piiri rakentuu kahdesta erillisestä FPGA-sirusta ja neljästä lähetinvastaanotin-sirusta. Eri sirut on yhdistetty toisiinsa EMIB-silloilla.
43,3 miljardiin transistoriin on saatu mahdutettua 10,2 miljoonaa logiikkaelementtiä, 2304 käyttäjän hallinnoimaa I/O-pinniä ja 308 megabittiä muistia. Lukemat ovat liki nelinkertaisia tähän asti suurimpaan Stratixiin verrattuna. FPGA:n tehonkulutuksen kerrotaan olevan puolestaan 40 % pienempi, kuin jos sama määrä logiikkaportteja samalla nopeudella toteutettaisiin neljällä Stratix 10 2800 -FPGA:lla eli edeltävällä lippulaivamallilla.
Sijoittajat saivat kuitenkin kuulla Nokian pulmista vasta tänä syksynä.
”Kieltämättä yksi toimittaja tuotti meille pettymyksen... Aloimme laajentaa toimittajakuntaa jo viime vuonna”, Suri sanoi sijoittajapuhelussa.
Suri ei vahvistanut Deutsche Bankin analyytikon toteamusta, että kyseessä oli Intel, mutta ei sitä kieltänytkään. Hän ei myöskään vastannut Talouselämän kysymykseen Intelistä. Se tiedetään, että Intelin piti valmistaa Nokialle supertehokkaan ReefSharkin järjestelmäpiiri eli prosessorisarja, jonka Nokia suunnitteli nimenomaan 5G-tuotteisiin.
Tuli pettymys. Nokia päätyi käyttämään ensimmäisissä 5G-tuotteissaan ohjelmoitavia fpga-prosessoreja. Syy oli se, että Nokia pelkäsi tuotteidensa myöhästyvän markkinoilta. Yhtiötä hidasti yhä myös Alcatel-Lucent -fuusion toteuttaminen.
”Fpga-tuotteilla on etuja, kuten nopea markkinoille tuonti ja joustavuus, jonka ansiosta tuotteita voidaan mukauttaa kentällä ilman kalliita ja vaikeita fyysisiä jälkiasennuksia”, Suri sanoo.
Fpga-sirut ovat kuitenkin kalliita, ja niiden käyttö syö nyt Nokian kilpailukykyä. Siksi Nokia pyrkii ensi vuoden aikana tuomaan tuotteisiinsa itse suunnittelemansa 5G-järjestelmäpiirit. Ne ovat kalliimpia suunnitella, mutta halvempia valmistaa ja tehokkaita käytössä.
”Nyt, kun 5G-standardit kypsyvät, Nokia nopeuttaa systeemipiirien tuomista markkinoille hyötyäkseen niiden tehokkuudesta ja kustannusedusta... 5G tuotekustannuksemme paranevat asteittain vuoden 2020 aikana ja aloitamme vuoden 2021 paljon vahvemmasta asemasta”, Suri vastaa Talouselämälle.
”Ja tietysti ReefShark -järjestelmäpiirituotteemme ei ainoastaan alenna kustannuksia vaan tarjoaa merkittävästi parempaa suorituskykyä asiakkaille”, Suri kirjoittaa vastauksessaan.
Nokian mukaan on normaalia, että teknologian murrosvaiheessa tuotekustannukset voivat nousta.
Sirustrategia oli liikaa yhden kortin eli Intel-yhteistyön varassa. Tuleville järjestelmäpiireille Nokia hankkii vahingosta viisastuneena useita valmistajia.
...