Intel leikkaa jopa 15 000 työpaikkaa

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
22 516
intel-foundry-otsikko-050424.png


Kaotik kirjoitti uutisen/artikkelin:
Intel on pitänyt tänään osavuosikatsauksensa. Sen yhteydessä yhtiön toimitusjohtaja Pat Gelsinger lähetti työntekijöille ilmoituksen, jossa ilmoitettiin tulevista irtisanomisista.

Kuten Bloomberg kertoi omiin lähteisiinsä perustuen aiemmin, Intel tulee vähentämään merkittävästi työvoimaansa. Työvoiman leikkaus merkittävä työkalu, jolla pyritään pienentämään yhtiön kuluja jopa 10 miljardia vuoden 2025 aikana. Yhtiö tulee vähentämään yhteensä noin 15 000 eli 15 % työvoimastaan.

Gelsingerin mukaan päätös työvoiman leikkaamisesta on hänen uransa vaikein, mutta yhtiön on muutettava merkittävästi toimintatapojaan koska se ei ole saanut kasvatettua liikevaihtoaan odotetusti. Lyhyesti yhtiön kulut ovat liian korkeat ja marginaalit liian kapeat, eikä se ole ehtinyt vielä kunnolla mukaan tekoälykelkkaan. Yhtiön ennusteessa vuoden jälkimmäinen puolisko näyttää sekin entistä heikommalta. Omaa kieltään ongelmista ja kulurakenteiden muutoksista kertoo sekin, että vuonna 2020 yhtiön liikevaihto oli 24 % korkeampi kuin 2023, vaikka työvoimaa oli 10 % vähemmän.

Gelsinger on tiivistänyt Intelin kurssin oikaisemiseen tarvittavat toimet kuuteen pääkohtaan:
  • Toimintakulujen pienentäminen
  • Tuoteportfolion yksinkertaistaminen
  • Turhan monimutkaisuuden karsiminen
  • Investointikulujen ja yleisten kulujen kutistaminen
  • Osingonjaon keskeyttäminen
  • Yhtiön sisäiseen kasvuun investointi

Voit lukea koko toimitusjohtaja Gelsingerin kirjeen lähdelinkin takaa.

Lähde: Intel

Alkuperäinen uutinen:

Intelin viime vuodet eivät ole olleet ruusuilla tanssimista oli kyse sitten alati kovenevasta kilpailusta tai yhtiön omasta suorittamisesta. Nyt yhtiö aikoo kääntää kelkkaansa rajuin leikkauksin, kertoo Bloomberg.

Bloombergin nimettömänä pysyttelevä lähde kertoo Intelin suunnittelevan tuhansien työpaikkojen vähentämistä kulujensa pienentämiseksi. Säästetyillä rahoilla yhtiö aikoo ponnistaa takaisin huipulle panostamalla vahvasti kehitystyöhön.

Viimeksi Intel leikkasi vuoden 2023 aikana noin 5 % kaikista työpaikoistaan, jonka jälkeen yhtiön listoilla oli vielä 124 800 työntekijää. Tämän neljänneksen lopussa työntekijöitä odotetaan olevan noin 110 000, johon ei ole laskettu mukaan työntekijöitä niistä yksiköistä, joita ollaan parhaillaan irrottamassa Intelistä.

Lähteen mukaan yhtiö saattaa ilmoittaa leikkauksista vielä kuluvan viikon aikana, mikä sopii hyvin yhtiön torstaina pidettävän osavuosikatsauksenkin aikatauluun. Yhtiön liikevaihdon odotetaan pysyvän suurin piirtein ennallaan vuoden takaiseen nähden.

Lähde: Bloomberg

Linkki alkuperäiseen juttuun
 
Viimeksi muokattu:
Säästöt ollaan suuntaamassa Pat Gelsingerin johdolla yhtiön kehitystyöhön, jotta se voi ponnistaa takaisin markkinoiden ykkösnimeksi.

Hyvin särähti korvaani, eli kukas se sitten onkaan markkinoiden nykyinen ykkösnimi?

Olisko korporaatio jonka hallituksen johdossa on nainen? ;)
 
Säästöt ollaan suuntaamassa Pat Gelsingerin johdolla yhtiön kehitystyöhön, jotta se voi ponnistaa takaisin markkinoiden ykkösnimeksi.

Hyvin särähti korvaani, eli kukas se sitten onkaan markkinoiden nykyinen ykkösnimi?
Enemmän mulla särähtää korvaan tuo, että tuo uutisen sanamuoto kuulostaa siltä että säästöjä haetaan tuotekehityksestä. Sopivan fingerporimaisesti ajattelemalla tajusin sitten, että ilmeisesti on tarkoitus sanoa että säästetyt rahat suunnataan kehitystyöhön.
 
Intelin suurin kilpailija on TSMC, joka on noin 5-6x suurempi markkina-arvoltaan. AMD ja Nvidia eivät itse valmista prosessoreitaan. Näiden toimijoiden prosessorit valmistetaan pääosin TSMC:n tehtailla. Jos Intel pääsee haukkaamaan tästä TSMC:n kakusta osansa se tulee näkymään tuloksessa. Nythän Intel on jäänyt kehityksessä jälkeen ja yrityksen hinta on todella alhaalla, mutta tilanne voi tasaantua noin vuoden kuluttua kun uudet tehtaat saadaan käyntiin joilla voidaan valmistaa kehittyneempiä siruja kuin TSMC voi tehdä tällä hetkellä. Intelillä on mahdollista saada ainakin hetkeksi teknologinen etu puolelleen. Tämä jää sitten nähtäväksi osaavatko he hyödyntää tilanteen riittävän hyvin. On myös mahdollista, että Nvidia ja jopa AMD valmistaisijat prosessorejaan Intelin tehtailla tulevaisuudessa. Ilmassa kun on myös poliittista jännitystä. Intel on puhtaasti amerikkalainen yritys kun taas TSMC Taiwanilainen. Tullisodan kiihtyessä tai Taiwanin tilanteen kiristyessä Intel voisi saada tuntuvan lisäyksen tuotantoonsa kun edellämainitut yritykset olisivat "pakotettuja" siirtämään valmistustaan TSMC:ltä pois ja ainoa joka voisi tuottaa suuria voluumeja olisi Intel.
 
Kaikista viime vuosien ongelmista huolimatta Intelillä on ihan ok valikoima prosessorituotteita, mutta näytönohjaimissa ollaan erittäin paljon jäljessä kahta muuta suurfirmaa. Prosessoreissa pitäisi löytää ns. zeniläinen tasapaino niiden ominaisuuksissa kuten tehonkulutuksessa suhteutettuna suorituskykyyn. Näytönohjaimiin Intelin täytyy upottaa valtavasti rahaa, jos haluavat nimensä nurkkapöytiin. Pitäisi myös omaa valmistusprosessiteknologiaa kehittää lujaa ja konesalipuolelta saada enemmän myyntituloja. Nvidiahan siellä dominoi nyt.
 
Intelin suurin kilpailija on TSMC, joka on noin 5-6x suurempi markkina-arvoltaan. AMD ja Nvidia eivät itse valmista prosessoreitaan. Näiden toimijoiden prosessorit valmistetaan pääosin TSMC:n tehtailla.
Intelin tämän vuoden viimeisellä neljänneksellä myyntiin tulevat Lunar Lake -mobiiliprosessorit valmistetaan TSMC:llä (N3B ja N6).
 
Toivottavasti Intel yhä pitäisi kiinni heidän näytönohjain puolestaan ja nähtäisiin lisää kilpailua sinne, tietysti rahaa joutuvat siihen panostamaan. Ja tarkoitan nyt tätä Arc näytönohjain puolta, integroituja näytönohjaimia ovat kehittäneet jo kauan.
 
Tekisivätpä monet firmat samanlaisesti, kun yleensä vain vähennetään työntekijä ja säästöt menee johdolle ja osakkeenomistajille.
 
Uutinen päivitetty, Intel leikkaa noin 15 000 työpaikkaa.
 
Päivityksessä mainittu "tuoteportfolion yksinkertaistaminen" on jotain mitä olen itse odottanut pitkään. Intelillä on liikaa prosessorimalleja ja näytönohjaimia. Se vain tekee vaikeammaksi ymmärtää firman tuotetarjoomaa. Milloinkohan tämä muutos konkretisoituu kuluttajien nähtäville?
 
ELi tsmc ei pystyisi valmistamaan tulevia 2nm prosessoreita, vai millä litografialla nuo intelin tulevat tehtaat toimivat. Tuoteportfolion yksinkertaistaminen kuulostaa hyvältä, nythän on core ultraa, core i9, i7 ja vaikka mitä muuta.
 
Tuoteportfolion yksinkertaistaminen noin 100% varmuudella EI tarkoita vähemmän erilaisia i3, i5, i7, i9 (tai mitä Core Ultra 3,5,7,9 ovatkaan nykyään) mitkä kaikki on valmistettu 1-2 eri piirikokonaisuudesta, vaan että jatkossa ei kehitetä rinnakkain kolmea-neljää eri arkkitehtuuria ja kymmeniä erilaisia konfiguraatioita näistä eri segmentteihin.

Ja lisäksi varmaan kaikki muu paitsi prosessorituotanto lähtee pois, ehkä näyttispuoli voi pysyä.

Eli mennään ns. AMD malliin, jolla on yksi arkkitehtuuri kerralla kehitysputken tietyssä vaiheessa ja siitä sitten tehdään max puolella tusinalla erilaisella piirikonfiguraatiolla ihan kaikki tuotteet 3W mobiili/embeded-chipistä 256 ytimiseen kiukaan verran kuluttavaa palvelinprossuun asti
 
Mun mielestä Intelin portfolio on tällä hetkellä varsin paska ja ollut sitä jo pitkään. Ostat minkä hyvänsä (kuluttaja)prossun, niin et saa kuin 8 kunnollista corea. Mahdollisesti(?) tuleva Bartlett Lake 12:lla P-corella (ilman e-kuraa) on pitkästä aikaa todella kiinnostava tuote, kunhan muistit ja ite coret vaan kulkisivat kunnolla.
 
Mun mielestä Intelin portfolio on tällä hetkellä varsin paska ja ollut sitä jo pitkään. Ostat minkä hyvänsä (kuluttaja)prossun, niin et saa kuin 8 kunnollista corea. Mahdollisesti(?) tuleva Bartlett Lake 12:lla P-corella (ilman e-kuraa) on pitkästä aikaa todella kiinnostava tuote, kunhan muistit ja ite coret vaan kulkisivat kunnolla.
Samaa mieltä osittain, mutta uskallan väittää että 90%+ ostajista ei noita asioita edes ymmärrä eikä ole kiinnostuneita. Eli jossain muualla vika?
 
Säästöt ollaan suuntaamassa Pat Gelsingerin johdolla yhtiön kehitystyöhön, jotta se voi ponnistaa takaisin markkinoiden ykkösnimeksi.

Hyvin särähti korvaani, eli kukas se sitten onkaan markkinoiden nykyinen ykkösnimi?

Olisko korporaatio jonka hallituksen johdossa on nainen? ;)

Toimitusjohtajan mukaan Intel jää siruvalmistaja Nvidian jalkoihin datakeskusmarkkinalla.
 
Siellä varmasti katsotaan nyt tarkkaan arvioita, siitä, voidaanko näyttispuoli lakkauttaa taas, niinkuin tekivät silloin aikaisemminkin.. Erillisnäyttikset ovat olleet kuitenkin melkoinen kivireki ja kilpailija(t) menenevät eteenpäin ainankin yhtänopeasti, kuin Intelkin, joten joudutaan kilpailemaan isoilla ja kalleilla siruilla halpoja ja pieniä siruja vastaan.. ja muutenkin maine näyttisvalmistajana on lähinnä: Älä hanki Intelin erillisnäyttistä..
Toki kilpailun kannalta tietysti "kolmas pyörä" näyttiskisassa olisi erinomaisen hyvä juttu, mutta nuo firmat haluavat tehdä voittoa, jolloin potentiaaliset kivireet lähtevät helposti tällaisessa leikkaustilanteessa..
 
Sijoittajat eivät oikein vakuuttuneet Intelin ilmoituksista, tätä kirjoittaessa kurssi yli 26% laskussa. Muutenkin Nasdaqin puolella tuulista, mm. Amazon 10% laskussa. Taitaa olla se kauan odotettu korjausliike käsillä....
 
poliittista jännitystä

Ennen kaikkea tässä on kyse geopolitiikasta kun jenkit eivät halua olla riippuvaisia Kiinasta (TSMC).

Nahkatakkimies totesi viime vuonna ettei näe mitään estettä käyttää inteliä, jos heidän tavara on hyvää. Ei siis ole mitään velisuhdetta tsmc suuntaan, vaikka huang on sieltä kotoisin.

Silti aika rajua, että intelin markkina-arvosta lähtee neljännes yhdessä päivässä. Jos he kuitenkin pystyvät tuottamaan yhtä hyvää/parempaa kuin tsmc niin näillä hinnoilla intel voi tarjota kovia tuottoja sijoittajille. Itse kuitenkin uskon, että tsmc on liian kova luu purtavaksi. Ja kun ottaa huomioon firman kaikki toilailut viimevuosina.
 
Silti aika rajua, että intelin markkina-arvosta lähtee neljännes yhdessä päivässä. Jos he kuitenkin pystyvät tuottamaan yhtä hyvää/parempaa kuin tsmc niin näillä hinnoilla intel voi tarjota kovia tuottoja sijoittajille. Itse kuitenkin uskon, että tsmc on liian kova luu purtavaksi. Ja kun ottaa huomioon firman kaikki toilailut viimevuosina.

Intelin prosessit on optimoitu maksimaalista nopeutta (eikä esim. hintaa, energiatehokkuutta tai tuotekehityksen helppoutta) silmälläpitäen, ja lisäksi Intel on vieläkin tällä hetkellä vähän siinä "kuopassa" mihin se jäi sen "10nm" prosessin ongelmien kanssa; "Intel 4" on vasta juuri otettu muutamassa tuotteessa käyttöön ja "Intel 7" jota suurin osa tuotteista käyttää on vähän vanhempi ja isompi kuin TSMCn "N5" ja "N3"-perheiden prosessit.

Joten Intelille on tässä tilanteessa ihan järkevää käyttää TSMCn prosesseja piireillä, jotka eivät tarvi maksimaalisia kellotaajuuksia.

Mutta Intel käytännössä tekee tappiota osittain sen takia, että Intel pari vuotta sitten aloitti massiiviset investoinnit siihen, että vähintään saa TSMCn kiinni ja mielellään pääsee ohikin, ja Intelin prosessi-roadmap näyttää nyt melko aggressiiviselta.

ja ne toilailut tapahtui pääasiassa ennen Pat Gelsingeriä, mutta päätösten vaikutukset tulee hitaasti.

Ne nyt Gelsingerin aikana tehtaisiin ja valmistusprosesseihin käytetyt rahat tulee taas muutaman vuoden päästä maksamaan itsensä takaisin.


Ja kvartaalitalouspellejä varmasti ärsyttää se, että osingonmaksu laitetaan tauolle - tämä selittää osan tuota kurssilaskua.
 
TSMC ei ole osa Kiinaa, vaan Taiwania eli Kiinan tasavaltaa. Täysin eri asioita. Toki jenkit eivät halua olla sen enempää Taiwanistakaan riippuvaisia.
Onhan se silti vähän kiinasta riippuvaista, että hyökkäävätkö taiwaniin ja pistävät tehtaat matalaksi.
 
Nahkatakkimies totesi viime vuonna ettei näe mitään estettä käyttää inteliä, jos heidän tavara on hyvää. Ei siis ole mitään velisuhdetta tsmc suuntaan, vaikka huang on sieltä kotoisin.
Huhujen mukaan näyttää sille, että Nvidia aikoo alkaa piakkoin valmistuttaa H100-siruja konesalikäyttöön Intelin tehtaissa. Piikiekkoja tulisi ulos 5000 kappaletta kuukaudessa.

 
ne toilailut tapahtui pääasiassa ennen Pat Gelsingeriä, mutta päätösten vaikutukset tulee hitaasti.

Ne nyt Gelsingerin aikana tehtaisiin ja valmistusprosesseihin käytetyt rahat tulee taas muutaman vuoden päästä maksamaan itsensä takaisin.

Ja kvartaalitalouspellejä varmasti ärsyttää se, että osingonmaksu laitetaan tauolle - tämä selittää osan tuota kurssilaskua.
Inteliä salkuun tolla 21 $ kurrssilla ja odota 5 vuotta ja saat hyvän tuoton on sun näkemys?
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
259 295
Viestejä
4 508 326
Jäsenet
74 349
Uusin jäsen
maaniman

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom