Intel julkisti Thunderbolt 5 -teknologian

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
22 495
intel-thunderbolt-5-20230913.jpg


Kaotik kirjoitti uutisen/artikkelin:
Intel on julkaissut uuden version Thunderbolt-standardistaan. Thunderbolt 5 asettuu luonnollisesti TB4:n yläpuolelle, mutta toisin kuin aiemmin, vanhempaa versiota ei olla tiputtamassa pois kyydistä vaan uusi TB5 asettuu aluksi sen yläpuolelle raskaan sarjan sisällöntuottajien ja pelaajien tarpeisiin. Myöhemmin TB5 tulee luonnollisesti korvaamaan TB4:n kokonaisuudessaan.

[gallery link="file" columns="2" size="medium" ids="90491,90490"]

Intel luovutti Thunderbolt-standardin USB-IF:lle USB4:n perustaksi ja sen oma Thunderbolt 4 onkin käytännöllisesti katsoen USB4 kaikki valinnaiset optiot pakollisina. Thunderbolt 5 jatkaa samaa linjaa ja on käytännössä USB4 Version 2.0 kaikki valinnaiset optiot pakollisina. Fyysisenä liittimenä toimii tuttuun tapaan USB-C.

Thunderbolt 5 tarjoaa kaistaa joko 80 gigabittiä kumpaankin suuntaan tai Bandwidth Boost -ominaisuudella 120 Gbps:n lähetykseen ja 40 Gbps vastaanottoon. Lisäkaista on tarkoitettu lähinnä useampien tarkkojen näyttöjen kokoonpanoille ja sen kehutaan mahdollistavan esimerkiksi sisällöntuottajille useamman 8K-resoluution käyttö, pelaajille jopa 540 hertsin virkistystaajuudet tai vaikka kolme 4K-näyttöä 144 hertsin virkistystaajuudella samanaikaisesti.

Näyttöyhteyksien ulkopuolelta uusi Thunderbolt mahdollistaa 64 Gbps:n nopeuksisen PCI Express- tai verkkoyhteyden. Lisäksi vaadittuna on tuki vähintään 140 watin ja enintään 240 watin virransiirrolle tai esimerkiksi tietokoneen lataamiseen. Tietokoneeseen kytketyille laitteelle taas on tarjottava vähintään 15 wattia tehoa käyttöön.

Thunderbolt 5 on yhteensopiva aiempien Thunderbolt 3- ja 4 -versioiden, USB 3.0- ja USB4:n sekä DisplayPort 2.1:n kanssa. Intel odottaa ensimmäisten Thunderbolt 5 -laitteiden saapuvan markkinoille ensi vuoden aikana kunhan sen uusi Barlow Ridge -ohjainpiiri saadaan kumppaneiden käsiin.

Lähde: Intel

Linkki alkuperäiseen juttuun
 
"Intel odottaa ensimmäisten Thunderbolt 5 -laitteiden saapuvan markkinoille ensi vuoden aikana kunhan sen uusi Barlow Ridge -ohjainpiiri saadaan kumppaneiden käsiin."

Mustaa huumoria, kun tietää miten vähän mitään on tarjolla edes TB3 vempaimia, josko niitä usb4:kään. TB5 piuha maksanee varmaan 300e ,-) Ja kiva m2 nassi tb5:lle nolla lisää...
 
Toivon hartaasti, että tulee yleismallisia Thunderbolt-lisäkortteja pöytäkoneisiin asennettavaksi. Thunderbolt-juttuja tähän asti harrastaneena piisaa oikein huolella, että pitää varovasti valita emolevynsä ja käytännössä pysyä saman valmistajan emolevyissä, jos ei halua aina ostaa uutta lisäkorttia. Gigabyten kortit ovat olleet suosituimpia, kun niitä saa pienellä askartelemalla toimimaan muissakin emolevyissä, mutta saumaton kokemus se ei ole. Typerää onkin, että mihin tahansa emolevyyn saisi "Thunderbolt-tuen", jos vain UEFI/BIOS olisi avoin ja voisi resurssien varaukset tehdä oman tilanteen mukaan sopiviksi. Esim. nyt B360-I STRIX:llä GC-TITAN RIDGE 2.0 toimii Apple Studio Display:n kanssa niin, että kuvaa tulee ja toiseen Thunderbolt-liitäntään saan vaikka telakan, mutta Studio Displayn omalle USB-hubille ei riitä resursseja ja Windowsissa tulee "Port Reset Failed" -virhe. Jos saisin varattua edes 10MB edestä lisää muistia tuolle Gigabyten Thunderbolt-lisäkortille, olisi ongelma korjattu.

MSI:ltä taisi tullakin julki USB4 (ei Thunderbolt 4) -lisäkortti, mutta sekin vaatii heidän oman header-liitännän, vaikka käyttääkin Asmedian valmistamaa piiriä eli ei Intel Maple Ridgeä. Ylipäänsä Thunderbolt-tuki PC:llä on ollut kuin takamuksesta, koska pöytäkoneissa heikon yhteensopivuuden lisäksi läppäreissä on ollut vajaita toteutuksia, joissa on käytetty vain puolikkaan verran PCI Express -väylän kaistaa ja mitkään eGPU:t ym. raskaammat lisäkomponentit eivät yksinkertaisesti toimi hyvin. Käytännössä vain Applella on ollut saumaton tuki ja yhteensopivuus. Vain heiltä näyttää löytyvän esim. 3 metrin pituista Thunderbolt 3/4 -kaapelia ja myös Thunderbolt 3->2 -adapteria. Siitä huolimatta, koska Thunderbolt on ollut niin tiiviisti "Apple" markkinan silmissä, on lukuisat pro audio/video -laitteet vain macOS:lle, erityisesti sieltä Thunderbolt 1/2 -sukupolvesta päin katsoen. Hirveän kallista kaikki muutenkin on, missä on Thunderbolt-logo ja -teknologia käytössä. (Osakseen toki ihan perusteltuakin.)

Esim. egpu.io -foorumeilta löytyy kaikenlaisia käyttäjien viritelmiä, joissa ovat mm. M.2 -liitäntäpaikoista askarrelleet esim. OCuLink:n tai vaikka U.2 -adapterin kautta ulkoisia eGPU-telakoita ilman Thunderboltin tuomia ongelmia yhteensopivuudessa ja mahdollisesti jopa vain neljäsosalla kokonaiskustannuksesta. Elegantimmat ratkaisut saa mm. ADT-Linkin valmistamilla sovittimilla ja telakoilla, mutta kaikkia näitä silti kiusaa se UEFI/BIOS yhteensopimattomissa tietokoneissa, jolloin resurssien varaus/allokointi kärsii edelleen ja tietyt asiat jäävät tiensä päähän, kuten mm. hotplug-tuki. Jos pärjää kiinteästi asennetuilla laitteilla, kuten minun tapauksessani Apple Studio Displayllä sekä Thunderbolt-telakalla, ei varsinaista ongelmaa ole, mutta kyllähän tuo kirpaisee, että tietää asiaan löytyvän ratkaisun, jos vain saisi vähän emolevyn omaa koodia muokata. Pitää nyt toivoa, että emolevyjen valmistajat eivät Thunderbolt 5:n tullen unohda "meitä", jotka jo rahansa laittoivat kiinni Thunderbolt-yhteensopivaan rautaan.
 
Hyvältä kuulostaa. Eli tällä voi sitten ketjuttaa kahdet näytöt yhdellä kaapelilla ilman että pitää tinkiä resosta ja/tai taajuudesta.
 
Thunderbolt nimeämiskäytäntö ok mutta tuo usb on kyllä luokassaan surkea kun vielä laitevalmistajat kirjoittaa niitä vielä eri tavalla niin soppa on valmis.

Itsellä sekä vanhassa x570 ja uudessa x670 emossa TB liitännät mutta vielä ei ole tullut käytetty mutta varman jossain vaiheessa jotain laitetta tulee hankittu.
 
Kyllä tuo Intelin nimeämiskäytäntö on kaikista selkein ja USB voitaisiin nimetä yhtä selkeästi ilman kikkailuja.
 
Kyllä tuo Intelin nimeämiskäytäntö on kaikista selkein ja USB voitaisiin nimetä yhtä selkeästi ilman kikkailuja.
Nyt ihan oikeasti, ketju ei ole niin pitkä ja asiasta jo kahdesti kommentoitu ja niihin vastattu:
Oppii ne, tuo ei näy kuluttajille vaan on kehittäjille suunnattu versiotieto
Edelleen ei ole enää, kts aiemmat viestit.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 637
Viestejä
4 494 416
Jäsenet
74 265
Uusin jäsen
Oranta

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom