Hajonnut kovalevy

Liittynyt
17.05.2020
Viestejä
2
Kävin mökillä. Sisäinen kovalevy kulki repussa mukanani, mutta vetoketju oli jäänyt auki ja kovalevy tippui kovalle maalle. Tämän jälkeen kovalevyni vain raksuttelee kun sen laittaa tietokoneeseen kiinni (Ikään kuin jokin estäisi sitä pyörimästä?) (Kokeiltu molemmilla, sata kaapelilla ja USB adapterilla). Tietokone ei anna lukea asemaa, vaikka tunnistaakin sen olemassaolon ja kapasiteetin (BIOS). Kovalevy on Segaten Barracuda Compute 10TB kovalevy. Takuuta kovalevyllä ei ole.

Tosiaan kyseisellä levyllä on paljon tärkeitä tiedostoja, ja minulle on hiukan epäselvää, tulisiko minun hakea tiedostojen palautusta vai kovalevyn korjausta? Jos kovalevyni korjataan tässä vaiheessa, kuinka todennäköistä on, että tiedostot katoavat? Jos lähetän kovalevyni palautuspalveluun, lähetänkö mukana myös toisen kovalevyn, jonne tiedostot palautetaan? Ja onko kenelläkään suositella jotakin palvelua, jonne kovalevyn voisi lähettää?

Kiitos avustanne ja ajastanne.
 
Liittynyt
01.06.2018
Viestejä
130
Ei data katoa magneettilevyltä ellei sen päälle kirjoiteta uutta tai levyä ei fyysisesti rikota esimerkiksi poraamalla tai murskaamalla.Tästä voisi olla apua, joskin vasta viimeisenä vaihtoehtona. Oletus on, että lukupää on jumittunut kiinni magneettikiekon pintaan estäen sitä pyörimästä. Yksi keino on myös jäädyttää levy. Jos levy on toimiakseen pakastamisen jälkeen, se todennäköisesti jumittuu uudelleen lämmettyään tarpeeksi. Siksi nopeus on valttia eli mahdollisimman nopeasti kriittisimmät aineistot talteen. Sama pätee tilanteeseen, jossa levyn saa toimimaan avaamisen jälkeen, sillä sinetöidyn kiintolevyn avaaminen päästää sen sisään pienhiukkasia, mikä voi johtaa lukupään hitsautumiseen kiinni magneettilevyyn, sillä niiden välinen etäisyys on vain jotain nanometrejä.

Jos levyllä on jotain oikeasti tärkeää eli rahallisesti tai vaikkapa maanpuolustuksellisesti arvokasta, suosittelen kääntymään ammattilaisen puoleen. Näitä ovat esimerkiksi:
Tietojen palautus kovalevy / kiintolevy - Ibas Ontrack
Tietojen palautus kovalevyltä | ATK-Tietofix
Tiedostojen ja datan palautus - HammarData
Tietojenpalautukset IT-Tohtorit Oy | Tietojenpalautukset IT-Tohtorit Oy
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 077
Jos kotivakuutuksessasi on Tiedostojen palautusturva (Vakuutuksesta korvattavan tietokonevahingon yhteydessä korvataan tietokoneen kiintolevyn vaurion vuoksi hävinneiden tiedostojen etsintä- ja palautuskuluja.) Niin ota ensin matkapuhelin kouraan ja soita vakuutusyhtiöösi. Jos ei kata, niin sitten soita johonkin noista tiedostojen palautus firmoihin.
(tähän-kin voisi todeta erään toisen käyttäjän kommentti "tiedostot joita ei ole varaa menettää on tietenkin varmuuskopioitu, dööh" )
 
Liittynyt
30.10.2016
Viestejä
1 600
Noihin linkattuihin palautuspalveluihin yhteyttä. Mihinkään "korjaukseen" levyä ei voi lähettää, kun ei nämä ole mitään pesukoneita joihin kodinkonehuolto voi vaihtaa osia

Itse tuota levyä nyt ei ainakaan kannata mennä avaamaan. Nuo avauskikkailut voi toimia jollain pienillä 1- tai 2-platterisilla levyillä (ei ole kyllä itsellä kokemusta), mutta 10-teraisissa taitaa plattereita olla 10 kpl (jos käytetään teran plattereita) niin monimutkaisuus vähän eri luokkaa.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
500
En suosittele kokeilemaan avaamista jos ei ole kokemuksia kyseisestä tempusta kun on erittäin suuri riski että kun menet siirtelemään lukupäätä silloin kun se on "törmännyt" tai "jumissa" niin seuraavaks se vetää hienot skradut vain pintaan ja kiekot on lukukelvottomia.
 
Liittynyt
29.05.2020
Viestejä
471
Mikäli levyllä oli jotain hyvin tärkeitä tiedostoja, niin suosittelen että et tee sille itse mitään., vaan annat tietojen palautuksen ammattilaisten hoidettavaksi varsinkin kun kyseessä on fyysisen kolhun saanut levy. Omat palautusyritykset voivat vahingoittaa levyä enemmän ja vaikeuttaa tietojen palautusta entisestään. Jos kyseessä olisi vahingossa poistettu tiedosto, niin sitä voisi koittaa palauttaa jollain sopivalla ohjelmalla, mutta fyysiset vahingot ovat eri juttu. Kiintolevyt ovat herkkiä laitteita, jotka voivat rikkoutua kolhusta ja ilmassa leijuva pöly voi tuhota avatun levyn. Näin ollen omat sörkkimiset kannattaa jättää väliin jos data on tärkeää. Sen sijaan jos data ei ole niin kovin tärkeää, niin kaikkea voi toki kokeilla. Ammattilaiset voivat tarvittaessa avata levyn tarkoitukseen sopivissa puhdastiloissa ja vaihtaa piirilevyjä, lukupäitä ja muita osia, joilla levy saadaan ehkä kuntoon ja data palautettua. Tämä on kuitenkin hintavaa työtä. Takuu kattaa vain valmistusvirheen vuoksi rikkoutuneen laitteen, eikä yleensä siinäkään tapauksessa korvaa datan palautusta. Takuu ei siis kata putoamisia, kastumisia tai muita käyttäjän huolimattomuudesta aiheutuneita vahinkoja.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 009
ihan mutulla totean että jos laitat itse räpelletyn levyn palautusfirmalle niin joko hylkäävät suorilta taikka tuplalaskutus :smoke:
 
Liittynyt
28.02.2018
Viestejä
10
itellä hieman samanlainen ongelma tällä hetkellä, levy ottanut kovan kolauksen ja parin rebootin jälkeen taas näkyi resurssienhallinnassa ja kone käynnistyy. jonkin aikaa oltua idlenä levy häviää eikä näy biosissa ja nakuttaa,

luultavasti lukupää on jossainpäin levyä tällä hetkellä eikä kuitenkaan suostu toimimaan normisti.

katsoin videon ja vähän enemmänkin niin ttämä lukupää olisi irroitettava levyltä, tämä on tietty iso ja omatietoinen valinta, vaikka levyllä 3tb kallisarvoista dataa onkin ei se mitään satojen eurojen++ arvoista ole.

summarum ostan uuden levyn ja avaan itse vanhan ilman puhdastilaa, irroitan lukupään otan riskin ja yritän olla vahingoittamasta levyä otan mahd. nopeasti mahdollisimman paljon talteen ja poistan levyn päiviltä. Amen.
 
Liittynyt
17.10.2017
Viestejä
590
Mielenkiinnosta olisin voinut kokeilla vanhan kovalevyn ja siellä olevien kuvien pelastamista, kun sattui tuo levy tulemaan vastaan kaappia raivatessa. Levyn kytkin koneeseen kiinni ja lähtee pyörimää, eikä pidä mitään sen kummempaa ääntä. Kuitenkin samalla hetkellä kun tuon iskee koneeseen kiinni, niin kone hidastuu jumiin, mutta kuitenkin asema(t) ilmestyy Devices and drives alle. Näihin asemiin ei kuitenkaan pääse, kun kone ja asema sen verran jumissa.
LTT vanhassa videossa on vastaava tapaus, jossa oireet ovat samat


Ajattelin kokeilla vastaavia keinoja kuin videolla eli vastaavat komentokehoitteet, mutta mietin että onko tuohon palautukseen jotain järkevämpää softaa? Nythän LTT-videossa kokeillaan nopeaan jotain Rstudio ohjelmaa ja siirrytään samantien johonkin erillisen työkalun ja softan mainostamiseen.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
225 548
Viestejä
3 991 763
Jäsenet
68 095
Uusin jäsen
BlueEye

Hinta.fi

Ylös Bottom