• TechBBS-foorumin Piparkakkutalokisa 2024 -äänestys käynnissä! Käy äänestämässä 22 osallistujan joukosta kolme mielestäsi hienointa kilpailutyötä ja osallistu arvontaan! Linkki äänestykseen >>>

Hyviä ohjelmistoja videopelien assettien, hahmojen ja taiteen tekemistä varten

Liittynyt
25.08.2023
Viestejä
5
Haluaisin tehdä videopelejä ja etsin hyviä vaihtoehtoja pelien assettien, hahmojen ja yleisesti pelitaiteen tekemistä varten. Olen käyttänyt jonkin verran Blenderiä mutta haluaisin sen lisäksi käyttää jotain muuta ohjelmaa. En ole varma mitä netissä tarjolla olevista vaihtoehdoista kannattaisi käydä opettelemaan. Käytän tällä hetkellä GoDot ja Unreal engineä. Jotkut ohjelmistot ovat myös maksullisia ja/tai niiden ohjeet ovat myös maksullisia, joten haluaisin kuulla mielipiteitä, ennen kuin käyn sijoittamaan rahaani ja aikaani. Yleisestiottaen Blenderiä lukuunottamatta kaikkiin "taide"ohjelmistoihin tuntuu olevan vähän laihanoloisesti ohjeita. Udemystä löytyy videoita mutta ne ovat tietenkin maksullisia niin haluaisin kuulla mielipiteitä ohjelmistoista, ainakin sen verran, että minkä opetteluun ei kannata kuluttaa aikaa. Olen myös kiinnostunut 2d ja 3d assettien tekemisestä. Oletan, että Blenderillä saa 3d luomukset tehtyä mutta 2d "maalaus"ohjelmistoista en tiedä yhtään mitään.

Haluaisin ohjelmiston käyttööni, joka olisi hyvä pitkällä aika välillä ja, että siihen olisi tarjolla tarpeeksi ohjeita/youtube videoita. Olen tutustunut Kritaan, Inkscapeen ja Affinity ohjelmistoihin. Ovatko ohjelmat kuraa tai onko parempia vaihtoehtoja?

Mainitaan vielä, että nettipalstoilla on ollut juttua, että vektoripohjaiset graphiikkaohjelmat ovat suosiossa niiden skaalautuvuuden takia. Kallistuisin siis itse vektoripohjaisiin ohjelmiin. Mutta Kritaa on suosittu jossain ympäristöissä, joka ei ole vektoripohjainen.

summa summarum
1. Mikä on käytännöllinen ohjelma? (pitkäaikaisuus, voi käyttää monessa paikassa)
2. Hyvä hinta/laatu suhde (vaikka ohjeet ja käyttö olisivat maksullisia niin saa rahoilleen vastinetta)
 
Tämä ketju kiinnostaa.
Tuntuu että monen ohjelman aloittelijaystävällisyys on jopa monen opastusvideoiden tuottajien mielestä fuck around and try, joka ei todellakaan kannusta siihen tuottavuuteen jos ei todellakaan ole sitä hajua mitä tekee milläkin osalla siitä ohjelmalla.
Ja toisekseen noi ohjeet tuppaa menemään liikaa siihen yleiseen ohjelman osaamiseen, kun enemmänkin pitäis näyttää mitä sillä oikeasti voi tehdä.

Itelläkin blenderi ja ue asennettuna ja vitusti ideoita ihan paperille kirjotettuna, mutta se kynnys opetella on melko pirun iso kun tuntuu että jokaiseen askeleeseen pitää opetella kasa sitä itseään.
 
Blender taitaa pitkälti olla se oletus softa 3d mallinnukseen.

2d hommiin taas enemmän vaihtoehtoja.
Photoshop varmaan aika yleinen, mutta hintava.

Unity taas moottorina on varmaan se aloittelijaystävällisin, varsinkin skriptien tekemiseen.

Godot:kin tosin kerää kehittäjiä aika vauhtia kun Unity sössii omaa bisneslogiikkansa ajamalla kehittäjät pois.

Unreal Engine, taitaa olla ehkä se eniten high risk high reward.
Joutuu enemmän opettelemaan ja tekemään mutta toimii kyllä kuin junan vessa sitten kun on valmista.
 
Vähän tuo riippuu toki siitä millaisia peliprojekteja tekee ja millaisille työkaluille on tarve.
Sovelluksia löytyy noita yleisempi millä voi tehdä aika lailla kaikkea maan ja taivaan väliltä sekä yksittäisiin asioihin erikoistuneita.

3D peleihin assettien tekeminen on aina vähän monimutkaisempaa kuin 2D projektit. Kuten ylempänä mainittu, 3d-mallien osalta Blender on nykyään lähestulkoon standardi ja taitaa olla suunnilleen ainoa vaihtoehto ellei maksa mansikoita 3d Studio Maxista. Tuon lisäksi riippuen projektin teknisestä toteutuksesta esimerkiksi Substance Painter ja Designer ovat vähintään mielenkiintoisia työkaluja realistisempien textuurien tekemistä ja maalausta varten. Adobe taitaa nykyään nuokin omistaa ja hintaa on aika reippaasti. ArmorPaint ja Material Maker ovat ilmaisia vastaavaan käyttöön suunnattuja sovelluksia mutta huonona puolena suoraan noille ei välttämättä löydy suoraan ohjeita vaan joutuu soveltamaan esimerkiksi noita Substancen ohjeita.

2D puolelle "maalaukseen" ja oikeastaan kaikkeen yleiseen piirtämiseen sinänsä toiminee mikä tahansa sovellus jolla voi piirtää. Photoshop, ClipStudio Paint, Krita, Gimp. Photoshop kuukausimaksullinen, CSP kertamaksullinen ja alennuksessa muutaman kerran vuodessa. Krita ja Gimp ilmaisia.
Suunnilleen samat asiat noilla pystyy tekemään mutta edelleen ohjeita löytyy kaikista kattavimmin Photoshopiin, muihin sitten pienellä lisävaivalla myös muihin.

Omasta mielestä noita ohjeita ja ohjeista opittuja taitoja pystyy melko pienellä vaivalla siirtämään ohjelmasta toiseen, ts. katsoo Photoshop ohjeistuksen asiaan X > Selvittää esim Kritan ohjesivuilta minkä valikon takaa vastaava toiminto löytyy. Joskus sattuu ominaisuus mitä ei kaikissa sovelluksissa ole mutta näitä nyt tapahtunee kaikkien ohjelmien osalta. Photoshopia käytin lähinnä valokuvaeditointiin ja vähän muuhun pöytälaatikkotaiteeseen. Suurin osa opituista asioista toimii lähes vastaavasti mm. Kritassa ja Clip Studiossa mitkä tällä hetkellä itsellä käytössä.

Vektoriohjelmista ja niiden käytöstä peliassetteihin en osaa sanoa, itsellä ei riittänyt ikinä kiinnostus vektoritaiteeseen muutamaa logokokeilua pidemmälle.


Tiivistetysti: Kaiken opiskelu on aina hyödyllistä mutta omista tavoitteista riippuu sitten loput.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
263 689
Viestejä
4 574 022
Jäsenet
75 232
Uusin jäsen
PullakahviVAC

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom