Ilmanvaihto & ilmalämpöpumput

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Javaq, 05.11.2016.

 1. juu-zo

  juu-zo

  Viestejä:
  849
  Rekisteröitynyt:
  13.02.2017
  Mitkä ovat näitä verrattuna malleja? Ja miten tunnistavat ulkoyksikön sulatustarpeen?
   
 2. mineraalimies

  mineraalimies

  Viestejä:
  550
  Rekisteröitynyt:
  28.11.2017
  Panasonic on yksi niistä harvoista merkeistä, joissa logiikka on kellopohjainen. Esim. Mitsu voi jauhaa vaikka kolme tuntia putkeen jos anturien antamat arvot eivät puolla sulatuksen tarvetta. Minulla on joku halpis Midea ja sekin osaa arvioida sulatustarpeen tilanteen mukaan ja jauhaa joskus pari-kolmea tuntia putkeen sulattamatta. Tiheä sulatus heikentää laitteen COP-arvoa oleellisesti.

  ILPin sulatustoiminto

  Tuossa jotain perustaa logiikasta. Kaikista paskimmissa laitteissa on pelkkä kellokytkinsulatus ilman muuta logiikkaa.
   
  Viimeksi muokattu: 25.01.2019
 3. juu-zo

  juu-zo

  Viestejä:
  849
  Rekisteröitynyt:
  13.02.2017
  Lähes kaikissa pumpuissa on kellon perässä pakkosulatus ainakin kovemmissa pakkasissa. Jos luulet että panan sulatukset toimivat vain ja ainoastaan kellon perässä olet aivan väärässä. Tuoreimmissa panasoniceissa nämä kellosulatukset alkavat esimerkiksi alle -16 asteen lämpötiloissa (tämäkin on itse asiassa kaukon erikositoiminnoilla vaihdettavissa). Sulatusväli lyhenee mitä kovempi pakkanen. Ennen sitä mennään kennon lämpötila-antureiden tiedon perusteella. Monessa muussa logiikka on saman kaltainen. Voin laittaa tarvittaessa loggaustietoja tähän väitteeni tueksi. Tänään on sulatusvälit vaihdellut 1-3h välillä sulatuksien keston ollessa 5-10min. En tiedä mistä tuo panan kellosulatusajatus sinulla on peräisin vai luulitko tätä kovien pakkasten pakkosulatusta nimenomaan ainoaksi sulatustavaksi. Pakkosulatukset kovassa pakkasessa perustuvat myös kompressorin öljynkierron varmistamiseen eikä vain pelkästään kennon jäätämiseen.
   
  Viimeksi muokattu: 25.01.2019
 4. Awelonian

  Awelonian Residentti maahanmuuttaja

  Viestejä:
  1 080
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Näköjään tuo Mitsu sulattelee aika harvoin, eli ei ole näitä 40min malleja. Katselin tuossa että tulin kotiin 16:30 ja lopetin siinä vähän ennen 19:00 nää lumityöt ja eka sulatus käynnistyi just äskön. En tiedä milloin oli ennen tätä tehnyt, mutta koska alla ei ollut näkyvää jäätä tai mitään, niin sulatusväli on ollut nyt sen 2-3 tuntia. Katselin ulkona kennoa ja oli sen näköinenkin et ihmettelin eikö tuo sulattamista aloita koskaan. Jänniä vehkeitä maallikolle nämä.
   
 5. PanzerManiac

  PanzerManiac

  Viestejä:
  54
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
  Itsellä on nyt kuukauden pöhissyt LN25, 181m2 on 1,5krs mökin kokonais-ala. Alle -20 pakkasilla on ollut jo tarvetta laittaa toisessa päässä taloa olevaan makuuhuoneeseen lattialämpöjä yöksi, samoin olohuoneeseen noilla -30 keleillä (kylppärissä on aina lattialämmitys päällä). Muuten tuolta ILPin puolelta tulee tarpeeksi lämmintä mökkiin varaavalla takkaleivinuunilla tehostettuna alle -10C pakkasilla.

  Sulatusjaksoja en ole vielä kellottanut tarkemmin, mutta ei tuntuisi onneksi tuo 30-40 min riivaavan, lähempänä 1-2h ovat jaksot. Tarkoituksena olisi tilailla ruuvitageja niin sellaisen voisi laittaa joksikin aikaa logittamaan sulatuksia. Laitetta käytän lähinnä 4/5 nopeudella ja pyyntinä +25C, käsittääkseni tuolla pitäisi irrota jo aika hyvin ne tehot mitä on saatavilla. Vaimoa varten olohuoneessa on pakko olla +23,5C lämmintä, muualla sitten +22C riittää.
   
 6. micko

  micko

  Viestejä:
  480
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Viime talvena ilppi jaksoi kovillakin pakkasilla lämmittää jossain määrin, mutta nyt tuntuu, että -20 asteessa ei juurikaan tule lämmintä koneesta vaikka miten sen säätäisi. Laite on muistaakseni 11v vanha nyt. Onko tällaiselle järkeä mitään huoltoja tilata vai pitäisikö suosiolla hankkia uusi laite?
   
 7. Meisseli

  Meisseli

  Viestejä:
  543
  Rekisteröitynyt:
  03.03.2017
  Oma kokemus on sellainen, että kaadoin ensin useita satoja euroja 10 vuotta vanhan koneen huoltamiseen. Lopulta löytyi vuotopaikka kennosta, jonka vaihto olisi maksanut niin paljon ettei se ollut mitenkään järkevää ja jouduin kuitenkin ostamaan uuden, eli olisi kannattanut suoraan ostaa uusi...

  Tuurista se tietysti on kiinni mihin vika paikallistuu, voi selvitä halvallakin. Itse en kuitenkaan (enää) alkaisi noin vanhaa konetta korjaamaan.
   
 8. juu-zo

  juu-zo

  Viestejä:
  849
  Rekisteröitynyt:
  13.02.2017
  Käyttöikä yleisesti pumpulla sen 10-15v, joten hirveästi ei kannata tuon ikäisiä enään huoltaa. Suosiolla uutta siis tilalle.
   
 9. Meisseli

  Meisseli

  Viestejä:
  543
  Rekisteröitynyt:
  03.03.2017
  Alkanut nyt kovemmilla pakkasilla ärsyttää tuo Fujitsun pumpun logiikka, tai sen puute. Alakerta on sen muotoinen, että keskellä on pari takkaa yms ja niiden ympäri pääsee kiertämään koko kerroksen (eteinen, keittiö, olohuone, ruokahuone). Sisäyksikkö on eteisessä ja puhaltaa kohti keittiötä, jotta koko alakerrassa olisi suunnilleen sopiva lämpö, pitäisi puhallusta olla jatkuvasti jonkin verran jotta ilma kiertää.

  Mutta ei, vaikka puhalluksen säätää maksimiin niin vehje puhaltaa kovempaa vain silloin kun se katsoo lämmitystä tarvittavan. Kovilla pakkasilla värkki jää helposti sellaiseen "lukkoon", että eteisessä on lämmintä eikä puhallus koskaan voimistu sen vertaa, että se lämmin ilma kulkisi muuaskin (ja tilalle tulisi vastaavasti viileämpää, jotta pumppu tajuaisi ryhtyä pontevammin töihin).

  Olisipa noissa joku mahdollisuus pakottaa itse vaikkapa niin, ettei puhallusnopeus laske koskaan tietyn arvon alle... mutta ei, pitää olla mahdollisimman yksinkertainen käyttää yksinkertaisille ihmisille.

  Saakohan Fujitsun koneisiin mitään etä-anturia sisälämmön mittaamiseen? Varsinaista anturia en haluaisi alkaa itse puukottamaan kauemmas, kun koneella on vielä 4 vuotta takuuta jäljellä.
   
 10. dominik

  dominik

  Viestejä:
  343
  Rekisteröitynyt:
  09.04.2018
  Kyllä kaikissa näkemissäni ilpeissä on puhalluksen voinut manuaalisesti säätää haluamakseen.
   
 11. dominik

  dominik

  Viestejä:
  343
  Rekisteröitynyt:
  09.04.2018
  Vajaahan se on. Täyttö ja vuodontarkistus ehkä satasen homma. Kannattanee se kerran tilata ja pumpulla vielä muutaman vuoden pärjää. Tuossa ajassa vuotaa jo hatuista sen verran. Ne kannattaakin täytön yhteydessä panna tiivistysnesteen tai teipin kanssa kiinni.
   
 12. Raitlin

  Raitlin

  Viestejä:
  40
  Rekisteröitynyt:
  16.11.2016
  Et ole tainnut kovin montaa konetta sitten itse oikeasti käyttää? Iso osa koneista himmailee puhalluksen aivan minimiin kun hyppää katkokäynnille. Riippumatta siis puhalluksen asetuksesta.
   
  Meisseli tykkää tästä.
 13. Meisseli

  Meisseli

  Viestejä:
  543
  Rekisteröitynyt:
  03.03.2017
  Voihan sen säätää ja se onkin säädetty täysille. Siitä huolimatta puhallusta himmaillaan kun tavoitelämpötila saavutetaan, eikä sille ainakaan näissä Fujitsun vehkeissä mahda mitään.
   
 14. dominik

  dominik

  Viestejä:
  343
  Rekisteröitynyt:
  09.04.2018
  Ei sen kyllä pitäisi muuttua, kuin korkeintaan sulatuksen aikana.
   
 15. Meisseli

  Meisseli

  Viestejä:
  543
  Rekisteröitynyt:
  03.03.2017
  Olen samaa mieltä, niin sen pitäISI toimia mutta kun ei toimi.
   
 16. Awelonian

  Awelonian Residentti maahanmuuttaja

  Viestejä:
  1 080
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Itsellä nyt viime keskiviikosta ollut tuo LN25, eikä se kyllä himmaile koskaan. Nyt on pyynti 23C, sisäpuhallin nopeudella kaksi. Ainostaan kun se sulattelee parin-kolmen välein se tottakai himmaa, mutta ei se nyt montaa minuuttia kestä. Aika jepa kyllä tuo, nyt pakkasilla oli kW-kulutus tippunut 140 -> 95 vertailujaksoon nähden. Ei uunia/saunaa tm. Vielä hieman täytyy säätää, mutta toimii.
   
 17. brainsurgery

  brainsurgery

  Viestejä:
  82
  Rekisteröitynyt:
  07.07.2017
  No ei varmaan kun tällä hetkellä on sen verran kylmää ettei ole syytä himmailla.

  Keväällä, kun aurinko paistaa kunnolla sisään, alkaa himmailut.
   
 18. Awelonian

  Awelonian Residentti maahanmuuttaja

  Viestejä:
  1 080
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  No tuolloin varmasti. Sain vain sellaisen käsityksen, että himmailee myös pakkasillakin. En tiedä miten tää Mitsu lämpimien päivien kanssa toimii, mutta parin kuukaudenhan päästä sekin selviää :).
   
 19. turska

  turska

  Viestejä:
  70
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Miten tuo suomalainen osoite pitäisi Melcloudiin laittaa, jotta saisi sääennustetta ja muuta sellaista tuohon apsiin? Nyt se antaa vain tuntematonta osoitetta.
   
 20. uffee

  uffee

  Viestejä:
  18
  Rekisteröitynyt:
  26.07.2017
  En saanut säätietoja näkymään MelCloud:ssa, vaikka kokeilin osoitetta missä muodossa. Laitoin lontoon murteella meiliä osoitteeseen Support@se.mee.com ja sieltä säätivät säätiedot jotenkin näkyviin.
   
 21. Raitlin

  Raitlin

  Viestejä:
  40
  Rekisteröitynyt:
  16.11.2016
  Ei riipu pakkasista vaan pyyntö vs. imuilman lämpö. Imu kun ylittää pyynnön niin mennään ns. katkolle ja tuolloin monet merkit (oma LN25 mukaanlukien) pienentää puhalluksen pienelle. Esiintyy itsellä lähinnä lauhemmilla keleillä kun lämmittää takkaa. Hieman ärsyttävä ominaisuus, pitäisi jaksaa askarrella automaatiota joka vaihtaisi pelkälle puhallukselle kun takkaa lämmittää ja takas lämmitykselle kun alkaa imulämpö laskea liikaa...
   
  juu-zo ja Awelonian tykkäävät tästä.
 22. turska

  turska

  Viestejä:
  70
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Kiitos neuvosta. Eilen laitoin mailia supporttiin ja nyt näemmä korjasivat osoitteen kartalle suunnilleen oikeaan paikkaan.
   
 23. Awelonian

  Awelonian Residentti maahanmuuttaja

  Viestejä:
  1 080
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Itsekin innostuin heittää tuonne postia. Katsotaan mikä on vastaus, vaikkei tuo säätieto nyt mitenkään erityisen huipputärkeää ole.
   
 24. Dwerty

  Dwerty

  Viestejä:
  60
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Kaverilla on pumppuna msz-fd25va samassa huoneessa takan kanssa. Mitkä säädöt siihen pitäisi laittaa, kun takkaa lämmitetään aktiivisesti? Kaveri on huolissaan, ettei nyt ainakaan rupea viilentämään takan lämmityksen yhteydessä, kun lämpötila ylittää pumpun pyynnin.
   
 25. kjns

  kjns

  Viestejä:
  1 794
  Rekisteröitynyt:
  21.11.2016
  Ainakin ihan ensimmäisenä kytkee sen pumpun vain lämmittävään tilaan (Heat), jos se on Auto modessa niin silloin voi alkaa jäähdyttämään jos takka lämmittää liikaa. Saman se voi Auto modessa tehdä myös keväällä jos ikkunasta vaikka paistaa aurinko kovaa sisään, joten kannattaa pitää pumppu lämmityskaudella aina Heatilla ja viilennyskaudella Coolilla (tai Drylla).

  Puhallus kannattaa suunnata siten, että pumppu puhaltaa takan lämmittämän ilman liikkeelle jotta se leviää paremmin asuntoon. Koska tunnetusti lämmin ilma nousee ylös, saadaan puhallusta alaspäin suuntaamalla ilmakerrokset sekoittumaan paremmin myös pystysuunnassa. Meillä on oma pumppu koko ajan puhaltamassa vain olohuonetta ja takkaa päin jonkin verran alaviistoon suunnattuna ja tuo tuntuu tuottavan tasaisimman lämmön.

  Edit: nämä neuvot siis ihan yleisellä tasolla tietämättä käyttöpaikkaa sen tarkemmin
   
  Dwerty tykkää tästä.
 26. iltanen

  iltanen

  Viestejä:
  323
  Rekisteröitynyt:
  14.08.2017
 27. aikonen

  aikonen

  Viestejä:
  58
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mistäs porukka on tilannut uusia suodattimia sisäyksikköön? Imuroin juuri sisäyksikön suodattimet, mutta kovin näyttivät olevan tummat imuroinnin jälkeenkin. Kuinka usein noita on tarvis vaihtaa? Itsellä ollut pumppu kohta 3 vuotta ja kaikki talvet pöhissyt päällä 24/7. Mitsubishi FH35 pumppu kyseessä.
   
 28. juu-zo

  juu-zo

  Viestejä:
  849
  Rekisteröitynyt:
  13.02.2017
  7 vuotta autotallissa pöhissyt mitsun pumppu joka oli melko musta noesta (autojen pakokaasut) ja pölystä. Normaali pesu astianpesuaineella niin ovat kuin uudet. Eli suodattimet voi myös pestä.
   
  MarkusV tykkää tästä.
 29. Jontterin

  Jontterin

  Viestejä:
  4
  Rekisteröitynyt:
  07.02.2019
  Harkinnassa ilppi joko Toshiba Premium tai Mitsu LN 25.

  Nyt muutama firma sanonut että ehdottomasti Toshiba. Perusteluina että on hiljaisempi kuin mitsu ja että jäähdytyskäytössä toshiba osaa itse kuivailla itseään mitä taas ei mitsusta löydy. Myöskin toshibasta vähemmän reklamaatioita kuin mitsusta. Onkohan näissä asioissa perää?

  Onko mitsussa takkatoimintoa?

  Talo on n.100m2 yksikerroksinen kaukolämmöllä. Tulee sekä lämmitykseen että jäähdytykseen. Mitään varsinaisia säästöjä en odota mutta jos sieltä kuitenkin pientä säästöä saisi talvella. Mutta siis kumpaan pumppuun kallistun.
   
 30. dominik

  dominik

  Viestejä:
  343
  Rekisteröitynyt:
  09.04.2018
  Toshibasta on varmaan vähemmän rekkuloita, kun sitä on myyty paljon vähemmän. Myyjät suosittelee omia merkkejään mistä saavat parhaat voitot. Eiköhän ne molemmat ihan toimivia ole.

  Itselle asensin syksyllä Midean pumpun Onniselta. Kärkkäinen ja jotkut muut myy omaa tuontia olevia malleja, jotka ei välttämättä toimi yhtä hyvin pohjoisessa. Eipä tuota tosin ole tullut käytettyä kuin satunnaisesti, kun uuni hoitaa lämmityksen muutoin. Lähinnä sisäyksikön puhallin kierrättää ilmaa.
   
 31. PanzerManiac

  PanzerManiac

  Viestejä:
  54
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
  Itse tuossa eilen kuuntelin LN25 tuhinaa 4/5 asetuksella ja tunnin välein tapahtuvia sulatuksia ja alkoi hieman mietityttämään onko tuo koko hökötys hintansa väärti. Pitää seurailla kuinka paljon tuota jäähdytystä arvostaa kesäaikaan ja mikä on vuodenvaihteessa lopullinen vuosikulutus. Tavoitteena olisi 5000kwh/vuosi säästöt (nykyinen kulutus 20000kwh) ja jos toteutunut säästö onkin vain 3000kwh huiteilla, taidan seuraavana kesänä siirtää laitteen suosiolla lämmittämään tallia.
   
 32. Jontterin

  Jontterin

  Viestejä:
  4
  Rekisteröitynyt:
  07.02.2019
  Onko tuhina häiritsevää?
   
 33. Zigh

  Zigh

  Viestejä:
  792
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  En näe tässä lämmityskäytössä oikein mitään järkeä. ILP toimii kuitenkin tehokkaimmin silloin kun se liikuttaa ilmaa mahdollisimman paljon. Tästä seuraa aina väkisin vedon tunteen lisääntymistä -> marginaalinen säästö, mutta asumismukavuuden lasku.
   
 34. juu-zo

  juu-zo

  Viestejä:
  849
  Rekisteröitynyt:
  13.02.2017
  Tietämättä talosta, kulutustottumuksista tai aikaisemmasta lämmitysjärjestelmästä voisin silti sanoa että siirrä suosiolla sinne talliin jo. 20000kWh kuulostaa kuitenkin siltä, että joko talo on sen verran iso että yhdellä pumpulla tuskin siellä ihmeitä teet tai sitten myös kulutustottumuksissa on jonkin verran säästettävää.
   
 35. Jontterin

  Jontterin

  Viestejä:
  4
  Rekisteröitynyt:
  07.02.2019
  Homma on se että tällä hetkellä asunto lämpiää pattereilla ja todella vaikea hakea aina oikeaa lämpötilaa kun ensinnäkin patterit ovat 80 luvulta ja termarit jumittaa enkä viitsisi alkaa pattereita/termostaatteja vaihtamaan. Lämmitämme jonkunverran myös takkaa ja olisi kiva saada lämpö leviämään koko taloon. Kumpi on sitten parempi kylmät huoneet vai pientä vedon tunnetta ja tasaset lämpötilat. Paljolti varmaan sisäyksikön sijoittelullakin on asiaa tämän vetoisuuden kanssa.
   
 36. juu-zo

  juu-zo

  Viestejä:
  849
  Rekisteröitynyt:
  13.02.2017
  Suosittelen vaihtamaan ne 25€ hintaiset patteritermostaatit jos niitä on vaikea säätää.
   
 37. Tpraut

  Tpraut

  Viestejä:
  25
  Rekisteröitynyt:
  23.12.2018
  Asensimme ILPin 2018 huhti-toukokuussa. Käytämme sitä myös jäähdytykseen ihan reilusti ja nykyään mukavuuslämpö on isompi kuin pattereita käyttäessä. Silti talvikuukausina tulee 20-25% säästöä. Luultavasti enemmänkin tulisi mutta laiskistuimme takan käytössä. Erittäin tyytyväinen hankintaan! Myös tammikuussa 2019 säästyi n. 25% sähköä vaikka keskilämpö on 3c alempi ja takka vähemmän käytössä.

  Kohde vuonna 1918 rakennettu huonosti eristetty 100m2 omakotitalo. Pumppuna Gree U-Crown.

  upload_2019-2-7_14-46-49.png
   
 38. Lucas

  Lucas

  Viestejä:
  1 866
  Rekisteröitynyt:
  27.05.2017
  Pistä koneen puhaltimet teholle 2/5 (tai 3/5) vaikka kuukaudeksi niin silloin se ei niin paljoa äännä. Kuukauden päästä väännä sitten pykälää isommalle erityisesti jos on tuossa 2/5 asennossa maksimi.

  Tuolla tavalla siihen puhaltimen uuteen ääneen kenties tottuisi eikä siihen kiinnitä enää mitään huomiota sen jälkeen.

  Toki ihmiset ovat erilaisia ja eri tavalla kokevat äänet häiritseväksi. Osan ihmisistä ajaa raivon partaalle ja hermoraunioksi joku jääkaappi joka ei juuri lainkaan äännä toisen mielestä.
   
 39. Jontterin

  Jontterin

  Viestejä:
  4
  Rekisteröitynyt:
  07.02.2019
  Juurikin näin sen ajattelin. Vedontunne on mielestäni paskapuhetta.
   
 40. Lucas

  Lucas

  Viestejä:
  1 866
  Rekisteröitynyt:
  27.05.2017
  Lämmitystarveluvuilla korjaamalla kuukausittaisen sähkönkulutuksen saa hyvin vertailukelpoisiksi ne eri vuosien kuukaudet lämmityksen osalta.

  Lämmitystarveluvut - Ilmatieteen laitos

  Kannattanee kuukausittaisesta peruskulutuksesta vähentää heinäkuun kulutus kun kyseessä lienee silloin lähinnä se käyttöveden lämmitys ja se osuus muusta kulutuksesta johon ei voi vaikuttaa millään oikein.
   
 41. Tpraut

  Tpraut

  Viestejä:
  25
  Rekisteröitynyt:
  23.12.2018
  Tuohan on hyvä. Hilaa säästöjä 30% tuntumaan kokonaisuudesta joka on jyvitettynä pelkkään lämmitykseen hyvinkin kelpo tulos. Ei hirveän tarkkaa laskelmaa saa ellei puita käytännössä punnitse. ILP sulattaa itseänsä pakkasella joka taas huonontaa hyötysuhdetta jäätävissä olesuhteissa mihin ei nuo käppyrät ota kantaa.

  Tuossa omassa mallissa on mittaus kaukosäätimestä joka on erittäin hyvä takan kanssa. Käytännössä voi kiikuttaa säätimen viileämpään huoneeseen jolloin ILP levittää lämpöä pidempään.

  Vedon tunnetta en ole koskaan kokenut vaikka ikkunat ovat 100v vanhat eikä pattereita yhtään päällä. Täytyy vain pitää se lämpötila jonkun toisen huoneen mukaan siinä ~22 asteessa.
   
 42. PanzerManiac

  PanzerManiac

  Viestejä:
  54
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
  Vastataan lainaamatta kenenkään viestejä sen kummemmin aiempaan, että kyseessä on 181m2 kokonais-alaltaan oleva talo (suorasähkö lattialämmitys) ja ILPin tultua vain se on hoitanut lämmitystä poislukien pesuhuoneen ja saunan jossa on aina-valmis kiuas. Eiköhän tässä kohta saa parempaa verrokkidataa talteen, tammikuu oli Oulun korkeudellakin erittäin kylmä joten pumppu ei toiminut kovinkaan monena päivänä hyvällä hyötysuhteella.

  Tuhina ei loppujen lopuksi ole liian häiritsevää jos telkkari on auki, tuli vain tehtyä etänä töitä tänään olkkarissa ja siihen kiinnitti heti huomiota mutta tarkoituksena on pitää puhallus isolla jotta laitteen oma sekä leivinuunin lämpö leviää. 3/5 on jo aika hiljainen ja saattaisi olla myös riittävä ainakin nyt leudommalla kelillä.

  Kulutustottumuksissa voisi olla korjattavaa, aiemmin kun on surutta pitänyt sähkölaitteita päällä kun se lämpö on hyödynnetty lämmitykseen ainakin jossain määrin. Tottahan se on, että 25 sarjalainen on pieni pumppu tuohon tilaan, mutta oletin, että kaikki lämpö siitäkin kuitenkin on lämpöä vaikka jossain tarvisi pitää vielä lattialämpöjä.
   
 43. Mariini

  Mariini

  Viestejä:
  240
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  @Jontterin , onko vika se, että patterit on lähinnä kuumat eikä termarilla tunnu olevan vaikutusta?