Google julkaisi Android O:n ensimmäisen kehittäjäversion

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
21 448



Google on ottanut tavakseen julkaista tulevista Android-versioista ennakkoversioita kehittäjille jo hyvissä ajoin. Android N:n ensimmäinen Developer Preview julkaistiin 9. maaliskuuta viime vuonna. Nyt Google on julkaissut ensimmäisen Developer Preview -julkaisun tulevasta Android O:sta.

Android O:n ensimmäinen Developer Preview on heti saatavilla Android-emulaattorille sekä Nexus 5X-, 6P-, Player-, Pixel C-, Pixel- ja Pixel XL -laitteille. Googlen suunnitelmien mukaan Android O:sta tullaan julkaisemaan yhteensä neljä Developer Preview -versiota. Lopullisen version julkaisu tapahtuu tämän hetkisen aikataulun mukaan jälleen vuoden kolmannen neljänneksen aikana eli heinä-syyskuussa.

Käyttöjärjestelmän uusista ominaisuuksista on toistaiseksi tarjolla tietoa vain niukalti. Varmoja uudistuksia tai uusia ominaisuuksia ovat muun muassa Notification Channels, Picture-in-Picture mode, Adaptive icons ja Autofill Framework. Täyteen listaan tämän hetkisistä muutoksista voit tutustua Googlen Android O Features and APIs -sivuilla.



Notification Channels antaa sovelluksille mahdollisuuden tehdä eri tyyppisiä ilmoituskanavia, jotka ovat käyttäjän muokattavissa. Ilmoituskanaville voi antaa sääntöjä kuten ilmoituksen automaattisen poistamisen tietyn ajan kuluttua, tai tietyn tyyppisten ilmoitusten piilottamisen väliaikaisesti nappia painamalla. Yksi Googlen käyttämä esimerkki ilmoituskanavasta on uutisohjelman ilmoitusten näyttäminen uutisten aihepiirin perusteella.

Picture-in-Picture mode lienee itsestään selvyys jo nimensä puolesta. Se tarjoaa mahdollisuuden käyttää kuva-kuvassa toimintoa. Toiminto oli aiemmin tuettuna jo Android TV -puolella, mutta Android O tuo sen kaiken tyyppisille laitteille.



Adaptive icons tuo mahdollisuuden lisätä ikoneihin erilaisia visuaalisia efektejä sekä esimerkiksi laitteen tyypin mukaan vaihtuvia ikoneja. Autofill Framework puolestaan antaa käyttöjärjestelmätason tuen kaikenlaisten käyttäjätunnusten, salasanojen, luottokorttitietojen ja muiden vastaavien täydentämisen ohjelmien kenttiin automaattisesti. Ainakin tässä vaiheessa käyttäjän on otettava Autofill-ominaisuus itse käyttöön, eikä se ole oletuksena päällä.

Perinteiseen tapaan Google lupaa uuden Androidin parantavan jälleen laitteiden akkukestoa. Tällä kertaa pidempiä käyttöaikoja tavoitellaan Background Execution Limits -ominaisuudella, eli rajoittamalla tehtäviä, joita taustalla pyörivä sovellus voi suorittaa. Toinen akkukestoa parantava ominaisuus on Background Location Limits, joka rajoittaa taustasovellusten mahdollisuuksia seurata laitteen sijaintia. Background Location Limits koskee kaikkia sovelluksia riippumatta siitä, mille Android-versiolle ne on suunniteltu.

Android O saapuu kaikella todennäköisyydellä markkinoille 8.0 -versionumerolla, ja nyt julkaistu Developer Preview on hyvä ajankohta aloittaa jokavuotiset vedonlyönnit tulevan Android-version herkkuun viittaavasta lisänimestä, joka alkaa tänä vuonna O-kirjaimella. Jotkut tahot ovat jo ehtineet ehdottaa todennäköisimmäksi nimeksi Oreota. Muistin virkistämiseksi aiemmat lisänimet ovat olleet Cupcake, Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean, KitKat, Lollipop, Marshmallow ja Nougat.

Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.

Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)
 
D

Deleted member 3664

Vieras (tunnus poistettu)
Perinteiseen tapaan Google lupaa uuden Androidin parantavan jälleen laitteiden akkukestoa. Tällä kertaa pidempiä käyttöaikoja tavoitellaan Background Execution Limits -ominaisuudella, eli rajoittamalla tehtäviä, joita taustalla pyörivä sovellus voi suorittaa. Toinen akkukestoa parantava ominaisuus on Background Location Limits, joka rajoittaa taustasovellusten mahdollisuuksia seurata laitteen sijaintia. Background Location Limits koskee kaikkia sovelluksia riippumatta siitä, mille Android-versiolle ne on suunniteltu.
Nämä kyllä hymyilyttää joka kerta. Tälläkin kertaa poikkeus noista taustarajoituksista ja niiden oikeuksista lienee taas hirviöllä nimeltä Google Play Services joka on paisunut kuin pullataikina ja on varmaan yksittäinen aiheuttaja nro 1 random akkufiboihin mitä Androideissa esiintyy. Hyvänä kakkosena sitten Facebook joka useine sovelluksineen omistaa enemmän oikeuksia puhelimeen kuin luurin omistaja.
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Premium-jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 071
Android O dev preview pitää myös sisällään navigointipalkin muokkaamisen:
It’s unclear if these features will make it to the final version of Android O, as many small additions like this have been cut from final releases. It’s very much a work in progress, but a welcome addition nonetheless.
Oreo on melko vahva nimikanditaatti mutta minulla on hämärä muistikuva, että Google olisi jossain vaiheessa sanonut, että ei käyttäisi brändi nimiä KitKatin jälkeen. Muistaako kukaan tällaista?


 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
1 247
Olispa ees Nougat saatavilla omaan luuriin. Googlen on pakko tehdä jotain tälle päivitysongelmalle.
 
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
4 067
Miten se on Googlen vika, jos valmistajaa ei kiinnosta muokata uutta androidia omille laitteilleen?
Sitä varten ohjelmissa on käyttöehdot ja sopimukset. Käyttäjän täytyy sitoutua kymmeniin yksityisyyttä loukkaaviin ehtoihin, valmistaja on varsa laitumella.

Uusi Android on o'Shit
 
Liittynyt
14.12.2016
Viestejä
2 767
Google yritti sitä sillä uudella halpis puhelimiin tarkoitetulla systeemillä ja Googlen oli pakko vesittää se, kun valmistajat eivät halunneet käyttää sitä kun eivät saaneetkaan asentaa omia kikkareitaan kuluttajien kiusaksi. Google on oman aikaisemman sallivan historiansa vanki. Valmistajat eivät enää suostu siihen että Google sanelisi tarkemmin mitä saa ja mitä ei tehdä...
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
1 247
Miten se on Googlen vika, jos valmistajaa ei kiinnosta muokata uutta androidia omille laitteilleen?
Google vois esim. itse olla mukana kehittämässä ajureita ja tukea eri laitteille niin, että ne olis yhteensopivia sitten uusien Android-versioiden kanssa. Jotenkin tuntuu että Androidin pellin alla tehdään joka päivityksessä niin paljon muutoksia, että valmistajat joutuu tekemään ihan liikaa hommia saadakseen luurinsa toimimaan uudella käyttisversiolla, ja valmistajilla on ihan liian vapaat kädet Androidin pellin alla näpläämiseen.
Jos nyt miettii vaikka PC-maailmaa, niin eihän Windows-päivitykset riko yhteensopivuutta joka ikisen masiinan kanssa niin, että joka komponentille tarvitaan uudet ajurit ja kaikki koneen mukana tuleva softa pitää koodata uudestaan kyseiselle Windowsin versiolle sopivaksi. 5 vuotta vanhassa läppärissä pyörii W10 vallan mainiosti, ja W7:n/8:n ajurit toimii niille komponenteille, joille ei ole W10-ajuria olemassakaan. Ja samat ohjelmat ja pelit jotka toimi seiskalla ja jopa xp:llä vuonna 2001, toimii vielä 16 vuotta myöhemmin myös kympillä, mitään muutoksia ei tarvita.
Androidin pitäis olla sellanen, että joka luurissa pyörii alla se täsmälleen sama järjestelmä + sen päällä yksittäisen laitteen tarvitsemat ajurit, ja jos valmistaja tekee jotain muutoksia "stock Androidiin", niiden pitää olla sellasia että ne ei kosketa millään tavalla sitä alla pyörivää järjestelmää. Eli launcherin voi vaihtaa ja jonku boottianimaation ja kuvakkeet jne, mutta nekin pitäis olla vaihdettavissa esim. Play Storesta sellaisiin versioihin jotka käyttäjä itse haluaa, ne stock Androidin launcherit yms. mukaanlukien. Silloin käyttispäivitykset voitaisiin ajaa suoraan Googlen kautta ilman, että valmistajien tarvitsee edes puuttua niihin, ihan niinkuin Windows-puolellakin. Ja Googlen pitäis huolehtia, että käyttispäivitykset ei riko yhteensopivuutta laitteiden kanssa, jos päivityksen mukana tulee vaikka jokin uusi kamera-api tai vastaava.
Ei siinä vaadita mitään muuta kuin sen verran munaa Googlelta, että se sanoo että jos laitevalmistaja haluaa että laitteella pääsee Googlen palveluihin käsiksi, valmistaja ei saa mennä nykimään Androidin sisuksiin millään tavalla. Eihän se estä käyttäjäkokemuksen kustomointia ollenkaan. Joka valmistaja voi silti tunkea niin paljon bloattia ja omia ohjelmiaan ja launchereita jne. luureihinsa kuin sielu sietää, ihan ilman että pitää jollain tapaa mennä näpelöimään itse sitä käyttistä.
Tässä nykysysteemissä ei oo mitään tolkkua, Google julkaisee uuden käyttisversion kesällä, ja sitten laitevalmistajat arpoo 3-12 kuukautta että miten hitossa me saadaan tää meidän kapula toimimaan ton uuden käyttiksen kanssa. Komponenttivalmistajat käsittääkseni kuitenkin päivittää ajureitaan ihan hyvin toimimaan uusien Android-versioiden kanssa, niin siinä ei pitäs olla mitään ongelmaa että käyttispäivitykset saataisiin hyvin nopeasti julkaisun jälkeen joka laitteeseen.
Eikö se vois toimia niin, että kun puhelin kuitenkin itse "tietää" mitä komponentteja se sisältää, niin se lähettäis Googlelle listan siitä mitä se on syöny, ja sitten Googlen palvelin jurnuttais kasaan sellaisen käyttispäivityksen, joka sisältää itse päivityksen + kyseisen laitteen tarvitsemat ajurit jne. ja lähettäis sen sitten kyseiseen puhelimeen.
 
Viimeksi muokattu:
D

Deleted member 3664

Vieras (tunnus poistettu)
Ei siinä vaadita mitään muuta kuin sen verran munaa Googlelta, että se sanoo että jos laitevalmistaja haluaa että laitteella pääsee Googlen palveluihin käsiksi, valmistaja ei saa mennä nykimään Androidin sisuksiin millään tavalla. Eihän se estä käyttäjäkokemuksen kustomointia ollenkaan. Joka valmistaja voi silti tunkea niin paljon bloattia ja omia ohjelmiaan ja launchereita jne. luureihinsa kuin sielu sietää, ihan ilman että pitää jollain tapaa mennä näpelöimään itse sitä käyttistä. Tässä nykysysteemissä ei oo mitään tolkkua, Google julkaisee uuden käyttisversion kesällä, ja sitten laitevalmistajat arpoo 3-12 kuukautta että miten hitossa me saadaan tää meidän kapula toimimaan ton uuden käyttiksen kanssa.
Näinhän se toimisi ihanteellisessa maailmassa. Iso G noin kuitenkin tekee rahaa mainoksilla ja tiedoilla joita se Android käyttäjiltä saa ja siinä bisneksessä määrä > laatu. Googlelle on parempi että kolme miljoonaa kiinapuljua tekee Androideja jotka laahaavat versioissa perässä ja joita myydään viidellä kympillä kolmellekymmenelle miljoonalle kuin että kaikki olisivat sisältä samanlaisia ja valmistajia olisi puolet vähemmän jolloin myyntiäkin olisi selvästi vähemmän. Googlelle riittää että maailmalla on miljoonia ja taas miljoonia luureja joissa on sen oma sähköpostiohjelma, sen oma nettiselain, sen oma galleriasovellus jne jne jotka Googlen serverit voivat skannata ja täten kohdentaa mainontaa jota myymällä Google saa rahaa. Tässä pitää muistaa että Nexus/Pixel laitteita (jotka muuten ovat melkoisessa marginaalissa) lukuunottamatta Google ei ole rautavalmistaja toisin kuin Apple ja Microsoft.

Google on oman aikaisemman sallivan historiansa vanki. Valmistajat eivät enää suostu siihen että Google sanelisi tarkemmin mitä saa ja mitä ei tehdä...
Tämä on se avainhuomio Androidin kohdalla. Jos Google olisi alusta asti pitänyt ohjakset itsellään niin tilanne olisi nyt erilainen. Jälkeenpäin sitä on vaikea vaatia ja vielä vaikeampi yrittää toteuttaa.
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Premium-jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 071
Google vois esim. itse olla mukana kehittämässä ajureita ja tukea eri laitteille niin, että ne olis yhteensopivia sitten uusien Android-versioiden kanssa. Jotenkin tuntuu että Androidin pellin alla tehdään joka päivityksessä niin paljon muutoksia, että valmistajat joutuu tekemään ihan liikaa hommia saadakseen luurinsa toimimaan uudella käyttisversiolla, ja valmistajilla on ihan liian vapaat kädet Androidin pellin alla näpläämiseen.
Jos nyt miettii vaikka PC-maailmaa, niin eihän Windows-päivitykset riko yhteensopivuutta joka ikisen masiinan kanssa niin, että joka komponentille tarvitaan uudet ajurit ja kaikki koneen mukana tuleva softa pitää koodata uudestaan kyseiselle Windowsin versiolle sopivaksi. 5 vuotta vanhassa läppärissä pyörii W10 vallan mainiosti, ja W7:n/8:n ajurit toimii niille komponenteille, joille ei ole W10-ajuria olemassakaan. Ja samat ohjelmat ja pelit jotka toimi seiskalla ja jopa xp:llä vuonna 2001, toimii vielä 16 vuotta myöhemmin myös kympillä, mitään muutoksia ei tarvita.
Androidin pitäis olla sellanen, että joka luurissa pyörii alla se täsmälleen sama järjestelmä + sen päällä yksittäisen laitteen tarvitsemat ajurit, ja jos valmistaja tekee jotain muutoksia "stock Androidiin", niiden pitää olla sellasia että ne ei kosketa millään tavalla sitä alla pyörivää järjestelmää. Eli launcherin voi vaihtaa ja jonku boottianimaation ja kuvakkeet jne, mutta nekin pitäis olla vaihdettavissa esim. Play Storesta sellaisiin versioihin jotka käyttäjä itse haluaa, ne stock Androidin launcherit yms. mukaanlukien. Silloin käyttispäivitykset voitaisiin ajaa suoraan Googlen kautta ilman, että valmistajien tarvitsee edes puuttua niihin, ihan niinkuin Windows-puolellakin. Ja Googlen pitäis huolehtia, että käyttispäivitykset ei riko yhteensopivuutta laitteiden kanssa, jos päivityksen mukana tulee vaikka jokin uusi kamera-api tai vastaava.
Ei siinä vaadita mitään muuta kuin sen verran munaa Googlelta, että se sanoo että jos laitevalmistaja haluaa että laitteella pääsee Googlen palveluihin käsiksi, valmistaja ei saa mennä nykimään Androidin sisuksiin millään tavalla. Eihän se estä käyttäjäkokemuksen kustomointia ollenkaan. Joka valmistaja voi silti tunkea niin paljon bloattia ja omia ohjelmiaan ja launchereita jne. luureihinsa kuin sielu sietää, ihan ilman että pitää jollain tapaa mennä näpelöimään itse sitä käyttistä.
Tässä nykysysteemissä ei oo mitään tolkkua, Google julkaisee uuden käyttisversion kesällä, ja sitten laitevalmistajat arpoo 3-12 kuukautta että miten hitossa me saadaan tää meidän kapula toimimaan ton uuden käyttiksen kanssa. Komponenttivalmistajat käsittääkseni kuitenkin päivittää ajureitaan ihan hyvin toimimaan uusien Android-versioiden kanssa, niin siinä ei pitäs olla mitään ongelmaa että käyttispäivitykset saataisiin hyvin nopeasti julkaisun jälkeen joka laitteeseen.
Eikö se vois toimia niin, että kun puhelin kuitenkin itse "tietää" mitä komponentteja se sisältää, niin se lähettäis Googlelle listan siitä mitä se on syöny, ja sitten Googlen palvelin jurnuttais kasaan sellaisen käyttispäivityksen, joka sisältää itse päivityksen + kyseisen laitteen tarvitsemat ajurit jne. ja lähettäis sen sitten kyseiseen puhelimeen.
Tämä vaatisi Androidiin perustavanlaatuisia muutoksia. Ensinnäkin Windows on yksittäinen tuote, jota myydään kuluttajille. Windowsin siis täytyy lähtökohtaisesti toimia useilla eri kokoonpanoilla. Android on puolestaan laitevalmistajille myytävä tuote, joka sidotaan tiukasti käytettävään hardwareen. Toiseksi Android on suunniteltu huomattavasti kevyempiä järjestelmiä varten ja sen täytyy toimia aivan toisenlaisilla resursseilla kuin Windows. Kaikki ylimääräinen täytyy karsia pois, minkä vuoksi on haastavaa tehdä geneeristä buildia. Kolmas syy liittyy ARM-arkkitehtuuriin. ARM ei ole yhtä stantardoitu kuin x86-arkkitehtuuri, mikä lisää alustan pirstaloitumista.

Täytyisi siis tehdä paljon muutoksia komponenttivalmistajista lähtien, jotta tämä onnistuisi. Ei se toki mahdotonta ole, sillä esimerkiksi Canonical ylläpitää ARM-pohjaista Ubuntua.
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
1 247
... Googlelle on parempi että kolme miljoonaa kiinapuljua tekee Androideja jotka laahaavat versioissa perässä ja joita myydään viidellä kympillä kolmellekymmenelle miljoonalle kuin että kaikki olisivat sisältä samanlaisia ja valmistajia olisi puolet vähemmän jolloin myyntiäkin olisi selvästi vähemmän.
Niin siis laitteitahan voisi olla ihan samalla tavalla erilaisia ja eri hintaisia kuin nykyäänkin. Pyöriihän Windowskin miljoonalla erilaisella laitekokoonpanolla, eikä Dellin ja HP:n tarvitse tehdä yhtikäs mitään, jotta heidän rakentamat tietokoneet saa uusimmat Windows -päivitykset.
Tarkoitin siis sitä, että valmistajat ei menis itse näpelöimään sitä käyttistä, jolloin käyttiksen päivitykset voisi tulla keskitetysti Googlelta ja valmistajien omat softapuolen päivitykset olis vaan applikaatiopäivityksiä jotka voisi jakaa Play Storesta tai valmistajan oman vastaavan kautta.

Tämä vaatisi Androidiin perustavanlaatuisia muutoksia. Ensinnäkin Windows on yksittäinen tuote, jota myydään kuluttajille. Windowsin siis täytyy lähtökohtaisesti toimia useilla eri kokoonpanoilla. Android on puolestaan laitevalmistajille myytävä tuote, joka sidotaan tiukasti käytettävään hardwareen. Toiseksi Android on suunniteltu huomattavasti kevyempiä järjestelmiä varten ja sen täytyy toimia aivan toisenlaisilla resursseilla kuin Windows. Kaikki ylimääräinen täytyy karsia pois, minkä vuoksi on haastavaa tehdä geneeristä buildia. Kolmas syy liittyy ARM-arkkitehtuuriin. ARM ei ole yhtä stantardoitu kuin x86-arkkitehtuuri, mikä lisää alustan pirstaloitumista.

Täytyisi siis tehdä paljon muutoksia komponenttivalmistajista lähtien, jotta tämä onnistuisi. Ei se toki mahdotonta ole, sillä esimerkiksi Canonical ylläpitää ARM-pohjaista Ubuntua.
Niin, siksi sanoinkin että laitteille pitäis paketoida yksilölliset päivityspaketit.
Jos puhelimessa on vaikka Samsungin kameramoduuli ja Qualcommin SoC ja Boschin sensoripaketti, niin Samsung, Qualcomm ja Bosch lähettää kehittämänsä Android O -yhteensopivat "ajurit" tai mitä ne sitten onkaan, Googlelle, ja Google paketoi ne mukaan Android O -käyttispäivitykseen joka lähetetään sitten sille puhelimelle.
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Premium-jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 071
Niin, siksi sanoinkin että laitteille pitäis paketoida yksilölliset päivityspaketit.
Jos puhelimessa on vaikka Samsungin kameramoduuli ja Qualcommin SoC ja Boschin sensoripaketti, niin Samsung, Qualcomm ja Bosch lähettää kehittämänsä Android O -yhteensopivat "ajurit" tai mitä ne sitten onkaan, Googlelle, ja Google paketoi ne mukaan Android O -käyttispäivitykseen joka lähetetään sitten sille puhelimelle.
Aika mahdoton tilanne, että Google tekisi jokaiselle laitteelle omat buldit komponenttivalmistajien koodien perusteella ja toimittaisi ne laitevalmistajille. Googlella pitäisi olla tiedossa laitteen kokoonpano kameramoduulin asennosta lähtien. Ottaen huomioon, että valmistajat saattaavat vaihtaa komponentteja lennosta tai pyöräyttää sen kameramoduulin 180 astetta, niin ei Google siihen yksin pystyisi. Nykyisessä ympäristössä ainoa vaihtoehto on saada valmistajat tekemään päivityksiä ahkerammin tavalla tai toisella. Jos homma sysätään Googlen hartoille, niin Android vaatisi isoja muutoksia.
 
Liittynyt
09.11.2016
Viestejä
1 331
Tämän keskustelun seuraamista helpottaisi kovasti, jos puhuttaisiin yleisen Android-termin sijaan tarkemmin esim. AOSP:ista (Android Open Source Project), GMS:stä (Google Mobile Services) ja vastaavista.

Noiden ajureiden kanssa ongelmia tuottaa nykyisellään lisäksi se seikka, että nuo laitteet pysyvät yleensä päivitystensä ajan samassa Linux-kernelin versiossa, joka johtaa siihen, että yhdellä ajurijulkaisulla ei edes pärjäisi. esim. One Plus Onen Linux on viimeisellä Cyanogenillä 3.4 kerneli.

Eli jos tuon työpöytä-Windowsista tutun päivityssysteemin haluaisi tuoda nykyisen mobiili-ekosysteemin hyvin kattavasti niin se vaatisi joko käytännössä aivan uutta käyttöjärjestelmäarkkitehtuuria tai sitten täysin avoimen lähdekoodin ajureita + todella hyvät testaus- ja laadunvarmistusjärjestelmät.
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
1 247
Noh tuo oli vain ehdotus, en ole mikään käyttöjärjestelmäkoodaaja tai linux-tietäjä. Mutta olen Androidin päivittymättömyyteen kyllästynyt asiakas. Ihan sama minkä valmistajan luuri on, niin päivitykset tulee kvartaalitolkulla jäljessä siitä, mitä tahtia Google päivityksiä julkaisee, jos niitä päivityksiä saadaan ollenkaan. Sehän kusee jo Googlen omaankin nilkkaan, kun kesällä hypetetään kaikkee uutta jännää joka uudessa versiossa tulee, mutta kukaan ei saa käsiinsä näitä uusia ominaisuuksia tukevia laitteita kuin joskus 6-12 kk kuluttua. Daydreamia rummutettiin kauheasti viime kesänä, montakos puhelinta sitä nyt sitten tukeekaan ja kuinka monessa niistä on Android 7? Taidetaan puhua ihan parista hassusta puhelinmallista. Miettikää mikä ero siinä olisi, kun ne hypetetyt ominaisuudet saatais lähes joka pällin taskuun muutamassa viikossa.


7.3.2017 julkaistu tilasto.

Alle 3% käytössä olevista Android-laitteista käyttää uusinta Android-versiota, kun kyseisen version julkaisusta on kulunut 7 kuukautta ja 1. betan julkaisusta on vuosi aikaa.
Minulle on ihan sama kenen syytä tämä nykyinen tilanne on, mutta jotain pitäis vähän niinku tehä asialle.
Google paskoo Androidin joka päivityksessä sellaseks, että laiskoja ja ahneita laitevalmistajia ei kiinnosta alkaa vääntää sen pohjalta uutta softaversiota vuoden vanhalle puhelimelle.
 
Liittynyt
14.12.2016
Viestejä
2 767
Totta. Tuo on pitänyt itseni winkkapuhelimen käyttäjänä vuosia, vaikka se ei muilta osin olisikaan ollut se viilatuin käyttöjärjestelmä... eli päivityksiä on/olisi pitänyt odotella anteropuhelimilla ikuisuuksia ja niitä ei ehkä ikinä olisi saapunut. Surullisen kuuluisat Sansungin xcower mallit joita tuttavapiirissä kestävyyden takia oli useammallakin ovat pahimpia esimerkkejä.
Mutta kuten edellä jo sanottiin, niin tämä on google platformin perustavanlaatuinen valuvika jota tuskin koskaan saadaan korjattua, koska se on puhelimen valmistajan omien etujen vastainen. Parempi myydä uusi puhelin kahden vuoden kuluttua, kuin päivittää softaa...
Siksin Googlen "omat" Nexus ja pixel mallit ovat olleet ainoita järkeviä laitteita anteropuolella joita olisi edes voinut harkita. Itse vaihdan puhelinta kerran kymmenessä vuodessa, joten tietoturva ja muuta päivitykset sille ajalla ovat elintärkeitä. Siksi vaihtoehtoja on ollut vain kaksi. Windows puhelimet tai Applen puhelimet. Jatkossa sinne taitaa jäädä vain yksi ja senkin hintataso ylittää oman sietokyvyn noin nelinkertaisesti.
Jos joku anterovalmistaja lupaisi kaikki päivitykset tietyille puhelimalleilleen edes kuudeksi vuodeksi voisi sellaista jo harkita. Yksi edulliseen hintapäähän 100-200, joku keskiluokkaan 200-300 ja joku kalliiseen päähän 300-500 egee niin avot, mutta mikä firma olisi niin hullu että menisi lupaamaan moista... ei mikään... valitettavasti. Kenelläkään ei olisi pienintäkään halua vaihtaa puhelinta, kun olisi ostanut tuollaisen kestopäivitettävän ja firman tulos tippuisi kuin lehmän häntä.
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Premium-jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 071
Google ainakin yrittää patistaa valmistajia ryhdistäytymään tietoturvapäivityksien suhteen:
Google isn’t giving up, though, and they were able to work with over 200 OEMs last year to get security updates pushed out to more than 730 million devices. Google was able to work with OEMs and carriers to get security update wait times cut down from 6-9 weeks to just a few days. By the end of 2016, Android security leads Adrian Ludwig and Melinda Miller said over 79% of current flagship devices sold in North America had the latest security update.
Google voisi mielestäni toteuttaa sen aiemman uhkauksen "häpeälistasta". Nyt on hyvin vaikea pysyä kärryillä, miten valmistajat jakavat päivityksiä. (Toisessa ketjussa on lisää tietoa, jos jotain sattuu kiinnostamaan).
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
1 247
Google voisi mielestäni toteuttaa sen aiemman uhkauksen "häpeälistasta". Nyt on hyvin vaikea pysyä kärryillä, miten valmistajat jakavat päivityksiä. (Toisessa ketjussa on lisää tietoa, jos jotain sattuu kiinnostamaan).
Häpeälistalinkissä satutaan muuten sanomaan, että kun Marshmallow'n julkaisusta oli kulunut 7 kuukautta, kyseinen versio löytyi 7,5 prosentista laitteista. Nyt on kulunut sama aika Nougat'n julkaisusta ja se löytyy vasta alle 3 prosentista laitteista. Huonompaan suuntaan ollaan siis vaan menty.
 
Liittynyt
16.11.2016
Viestejä
213
En jaksa uskoa että syynä laitevalmistajien hitauteen tuoda uusia versioita vanhoihin malleihin on ongelmat päivitysten tekemisessä, ainakin tiettyyn pisteeseen asti, vaan syy on suurimmalta osin taloudellinen. Onhan se ihan ymmärrettävää, näin päästään astetta helpommin kuluttajia myymään uusia malleja. Jos haluaa pysyä ajan hermolla niin sitten on hommattava Googlen laite. Itse olen ollut varsin tyytyväinen Nexus 5x:ään.

Mutuna voisin heittää että siirtymäinnokkuutta on ehkä laimentanyt se että Lollipopista Marshmallowiin oli isompi harppaus kuin MM:stä Nougat'han.

Hannibalille leikkimielinen kysymys että onko nyt toinen vai kolmas puhelin menossa viimeisen kahdenkymmenen vuoden sisään...? :) Jos ihan tosissaan puhutaan niin rauta on kutenkin ainakin tähän asti kehittynyt sen verta rivakasti että en haluaisi edes yrittää vaikkapa Nexus S:llä Nougat'ia ajella... Tietoturvapäivitykset tietysti on asia erikseen johon pitäisi saada parannusta.
 
Liittynyt
14.12.2016
Viestejä
2 767
En jaksa uskoa että syynä laitevalmistajien hitauteen tuoda uusia versioita vanhoihin malleihin on ongelmat päivitysten tekemisessä, ainakin tiettyyn pisteeseen asti, vaan syy on suurimmalta osin taloudellinen. Onhan se ihan ymmärrettävää, näin päästään astetta helpommin kuluttajia myymään uusia malleja. Jos haluaa pysyä ajan hermolla niin sitten on hommattava Googlen laite. Itse olen ollut varsin tyytyväinen Nexus 5x:ään.

Mutuna voisin heittää että siirtymäinnokkuutta on ehkä laimentanyt se että Lollipopista Marshmallowiin oli isompi harppaus kuin MM:stä Nougat'han.

Hannibalille leikkimielinen kysymys että onko nyt toinen vai kolmas puhelin menossa viimeisen kahdenkymmenen vuoden sisään...? :) Jos ihan tosissaan puhutaan niin rauta on kutenkin ainakin tähän asti kehittynyt sen verta rivakasti että en haluaisi edes yrittää vaikkapa Nexus S:llä Nougat'ia ajella... Tietoturvapäivitykset tietysti on asia erikseen johon pitäisi saada parannusta.
Toinen puhelin viimeiseen kahteenkymmeneen vuoteen on menossa. Edellinen oli Noksun 5010i joka keski sen 14 vuotta ja nyt on menossa Noksun 620 jolla ikää vasta kolme -neljä vuotta joten sen pitäisi kestää vielä seuraavat kuusi vuotta kurantissa kunnossa... ;)
Jos nyt edes sen kolme vuotta lisää, niin sekin olisi hyvä. Mutta nykyään ei näytetä enää osattava tehdä wahvoja puhelimia pitkäaikaiseen käytöön...
O Tempora o mores.
 
Liittynyt
14.12.2016
Viestejä
2 767
Jos nyt edes sen kolme vuotta lisää, niin sekin olisi hyvä.
https://support.microsoft.com/en-us/lifecycle/search?sort=PN&alpha=windows phone 8.1&Filter=FilterNO

Näyttäisi tuki loppuvan heinäkuussa. Ja onko puhelimeesi edes tullut mitään (tietoturva)päivityksiä Windows 10:n julkaisun jälkeen?
Winkka kympin jälkeen taisi tulla yksi tai kaksi tietoturvapäivitystä jollen väärin muista.
Nyt kun Mikkisofta ilmoitti jättävänsä suosiolla mobiilipuolella muille, ei päivityksiä luultavasti satele enää.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
237 459
Viestejä
4 162 761
Jäsenet
70 411
Uusin jäsen
domppaaaa

Hinta.fi

Ylös Bottom