Ketjussa on ehkä oleellisin jo sanottu. Jos on tarkoitus tehdä hiljainen kokoonpano siten että rahalle saa vastinetta, niin kannattaa laittaa iso möhkälemäinen ilmajäähy. Ratkaisu ei ole esteettisin, ja rajoittaa kotelon valintaa. Ilmajäähyn kanssa on ehkä vesijäähdytystäkin tärkeämpää että kotelon ilmankierrossa ei ole tehty virheitä (tuoretta ilmaa virtaa jäähdyttimelle ja sieltä pois). Tärkeää myös että tuulettimia on riittävästi (vähän epäintuitiivisesti yleensä useammalla tuulettimella saadaan hiljaisempi kone kuin vähentämällä niiden määrää, ainakin jos liikutaan järkevässä tuulettimien määrässä). Tavallisen käyttäjän kokoonpanoissa, joissa ei ole tavoitteeena ainakaan suuremmin ylikellottaa, eikä ole useampaan GPU:ta tms., ilmajäähy voittaa vesijäähyn.
Jos pyrkimyksenä on tehdä jotain esteettisempää, pienempää kokoonpanoa (=vähemmän tilaa isoille ilmajäähyille) tai muuten eksoottisempaa (useampi GPU, ylikellotus tavoitteena) vesijäähy voi olla parempi ratkaisu. Sillä saadaan helpommin isompi pinta-ala käyttöön lämmönvaihtoa varten - tämä onkin oikeastaan vesijäähdytyksen ainoa oleellinen ero vs. perinteiseen ilmajäähdytykseen! (*E) Lämpöputkien siirtokyky kun on rajallinen, ja varsinkin jos tila on rajoittunut niin niiden kapasiteetti tulee vastaan. Vesijäähyllä tämmöistä rajoitusta ei ole, vaan kiertoa voidaan periaatteessa kasvattaa niin isoksi kuin on tarvetta. Samasta syystä AIO:t ovat enimmäkseen turhia, mutta jos on kyseeessä pieni kotelo, johon iso ilmajäähy ei mahdu, tai halutaan vain vähän siistimmän näköinen kokoonpano, eikä ole intoa custom-loopin rakenteluun, niin niille on omat käyttökohteensa. Puhtaasti jäähdytystehon kannalta (huomioiden nimenomaan melu + hinta) niissä ei ole järkeä (EDIT: jossain määrin syön sanani >2x120mm AIO:den kohdalla, mutta jos katsotaan myös hintaa...).
Pumpuista sanon sellaisen seikan, että niissä on jonkin verran ns. "pumppulottoa". Ts. toleranssien takia jokin yksilö voi esim. olla hivenen epäkeskeisempi kuin toinen, vaikka muuten toimiikin hyvin. Esim. oma D5:nen ujeltaa ärsyttävästi tietyillä kierrosnopeuksilla (valitettavasti juuri matalemmilla). Pumppu on usein (hyvin tehdyssä) vesijäähdytyksessä äänekkäin komponentti.
Rikkoutumisasia mainittiinkin ja on myös ihan realistinen ongelma, vaikkakin hyvin tehty vesijäähdytysjärjestelmä on myös aika luotettava. Siinä on kuitenkin enemmän liikkuvia osia, ja aina myös vuotomahdollisuus. Ilmajäädytysjärjestelmässä ainoa mahdollisesti rikkoontuva osa on tuulettimet, eikä sellaisen hajoaminen voi johtaa katastrofaaliseen muiden komponenttien välittömään hajoamiseen. Ilmajäähdytys ei tarvitse minkäänlaista huoltoa, paitsi mahdollisesti rikkoutuneen tuulettimen vaihdon, ja pölyn poistoa, jos sitä pääsee kertymään (samat ongelmat myös vesijäähdyssä + tukku potentiaalisia lisäongelmia).
EDIT: kiroitusvireitä, ajatuspieroja ja pikkutarkennuksia lisätty
*E)DIT: toki vedellä on oma ominaislämpökapasiteettinsa josta voi olla hyötyä riippuen siitä, mitä tietokoneella tehdään. Lämpökäyrän tasoittumisvaiheeseen menee siis enemmän aikaa, ja esim. pelatessa sitä ei välttämättä saavuteta koskaan.