>Verkon yli? Verkon kaista on kuitenkin se rajoittava tekijä.
Gigabit ethernet on standardi integroiduissa "paskaohjaimissa", 10GigE on ollut olemassa jo 12 vuotta, ja isoissa kaupungeissa valokuitu alkaa tulla seinään asti eli sille alkaa pikkuhiljaa olla käyttöä kotiverkossakin. Jälkimmäisellä saa MLC levynkin jumiin, ja etummalisella saa modernin QLC levyn jumiin kun se lähenee täyttä. Nämä tulevat PLC levyt tukkeutuvat paljon nopeammin ellei näille lyödä oikeasti tolkuton määrä välimuistia. Välimuistin ulkopuolella olevan tiedon lukemisesta verkkoon puhumattakaan. Mene ja mittaa 32 eri tasoa luotettavasti ja nopeasti. Onnea.
Minulla on mökilläni valokuituliittymä. Itse kuidusta menisi läpi vaikka kuinka paljon dataa, mutta operattori tarjoaa kahta nopeusvaihtoehtoa, 50(/100) ja 100(/100) Mbit/s. Valitsin näistä 50 Mbit/s koska se tuli kuukausimaksultaan halvemmaksi, ja koska se on minulle oikein tarpeeksi.
Ja jo muinainen pyörivä kovalevy pystyy yli 10 kertaa suurempiin nopeuksiin sekventiaalisessa kirjoituksessa.
Se, mikä sen verkkokortin teoreettinen nopeus on kotikäytössä aika merkityksetöntä, kun data tulee kodin ulkopuolelta, selvästi hitaampaa linkkiä pitkin.
Normaalilla kotikäyttäjällä ei ole mitään tarvetta floodata levyllen gigatavuittain dataa suurella nopeudella.
Sen siijaan normaalille kotikäyttäjälle on suuresti väliä, sillä, mikä sen levyn hakuaika on - erityisesti järjestelmälevyllä se tuntuu aivan kaikessa.
>Ulkoiselta massamuistilta? Se on kuitenkin se rajoittava tekijä.
Perus 7200RPM NAS tason SATA kovo tulee todennäköisesti olemaan nopeampi kuin PLC SSD sequential read&write tehtävissä,
Höpöhöpö. 7200 rpm pyörivät levyt on sequential-nopeudeltaan 100 megaa sekunnissa luokkaa.
Flashillä taas sitä sequential-read nopetta saadaan rajatta lisää laittamalla vaan enemmän piirejä rinnakkain.
Se (oikeasti melko merkityksetön) sequential-read-nopeus teran QLC-NAND-flashi-SSDllä on helposti 1.5 GB/s luokkaa, n. 15 kertaa suurempi, eikä PLC hidasta tätä merkittävästi.
Kirjoitusnopeus taas... 660p:n (QLC) kirjoitusnopeus saatiin tompan testissä rankalla kuormituksella pudotettua 158 megaan sekunnissa. Edelleen n. puolitoista kertaa nopeampi kuin sen 7200 rpm pyörivän levyn nopeus.
Ja näiden sustained-nopeuksien tuijottaminen on vielä todella typerää. Todellisessa käytössä satunnaislukujen nopeus on paljon merkittävämpää, ja siinä hitainkin SSD on pari kertaluokkaa nopeimman pyörivän levyn edellä.
10k RPM ja 15k RPM SAS levyistä puhumattakaan.
Edelleen selvästi hitaampia.
Laita noita vielä pari pari kappaletta RAID 0/1/10:ksi niin kuin kotiNAS palvelimilla usein tehdään, niin sillä saa jo modernin QLC SSD levyn tukkoon jos luku/kirjoitus on pyörivän levyn puolella sequential read ja QLC SSD alkaa olla lähellä täyttä.
Saanet laittaa niitä sen >5 kappaletta rinnakkakkain että pääset siinä täysin merkityksettömässä sekventiaalisessa lukunopeudessa lähelle edes
yhtä SSD-levyä.
Ja vertaat niitä
yhteen ssd-levyyn.
Jos sitä typerää sekventiaalista nopeuttasi haluat lisää, niin entäs jos laitettaisiinkin niitä SSD-levyjä myös monta siihen raidiin...
Mutta tuollaisten sekventiaalistin kirjoitusnopeuksien vertailu osoittaa joka tapauksesa lähinnä sitä, että ihminen on täysin pihalla siitä, mitä niillä levyillä yleensä tehdään, ja millä on väliä (koti)tietokoneen käytännön nopeudelle.
Hakuajoissa hitainkin SSD on aivan eri kertaluokkaa kuin nopeinkaan pyörivä levy, ja melkein aina kun levyltä jotain odotellaan, sillä hakuajalla on enemmän väliä kuin sekventiaalisella siirtonopeudella.
Ja kyllä, peruskäytössä QLC on kotikäyttäjälle ongelmallinen. Alkuvaiheessa se on vielä ok, mutta kun levy lähenee täyttä, nopeus romahtaa. Itse en hankkisi TLC:tä heikompaa NAND flashia oman koneen muistiksi, ja silloinkin vain jos ohjaimella on välimuistina mukava määrä SDRAMia eikä pelkkä SLC. Varsinainen nimensä mukainen "massa"muisti kannattaa olla mieluummin pyörivällä medialla, tulee halvemmaksi ja sequential readissa jota isojen tiedostojen pomputtelu on, se pärjää vallan mainioisti QLC:lle, tästä tulevasta PLC:stä puhumattakaan.
Edelleen, samalla rahalla saa selvästi isomman QLCn kuin TLCn tai TLCn kuin MLCn.
Samalla rahalla hankituissa levyissä se QLC ei tule täyteen siinä missä se TLC tulee täyteen. Jos on varaa jonkinkoiseen TLC-levyyn, on varaa isompaan QLC-levyyn, joka toimii 84% kuormitusasteella todella paljon nopeammin kuin se TLC-levy 99% kuormitusasteella.
Itse ostin juuri teraisen SSDn "massatallennuslevyksi". Harkitsin kahden levyn välillä, toinen oli TLC ja toinen QLCn, päädyin ostamaan n. 3% kalliimman ja 4% pienemmän TLCn - ei nopeussyistä, koska tuossa käytössä mihin se tuli, kaikki SSDt on aivan tarpeeksi nopeita, eikä benchmarkit osoittaneet noiden levymallien välillä mitään merkityksellistä nopeuseroa, vaan sen takia, että kun tuon levyn olisi tarkoitus kestää vuosia(ja säilöä sama data vuosiksi), niin TLCltä voi monen vuoden jälkeen odottaa inasen parempaa luotettavuutta, ja tuon n. 7% enemmän/koko olin valmis tästä odotuksesta maksamaan.