Intel julkaisi Core Ultra 200S -prosessorit työpöydälle (Arrow Lake-S)

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
22 302
Intel on julkistanut tänään odotetut Arrow Lake- eli Core Ultra 2 -sarjan tai 200S -sarjan prosessorit työpöydälle. Uudet prosessorit ovat merkittävä muutos aiempiin sukupolviin nähden, vaikka moni yksityiskohta ehtikin jo tulla tutuksi mobiilipuolelle julkaistujen Lunar Lake -prosessoreiden myötä.

Uudet Core Ultra 200S -prosessorit rakentuvat yhteensä viidestä sirusta, joista yksi on täytesiru. Prosessoriytimet sisältävä Compute-siru on valmistettu TSMC:n N3B-prosessilla, GPU-siru N5P-prosessilla ja IO- sekä SoC-sirut N6-prosessilla. Kaikki viisi sirua on Foveros-paketoitu Intel 1227.1- eli 22 nanometrin FinFET-prosessilla valmistetun pohjasirun päälle.

Intelin kertoo Arrow Laken tavoitteena olleen erityisesti energiatehokkuuden parantaminen jopa 40 % pienemmällä tehonkulutuksella samalla kun suorituskyky paranisi monisäikeisissä tehtävissä yli 15 % ja pelisuorituskyky pysyisi ennallaan. Käyttäjäkokemusta Intel lähti parantamaan puolestaan uusilla tekoälyominaisuuksilla, nopeammalla iGPU:lla ja noin 10 astetta pienemmillä lämpötiloilla.


Arrow Laken tehokkaat Lion Cove P-ytimet tarjoavat Intelin mukaan 9 % parempaa IPC:tä viime sukupolven Raptor Cove -ytimiin verrattuna. Ydinten merkittävimmät muutokset ovat olleet liukuluku- ja kokonaislukutehtävien erottelu toisistaan omien entistä leveämpien skedulerien taakse, jopa kahdeksan kertaa leveämpi ennustusyksikkö, paranneltu muistijärjestelmä ja aiempaa pienempien, 16,67 MHz:n hyppäyksin säätyvä kellotaajuus.

Skymont E-ytimet tarjoavat puolestaan jopa 32 % viime sukupolven Gracemontia parempaa IPC:tä. Se on saavutettu muun muassa syventämällä jonoja rinnakkaisuuden parantamiseksi, L2-välimuistin kaistan tuplaamisella, parannellulla haarautumisen ennustuksella, leveämmillä allocation- ja retire-yksiköillä sekä jopa kaksinkertaistetulla ”tekoälysuorituskyvyllä”, millä viitataan liukuluku- ja SIMD-vektorilaskuihin. E-ytimillä on nyt myös pääsy yhteiseen L3-välimuistiin.


Integroitu Xe-grafiikkaohjain perustuu Xe-LPG-arkkitehtuuriin, eli työpöydällä ei päästä vielä tutustumaan uuteen Battlemage-arkkitehtuuriin vaan käytössä on vanha tuttu Alchemist. GPU:ssa on käytössä neljä Xe-ydintä eikä sillä ole tukenaan XMX-matriisiyksiköitä vaan XeSS-tuki toimii DP4a-kiihdytyksen turvin. Säteenseurantayksiköitä on niin ikään neljä. Myös Arrow Laken NPU-tekoälykiihdytin on sukupolven jäljessä mobiilipuolen Lunar Lakea. Meteor Lakesta tuttu NPU 3 yltää parhaimmillaan 13 TOPSin suorituskykyyn.



Intel Core Ultra 200S -prosessoreita tullaan julkaisemaan ensi alkuun viisi eri versiota, joista kaksi eroaa muista vain käytöstä poistetun iGPU:n osalta. Lippulaivana satamaan saapuu Core Ultra 9 285K, jossa on käytössä 8 P- ja 16 E-ydintä ja 5,7 GHz:n maksimikellotaajuus. Pykälää hitaammassa Core Ultra 7 265K:ssa on edelleen 8 P-ydintä, mutta E-ytimiä on käytössä vain 12 ja maksimikellotaajuus jää 5,5 GHz:iin. Pahnan pohjilta löytyy vielä Core Ultra 5 245K, jossa on käytössä 6 P- ja 8 E-ydintä 5,2 GHz:n maksimikellotaajuudella. Core Ultra 7 265K- ja Core Ultra 5 245K -malleista tulee myös F-merkinnällä varustetut variantit ilman GPU:ta. Löydät prosessoreiden tarkemmat tiedot yllä olevasta diasta.


Yhden säikeen suorituskyvyn osalta Intel kehuu Core Ultra 9 285K -lippulaivamallin voittavan AMD:n Ryzen 9 9950X:n noin 4 %:n keskimääräisellä erolla, kun testisovelluksina on Geekbench 6.3, SPECrate 2017_int_base, Cinebench 2024 ja 3DMark CPU Profile. Aiempaan Core i9-14900K -malliin eroa tulee puolestaan keskimäärin noin 8 %. Kaikilla ytimillä ero venähtää Intelin mukaan samoilla sovelluksilla 13 %:iin Ryzen 9 9950X:ää vastaan ja 15 %:iin i9-14900K:ta vastaan. Energiatehokkuutta Intel esittelee toteamalla Core Ultra 9 285K:n tarjoavan puolella tehonkulutuksella jo saman suorituskyvyn, kuin Core i9-14900K ylipäätään ja venyy luonnollisesti suorituskyvyn osalta vielä ylemmäs.


io-techin lukijoita kiinnostanee kuitenkin eniten pelisuorituskyky, joka ei valitettavasti ole juurikaan muuttunut aiemmasta. Suorituskyky 14 pelin otannalla vaihtelee Far Cry 6:n 13 %:n tappiosta F1 23:n 15 %:n voittoon ja suurin osa peleistä on käytännössä vastaavia suorituskykynsä osalta (±3 %). Energiatehokkuus näkyy kuitenkin myös pelipuolella ja yhtiö on nostanut esiin Total War Pharaohin 58 W pienemmällä kulutuksella, Black Myth: Wukongin 34 W pienemmällä kulutuksella, Warhammer Space Marines 2:n jopa 165 W pienemmällä kulutuksella ja Age of Mythology: Retoldin jopa 136 W pienemmällä kulutuksella. Seitsemän pelin otannalla kulutus on laskenut geometrisena keskiarvona 73 wattia. Myös lämpötilat ovat noin 13 °C Raptor Lake Refresh -malleja pienempiä samoissa peleissä.

AMD:n puolelta Intel on valinnut haastajaksi Ryzen 9 9950X:n. Viidentoista pelin testissä suorituskykerot vaihtelevat 285K:n osalta 13 % hitaammasta Cyberpunkista jopa 28 % nopeampaan Total War: Warhammer III Mirrors of Darkensiin, mutta suurimmassa osassa pelejä suorituskyky on 3 %:n sisään eli Intelin laskutavalla tasoissa. Pienemmässä viiden pelin ja viiden hyötysovelluksen vertailussa Intel otti verrokiksi Ryzen 9 7950X3D:n. Peleissä Intelin Core Ultra 9 285K jäi keskimäärin hieman jälkeen ollen kuitenkin parhaimmillaan jopa 15 % nopeampi Civilization VI: Gathering Stormissa, mutta hyötypuolella yhtiö kehui olevansa huonoimmillaankin tasoissa ja parhaimmillaan jopa 30 % nopeampi POV-Ray-testissä.

Sisällöntuotantoa Intel vertaili jälleen Ryzen 9 9950X:ään. Videoiden transkoodauksessa ja toistossa editointiohjelman aikajanalla Core Ultra 9 285K oli yhtiön omissa testeissä täysin omassa luokassaan erojen vaihdellessa 23 %:sta jopa 630 %:iin asti. Cinebenchissä, POV-Rayssä, Blenderissä, UL Procyonissa, PugetBenchissä erot olivat kuitenkin paljon pienempiä 285K:n suorituskyvyn vaihdellessa 10 % hitaammasta 20 % nopeampaan. Tekoälytehtävissä kehuu olevansa 15-50 % tehokkaampi kuin Ryzen 9 9950X, mutta mistään ei käy ilmi tukevatko kyseiset sovellukset NPU:ta vai onko kyse vain prosessorisuorituskyvystä.

Intel on hinnoitellut Core Ultra 5 245KF:n 294 ja 245K:n 309 dollariin, Core Ultra 7 265KF:n 379 ja 265K:n 394 dollariin sekä Core Ultra 9 285K -lippulaivamallin 589 dollariin. Hinnat on ilmoitettu verottomina, joten Suomen hintoihin tulee automaattisesti 25,5 % lisää arvonlisäverosta.

Lähde: Intelin lehdistömateriaalit

(Huom! Osa kuvista puuttuu foorumin rajoitusten vuoksi, katso uutinen etusivulta)
 
Viimeksi muokattu:
Emolevyistä sen verran että prosessorikanta tietysti on uusi ja itse kiinnitys puolella tulee löytymään kahta eri mallia.
Luultavasti kalliimman ja paremman kiinnityksen hyödyt on ainakin muisti ylikellotuksien saralla.
Miten sen tunnistaa ILM kiinnityksen on on vielä hieman epäselvä.

Tuossa on näköjään hieman lisätietoja ILM muutoksista eli on aika purkkaviritys ja kunnon kontaktin vaatii uuden contact frame kehyksen.
 
Viimeksi muokattu:
Saapuivat tänään io-techin testiin:

20241010_202954_copy_2000x1500.jpg
 
Mitähän ihmettä intel oikein säheltää jos ilmoittaa specRATE-tuloksia yhden säikeen suorituskyvystä?

Kun specRATE-testit on nimeomaan monen säikeen/monen ytimen rinnakkaistetut versiot noista spec:n testeistä.

Tosin muistan nähneeni saman sähläyksen viime vuonna muiltakin.
 
Intelillä on tässä generaatiossa parempi node ja silti ei tule voittoa, huonolta näyttää kilpailun kannalta.

Ja missä on X3D mallien kilpailija, onko se vaan tekemätön paikka Intelin osaamiselle vai miksi ei ole edes ns. halo-mallia älyttömällä hinnalla luomaan uskoa yhtiön tulevaisuuteen?
 
X3D vastine saadaan odotella seuravassa sukupolvessa intel on jo moneen kertaan todennut että tämä on uusi suuntaus ja suorituskyky parannukset tulee myöhemmin.
Saa vain toivoa ettei tule taas virtasyöppö malli kun se on ollu intelin suurin heikkous ja nyt ovat ainakin paperitasolla saaneet sitä korjattu mutta 24.10 tiedetään.
 
Uutista päivitetty Foveros-paketointia ja eri sirujen valmistusprosesseja koskevalla kappaleella
 

Statistiikka

Viestiketjuista
255 817
Viestejä
4 445 574
Jäsenet
73 619
Uusin jäsen
77TM

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom