Intel: Meteor Lake valmis tuotantoon, Lunar Lake ensi vuonna uudella arkkitehtuurilla

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
21 692


Kaotik kirjoitti uutisen/artikkelin:
Intelin vuoden viimeinen vuosineljännes sujui varsin ikävissä merkeissä, vaikka koko vuosi plussalle jäikin. Vuosikatsauksen yhteydessä saatiin talouslukujen ohella kuitenkin päivityksiä myös yhtiön lähitulevaisuuden suunnitelmiin.

Meteor Lake tulee olemaan Intelin ensimmäinen moderni useasta erilaisesta sirusta rakentuva kuluttajaprosessori. Prosessorista löytyy yhtiön omalla Intel 4 -EUV-prosessilla valmistettu prosessorisiru sekä TSMC:n valmistamat grafiikka-, uncore- ja I/O-sirut, jotka on lopulta paketoitu yhteen Intelin Foveros-paketointitekniikalla.

Meteor Lake on jo valmis tuotantoon ja se tulee saapumaan markkinoille vuoden jälkimmäisellä puoliskolla. Tällä hetkellä vaikuttaa kuitenkin siltä, että perinteistä työpöytäversiota prosessorista ei tultaisi näkemään lainkaan, vaan saataville on tulossa tiettävästi maksimissaan 6 P-ytimen ja 16 E-ytimen konfiguraatio. Työpöydälle ollaan vuotaneiden roadmappien mukaan saamassa sen sijasta päivitysversiot Raptor Lakesta.

Lunar Lake tulee saapumaan markkinoille 2024 ja se perustuu uudelle puhtaalta pöydältä suunnitellulle arkkitehtuurille. Arkkitehtuuri on kuitenkin suunniteltu etenkin energiatehokkuus edellä erittäin vähävirtaisiin laitteisiin, joten senkin osalta työpöydän tulevaisuus jää kysymysmerkiksi.

Lähde: Intel

Linkki alkuperäiseen juttuun
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
22 287
Tällä hetkellä vaikuttaa kuitenkin siltä, että perinteistä työpöytäversiota prosessorista ei tultaisi näkemään lainkaan, vaan saataville on tulossa tiettävästi maksimissaan 6 P-ytimen ja 16 E-ytimen konfiguraatio.
Sitä vähän mietinkin edellisessä Roadmap-uutisessa, että eivät saaneet sitten tehtyä prosessoria, joka olisi nopeampi kuin edellinen sukupolvi yhden säikeen workloadeissa. Kun se yhden säikeen suorituskyky on pelaajille kaikki kaikessa, niin ei kukaan osta pelaamiseen "hitaampaa" prosessoria, on siinä kuinka monta ydintä tahansa.

Energiatehokkuudenkin parantamisen kanssa on vähän niin ja näin.. Suurimman osan ajasta ne ytimet idlaa , ja voi jopa pelatessa ytimiä olla ihan täysin tyhjänpanttina, jos niitä on 22..

Todennäköisesti prosessi ei vaan skaalaudu kellotaajuuden mukaan niin hyvin, kuin edellinen, niin mennään sillä vanhalla. Energiatehokkuus kyllä paranee, mutta sillä ei ole merkitystä..

--

Mielenkiintoista myös, että eivät lähteneet AMD:n linjalle pelisuorituskyvyn kanssa ja pistäneet L3-kakkua sitten "vapautuneen" piiripinta-alan täyteen.. Ei nähtävästi maksa vaivaa?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 613
Joskus oli puhetta Arrow Lakesta, jonka piti tulla Meteorin ja Lunarin väliin. Onko se nyt jätetty pois?
 

Cuthalu

Tukijäsen
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
1 421
Hieman tulee Intelin "10 nm" deja vu -fiilikset tästä. Huonosti toiminut prosessi venyi aluksi vain rajoitetusti läppäripiireihin. Nytkö nähdään taas sama kehityskuvio, ja Intel 4 toimii kunnolla vasta 2024 (jos silloinkaan)?
 
Liittynyt
03.01.2018
Viestejä
261
arrow lake ja lunar lakesta tulee desktop versiot...meteor lake on kyllä epäselvää....

mielenkiintoisinta on mielestäni että noiden prossujen kanssa sitten amd:n on taisteltava tasaveroin,eli amd:n process node etu tulee päätökseen.

miten se näkyy suorituskyvyssä,voi jokainen miettiä....mutta sanotaan taas tässä asetelmat,ennen,lyhyesti...

amd 7nm vs intel 14nm
amd 7nm vs 1ntel 10nm
amd 5nm vs intel 10nm

huh!

2024 viimeistään

amd 3nm vs intel 3nm
huhuiltu on vahvasti että zen5 olisi 3nm prossu...

2025

amd ? vs intel 1,8.nm - 2nm

2026

...liian kaukana

hmm
meteor laken pitäisi olla 7nm mutta on aika selkeää huhuilua että se olisi 4nm prosessori

jotain voi asetelmasta päätellä siitä että 10nm alder lake päihitti amd:n 7nm ja jopa 5nm prossut jossain alueilla..pelit
10nm raptor lake venytti eroa..vaikka amd laittoi 5nm vastaan...huh!

todella huonoa,surkeaa insinöörityötä amd:lta,joka heijastui selkeästi gpu puolelle,ei voi muuta sanoa.

taas tulee selkeästi esiin totuus,sitä ei voi olla huomaamatta ellei ole sokea tai ei halua 'nähdä'...
eli se, että amd ratsasti vain massiivisen process node edun turvin ja sillä piti pari vuotta prossujaan ja näköjään myös näykkäreitään kilpailukykyisenä.

se selviää viimeistään ensi vuonna,mutta selvää on että amd:n täytyy tehdä muutakin kuin pienentää process nodea,se ei ole riittänyt...päinvastoin,ongelmia.

entä kun intel tulee rinnalle? tulos on aika selvä.

sanon että amd on pahassa pulassa arrow ja lunar lake prossujen kanssa...ja silloin myös serveri prossut jää taakse.
niin myös moni expertti netin maailmassa...

no,katsotaan....josko amd shokeeraa taas ja käyttää zen5:ssa 0.5nm prossua..on samalainen ero samaa luokaa etu,kuin aiemmin amd 7nm vs intel 14nm
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
242 852
Viestejä
4 241 636
Jäsenet
71 261
Uusin jäsen
Dcode

Hinta.fi

Ylös Bottom