Kun ei muuten pärjätä vanhalla valmistusprosessilla kilpailijoille, niin aletaan tunkea jotain halpoja ja tehottomia kevytytimiä prossuihin, että saadaan ydinlukua kasvatettua nostamatta virrankulutusta liian suureksi?
Ei. Ensinnäkin, Lakefield on tehty intelin uudella "10nm" prosessilla. (ja tämä Intelin uusi "10nm" prosessi on siis kaikilta oleellisilta mitoiltaan hyvin samaa luokkaa kuin TSMCn "7nm" prosessi)
Toisekseen, ei tässä ole kyse "ydinluvun nostamisesta" vaan siitä, että saadaan asioita laskettua mahdollisimman energiatehokkaasti, mutta silti mahdollistaen hyvä yhden säikeen suorituskyky.
Kolmannekseen: Oli valmistustekniikka hyvä tai huono, aina kannattaa käyttää
kaikki keinot siihen että saadaan mahdollisimman hyvä tuote aikaiseksi. Ajattelutapa "koska ollaan huonoja asiassa A niin sen takia oli pakko tehdä asia B että saadaan hyvä lopputulos" on usein todella typerä.
Ja sitten mainostetaan isoon ääneen että nyt mahtavia 5-ytimisiä prossuja läppäreille.
Eikä mainosteta.
Oletko nähnyt yhtäkään intelin
mainosta näistä?
Toivottavasti tuossa yhdessä kunnon ytimessä on edes hyperthreading. Intelin tuntien ei ole.
Mihin nämä on oikeasti edes tarkoitettu? Halpisläppäreihin korvaamaan Celeronit? Vai korvaamaan Y-sarjan vähävirtaiset prosessorit?
Miksi ihmeessä siihen sitä hyperthreadingia oikein haluaisit? Jos halutaan monen säikeen suorituskykyä, sitten käytetään niitä pienempiä ytimiä, joissa on parempi energiatehokkuus -> niistä saa samalla sähkönkulutuksella enemmän suorituskykyä irti.
Tämä piiri on tehty käyttötarkoituksiin, joissa ollaan hyvin teho- ja energiarajoitteisia.
Yhdellä kunnon ytimellä ei pitkälle pötkitä jos koneella aikoo tehdä mitään netinselaamista raskaampaa.
Siinä on 5 kunnollista ydintä. Neljä niistä on vaan jonkin verran pienempiä ja vähävirtaisempia, mutta ne on kaikki kunnollisia.
Ja ei tätä ole tarkoitettu mihinkään 3d-rendaamiseen tai uusimpien gigapelien pelaamiseen.
Sekin voi oikeastaan olla suht tuskaista yhdellä ytimellä ja Windows 10:llä.
Ensinnäkin, niitä ytimiä on viisi, eikä yksi.
Toisekseen, javascript, mitä käytännössä kaikki webbitauhka on, multithreadautuu erittäin huonosti. Käytännössä kaikki ajetaan yhdessä säikeessä.
Eikö olisi järkevämpää ympätä yksi (tai pari) tuollaista Atom-ydintä jonkin neliytimisen läppäriprosessorin kylkeen, jolloin prosessorin idlatessa voisi sammuttaa isot ytimet? Vai toimiiko tuo edes kuten nykyiset ARM-pohjaiset SoC:it, joilla prosesseja voi siirrellä ydinten kesken ja sammutella idlaavia prosessoriytimiä ja SoC:in osia?
Ensinnäkin, ytimet ajavat SÄIKEITÄ eikä PROSESSEJA.
Toisekseen, käyttikset ovat siirrelleet säikeitä prosessoreilta(nykyään ytimiltä) toisille niin kauan kun meillä on ollut symmetrisiä moniprosessoritietokoneita. Eli jo kymmeniä vuosia sitten.
Ja monessa tehokkaassa ytimessä ei vaan olisi tämän sähkönkulutusluokan laitteissa mitään järkeä, kun ne kuluttaisivat liikaa sähköä, ettei niitä voisi kuitenkaan käyttää yhtä aikaa millään järkevällä kellolla.
Ja sen sijasta että käytettäisiin niitä tehoytimiä todella pienellä kellolla, saadaan samalla virrankulutuksella hyvin säikeistyvillä softilla parempi suorituskyky käyttämällä noita pikkuytimiä normaalilla kellolla.
Se, että sinne niiden neljän pikkuytimen lisäksi on laitettu se
yksi tehoydin nimenomaan antaa mukavasti yhden säikeen suorituskykyä lisää, järkevä verrokki on tässä se, että meillä olisi pelkkiä pikkuytimiä.
Intel ilkkui vielä vuosi sitten, että AMD:n chipletit ja prosessoriryppäät infinity fabricin päällä on typeriä purkkaviritelmiä, ja nyt sitten itse julkaistaan tällainen tekele... Yksi 14nm+++++ ydin ja kylkeen pikkuytimiä, jotka ei kelvanneet edes ilmaiseksi puhelimiin liian tehottomina/virtasyöppöinä.
Voisitko nyt ottaa yhtään selvää asioista, joista vauhkoat?
* Lakefield tehdään "10nm" tekniikalla
* Nuo tuossa olevat pikkuytimet on
täysin eri ytimiä kuin mitä Intel 10 vuotta sitten yritti tunkea puhelimiin. Ytimen toimintaperiaatekin on
täysin erilainen . Arkkitehtuuriltaan näissä käytettävät pikkuytimet on melkein kuin "inasen riisuttuja ivy bridgejä, mutta valmistettuna modernilla valmistustekniikalla" siinä missä ne (reilut) 10 vuotta vanhat ekan sukupolven atomit oli arkkitehtuuriltaan lähinnä "inasen viritettyjä 1993-vuoden pentiumeita, valmistettuna (reilut) 10 vuotta vanhalla valmistustekniikalla"