Intelin toimitusvaikeudet jatkuvat edelleen

Viestiketju alueella 'io-tech.fi uutiset' , aloittaja Kaotik, 21.11.2019.

 1. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 367
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  [​IMG]


  Intelin toimitusvaikeudet ovat jatkuneet jo pitkään. Viime vuoden syksyllä myönnetyt ongelmat on pyritty korjaamaan muun muassa panostamalla lisää rahaa 14 nanometrin kapasiteetin kasvattamiseen, mutta se ei ole riittänyt vastaamaan täysin kysyntään.

  Nyt Intelin myynti- ja markkinointiosaston johtaja Michelle Johnston Holthaus on julkaissut uuden julkisen kirjeen yhtiön kumppaneille ja asiakkaille. Kirjeessä Holthaus pahoittelee viimeaikaisia toimitusvaikeuksia. Samalla hän kertoo yhtiön jo toteuttamista ja jatkossa toteutettavista toimenpiteistä, joilla Intel pyrkii vastaamaan kysyntään.

  Johnston Holthausin mukaan Intel on sijoittanut kuluvan vuoden aikana ennätysmäärät rahaa 14 nanometrin kapasiteetin kasvattamiseen samalla, kun 10 nanometrin prosessin massatuotanto on saatu vihdoin käynnistymään. Tämän lisäksi hän kertoo yhtiön lisäävän ulkopuolisten puolijohdevalmistajien hyödyntämistä, mikä vapauttaa yhtiön tuotantokapasiteettia prosessorituotannolle.

  Kirjeen mukaan kasvaneen valmistuskapasiteetin myötä Intel on kyennyt kasvattamaan vuoden jälkimmäisen puoliskon toimituksiaan kaksinumeroisin prosentein ensimmäiseen puoliskoon nähden. Samaan aikaan kysynnän kerrotaan kuitenkin kasvaneen vielä nopeampaa tahtia, minkä vuoksi toimitusvaikeudet jatkuvat edelleen etenkin PC-markkinoilla. Johnston Holthausin mukaan yhtiön tuotannossa oli jonkinlaisia ongelmia viime kuussa, mikä yhdistettynä pieniin varastopuskureihin on johtanut toimitusten viivästymiseen.

  Kirjeessä ei kerrota, milloin Intel uskoo kykenevänsä vastaamaan täysin markkinoiden kysyntään. Yhtiön edustajien kuitenkin kerrotaan olevan asiakkaiden käytettävissä tarkempien aikataulujen tiedustelua varten.

  Lähde: Intel

  Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.

  Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)

  Palautelomake: Raportoi kirjoitusvirheestä
   
  Viimeksi muokattu: 21.11.2019
 2. tenux

  tenux

  Viestejä:
  74
  Rekisteröitynyt:
  22.01.2019
  Entäs AMD, 1-2 kk päästä tulleet Suomessa ainakin prossut ostajille, eritoten nuo isommat CPU:t. Odottelemassa tässä 3950X tuloa ja taitaa olla siinä tammikuun puoliväli että arvioisin piirin saavani kotiin, riippuen toki mistä ostaa
   
 3. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 367
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Suomi on pieni markkina-alue ja ei ole mitenkään uusi ilmiö että tuotteet tulevat tänne vähän myöhässä. Tässä puhutaan globaalin skaalan asioista ja mikä oleellisinta, (OEM-)kumppaneista joilla on oletuksena prioriteetti jälleenmyyntimarkkinoiden ohi.
   
 4. Kepe

  Kepe

  Viestejä:
  671
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  TSMC valmistaa Zen 2 -chiplettien sirut AMD:lle (Ryzen, Threadripper ja Epyc), ja TSMC:n 7nm prosessille on ollut hirmu määrä kysyntää. Siitä johtuu niiden saatavuusongelmat. AMD:n on siihen vaikea juurikaan itse vaikuttaa.

  Lisäksi sekä AMD että Intel taitaa priorisoida serveripuolen prosessorit kuluttajatuotteiden edelle, niistä kun saa paremmat katteet.
   
 5. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  4 432
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Mihinköhän noita x86 prossuja menee nykyisin noin paljon kokoajan? Tilanne on kuitenkin jatkunut pitkään, vaikka ilmeisesti tuotantoa on nostettu reippaasti.
   
 6. Kepe

  Kepe

  Viestejä:
  671
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Servereihin ilmeisesti. Ainakin kun katteli servereiden toimitusmääriä niin Q4/17 -> Q4/18 globaali toimitusmäärä oli noussut 5% ja myyntitulot 12,6%.

  x86-pohjaisten servereiden myyntitulot nousi 18,6%, samalla muiden kuin x86-servereiden myyntitulot putosi 21,6%.

  IDC ilmeisesti laskee kaikenlaiset serverikoneet noihin lukuihin. Eli firmat ostaa enemmän servereitä ja ne on kalliimpia kuin aiemmin, jolloin voi varmaan vetää myös johtopäätöksen että niissä on enemmän prosessoriytimiäkin. Lisäksi x86-serverit valtaa alaa ei-x86-servereiltä.
   
  Viimeksi muokattu: 22.11.2019
 7. demu

  demu Conducător & Geniul din Carpați

  Viestejä:
  904
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Anandtechillä spekuloitiin, että Spectre/Meltdown ym. bugien korjaukset ovat sen verran laskeneet suorituskykyä, että isot palvelinkeskukset ovat joutuneet ostamaan hidastumisen vuoksi lisäkapasiteettia tai korvaamaan vanhaa rautaa uudemmalla.

  Intel Publishes Letter to Customers Apologizing for CPU Shipment Delays
  ...
  as well as Spectre/Meltdown having the unexpected side effect of driving the major hyperscalers to buy additional/replacement hardware, Intel has had its hands full trying to keep up with demand.
   
 8. Later

  Later

  Viestejä:
  58
  Rekisteröitynyt:
  01.01.2017
  Ei niitä enempää mene kuin aikaisempina vuosinakaan. Piirien koko vain on kasvanut, kun Intel on kasvattanut ydinmääriään. Toiseksi loppuvuodesta laitevalmistajat tekevät muita vuodenaikoja enemmän tilauksia, kun laitteita täytyy saada toimitettua joulunajan myyntisesonkiin.

  Palvelinten myynti on ollut laskussa tänä vuonna, joten se ei ole millään tavalla selittävä tekijä.
   
 9. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 367
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Kätevästi skippasit nuo edelliset viestit, joissa juuri kerrottiin että x86-palvelinmyynti on nimenomaan kasvanut, samoin kuin itse uutisen jossa Intel kertoo saaneensa kasvatettua myyntimääriä kaksinumeroisilla prosenteilla?
   
 10. zepi

  zepi

  Viestejä:
  5 183
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Intelin toimitusvaikeudet tuntuvat meilläkin. Yksi Platinum 8260:nen kaipailee vaihtoa kun yksi 32:sta uudesta kapasiteettilaajennuksen serveristä ei toimi odotetusti ja varaosan saanti kestää.
   
 11. E.T

  E.T

  Viestejä:
  3 751
  Rekisteröitynyt:
  27.02.2017
  Eikä noille haavoittuvuuksille ja ongelmille ole loppua näkyvissä Zombieload v2:n jne muiden kanssa.
  Tässäkni yksi:
  Benchmarks Of JCC Erratum: A New Intel CPU Bug With Performance Implications On Skylake Through Cascade Lake - Phoronix

  Mikähän mahtaa olla yhteenlaskettu worst case vaikutus suorituskykyyn...
  Vähän epäilyttää että jos Intel olisi pienempi firma pienemmällä lakimiesosastolla tämä olisi jo haastettu oikeuteen.
   
 12. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  4 432
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Eipä tuontyppisistä virheistä ole oikein tuloksellista haastaa oikeuteen, joten ei haasteta. Ohjelmat ja prossut ovat ollet virheitä täynnä iät ja ajat. Erratalistoja on ollut ties mitenpitkään..
   
 13. E.T

  E.T

  Viestejä:
  3 751
  Rekisteröitynyt:
  27.02.2017
  Eipä vain ole tainnut koskaan tulla mitään samanlaisia suorituskykysakkoja kuin kaikista Meltdown/Spectre paikkauksista.
  Ja samaan aikaan Intel edelleenkin mainostaa prossujaan erityisesti "turvallisina" ja hinnathan ovat olleet todella kovia palvelinpuolella.
  Luulisi siinä jokusen hankinnoista vastanneen katsovan tuleneensa petkutetuksi.
   
 14. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  4 432
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  On se suorituskyky ainankin emojen tapauksessa tipahtanut joskus, eikä siitä mitään tullut.
  Hinnalla ei ole juurikaan merkitystä. Olipa tuote miten kallis tahansa, se ei ole ikuinen vaan käyttöikä elektroniikalla on nykyään hyvinkin rajattua.
  Jos pitää olla pitkä käyttöikä, tai muita erikoisehtoja, niin sitten pitää tehdä erikoissopimus valmistajan kanssa ja se sitten yleensä maksaa reippaasti.
  Jos on joku kriittinen sovellus, niin ei siinä yleensä käytetä, kuin jotain hyvin vanhaa rautaa (Esim 10-20 vuotta testattua), joka on jo toimivaksi (tietyin, oletettavasti tunnetuin rajoituksin) todettu.

  Mikään noista ongelmista ei ole edes estänyt prossujen käyttöä. Ja serverin käytöstä riippuen siihen ei välttämättä kannata edes asentaa noita tietoturvapätsejä. Jos siinä ajetaan vain firman jotain omaa softaa, niin noilla reijillä ei ole välttämättä minkäänlaista merkitystä, sillä ei sinnä pääse ajamaan kukaan mitälie softaa, joka nuskisi muistia, joka ei sille kuulu.
  Sitten on merkitystä, jos siitä myydään "prossuaikaa" ulos ja siinä voi ajaa mitä vain.

  Itse pitäisin eniten merkityksellisimpänä sitä korjausta, joka oli siihen "prossu toimii väärin, jos, jos, ...ja jos". Se voi olla syytä asentaa jokatapuksessa ja sen patsi ilmeisesti hidastaa kanssa. Tietysti JOS ko jos ketju ei käytännössä tapahdu, niin voi sekin olla turha.
  -------------------
  Se on ainankin varmaa, että JOS noista onnistuisi joku pykäämään onnistuneesti oikeusjutun, niin noihin tulisi käyttöehdot, jossa todettaisiin, ettei valmistaja ota yhtään mitään vastuuta mistään ja prossu voi toimia tai sitten ei ja siinä voi olla erilaisia vikoja. Voisi olla vaikka siten, että käyttöehdot pitäisi hyväksyä tai vain hyvin perusominaisuudet toimivat tms...

  Ohjelmistoissahan yleensä irtisanoudutaan kaikesta mahdollisesta.
  Tosin onhan noissa takuuehdoissa jo nyt, esim:
  -Suunnitteluvirheet (ei kata)
  -Että on turvallinen tietoturvauhkia vastaan (Ei kata)
  ym ym. Eli Intel ei lupaile mitään erityisiä, kun vaivautuu lukemaan ne takuuehdot. Ihmiset vain kuvittelevat kaikenlaista.
   
 15. Hilllo

  Hilllo

  Viestejä:
  63
  Rekisteröitynyt:
  20.06.2018
  Miten käy niin, että prossuja ei kyetä toimittamaan/tekemään tarpeeksi?

  Kauanko niissä menee valmistaa. Onko ongelmana se? Vai jokin muu.
   
 16. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  9 642
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kyllä niitä LGA1200-kamoja pitäisi tässä vaiheessa puskea varastoon, eikä tehdä vanhoja prosessoreita enää.
   
 17. E.T

  E.T

  Viestejä:
  3 751
  Rekisteröitynyt:
  27.02.2017
  Intel tyri valmistustekniikan kehityksen pahasti, eikä uudempaa valmistusprosessia jolla voisi saada samasta piipinta-alasta enemmän prossuja tai enemmän transistoreja samaan tilaan ole saatu kuin nimelliseen käyttöön ainakaan todistetusti.
  Ensimmäisissä suunnitelmissa valmistus 10nm:llä piti alottaa oliko se nyt 2016 alkuvuodesta, mutta siinä vaiheessa vasta edellinen 14nm alkoi olla täydessä tuotantotahdissa.

  Ja alkaa näyttää siltä että 10nm on edelleen niin rikki että sillä ei saada suorituskykyisiä isompia desktop prossuja vielä vuoteen-kahteen ja myynnissä tulee olemaan vain kuudennen sukupolven Skylake-arkkitehtuurin uusiksi brändäyksiä 14nm+++++++ prosessilla valmistettuna:
  Intel Desktop & Mobility CPU Roadmap Leaks Out, No 10nm CPU Till 2022
  Palvelimissa taas ei tavoitella niin korkeita kelloja, niin ehkä sinne puolelle tuo 10nm voisi tulla aiemmin.
  Toisaalta palvelimissa on suuremmat ydinmäärät ja suuret prossun koot hankaloittavat saantoja varsinkin muutenkin ongelmallisella valmistusprosessilla.


  Samaan aikaan AMD on pakottanut Intelin nostamaan ytimien määrää taatusti rajusti siitä mitä Intel suunnitteli myyvänsä.
  Mikä nostaa prossun piilastun kokoa ja vähentää yhdestä piikiekosta saatavien prossujen määrää, elleivät transistorit kutistu.


  Vasta pari kuukautta sittenhän Intel jossain virallisessa tilaisuudessaan mainosti prossujensa turvallisuutta.
  (perusteena sille miksi niistä pitäisi maksaa niin paljon palvelimissakin)
   
 18. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  5 294
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  10nm huono kellottuvuus ja huonot saannot on kaksi eri asiaa. Onko jossain tuoretta tietoa etteikö saannot olisi ihan kohtuu hyvät?

  Mutta joop. Pahasti myöhässä ja tilalle 14nm++++++ mitä lie piiriä kellotettuna "vahingossa" niillä julkaisubioseilla luokkaan harvia.
   
 19. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 367
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Kyllähän ne niitä varmasti tekee koko ajan, mutta kyllä niitä vanhempiakin pitää vielä puskea tehtaalta ulos ainakin yritysten varaosatarpeiksi
   
 20. zepi

  zepi

  Viestejä:
  5 183
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Yhden piikiekon käsittelyaika ja koko on tietyllä valmistusprosessilla vakio. Kun piirin kokoa kasvatetaan (ydinmäärän/cachen määrän kasvatus), yhdestä kiekosta tulee vähemmän valmiita prossuja.

  Intel on lisännyt reippaasti core- ja cache-määriä melkein kaikissa tuoteluokissaan samalla, kun se 14nm tekniikka on pysynyt entisellää.

  Tuosta se tuotantokapasiteetin loppuminen lähinnä johtuu. Ja noita tehtaita ei niin vaan pystytetä hetkessä kun huomataan, että nyt on kapasiteetti loppu. Puolijohdetehtaan ja linjaston rakentaminen tyhjästä kestää pari vuotta.
   
 21. E.T

  E.T

  Viestejä:
  3 751
  Rekisteröitynyt:
  27.02.2017
  Tuskin niitä on sinne varaosaläjään vielä riittänyt, kun nythän on taatusti pitänyt tehdä pari kuukautta sen "tuutin täydeltä" prossuja joulumyynnin merkkikoneisiin.


  Tuskin tuo pari vuottakaan riittää siihen että tuotanto on kunnolla käynnissä.
  Ainakaan jos ajanottokello käynnistetään tehtaan suunnittelun aloittamisesta.
   
 22. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  4 432
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Käsittääkseni tuotantokapasiteettiä oli rakenteilla mm entisiin laitoksiin ja sitä on joka tapauksessa lisätty huomattavan paljon. Lisäksi osa prossuista valmistetaan jo nyt sillä 10 nanon viivanleveydellä, joka taas vapauttaa sitä 14 nanon kapasiteettiä.

  Valmistuskapasiteetin lisäämisestä on ollut jo niin pitkään puhetta, jotta coremäärän lisäys ei ole ollenkaan validi selitys toimitusvaikeudelle. Huomaa myös että määrien on raportoitu kasvaneen huomattavasti, ilmeisesti jo jonkinaikaa.
   
 23. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  3 890
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  No, jos ollaan massavalmistuksessa eikä silti tuotteita tahdo löytyä kissojen ja koirienkaan kanssa kauppojen hyllystä niin "do the math". Vähän näyttää hitaalta tämä uusikin yritys myydä 10nm prosessoreja, jos vertaa vaikka 7nm Ryzenien saapumiseen. Tai ylipäänsä mihinkään aikaisempaan Intelin teknologiapäivitykseen.
   
 24. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  4 432
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  valmistetaan jonkinverran (10 nanon tuotantokapasiteetti ei ole suuri) + tuotetta ei ole joka kaupan hyllyssä = kysyntä on suurta.
  Siiinä on nyt tuo "do the math".

  Intel ei ole tuosta kellohommasta johtuen lisännyt 10 nanon kapasiteettiä, vaan sitä 14 nanon valmistusta.
   
 25. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  3 890
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Missä tämä suuri kuvitteellinen kysyntä oikein näkyy? Sieltä on julkaistu muutama läppäripiiri joista on julkaistu muutamia korkeamman tuotesegmentin malleja.
   
 26. Kizmo

  Kizmo

  Viestejä:
  1 480
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Paha dilemma intelille.

  Investoidako rahaa vuoden 2014 valmistusprosessiin joka häviää energiatehokkuudessa kilpailijalle pahasti vai painaa vain kaasua myöhässä olevan 10 nm kanssa?

  Pitkäänhän se 10nm oli kärkihanke mutta nyt intelin ollut pakko investoida lisää kapasiteettia vanhaan prosessiin. Ei varmasti ollut mieleinen päätös vaikka intelillä nyt lompakossa riittääkin rahaa tehdä kumpikin asia.
   
 27. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  5 294
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Eiköhän se kaasu ole ollut jo niin pohjassa kuin mahdollista. Kohta menee lattiasta läpi ja matka loppuu siihen.

  Aika surullista että näin on pakko tehdä. Ei Intel haluaisi, mutta kun "pirun kilpailija" tulikin puskista ja meinaa mennä pahasti ohi. Muutenhan voitaisiin myydä niitä 4c/8t prossuja edelleen ja kohta tuoda jopa 6 ydintä 1200€ hintalapulla. :D
   
 28. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  4 432
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Epäilisin vahvasti, että myös läppärikalustoa uusitaan tavallista enemmän, joten isot valmistajat ostavat noita. Ilmeisesti läppärihin oikein hyvää rautaa.
   
 29. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  5 374
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  On julkaistu myös useita "10nm" tekniikalla valmistettuja FPGA-piirejä.

  Niitä myydään ihan muita reittejä kuin tavallisten kuluttajien verkkokauppa.com:eissa ja jimm:seissä.

  Ilmeisesti juuri näiden toimitusvaikeuksista Nokia on kärsinyt selvästi.
   
 30. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 367
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Mitäs FPGA-piirejä Intel on 10nm:llä julkaissut? Ainakin uusin Stratix 10 on 14nm

  Edit: ja eikös Nokia nimenomaan valittanut että 5G ASICien toimituksissa on ongelmia minkä takia ne joutui siirtymään käyttämään FPGA-piirejä toistaiseksi?
   
  Viimeksi muokattu: 24.11.2019
 31. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  5 374
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Agilex-sarja.

  Intel Ships First 10nm Agilex FPGAs | Intel Newsroom

  Ja käsittääkseni tilanne oli se, että päätyivät käyttämään FPGA:ta tietyissä komponenteissa jotta
  1) saavat kehitettyä tuotteet nopeammin, standardit lukkoon => tuote markkinoilla-väli
  2) voivat tarvittaessa päivityksillä lisätä tuen uusille standardeille tai korjata bugeja raudasta.

  Ja FPGAlla tarvitaan saman asian tekemiseen kuitenkin käytännössä yli 10 -kertainen määrä pii-pinta-alaa kuin puhtaalla ASICilla.
   
  Kaotik tykkää tästä.
 32. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  3 890
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  First shipments to early access customers, ei nyt sekään vielä kovin suurelta kuulosta, kun muutenkin puhutaan high-end FPGA piireistä.

  Nokian verkkohan on ollut muuten pystyssä jo jonkin aikaa, näitä vasta postitellaan.
   
 33. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  5 374
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Tuo pr-release on jo kolmisen kuukautta vanha, eli niitä on toimitettu asiakkaille jo kuukausia (niissä pienissä määrissä, mitä niitä on saatavilla). Ja olisi kai alunperin pitänyt aloittaa toimitukset aika paljon aiemmin.