Huaweilta uusi edullinen älypuhelin Suomen markkinoille ilman Googlen mobiilipalveluita

Diizzel

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
2 233
Huawei-Y6p-otsikko-250820.jpg


Diizzel kirjoitti uutisen/artikkelin:
Huawei on tänään lanseerannut Suomen markkinoilla alun perin jo toukokuussa ulkomailla julkaistun Y6p-älypuhelimen. Kyseessä on toukokuussa markkinoille tuodun Y5p:n jälkeen toinen Suomen markkinoilla julkaistu edullisen pään Huawei-älypuhelin, jossa ei ole mukana Googlen palveluita. Google mobile services -palveluiden sijaan puhelin käyttää Huawein omia mobiilipalveluita (Huawei Mobile Services).

Huawein uutuus on muilta ominaisuuksiltaan varsin tavanomainen alemman hintaluokan älypuhelin. Y5p:tä selvästi suurikokoisempi Y6p on varustettu 6,3 tuumaisella 20:9-kuvasuhteen näytöllä, jonka resoluutio on 1600 x 720 pikseliä. 8 megapikselin etukamera on sijoitettu pisaraloveen näytön ylälaidassa. Takakameran osalta puhelin luottaa kolmoiskameraratkaisuun, jossa pääkameran roolia hoitaa 13 megapikselin laajakulmakamera, jonka tukena ovat 5 megapikselin ultralaajakulma- ja 2 megapikselin syvyystietokamerat.

Järjestelmäpiirinä puhelimen sisällä sykkii Y5p:stä tuttu MediaTekin Helio P22, jonka parina on 3 gigatavua RAM-muistia ja 64 Gt tallennustilaa. Järjestelmäpiirille virtaa tuomassa on suhteellisen suurikokoinen 5000 mAh:n akku. Maininnan arvoisina huomioina puhelimesta puuttuu 5 gigahertsin Wi-Fi-tuki ja puhelin käyttää lataukseen jo vanhahkoa microUSB-liitäntää

Huawei Y6p:n tekniset tiedot:
  • Ulkomitat: 159,07 x 74,06 x 9,04 mm
  • Paino: 185 grammaa
  • 6,3” IPS LCD -näyttö, 720 x 1600 pikseliä, 278 ppi
  • MediaTek Helio P22 (4 x Cortex-A53 2,0 GHz, 4 x Cortex-A53 1,5 GHz, IMG PowerVR GE8320 GPU 650MHz)
  • 3 Gt RAM-muistia
  • 64 Gt tallennustilaa, microSD-muistikorttipaikka (max. 512 Gt)
  • LTE, Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11 b/g/n, 2,4 GHz, Bluetooth 5.0, GPS, AGPS, Glonass, BeiDou
  • Kolmoistakakamera:
    • 13 megapikselin laajakulmakamera, f1.8
    • 5 megapikselin ultralaajakulmakamera (120 asteen kuvakulma), f2.2
    • 2 megapikselin syvyystietokamera, f2.4


  • 8 megapikselin etukamera, f2.0
  • Sormenjälkilukija, 3,5 mm:n kuulokeliitäntä
  • 5000 mAh:n akku, MicroUSB (USB 2.0)
  • Android 10, EMUI 10.1

Huawei Y6p:n suositushinta Suomessa on 179 euroa ja se on saatavilla välittömästi kolmena värivaihtoehtona – musta, smaragdin vihreä ja purppura.

Lähteet: Sähköpostilehdistötiedote, Huawei

Linkki alkuperäiseen juttuun
 
Meinaakos toi sitä ettei mitkään hsl:n tai pankkien appit toimi tossa?.Jos noin on niin eihän tolla tee mitään.Google chromea ei voi käyttää eikä se maps toimi?.
 
En ymmärrä miksi tällä palstalla tunnutaan pönkittävän ajatusta ettei puhelinta kannata ostaa ilman Google-palveluita. Kyllä niitä sovelluksia pystyy muutenkin asentamaan jos on teknistä osaamista, ei ole mikään niin iso homma. Tuntuu hölmöltä että juuri tällaisella palstalla nöyrrytään heti tällaisen edessä ja annetaan Huawein hienojen tekeleiden kuten P40-sarja vaipua unholaan tuosta vain. P40 Lite, toisin kuin P30 Lite oli, on hintaluokassaan erittäin pätevä laite sekin.

 
Tässä hintaluokassa on niin monta vaihtoehtoa ettei tuo tule myymään varsinkaan ilman googlen palveluja. Itsellä oli käytössä viime vuoden saman hintaluokan Huawei P smart 2019 joka ei tarjonnut mitään erikoista noissa edullisissa luureissa. Olisi hyvä keskittyä vaikka hyvään kameraan eikä yrittää tarjota kaikkea mutta huonompana kuin hieman kalliimmassa versiossa.
 
Jännä sinänsä, eikös Huawein Androidiin voisi asentaa suunnilleen kaikki samat softat kuin muihinkin? Huawein appstoreen vaan pitäisi kaikkien julkaista ne samat softat? (toki jotain erikoisia googlen palveluita käyttäviä ei välttämättä voisi käyttää)

Huawei voisi vähän tarjota massia että sinne firmat laittaisi myös appinsa.

Mutta joo ite jättäisin väliin. Honor 8 oli aikanaan ja eipä se nyt oikein miellyttäny, kun sisälsi kaikkea epämäärästä softaa mitä ei saanu poistettuakaan.
 
Meinaakos toi sitä ettei mitkään hsl:n tai pankkien appit toimi tossa?.Jos noin on niin eihän tolla tee mitään.Google chromea ei voi käyttää eikä se maps toimi?.
Sovellukset toimivat normaalisti, jos ne eivät käytä GMS:n rajapintoja ollenkaan tai kehittäjä on korvannut rajapinnat Huawein vastaavilla (HMS). Ongelmaksi saattaa kuitenkin muodostua sovellusten saatavuus, sillä esimerkiksi suomalaisia pankkisovelluksia ei löydy Huawein AppGallerystä. Puuttuvat sovellukset joutuu siis lataamaan kolmannen osapuolen lähteistä, mikä aiheuttaa tietoturvariskin.
Suorastaan jättikokoinen ”mutta” löytyy ohjelmistopuolelta. Huawein omien mobiilipalveluiden, oman sovelluskaupan sekä yhteensopivien sovellusten tilanne on ainakin tällä hetkellä todella epävarma, eikä io-tech ole saanut ainakaan toistaiseksi mistään suunnalta sellaisia viitteitä, että tilanteeseen olisi luvassa nopeasti merkittävää parannusta kevään aikana.

Toistaiseksi Huawein omassa App Gallery –sovelluskaupassa on tarjolla vain kourallinen suosittuja Suomalaisia sovelluksia, eikä yritys ole ainakaan toistaiseksi tiedottanut juuri mitään tulevista sovellusjulkaisuista. Monet puuttuvista sovelluksista voi ladata kolmansien osapuolien sovelluskaupoista tai asennuspaketteina internetistä, mutta kyseessä on lähinnä harrastajille soveltuva toimintatapa, jota ei voi suositella massakäyttäjille.

Lisäksi on tärkeää tiedostaa, ettei sovelluksen uupuminen App Galleryn valikoimista ole välttämättä ainoa ongelma, vaan kaikki muualta ladattavat sovellukset eivät välttämättä toimi lainkaan puhelimessa Googlen palveluiden puuttumisesta johtuen. Tällaisia sovelluksia löytyy myös kaikkein suosituimpien joukosta ja YouTuben kaltaiset Googlen sovellukset eivät tule toimimaan Huawein alustalla tulevaisuudessakaan.
En ymmärrä miksi tällä palstalla tunnutaan pönkittävän ajatusta ettei puhelinta kannata ostaa ilman Google-palveluita. Kyllä niitä sovelluksia pystyy muutenkin asentamaan jos on teknistä osaamista, ei ole mikään niin iso homma. Tuntuu hölmöltä että juuri tällaisella palstalla nöyrrytään heti tällaisen edessä ja annetaan Huawein hienojen tekeleiden kuten P40-sarja vaipua unholaan tuosta vain. P40 Lite, toisin kuin P30 Lite oli, on hintaluokassaan erittäin pätevä laite sekin.


Huawein Googlettomien laitteiden kanssa kyllä pärjää, jos käyttäjältä löytyy osaamista ja viitseliäisyyttä. Henk. koht. en kuitenkaan näe, että edes osaavan harrastajan kannattaa vaivautua säätämään yhteensopivuusongelmien kanssa, kun markkinoilta löytyy kuitenkin yhtä hyviä vaihtoehtoja. P40-sarjalaiset eivät ole mitenkään ylivertaisia raudan osalta kilpailijoihin nähden. Eri asia olisi, jos GMS:n puutetta kompensoitaisiin hinnalla, mitä Huawei ei ole kuitenkaan lähtenyt tekemään.
Googlen palveluiden puuttuminen aiheuttaa Huawein tällä hetkellä erittäin haastavaan asemaan ja vaikka yritys on onnistunut kehittämään melko lyhyessä ajassa oman korvaavan palvelukokonaisuuden, ei se toimi vielä lähellekään Googlen vastaavan tapaan. Kaksi suurinta ongelmaa ovat tällä hetkellä AppGallery-sovelluskaupan tarjonnan suppeus sekä täysin yhteensopimattomat suositut Googlen rajapintoja käyttävät kolmannen osapuolen sovellukset.

Harrastaja pärjää P40 Pron kanssa vielä kohtalaisen hyvin, kunhan ottaa selville mistä kautta sovelluksia on helpointa hankkia, ja kunhan yhteensopimattomien sovellusten joukossa ei ole mitään itselle täysin kriittistä nimikettä. Toki yli 1000 euron hinta vaatii sen, että harrastajalta löytyy todellista merkkiuskollisuutta Huaweita kohtaan.

Peruskäyttäjälle P40 Prota ei sen sijaan voi tällä hetkellä hyvällä omallatunnolla suositella. Peruskäyttäjä on suurissa ongelmissa yleisimpien sovellusten hankkimisen kanssa ja jos sellaiset asentaa puhelimeen Phone Clone -sovelluksen tai App Search -sivuston kautta, on muutaman kuukauden päästä luvassa potentiaalisia ongelmia automaattisesti päivittymättömien sovellusten tietoturvan kanssa.
 
Kyllä on useita tulistuneita P40 ostaneita jotka ovat huomanneet kotosalla että eihän siihen saakkaan pankkisovelluksia tms. Eikä se kauppaan palautuskaan aina onnistu.

Kun se on halpis puhelin mistä puuttuu Gapps niin kyllä alkaa huuto kuulumaan.

Ja eihän se ole kauppiaan homma kertoa asiakkaalle "tähän ei sitten saa sitä ja sitä sovellusta, ainakaan vielä, kukaa ei tiedä saako koskaan"

Joten, ei jatkoon.
 
Eikö tuohon voi asentaa sitä Play Storea erikseen samaan tapaan kuin custom-firmiksiin?
 
Eikö tuohon voi asentaa sitä Play Storea erikseen samaan tapaan kuin custom-firmiksiin?
Se vaatii bootloaderin avaamisen mutta Huawei ei (enää) salli sitä.
Erinäisiä kikkakolmosia on ollut saatavilla mutta niiden turvallisuus on kyseenalaista ja Google on aika ahkeraan blokannut niiden toiminnan jonkin ajan päästä.
Googlen Play-kaupan asentaminen Mate 30 Prohon nykyisellään hyvin hankalaa ja sen saavuttaminen vaatii vähintään kyseenalaisten ja monimutkaisten keinojen käyttämistä, sillä vielä viime syksynä toimineet suht yksinkertaiset metodit eivät toimi enää nykyisten käyttöjärjestelmäversioiden kanssa.

Juuri ennen tämän artikkelin julkaisua maaliskuun puolivälissä uutisiin nousi kuitenkin tieto uudesta helposta tavasta saada Googlen palvelut toimimaan Huawein HMS-puhelimissa. Temppuun tarvitaan runsaan sadan megatavun kokoinen Chat Partner -niminen sovellus, joka on ladattava erillisenä apk-pakettina ja ajettava puhelimessa. Sovelluksen taustat eivät ole täysin tiedossa, joten sen asentaminen ei ole suositeltavaa, jos ei ole valmis ottamaan tietoista riskiä puhelimen toiminnan ja tietoturvan suhteen.

Kokeilimme kuitenkin sovellusta Mate 30 Prossa, mutta valitettavasti laihoin tuloksin. Kun Chat Partner on asennettu puhelimeen, sovelluksesta valitaan korjaustoiminto ja sille annetaan luvat tiettyjen järjestelmätoimintojen käyttöön, jonka jälkeen se asentaa Googlen palvelut ja Play-kaupan. Uudelleenkäynnistyksen jälkeen niiden pitäisi olla toiminnassa, mutta valitettavasti emme kuitenkaan saaneet niitä toimimaan testikappaleessamme, vaan puhelin herjasi Play Protect -sertifionnin puuttumista, vaikka kokeilimme vielä erillistä Play Protect -sertifikaatin korjauskikkaa. Maininnan arvoisena seikkana sovelluksen on myös raportoitu kalastelevan käyttäjän Google-tunnuksia feikki-kirjautumisnäkymän muodossa heti asennuksen jälkeen.

Joidenkin tietojen mukaan Chat Parterin toiminnassa on esiintynyt ongelmia juurikin joidenkin Mate 30 Pro -mallien kanssa, mutta muiden Huawein mallien kanssa se on toiminut ongelmitta. Kokeilemme lähiaikoina sovellusta myös uuden P40 Lite -mallin kanssa ja raportoimme oliko lopputulos yhtään sen kummoisempi.

Yleisesti ottaen voidaan kuitenkin todeta, että tämän kaltaiset kikat Googlen palveluiden asentamiseksi eivät ole missään nimessä suositeltavissa peruskäyttäjille, vaan ainoastaan harrastajille, jotka ovat tietoisia niihin liittyvistä riskeistä. Voi myös hyvin olla, että Chat Partnerin kaltaiset kiertotiet lopettavat toimintansa millä hetkellä tahansa.
 
Ja mikään ei estä asentamasta play storea itse. Siihen löytyy apk't netistä.
Tosin saako bootloaderin auki on eri asia,

Softa apk't jotka eivät tarvitse play storea pystyy lataamaan vaikka sd kortille ja asentamaan sitä kautta.
 
Uutta puhelinta etsiessä olin hämmästynyt ettei koko roska ole jo konkassa. Miksi ihmeessä joku haluaisi tuollaisen vammaisen kötöksen ostaa tai säätää jonkun ladattujen apkoiden kanssa? Puhelimia on miljoona mallia, ihan sama vaikka Huaheilla sattuisi olemaan 3% paremmat speksit, täysin merkityksetöntä.
 
Eikös esim. SafetyNet ole osa play storea ja sen puute varmaan blokkaa kaikki rahan siirtelyyn liittyvät sovellukset + läjän muita
 
Eikös esim. SafetyNet ole osa play storea ja sen puute varmaan blokkaa kaikki rahan siirtelyyn liittyvät sovellukset + läjän muita
Pankkisovellukset pääsääntöisesti toimivat GMS:n puutteesta huolimatta mutta mobiilimaksusovellusten kanssa (kuten MobilePay) saattaa olla ongelmia. Pankkisovelluksetkin pitäisi ensin saada ladattua jostakin eikä netin random apk-sivustot ainakaan itseä houkuttelisi.
MobilePay-sovellusta optimoidaan aina tukemaan viimeisimpiä iOS- (iPhone) ja Android –käyttöjärjestelmiä. MobilePayta voi siis käyttää niissä Huawei-puhelimissa, jotka on päivitetty Android-käyttöjärjestelmään.

Android-puhelimen tulee myös täyttää MobilePayn edellyttämät yleiset tekniset vaatimukset. MobilePayta ei siis voi käyttää sellaisilla Huawei-puhelimilla, joita ei ole päivitetty Android-käyttöjärjestelmään, vaan käyttävät Huawein omaa App Gallerya.
Henkilökohtaisessa käytössä yleisesti olleista kolmansien osapuolien sovelluksista en saanut toimimaan Uberia, Woltia, HBO:ta sekä Tankille-sovellusta. Myös Netflix ei suostunut aiemmin toimimaan, mutta sovelluksen viimeisimmät versiot ovat tuoneet mukanaan muutoksia, joiden myötä sovellus tuntui pyörivän puhelimessa ongelmitta – tosin HD-materiaalia ei ole saatavilla Widewine L1 -suojaustason puuttuessa puhelimesta. Instagramin kanssa havaittiin testijakson alussa ongelmia, sillä kirjautumisruutuun siirryttäessä se jumiutui käynnistymislooppiin. Parin puhelimen uudelleenkäynnistyksen ja tarpeeksi monen parin päivän aikana tehdyn yrityksen jälkeen kirjautumisruutu lähti yhtäkkiä toimimaan ja sovellus toimi muutenkin sen jälkeen normaalisti. Osa sovelluksista saattaa valittaa käynnistäessä Googlen palveluiden puuttumista, mutta toimia silti normaalisti. Tällainen oli mm. OP Mobiili, jonka toiminnassa ei siis havaittu ongelmia herjasta huolimatta. Myös Nordean mobiilisovellusta käytettiin puhelimessa ongelmitta ja lisäksi Telian mobiilivarmenne toimi puhelimessa moitteetta.
 
En ymmärrä miksi tällä palstalla tunnutaan pönkittävän ajatusta ettei puhelinta kannata ostaa ilman Google-palveluita. Kyllä niitä sovelluksia pystyy muutenkin asentamaan jos on teknistä osaamista, ei ole mikään niin iso homma. Tuntuu hölmöltä että juuri tällaisella palstalla nöyrrytään heti tällaisen edessä ja annetaan Huawein hienojen tekeleiden kuten P40-sarja vaipua unholaan tuosta vain. P40 Lite, toisin kuin P30 Lite oli, on hintaluokassaan erittäin pätevä laite sekin.

Itselle tuossa käsinasentamisessa se ehdoton ei on päivittäminen. Duuniin ja muun pakollisen tekemisen lisäksi ei jaksa alkaa käsin päivittämään kaikkia appeja. Varsinkin kun osa lakkaa toimimasta vanhalla clientillä.
 
Niin, eihän se tällä palstalla tosiaan ole vielä mahdoton tehtävä tuo HMS-puhelimien arkikäyttö, mutta kun karsitaan joukosta ne joilla ei ole jaksamista/kiinnostusta säätää älypuhelimen peruskäyttöön liittyvien asioiden kanssa tasaiseen tahtiin, alkaa olla todellinen kohderyhmä aika ohut.
 
Aika turha tavan pulliaisen ihan periaatteesta tukea jotain jättiyritystä ostamalla laite joka potentiaalisesti hankaloittaa omaa elämää. Ostaa samalla rahalla sellaisen joka toimii.
 
Tekisivät edes pari sailfish puhelinta tai panostaisi johonkin linux systeemiin. Notelle kilpailija kynällä? Pieni mutta kunnon spekseillä oleva puhelin? Puhelin qwerty-näppiksellä? Tekisivät jotain erilaista, eikä miljoonia malleja perunanäytöillä
 
Rivien välistä voidaan hienosti nähdä, kuinka iso tekijä US and A on maailmalla. Tehtiin päätös boikotoida tietyn maan tietyn valmistajan laitteita (koska muka vakoilu tyyliin Irakin joukkotuhoaseet), ja nyt on ko. firma kärsimässä.

Ja mitä vakavasti otettavia vaihtoehtoja Googlelle (tai Applelle) oikeasti edes on? Maailman ihmisten tiedot kiertävät Jenkkien palveluiden kautta. Päälle vielä vapaaehtoinen tietojensa jakoon laitto eri jenkkien palveluihin.

Taustalla palvelimissa ja työasemissa pyörii Windows jonain versiona. Verkkoyhteydet tarjoaa Cisco & co. Jne.
 
Itse kävin kaupassa, jossa myydään noita Huawein kakka puhelimia. Siellä myyjä oli sitä mieltä, että ei se haittaa mitään, vaikka Googlea ei ole. Eli kunnon vedätystä myyjältä.

Ei sitten tullut enempää keskustelua, kun tiesin että ei Huaweitä tai Honoria kannata enää missään nimessä ostaa (vaikka niitä myydäänkin). Ostin sitten Realme 6 luurin muualta ja olen ihan tyytyväinen tähän.
 
Eikös youtube,chrome,gmail sekä mapsit kuitenkin toimi tossa jos asentaa ne itse?.Toihan on periaattessa hyvä juttu koska bloatwarea ei ole(paitsi tietenkin huawein omat p*skat mitä ei tietenkään saa poistettua).Toimiikos tossa ja samanlaisissa hsl/pankkiapsit?.
 
Eikös youtube,chrome,gmail sekä mapsit kuitenkin toimi tossa jos asentaa ne itse?.Toihan on periaattessa hyvä juttu koska bloatwarea ei ole(paitsi tietenkin huawein omat p*skat mitä ei tietenkään saa poistettua).Toimiikos tossa ja samanlaisissa hsl/pankkiapsit?.
Sovellukset eivät toimi, jos ne käyttävät jotain GMS rajapintaa eikä kehittäjä ole korvannut niitä HMS:n vastaavilla. Vastasin sinulle tähän aiemmin.
HSL:stä tuli tällä viikolla AppGalleryyn muokattu versio saataville.
 
HSL:stä tuli tällä viikolla AppGalleryyn muokattu versio saataville.
Tämä on oleellinen kohta uutisessa: "...tukea on ollut Huawein suunnalta monipuolisesti saatavilla, kommentoi HSL-sovelluksen konseptin omistaja Timo Kiiveri". HSL on ladattu yli miljoona kertaa Googlelta, näin Huawei sai tunnetun referenssin jolla voi kannustaa muita kehittäjiä liittymään heidän kauppaansa.
 
Tämä on oleellinen kohta uutisessa: "...tukea on ollut Huawein suunnalta monipuolisesti saatavilla, kommentoi HSL-sovelluksen konseptin omistaja Timo Kiiveri". HSL on ladattu yli miljoona kertaa Googlelta, näin Huawei sai tunnetun referenssin jolla voi kannustaa muita kehittäjiä liittymään heidän kauppaansa.
Tuota juuri pohdin toisessa ketjussa. Kääntäminen HMS:lle ei pitäisi olla ongelma. Kyse on lähinnä viitseliäisyydestä kehittäjien puolelta. Toistaiseksi halukkuutta ei ole kovin massiivisesti löytynyt.
Melko nihkeästi AppGalleryyn on tullut suomalaisia sovelluksia mutta ilmeisesti syynä on lähinnä palveluntarjojien haluttumuus kääntää sovelluksia HMS:lle sopivaksi. Jos halukkuutta löytyy, niin kääntämisen pitäisi olla suhteellisen vaivatonta.
Seuraavaksi sitten Koronavilkku?
Huawein edustaja on tänään kertonut, että AppGalleryssä on noin 30 suomalaista sovellusta. Sovellusten porttaaminen HMS:lle sopivaksi onnistuu kuulemma todella nopeasti mutta monimutkaisten sovellusten kanssa saattaa mennä päiviä tai viikkoja.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 123
Viestejä
4 529 843
Jäsenet
74 763
Uusin jäsen
Bes01

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom