Eli joo, miten sitten 2030, jää nähtäväksi yleistyykö ehkä Stadiat ja vastaavat. Etlan lainaamia lähteitä en ole lukenut.
Nojuu, nuo "etäpelauspalvelut" on kyllä melkoista sähkönhukkaa (ja muutenkaan niissä ei ole paljoa järkeä)
Niissä joutuu vielä käyttämään huonompia videonpakkausmoodeja viiveen pitämiseksi pienenä, joten kuvan siirtämiseen joudutaan käytännössä käyttämään moninkertainen kaistanleveys normaaliin suoratoistopalveluun verrattuna.
Mutta, transistorit halpenee jatkuvasti (Mooren laki ei ole kuollut, vaan vain hidastunut) joten 2030 (melkein) kaikilla on taskussa kännykkä, jossa on niin tehokas 3d-kiihdytin (myös säteenjäljitykseen) että millekään etäpelauspalveluille ei ole mitään tarvetta suorituskyvyn takia.
Ei ole yhden totuuden asia vaan arvomaailmajuttua. ICT:n energian kasvu voi tulla muun energian kulutuksen päälle.
ICT-energian kasvulla voidaan myös korvata (ja samalla vähentää) energiankulutusta muualla; Kun Korona-aikana (melkein) kaikki tietotekniikkatyöläiset tekevät töitään kotoa etätöinä, ja työmatkat on muuttuneet etäpalavereiksi, työmatkoihin käytetty energiankulutus on romahtanut.
Korona on romahduttanut maailman CO2-päästöt, vaikka tietotekniikan energiankulutus on sen aikana lisääntynyt.
Nyt kun Korona-aikana on (pakosta) otettu käyttöön paljon uusia (matkustusta/liikkumista vähentäviä) tapoja tehdä asioita, osa näistä voi jäädä voimaan Koronan jälkeenkin kun huomataan, kuinka hyvin ne toimii ja kuinka paljon niillä säästetään.
Jos näin on, niin 4k-videoiden katsominen kännykän ruudulta ei välttämättä tuota maailmalle sohvalla lojumista kummempaa lisäarvoa mutta voi olla CO2-ongelma jos jokainen sitä tekee.
4k-videon katsominen kännykän ruudulta kertoo lähinnä siitä, että sen katsoja on "isompi luku aina parempi"-idiootti.
Mutta mikäli se video tulee langattomasti viiden metrin päässä olevan mikrotukiaseman kautta (ja tulee siihen ethernetiä ja valokuitua pitkin 300km päässä olevasta datakeskuksesta eikä toisella puolella maapalloa olevasta datakeskuksesta), eikä 5km päässä olevan 4G-tukiaseman kautta, sen siirto ei aiheuta merkittäviä CO2-päästöjä
Ja datansiirtoverosta:
Ja jos joku maa päättäisi ottaa käyttöön datansiirtoveron, jossa sen maan runkoverkoissa olevaa dataa verotettaisiin jollain verolla, niin se maa samalla varmistaisi sen, että siihen maahan ei sen veron voimassaollessa tulla rakentamaan yhtään uutta palvelinkeskusta, vaan ne palvelinkeskukset rakennettaisiin naapurimaihin, ja olemassaolevat datakeskuksetkin pikku hiljaa siirrettäisiin muualle. Eli se maa vaan menettäisi työpaikkoja ja verotuloja.
Eli tämä datansiirtovero käytännössä helposti vain
lisäisi niitä kokonaispäästöjä, koska data pitäisi siirtää kauempaa kun datakeskukset keskittyisivät enemmän maihin, joissa datansiirtoveroa ei ole
Datansiirtovero voisi siis käytännössä toimia vain, mikäli se otettaisiin käyttöö esim. koko EUn tasolla.
Mutta siinä ei silti olisi mitään järkeä. Järkeä on
verottaa niitä päästöjä suoraan.
Se, että verotetaan tiettyjä käyttötarkoituksia johtaa vaan siihen että systeemi toimii epätehokkaammin ja päästöt vaan lisääntyy: Hyvä esimerkki tästä on se, että tällä hetkellä autoilua verotetaan paljon ankarammin kuin lentoliikennettä, ja lentoliikenne, joka on todellisuudessa epäympäristöystävällisempi tapa liikkua kuin autoilu, tulee usein halvemmaksi (vain) tämän (keinotekoisen) veroedun takia.
Kysymys on siitä onko siirretyn datan määrä valtava kasvu mahdollista tuottaa kestävällä tavalla. Tällä hetkellä tietääkseni ei.
Kyllä voidaan, juuri sillä tavalla kuin sitä 5G:ssä ollaan tekemässä: rakentamalla pienempiä tukiasemia lähemmäs käyttäjiä, jolloin lähetystehojen myötä pienenee virrankulutus.
Ja teleoperaattoreilla kyllä osataan ottaa kustannuslaskelmissa huomioon tukiasemien sähkönkulutus => pyritään ostamaan sellaisia tukiasemia, joissa on mahdollisimman pieni virrankulutus => tukiasemavalmistajat pyrkivät kehittämään tukiasemia, joilla on pieni virrankulutus.
Se, että tukiasema on hyvin lähellä ja kaistaa jää paljon "ylimääräiseksi" voisi myös mahdollistaa sen, että käytetäänkin yksinkertaisempia modulointi- ja virheenkorjausalgoritmeja, joilloin siirrettyä bittiä kohden käytettyä prosessointimäärää ja sen kautta prosessoinnin virrankulutusta voitaisin vähentää. Sitä, tehdäänkö näin, en tiedä, vaikka minun varmaan pitäisi tietää. (toisaalta, jos tietäisin, en ehkä saisi sitä sanoa).