Siksi kysynkin, voisiko joku tehdä kohta kohdalta listan työvaiheista ja vuodenajoista.
Eli kyntö syksyllä? Äestetäänkö keväällä vai syksyllä? Käytetäänkö paripyöriä milloin?
Entä toi lannoitus puoli? Lietettä, lantaa, suihkutettavaa lannoitetta, jauhemaista lannoitetta. Missä vaiheessa mitäkin ja miksi?
Entä jyräys, kivien keräyS? Rikkaruohoon on rikkaäes, mutta myös kasvimyrkkyä. Toisaalta äkeitä on ainakin kolmea erilaista pelissä. Harauskoneet, lautasmuokkain ja oisko ollu murskain myös?
Ja onko jotkut valinnaisia et mitä haluaa käyttää, vai onko eri laitteet eri vuodenaikoihin, tai luomuviljeltyyn tai jotenkin muuten.
Haluaisin kuukausitasolla järjestyksen mitä käytetään milloinkin ja voiko jossain kohdin käyttää jotain muuta jne. Ja mitkä erot on syys ja kevätviljelyllä noiden laitteiden kanssa.
Mielellään siis niin, että jos asiantuntijalla itellä ois fs22 ni vois käyttää samoja ”termejä” laitteille kun on pelissäkin.
Ja toisena kysymyksenä vastaava homma sit eläinten hoitoon. Eli ruohon leikkaaminen, mut sit niitä voi jotenkin pöyhiä ja kuivattaa. Sit niistä ja oljista voi tehdä paaleja, mutta ne voi myös kääriä, sit niitä yhdistellään? Sit on ne betoniset ”bunkkerit” mihin ruohoa ajetaan ja palataan pressuilla jne. Monta monessa.
Eli kaipaisin kunnon rautalankaa kohta kohdalta.
Lähdin kirjoittamaan jotain selkeää listaa ja lopputuloksena olikin spagettia, mutta jätän tämän kuitenkin tähän. Eli tää on mun 10 senttiä hommasta ja puutteita ja asiavirheitäkin voi olla.
10 vuotta kerkesin elellä ja tehdä kotitilalla töitä ennen opiskeluja. FS19 takana noin tuhat tuntia, FS22 on vielä korkkaamatta. Pelattiin kaverin kanssa "reaaliaikaista" (serveri pyöri 24/7 aikakertoimella 1x) Welker Farms karttaa niin että kassassa oli lopulta järjettömän laaja kalusto ja 10 miljoonaa kassaa, jonka jälkeen laitettiin serveri alas (ei riitä aika grindata isoja peltoja just nyt).
Eli jos on jotain FS22 spesifiä juttua niin niitä en ole huomioinut tässä. Seasons toki oli FS19:ssä.
Suorakylvökoneella voi skipata kyntämisen ja äestyksen. Muutaman (?) vuoden välein pitää sitten maa kääntää kyntämällä, tosin suorakylvöstä itsellä ei ole kokemusta.
Paripyöriä tarvitaan silloin kun on märkää. Aikaisin keväällä, syksyllä kyntäessä (vain toiselle puolelle paripyörät) tai sitten ihan vaan suopelloilla, joissa kone humpsahtaa heittämällä parissa sekunnissa metrin syvyyteen. Meillä oli kerran upoksissa puimuri, jota mentiin vetämään traktorin ja peräkärryn kanssa pois, joita mentiin lopulta vetämään toisella traktorilla ja peräkärryllä, joka sitten vedettiin ylös kaivinkoneella. Aina ei vaan onnistu
Lanta levitettiin meillä pellolle ennen äestystä. Äkeellä sit tasoiteltiin lopputulos. Ainakin meillä tavara oli niin kokkareista, että tällä tavoin kylvökone ei sit mene heti tukkoon kun lanta on palasteltu. Liete nyt on helpompi sitten kun lopputulos on heti tasainen, mutta levitysajankohta on sama.
Äkeistä kokemusta on vain S-piikkiäkeestä. Toisin sanoen erityyppisten äkeiden eroista en osaa sanoa. Kotona ei puhuttu äkeestä ja äestyksestä vaan karhista ja karhihtemisesta. Olihan meillä myös Hankmo, jolla kivettömiä peltoja muokattiin kuntoon. Rikkaruohot pysyivät kurissa äestyksellä, poislukien juolavehnä jonka sai pois vain myrkyllä.
Nestemäistä lannoitetta en ole koskaan oikeassa elämässä käyttänyt, raemainen apupaska piilotettiin maahan kylvökoneella samalla kun siemenetkin. Lannoite menee hieman eri korkeuteen siemenen kanssa, jotta siemen ei pala (?) ja saa kuitenkin lannoitteesta sen hyödyn irti. Siemenet on myös peitattu etukäteen suoja-aineella, joka pitää ne turvassa.
Jyrääminen tehdään kylvön jälkeen siksi, että kuohkea maa painetaan kasaan sen verran että jyvä ottaa varmasti hyvän kontaktin maahan ja itää paremmin. Jos maa on kuivaa, niin tämä on tärkeää.
Tässä näitä työvaiheita vuodenajoittain, saatoin unohtaa jotain oleellista.
Talvella: puutöitä ja kaluston voisi viimeistään nyt pestä / huoltaa, kalkin levitys, sadon myynti parhaaseen piikkihintaan.
Käytettävät työvälineet: moottorisaha, moto, puiden keruukärry, painepesuri, työpaja
Keväällä: peltojen äestys, kivien keräys, lannoitus, kylväminen, jyräys, myrkytys (kasvintorjuntaa HEHHEH, mutta meillä kyllä puhuttiin vielä aikanaan rehellisesti myrkyistä).
Käytettävät työvälineet: pelto äestetään (s-piikkiäkeellä, kultivaattorilla tai lautasäkeellä). Kivien keräys ihan käsin + peräkärry periaatteella tai sitten kivenkeruukoneella. Lannoitus tapahtuu lietevaunulla. Kylväminen kylvökoneella tai suorakylvökoneella, jyrääminen jyrällä. Myrkytys kasvinsuojeluruiskulla.
Kesällä: heinätyöt, myrkytys (viljapellot)
Käytettävät työvälineet: niittokone, pöyhin, paalain. Niittokoneella heinä kaadetaan, pöyhimellä se ajetaan riveihin, pöyhimellä rivit myös käännetään uusiksi jotta kuivuu tehokkaasti. Paalaimella tehdään tyypistä riippuen tavallista suorakulmiota, isompaa suorakulmiota tai pyöröpaaleja. Tai käsin nostellaan heinä kuivumaan heinähangolla heinäseipäille. Peräkärryllä ajetaan paalit / pyöröpaalit / heinä talliin. Tai jos matka on lyhyt, pyöröpaalit voi viedä traktorin paalipiikeillä tai paalipihdeillä (saa kyllä ajaa edestakaisin). Näillä vaiheilla saa kuivaa heinää talliin.
Rehua saa tuotettua ajamalla tuore heinä silppurilla, silppuri pilkkoo heinän ja sekoittaa sekaan AIV-liuosta eli muurahaishappoa eli säilöntäainetta. Rehun voi ajaa aumoihin eli ihan vaan kasa rehua pellolle + muovit päälle tai sinne edellämainittuihin "betonibunkkereihin" tai rehutorniin/säiliöön.
Syksyllä: viljan puinti, kyntäminen
Käytettävät työvälineet: puimuri, viljakärry, kyntökone, kuivuri (viljainkuivain). Vilja ajetaan kuivuriin, jossa se kuivatetaan tiettyyn kosteusprosenttiin, jonka jälkeen vilja siirretään siiloihin joista sen voi sitten lopulta kuormata ja toimittaa eteenpäin. Muitakin viljan säilöntätapoja on, ei kokemusta itsellä. Isossa mittakaavassa puimuri kannattaa tyhjentää pellolla traktorin peräkärryyn (auger-vaunuun), jolla voi ajella tien varteen rekan perävaunulle ja tyhjentää sitten auger-vaunun rekan kyytiin. Menee vauhdikkaammin ja kärryissä on enemmän "bufferia", niin puimuri pysyy liikkeessä tehokkaammin.
Syys- ja kevätviljelyssä samat kamat mielestäni käy, se milloin kylvetään ja puidaan vaihtelee sitten. Syysvilja kylvetään sananmukaisesti syksyllä ja sen sadonkorjuu on aiemmin.
_____________________________________________
Yksi huomionarvoinen seikka on se, että koneilla pyritään ajamaan mahdollisimman vähän pellolla, eli ylimääräistä pellon tiivistymistä vältetään. Toki ne on tehtävä mitkä on pakko tehdä, mutta esimerkiksi työvaiheen sisällä on kannattavaa miettiä miten suoritetaan, jotta työkone ylhäällä edestakaisin ajamista tulisi vähän. Erityisesti peltojen päädyt tiivistyvät enemmän kuin keskiosa.
Toinen huomionarvoinen seikka on, että kun tehdään niin sitten tehdään urakalla. Kelit eivät ikuisesti pysy hyvänä, joten kun olosuhteet sallivat niin päivät ovat pitkiä. Vapaapäivän käsite on sitten joskus toiste.
Kolmas huomionarvoinen seikka on realiteetti että yleensä mihinkään ylimääräiseen ei ole rahaa. Eli oikeasti tehdään niillä välineillä mitä on, niillä taidoilla mitä on. Ja sitten opetellaan lisää taitoja ja vasta sitten mennään kauppaan. Ja kaupat eivät ole 24/7 auki eli usein on vaan pärjättäväkin sillä millä on, kun mennään aikataulullisesti selkä seinää vasten.