Fancontrol - hyvä tuulettimien ohjaussofta

Liittynyt
17.01.2020
Viestejä
99
Moi,
Ihan vinkkinä nakkaan tänne Fan control -softan, jonka löysin melkoisen metsästyksen jälkeen.


Mulla on ollut ongelmana pitkään löytää tuulettimille hallintaa, jossa näytönohjaimen lämpö ohjaisi osaa kotelotuulettimia ja varsinkin nyt, kun näyttiksen tuulettimet on kytketty emon kautta, kun taisin käräyttää gtx 980:stä tuuletinohjauksen.

Softa näyttäisi olevan aktiivisen kehityksen alla ja löysi heittämällä minulta z270 emosta kaikki tuulettimet.

Monenlaiset käyrät voi laitella ja joka käyrälle voi valita haluamansa lämpölähteen, jonka voi sitten kytkeä haluamilleen tuulettimille.

Näppärästi sain nyt kotelon sivu- ja etualatuulettimet, sekä näytönohjaimen tuulettimet aio-pump liitännästä seuraamaan näyttiksen lämpötiloja ja reagoimaan niihin. Samoin taka- ja etuylätuulettimet seuraavat cpu-tuulettimien kanssa cpu-lämpötilaa ja reagoivat niihin.
 

sjii

Tukijäsen
Liittynyt
30.01.2021
Viestejä
88
Hyödyllinen löytö. :thumbsup:
Näitä näin monipuolisia ei ainakaan niin sanotusti liikaa vaikuta tosiaan olevan olemassa – etenkään sellaisia, joita aktiivisesti ylläpidettäisiin.
 
Liittynyt
17.01.2020
Viestejä
99
Argus fan controller on kans olemassa ja sen ostoa jo mietin, mutta satuin vielä googlettelemalla eksymään ltt:n foorumille, jossa tästä puhuttiin. Täyttää täysin mun tarpeet ja on aika fiksun oloinen mitä säätelin.
 
Liittynyt
14.12.2018
Viestejä
25
Tämä ollut myös itsellä käytössä. Todella monipuolinen ja tämän kanssa pystyi NZXT CAM:n jättämään asentamatta, kun osaa ohjata pumppuakin hienosti :cool:
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 702
Toi Argus Monitor nyt ei paljoa maksa (jotain 10e vuosi) ja tarjoaa hyvät monitoroinnit ja logitukset sekä gadgetin ylänurkkaan jos haluaa yms. Saa ainakin 2 koneeseen asennettua.

Siitä ei kai tarvi edes maksaa, ellei halua että se saumattomasti päivittää itsensä. En tiedä onko noista päivityksistä mitään hyötynyt, mutta support-hengessä ei iso raha.

Toki jos githubista löytynyt ajaa täysin asiansa niin ei siinä mitään.
 
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
233
Juuri tällainen softa onkin ollut hakusessa! Ajatuksena oli laittaa näytönohjaimen alle tyhjien korttipaikkojen kohdalle 80x80 noctuan töhötin minkä nopeus säätyy GPU lämpöjen mukaan. Nythän tuo näyttäisi onnistuvan ja säädöt saa tehtyä vielä käyttöjärjestelmästä käsin (ei tarvi biosia roplata). Meni asennukseen välittömästi.

Muok: tällähän se homma onnistui juuri niin kuin olin ajatellut!
Itseäni on ihmetyttänyt jo pidemmän aikaa tuo puhaltimien nopeudensäätö ja sen rajallisuus biosissa. 3 pinnisiä puhaltimia ei saa pyörimään kovinkaan hiljaa ainakaan omalla Asus emolla, onneksi ne sentään saa pois päältä ja päälle tietyssä raja-arvossa. Mutta tämän softan avulla säädöt saa tehtyä juuri niin kuin itse haluaa eikä tuollaisia keinotekoisia esteitä ole. Paljon kiitoksia kun toit tämän softan tietoisuuteemme!
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
15.10.2017
Viestejä
479
Noista softista ei vissiin löydy samanlaista ominaisuutta kun Asuksen AI Suitesta joka ite määrittelis sopivat käyrät tuulettimille? Toki vois kopioida suoraan siitä ohjelmasta käyrät noihin.
 
Liittynyt
23.02.2018
Viestejä
275
Toi APn linkkaama ei mulla pystynyt säätämään emon tuulettimia lainkaan. Joudun nyt käyttämään emon omaa ohjelmaa joka ei ole kaikkein huipuin. Täytyy kokeilla tuota ylläolevaa jos se pystyisi. Muitakin voi linkata. Lähinnä haluan sitoa noi kotelotuulettimet pcie lämpötilaan sopivalla käyräyllä. Tuolla emon ohjelmalla se onnistuu mutta sen joutuu käynnistämään erikseen, ja lataamaan säädöt päälle tallennetusta profiilista myös erikseen.

Kerran toi emon ohjelma bugitti ja ilmeisesti myös sai bugitukset ulottumaan siihen emoon, kaksi tuulettimista sammui kokonaan eikä niitä saanut enää käynnistettyä ilman koneen uudelleenkäynnistystä.
 
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
233
Noista softista ei vissiin löydy samanlaista ominaisuutta kun Asuksen AI Suitesta joka ite määrittelis sopivat käyrät tuulettimille? Toki vois kopioida suoraan siitä ohjelmasta käyrät noihin.
Ei automaagisesti, en tiedä kuinka tuollainen ylipäätään voisi toimiakaan mutta tällaiset tuli omista käppyröistä:

1615076106260.png


Cha#1: Arctic 12x12cm PST kotelon takaseinässä näyttiksen yllä poistamassa ilmaa max PWM 40%
Cha#2: 2x Arctic 14x14cm PST katossa poistamassa ilmaa, max PWM 40%
Cha#3: Noctua 8x8cm näyttiksen alla tyhjissä korttipaikoissa, max PWM 50%
Kaikki ylläolevat käppyrät sidottu GPU lämpöön.

Ensin manuaalisäädöllä yksitellen kuuntelemalla mikä voisi olla maksimi töhinän määrä mitä jaksaa kuunnella, ja sitten käytännön testaamisella kun kaikki puhaltimet oli päällä niin n. 5-10% piti kaikkia pienentää. Melkoista autistin hommaa tuntui olevan kun meni melkein iltapäivä noita säädellessä.

Kotelona Fractral Design Define C ja etupaneelin takana Arctic 360 AIO imemässä ilmaa sisään. Siihen en halunnut koskea tuolla ohjelmalla koska toimii täysin rittävän hyvin BIOS säädöilläkin, ja jos vaikka softa jumii niin ehkä ei tule sitten isompaa harmia.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
56
Tälle olikin tilausta. Oman Gigabyte GA-Z270X-UD5 emolevyn tuulettimet pyörivät 100% nopeudella lepotilasta paluun jälkeen eikä mitään korjausta ole ollut tiedossa. Gigabyten oma ohjelma ei toimi myöskään. Gigabyten aspa kyllä vastas youtube-videolla missä kaikki toimi niinkuin pitääkin.

Argus Monitor onnistui säätelemään tuulettimia ok lepotilan jälkeen. FanControl ei oikein toiminut, mutta FanCtrl pelaa. Ainoa harmi vaan että tuulettimien säätöprosentit ovat käänteiset. 100% on tuulettimilla 0% ja toisinpäin. Olisko tähän käänteiseen logiikkaan jotain korjausta tiedossa?
 
Liittynyt
08.12.2020
Viestejä
79
Fan Control on kyllä todella hyvä softa.

Tähän voisi vielä lisätä, että softa tukee myös HWInfoa. Tarvitsee vain ladata tarvittavat Pluginit. Tällä tavalla sain määritettyä tuuletinkäyrät veden lämpötilan mukaan.
 

Lassivv

Tukijäsen
Team H2O
Liittynyt
12.02.2017
Viestejä
1 817
@SLaa Saisitko editoitua otsikkoa hieman kuvaavammaksi esim FanControl - tuulettimien ohjaussofta.

Vaikuttaisi tosiaan erittäin pätevältä ohjelmalta. Itselläkin menee nyt käyttöön kun pitäisi saada järkevästi ohjattua kopan tuulettimia näyttiksen lämpöjen mukaan, pikaisella tutustumisella vaikuttaa erittäin pätevltä ohjelmalta. Olenkin etsinyt jotain tälläistä korvaamaan vanha Speedfan.

Olikohan tässä mahdollista määrittää ramp-up and ramp-down ajat, jolla saisi tuulettimien "pumppausta" vähennettyä?

edit: löytyikin ilmeisesti vastaus tähän:
image.png.8125b0df0f478b35c8c1e877dee213a4.png
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
08.12.2020
Viestejä
79
Softassa pystyy kyllä määrittämään kuinka nopeasti ja kuinka suuren lämpötilamuutoksen jälkeen ohjelma reagoi (response time ja hysteresis).
 

Lassivv

Tukijäsen
Team H2O
Liittynyt
12.02.2017
Viestejä
1 817
Ohjelma vaikuttaa kyllä loistavalle ja tuntuisi toimivan ainakin oman raudan kanssa ongelmitta. Tässä omat säädöt ja hystereesit kaikille säädetty 30sekunttiin.

fanctonrol.png


Viimeisintä infoa kehittäjän suunnalta, on kyllä jo vanha video, mutta mahdollisesti uusista ominaisuuksista tulee tuonne kanavalle jatkossa lisää vinkkejä:
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
139 964
Viestejä
2 672 000
Jäsenet
52 390
Uusin jäsen
Erkkis

Hinta.fi

Ylös Bottom