Intel julkaisi virallisesti Core Ultra 200V -sarjan prosessorit kannettaviin (Lunar Lake)

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
22 111


Kaotik kirjoitti uutisen/artikkelin:
Intel on julkaissut virallisesti aiemmin kesällä julkistamansa Lunar Lake -prosessorit. Lunar Lake on yhtiön ensimmäinen Microsoftin Copilot+ PC -määritelmän täyttävä prosessori ja suunnattu kannettaviin tietokoneisiin.



Intelin mukaan uusi Lunar Lake on maailman tähän asti energiatehokkain x86-prosessori ja se tarjoaa jopa lähes 2,3-kertaista suorituskykyä per watti aiempaan Meteor Lakeen verrattuna toimistotehtävissä ja Xe2-grafiikkaohjaimen ryydittämänä kaksinkertaista suorituskykyä per watti peleissä. Avaimia energiatehokkuuteen ovat olleet mm. uusi 8 megatavun välimuisti muistiohjainten yhteydessä sekä muistien siirtäminen samalle paketoinnille itse prosessorin kanssa, jonka kerrotaan vähentävän muistiohjainten fyysisen kerroksen (PHY) tehontarvetta parhaimmillaan jopa 40 %.

[gallery link="file" columns="2" size="medium" ids="100651,100650"]

Käytännössä energiatehokkuus näkyy parantuneena akkukestona ja yhtiö kehuukin sen uusien prosessoreiden lyövän laudalta niin AMD:n kuin Qualcomminkin kilpailijat. Käyttäen saman OEM-valmistajan samaan runkoon perustuvia kannettavia, Intelin Core Ultra 7 268V peittoaa Qualcommin X1E-80-100:n selvästi UL Procyon Office Productivity testissä, mutta toisaalta Teams 3x3 -testissä tulee takkiin isommalla marginaalilla. Toisessa testissä oli niin ikään yhden OEM-valmistajan koneita, mutta niiden koko vaihteli 14-16 tuuman välillä. Kannettavien näytöt olivat 1080p-tarkkuutta ja kaikissa noin 75 wattitunnin akku. Procyon Office -testissä Intel oli ykkönen selvällä erolla kakkosena tulevaan AMD:n Ryzen AI HX 370:iin kun Qualcommin Snapdragon X Elite X1E-78-100 piti perää. Microsoftin Teams 3x3 -testissä Intel piti pintansa kärjessä selvästi pienemmällä marginaalilla ja Qualcomm nousi AMD:n ohi kakkoseksi.



Lunar Laket tullaan tuntemaan markkinoilla osana Core Ultra 2 -perhettä ja ne tunnistaa 2xxV-mallimerkinnöistä. Prosessoreissa on neljä Lion Cove P-ydintä ja neljä Skymont E-ydintä. Meteor Lakessa käytössä olleita E-ytimistä erillisiä LP E -ytimiä ei ole, mutta Skymont-ytimet sijaitsevat Lunar Laken vähävirtaisessa osiossa. Löydät niiden oleellisimmat tiedot yllä olevasta diasta.



Prosessori ei tue Hyper-threading SMT-teknologiaa, mikä yhtiön mukaan parantaa suorituskykyä per watti ja pinta-ala. Thread Director asettaa tehtävät ensisijaisesti E-ytimille ja siirtää niitä P-ytimille vain, jos sille on tarvetta. Prosssorin eri osat keskustelevat keskenään uuden matalaviiveisen verkon yli, mikä lupaa matalia viiveitä kautta linjan ja jopa 40 % Meteor Lakea pienempiä viiveitä muisteille.

[gallery link="file" ids="100644,100646,100645"]

Ydinkohtaista suorituskykyä verrattaessa Intel kehuu Lion Coven olevan tehokkain ydin ainakin mitä kannettaviin suunnattuihin piireihin tulee. Yhtiön omissa testeissä se peittoaa sekä AMD:n Ryzen AI HX 370:n että Qualcommin Snapdragon X Eliten ytimet yhden säikeen suorituskyvyssä Cinebench 2024:ssä, Geekbench 6.3:ssa ja SPECrate 2017_int_basessa. Vähäinen määrä ytimiä kostautuu kuitenkin joissain tapauksissa ja Core Ultra 9 288V huippumalli tulee jäämään jälkeen sekä Core Ultra 7 165H -mallista (6P+8E+2LPE, 22 säiettä) että AMD:n Ryzen AI HX 370:stä (4 Zen5 + 8 Zen5c ydintä, 24 säiettä) kaikkien säikeiden suorituskyvyssä. Käytännön suorituskyvyssä tuottavalta puolelta löytyy myös testejä, joissa Core Ultra 9 288V peittoaa kilpailijansa huolimatta vain kahdeksasta säikeestään.

[gallery link="file" columns="2" size="medium" ids="100643,100642,100641,100640"]

Intel uhoaa nousseensa ykköseksi myös integroitujen grafiikkaohjainten saralla uudella Battlemage- eli Xe2-arkkitehtuurillaan. Uusi arkkitehtuuri on muuttunut selvästi kilpailijoiden kanssa yhteensopivampaan suuntaan yksiköiden levyden suhteen ja sisältää nyt myös XMX-matriisimurskaimet sekä entistä tehokkaammat säteenseurantayksiköt. Yhtiön omissa, varsin laajoissa pelitesteissä Core Ultra 9 288V:n Arc 140V peittoaa Core Ultra 7 165H:n Arc Graphicsin keskimäärin 31 %:n erolla. Qualcommin Snapdragon X Elite -huippumallin Adrenoon tulee eroa puolestaan yhtiön mukaan jopa 68 % ja yhtiö huomauttaa ettei 23 peleistä suostunut toimimaan Qualcommin GPU:lla. AMD:n Ryzen AI HX 370:n Radeon 890M:n Intel kehuu peittoavansa 16 %:n erolla ja testeihin mahtuu myös pelejä, joissa tulee takkiin. Säteenseurannassa uusi Arc 140V peittoaa Radeon 890M:n Intelin mukaan jopa 30 %:n erolla.

Mediayksikkö on puolestaan päivittynyt uudella VVC-koodekin purkutuella, jonka lisäksi tuettuina ovat luonnollisesti vanhat tutut eli h.264/AVC, h.265/HEVC, VP9 ja AV1 sekä pakkauksen että purun osalta. Suorituskyvyn osalta Intel kehuu Lunar Laken mediayksikön peittoavan transkoodauksessa Qualcommin 82-142 % erolla ja AMD:n 38-47 %:n erolla.

[gallery link="file" columns="2" size="medium" ids="100639,100638,100637,100636"]

Lunar Laket on varustettu Intelin uudella NPU4-tekoälykiihdyttimellä, joka yltää 48 TOPSiin eli täyttää Microsoftin Copilot+ PC -vaatimukset. Sen lisäksi prosessoriytimistä irtoaa VNNI- ja AVX-tuen myötä 5 TOPSia ja GPU:lta XMX-yksiköiden ja DP4a-tuen myötä 67 TOPSia, eli koko piirillä on yhteensä 120 TOPSin edestä tekoälysuorituskykyä. Teoreettiset luvut kääntyvät yhtiön mukaan hyvin myös käytäntöön. UL Procyonin AI Computer Vision -testissä Int8-tarkkuudella Core Ultra 9 288V peittosi Qualcommin vastineen reilulla 7 % erolla eikä testi suostunut pyörimään AMD:n HX 370:llä. FP16-tarkkuudella testi ei toiminut Qualcommilla tai AMD:lla joten vertailua ei voi tehdä. Myös saman testikokonaisuuden AI Image Generation kieltäytyi pyörimästä Qualcommin prosessorilla ja Intelin NPU4 jätti AMD:n XDNA2:n jalkoihinsa yli kaksinkertaisella tuloksella. Geekbench AI:ssa NPU-testeissä Intel voitti Qualcommin Int8-tarkkuudella vajaan 21 %:n ja FP16-tarkkuudella jopa yli 70 %:n erolla. Testi ei suostunut toimimaan AMD:n prosessorilla.

Intelin Core Ultra 2 -sarjan Lunar Lake eli 200V-prosessoreilla varustetut kannettavat saapuvat myyntiin 24. syyskuuta.

Lähde: Intelin lehdistömateriaalit (sähköposti)

Linkki alkuperäiseen juttuun
 
Liittynyt
08.02.2019
Viestejä
10
Hyvältä vaikuttaa. Eikun uutta duuniläppäriä katsomaan :) Tämä tulee myös olemaan erittäin kiinnostava handheld-markkinoilla.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 741
ja yhtiö huomauttaa ettei 23 peleistä suostunut toimimaan Qualcommin GPU:lla.
Shots fired.

Mutta ihan vakavasti ottaen parannukset Meteor Lakeen verrattuna näyttävät ainakin myyntipuheiden perusteella vakuuttavilta: erityisesti akunkeston pidennys on tervetullutta. Mulla onkin suunnitelmissa ostaa uusi ohut ja kevyt kannettava järkeviin hommiin. Toivottavasti nämä uudet eivät ole mahdottoman paljon kalliimpia kuin edeltäjämallit. Core Ultra 5 125U:ta olin läppäriin alunperin ajatellut. :kahvi:
 

Age of Computers

Wololo
Make ATK Great Again
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 769
Shots fired.

Mutta ihan vakavasti ottaen parannukset Meteor Lakeen verrattuna näyttävät ainakin myyntipuheiden perusteella vakuuttavilta: erityisesti akunkeston pidennys on tervetullutta. Mulla onkin suunnitelmissa ostaa uusi ohut ja kevyt kannettava järkeviin hommiin. Toivottavasti nämä uudet eivät ole mahdottoman paljon kalliimpia kuin edeltäjämallit. Core Ultra 5 125U:ta olin läppäriin alunperin ajatellut. :kahvi:
Tuo pelien toimimattomuus on varmaan Qualcommin alustan heikkous, jos on pelejä tarkoitus pelailla. Silloin kannattaa odottaa alustan (Windows ARM) kypsymistä ja pelinkehittäjien tuen alustalle julkaisua. Vaikka osa varmasti pyörisi, niin esim. EasyAntiCheat ei ymmärrä ARM-alustaa ja esimerkiksi War Thunderin peluu epäonnistuu. Olen itse Lenovon Yoga 7x konetta parisen viikkoa käyttänyt, eikä pahaa sanottavaa ole. Pelit tulee pelailtua pöytäkoneella, satunnaisesti jotkin naksuttelut kyllä toimivat. Muuten mediankulutuksessa, netin selailussa, kirjoittelussa jne. laite on aivan ehdoton. Toivottavasti Intel ja AMD saisivat saman ihmeen omille alustoilleen, kuin mitä tällä on tullut huomattua. Laite ei kevyessä käytössä kuumene ollenkaan eikä edes tuulettimet käynnisty. Se on jotain, joka Intel-koneista on uupunut.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
251 716
Viestejä
4 379 874
Jäsenet
72 861
Uusin jäsen
madexi

Hinta.fi

Ylös Bottom