Euroopan Komissio määräsi miljoonasakot Applelle ja Metalle

Saas nähdä mitä mieltä trum on tästä diilistä! On aika naurettavaa laittaa miljoona sakko kun sen pitäisi olla miljardi.
 
Se voi tulla yllätyksenä, mutta liberaalit ihmiset ei tykkää siitä, että keskushallinto alkaa sanelemaan yksityisille yrityksille mitä ominaisuuksia heidän pitää tehdä ja millä aikataululla.
En ymmärrä miten myytävän tuotteen kohde maan lakien noudattaminen vaikuttaa vapaamieliseen kuluttajaan.
 
Apple tehnyt tulosta vuonna 2024 noin 94B USD (n. 82 miljardia euroa). Se tekee noin 220 miljoonaa euroa vuorokaudessa.

EU on tutkinut ja rakentanut näitä keissejä pitkään (kuinka pitkään?). Applelle helpompaa ja halvempaa jatkaa niinkuin ennenkin. Eli olla muuttamatta mitään ja maksaa nuo viulut pois.

Ei muuta kuin uutta business casea rakentamaan EU :comp2:
 
Toi meininkihän on ihan täyttä syöpää. Jos ostat laitteen, niin laite ja softa on sinun. Tai ainakin lisenssi.
Niin, (lisenssin) käyttöoikeuden sisältö lienee se pihvi. Jos ostat Android luurin niin saat lisenssillä käyttää softaa sitä vasten, että sulla on tietokone sitten vakoilemassa sua kokoajan ja Google myy dataasi eli sinä olet Googlelle tuote jota voidaan myydä mainostajille. Google tuntee sinut paremmin kun omat sukulaisesi, tai sinä itse. Myyt yksityisyytesi jotta voit käyttää sitä softaa ja mahdollisesti vihata myös niitä Apple käyttäjiä, joilla on vaikutusvaltaa vähän paremmin omaan yksityisyyteensä, toki rahaa vastaan. Ihan huvikseni vilkaisin Androidin vaihtoehtoiset appstoret, josta täytyy todeta, että ihan huuhaata. Noita ei käytä kyllä monikaan ellei se liity johonkin paikalliseen tarpeeseen, esim. aasiassa aasialaiset sovellukset vain siitä syystä että Google ei ole ilmeisesti tukenut aasialaisia tarpeeksi, siinä missä Appella moista ongelmaa ei ole. Applen operating profit % on muuten pienempi mitä Alphabetin, ei paljoa mutta tuleepahan vain mieleen sanoa.


Muutenkin noi järjestelmät pitäisi olla avattuja että voisi minkä vaan käyttiksen heittää tilalle tarvittessa, kun valmistaja lopettaa tuen, kuten PC maailmassa nyt Win11 kun ei toimi aika isossa määrässä käyttökelpoisia koneita, niin voidaan niiden elinikää jatkaa asentamalla Linux esim
No sitten vain säätämään lakeja EU tasolle että näin olisi. Tällä hetkellä ei taida olla yhtäkään puhelinvalmistajaa joka tekisi näin tai tukisi tätä, varmaankin siksi ettei sille ole mitään tarvetta. Linux käyttäjiä PC puolella on jotain 2-4%? Loput menee roskiin. PC rauta on muutenkin jenkkien töppäilyjen takia ymmärtääkseni niin reikäistä rautatasolla että siitä on pakko tehdä romurautaa käytännössä, mutta se on toinen juttu se. Ylipäänsä jos puhelimista tehtäisiin 10v laitteita niin niiden ostohinta kaupassa olisi toinen. Omasta puolesta näin toki voidaan tehdä. Ei haittaisi itseä lainkaan.
 
sinä olet Googlelle tuote jota voidaan myydä mainostajille.
Totta varmaan puhelimen osalta. No en tiedä mitä kaikkea se tuolta pystyy keräämään.. varmaan kaiken halutessaan. Osan Googlen palveluista olen kyllä poistanut ja muutenkin kaikki vivut minimissä.

Tosin en tiedä mitä mainostajat minusta hyötyy kun mitään mainoksia mulla ei missään näy.
 
Homma lähtee siitä että avataan käynnistyksen lataaja ja sitten heitetään custom rom sisään.

LineageOS taitaa olla suosituin custom rom ja sen saa satoihin puhelin malleihin eri valmistajilta

Itsekin joskus asensin tuon LineageOS puhelimeen, tais olla jollain toisella nimellä joskus jos muistan oikein.

Tulee kuitenkin muistaa / huomioida että tälläisille rommeille on kysyntää vain siksi että
  • Android puhelimisissa on ja on ollut törkeän huono softatuki ja päivitykset valmistajalta
  • Android puhelimien valmistajia on laaja kirjo osa hirveää kuraa, ei kummoista tukea ja laadunvarmistusta
  • Ne jotka käyttää tälläiisä LineageOS juttuja tai vastaavia rommeja on enemmän tai vähemmän "nörttejä" ja tekevät asioita periaatteesta ja harrastuksen huvista joilla on aikaa tähän, harvemmin ihmisiä joilla on elämä tietotekniikan ulkopuolella, esim. vaimo, lapsi/lapsia, kiireinen sosiaalinen elämä
    • näissä harrastelijapiireissä oikein hehkutetaan esimerkiksi sellaista että nyt softa on niin vakaa että tästä on "daily driver" eli puhelin ei kaadu kun avaa esim. kamerasovelluksen ja sillä saa otettua kuvan
  • Näitä ei virallisia rommeja tuskin hyväksytään mihinkään työpuhelinkäyttöön jossa olisi pääsy mihinkään IT järjestelmiin (eli ei käyttöä "tavallisille ihmisille" ja tähän kun vielä lisätään ramdon app storet vaikka rom olisi vakio niin firma ei voi sallia mitään BYOD laitetta)
  • Jonkin kehittäjän CV näytteeksi että osaa jotain alaan liittyvää
Itse en keksi mitään järkevää syytä miksi yksittäinen valmistajan pitäisi tukea tälläistä vinkuvaa harrastelijatoimintaa kun näiden olemassaolon ja pystyssäpysymisen reunaehdot on about tuossa ylhäällä. Jos puhelin ei ole sysipaska ja/tai ylipäänsä vaan Googlen tauhkaa liiallisesti täynnä ja softatuki huono/lyhyt, niin näille ei ole mitään oikeaa olemassaolon tarvetta.

Olisi hullua laittaa muut käyttäjät maksamaan näiden käyttäjien ongelmatapauksista myös kun tälläinen kikkailu kiinnostaa ehkä just 0,0001% ihmisistä ja heillekin periaatteellisena harrastuksena että voi kaverille puhua että mulla muuten ei ole vakio ROM puhelimessa.
 
Viimeksi muokattu:
Itse en keksi mitään järkevää syytä miksi yksittäinen valmistajan pitäisi tukea tälläistä vinkuvaa harrastelijatoimintaa kun näiden olemassaolon ja pystyssäpysymisen reunaehdot on about tuossa ylhäällä.
Ei esim joku hp tai dell välttämättä tue linuxiakaan, silti heidän koneisiin saa vaikka linux mint käyttöjärjestelmän tilalle ja käytettyä normikoneena.

Sama juttu näiden puhelintenkin kohdalla. Se ei vaadi mitään, että ei estä käyttäjää avaamasta bootloaderia (käynnistyksen lataaja) eikä paljoa että jukkaisisi tiedot laitteesta sekä työkalut, jotta ne jotka haluaa, voi sitten tehdä laitteelle toisen käyttöjärjestelmän.

Eli ongelma on että valmistaja käyttää energiaa kiusaamiseen.
 
Ei esim joku hp tai dell välttämättä tue linuxiakaan, silti heidän koneisiin saa vaikka linux mint käyttöjärjestelmän tilalle ja käytettyä normikoneena.

Sama juttu näiden puhelintenkin kohdalla. Se ei vaadi mitään, että ei estä käyttäjää avaamasta bootloaderia (käynnistyksen lataaja) eikä paljoa että jukkaisisi tiedot laitteesta sekä työkalut, jotta ne jotka haluaa, voi sitten tehdä laitteelle toisen käyttöjärjestelmän.

Eli ongelma on että valmistaja käyttää energiaa kiusaamiseen.
Kyllä se vaatii myös tukea valmistajalta että saadaan ne puhelimet taas käyttökuntoon mitkä jotkut on rikkonut ja se vaatii sitä rahaa muilta käyttäjiltä (kalliimmat hinnat) että tähän käytetään resursseja, että ne työkalut on ja että saadaan sitten ne brikatut puhelimet vielä joskus toimintaan.

Mitään tuollaista ongelmaa ei ole että esim Apple tuolla tavalla kiusaisi ketään. Se ei vaan halua käyttää aikaansa, resursseja ja muiden asiakkaiden tuomaa rahaa tähän touhuun joka kattaa erittäin pienen marginaalin käyttäjistä. Lisäksi boot loaderin avaus maksaa myös tietoturvaan littyvässä maineessa mahdollisesti summan jota ei voi rahassa helposti edes mitata.

Applen softatuki puhelimiin on noin 7-8 vuotta mallin julkaisuhetkestä. Sitten kun softatuki loppuu niin mallin rauta, siis näyttö, kamera, akku, puhelimen runko ja sen liittimet, on jo aikalailla loppuun kulunutta muutenkin ja se on jo parempi selkeästi valtaosassa tapauksista jo laittaa SER romuun muutenkin. Näin ei kuitenkaan useimmissa tapauksissa ole pöytätietokoneiden osalta joka vaan seisoo vuosikaudet pöydällä tai lattialla eikä sinänsä juuri kulu, ellei stten tuulettimien osalta. Sinne teoriassa voi laittaa sisään sen Linux version kun Linuxiin on saatu tehtyä jo ajurit siinä aikana kun tietokoneen rauta muuten onkin SER kamaa.
 
Kyllä se vaatii myös tukea valmistajalta että saadaan ne puhelimet taas käyttökuntoon mitkä jotkut on rikkonut ja se vaatii sitä rahaa muilta käyttäjiltä (kalliimmat hinnat) että tähän käytetään resursseja, että ne työkalut on ja että saadaan sitten ne brikatut puhelimet vielä joskus toimintaan.
Höpö höpö, ei kuulu takuun piiriin, samaan tapaan kuin jos rikot näytön kun laite tippuu lattialle.

Ja työkalujen julkaisukin on tahdosta kiinni, ei rahasta.

Eli edelleen tullaan siihen perusongelmaan että valmistaja käyttää energiaa kiusaamiseen.

Mitään tuollaista ongelmaa ei ole että esim Apple tuolla tavalla kiusaisi ketään. Se ei vaan halua käyttää aikaansa, resursseja ja muiden asiakkaiden tuomaa rahaa tähän touhuun joka kattaa erittäin pienen marginaalin käyttäjistä.
Mitä nyt apple muuten vain kiusaa käyttäjiä esim varaosien parituksella estääkseen itsenäisten korjaajien toimintaa.

Tai esim macminiko se oli jossa massamuistina käytettiin pelkkiä nand siruilla varustettua m.2 "ssd":tä, kun olisi päässyt halvemma ja helpommalla käyttäessä standardiosia. Käyttäjänkin voisi heittää sinne vapaasti isomman ssd:n.

Applen softatuki puhelimiin on noin 7-8 vuotta mallin julkaisuhetkestä. Sitten kun softatuki loppuu niin mallin rauta, siis näyttö, kamera, akku, puhelimen runko, on jo aikalailla loppuun kulunutta muutenkin ja se on jo parempi selkeästi valtaosassa tapauksista jo laittaa SER romuun muutenkin. Näin ei kuitenkaan useimmissa tapauksissa ole pöytätietokoneiden osalta joka vaan seisoo vuosikaudet pöydällä tai lattialla eikä sinänsä juuri kulu, ellei stten tuulettimien osalta.
Tällä ei ole mitään tekemistä aiheen kanssa eikä tää oikeutta muuta kuluttajavastaista toimintaa.

Ja edelleen se ei vaatisi applelta mitään että sallisi appstoren ulkopuolelta sovellusten asentaminen ja julkaisisi työkalut vapaaseen softien kehitykseen. Ne käyttää jotka haluaa ja oletuksena saa ihan hyvin olla lukittu tää, mutta käyttäjä käy avaamassa sen asetuksista.
 
Viimeksi muokattu:
Höpö höpö, ei kuulu takuun piiriin, samaan tapaan kuin jos rikot näytön kun laite tippuu lattialle.
Se on totta ettei kuulu takuun piiriin, mutta se määrä ihmisiä jotka soittaisi valmistajan tuotetukeen selittääkseen että se vain hajosi softapäivityksen yhtendessä tms höpö höpö valhetta voisi olla ihan tuntuva määrä joka vaatii support tukea myös jota harvemmin laskutetaan. Mieti miksi Apple poisti 3,5mm head phone jackin, olisiko ensinnä siksi että se tuotti suhteettoman määrän supportia takuuaikana? Varmaan se USB-C vielä lähtee myös puhelimesta saman syyn takia myös. Eipä sillä, kiitos applen, meillä nykyään on kunnollisia langattomia kuulokkeita.

Mitä nyt apple muuten vain kiusaa käyttäjiä esim varaosien parituksella estääkseen itsenäisten korjaajien toimintaa.
No tämä on kieltämättä toimintaa mitä en ymmärrä. Juurisyy saattanee olla se, että viralliset alihankkijat myivät ns. väärennettyjä osia varaosiksi, mikä lienee kyseenalaista touhua myydä asiakkaan speksin osia ohi sen valmistajan. En itse muuta bisnes syytä keksisi tälle toiminnalle, mutta juurtaa juurensa mahdollisesti epäluotettaviin alihankkijoihin.
Tai esim macminiko se oli jossa massamuistina käytettiin pelkkiä nand siruilla varustettua m.2 "ssd":tä, kun olisi päässyt halvemma ja helpommalla käyttäessä standardiosia. Käyttäjänkin voisi heittää sinne vapaasti isomman ssd:n.
Kaikissa Applen laitteissa hinnoittelu perustuu oleellisella tavalla tallnnustilan kokoon. En usko että Applelle tulee millään tavalla kalliimmaksi tehdä omia kustom levyjä kuin käyttää jotain "standardiosia". Applella on erittäin suuret voluumit omassa tuotannossaan.
 
Viimeksi muokattu:
Se on totta ettei kuulu takuun piiriin, mutta se määrä ihmisiä jotka soittaisi valmistajan tuotetukeen selittääkseen että se vain hajosi softapäivityksen yhtendessä tms höpö höpö valhetta voisi olla ihan tuntuva määrä joka vaatii support tukea myös jota harvemmin laskutetaan.
Onko sulla tästä jotain näyttöä? Tää kyllä näyttää väkisin väännetyltä perusteelta puolustamaan kuluttajavastaista toimintaa.
Mieti miksi Apple poisti 3,5mm head phone jackin, olisiko ensinnä siksi että se tuotti suhteettoman määrän supportia takuuaikana?
tuskin. Todennäköisempi syy on että pääsee myymään kalliita kuulokkeita ja adaptereita.
Varmaan se USB-C vielä lähtee myös puhelimesta saman syyn takia myös. Eipä sillä, kiitos applen, meillä nykyään on kunnollisia langattomia kuulokkeita.
Kiitä vielä puraistua omenaa että meillä on ylipääntänsä älypuhelimia.

USB-C lähtee sen takia, että pääsevät rahastamaan langattomilla latureilla
 
Onko sulla tästä jotain näyttöä? Tää kyllä näyttää väkisin väännetyltä perusteelta puolustamaan kuluttajavastaista toimintaa.
Tämä onkin hankala perustella pitävän näytön kanssa sillä firmat harvemmin haluavat julkistaa dataa jossa kuvaavat joitain joukkoja valehdelijoiksi tai petoksen yrittäjiksi. Toisaaltta, luulisin että voisi olettaa väestöstä tiettyä läpileikkausta, eli jos katsotaan vaikkapa vakuutusyhtiöiden arvioita siitä, että paljonko vahinkotapauksissa epäillään petosta, niin chatgpt vastaus siihen oli 5-10%. Toisaalta, nämä tapaukset eivät välttämättä suoraan nostaisi muiden käyttäjien puhelimen hintoja 5-10% vaan murto-osan siitä, olettaen että petokset havaitaan ja mitään ei korjata takuuseen. Vakuutusyhtiöillä on jonkinlainen intressi julkistaa dataa ihmisten epärehellisyydestä, koska siihen toimintaan liittyy laittomuutta vs. jokin muu firma julkisesti tilastoisi ja kertoisi millaista väärinkäyttöä heillä esiintyy takuun piirissä.

Kuinka suuri osuus vakuutustapauksista epäillään tehneen vakuutuspetoksen?

Vakuutuspetosten yleisyys vaihtelee maittain ja vakuutustyypeittäin. Suomessa arvioidaan, että noin 5–10 prosenttia kaikista vakuutusyhtiöön tulevista vahinkoilmoituksista sisältää epäselvyyksiä, joita yhtiöissä on tutkittava. Näistä osa on selkeästi harhaanjohtavia, mutta tarkkaa osuutta on vaikea määrittää.

On tärkeää huomata, että suurin osa vakuutuksenottajista on rehellisiä. Vakuutuspetokset kuitenkin nostavat vakuutusmaksuja kaikille asiakkaille. Vakuutusyhtiöt tekevät aktiivisesti työtä petosten ehkäisemiseksi ja torjumiseksi, muun muassa yhteisten vahinkorekisterien ja petosten torjuntaohjelmien avulla.

tuskin. Todennäköisempi syy on että pääsee myymään kalliita kuulokkeita ja adaptereita.
Pitipä katsoa mikä se syy olikaan, kun aloin epäilemään omaa muistia tässä kohtaa, joskin sanottakoon, että kyllä se kuulokeliitin on myös kuluva osa.

Miksi Apple poisti puhelimista 3,5mm kuulokeliitännän?
ChatGPT sanoi:
Apple poisti 3,5 mm kuulokeliitännän iPhone 7:stä vuonna 2016, ja päätöksen taustalla oli useita syitä – sekä teknisiä että strategisia. Tässä tärkeimmät syyt:

1. Tilansäästö
Apple halusi tehdä puhelimesta ohuemman ja jättää enemmän tilaa muille komponenteille, kuten suuremmalle akulle, haptiselle Taptic Engine -moottorille ja muille teknologioille. 3,5 mm liitin vei fyysisesti melko paljon tilaa.

2. Vesitiiviys
Liittimen poistaminen helpotti puhelimen tiivistämistä ja paransi vedenkestävyyttä. Fyysinen portti on aina mahdollinen vuotokohta.

3. Siirtyminen langattomuuteen
Apple halusi ohjata käyttäjiä kohti langattomia kuulokkeita, erityisesti omia AirPodejaan, jotka julkaistiin samaan aikaan. Tämä avasi myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

4. Lightning-portin monikäyttöisyys
Apple perusteli myös sillä, että Lightning-portti voi siirtää sekä ääntä että dataa, joten erillistä kuulokeliitäntää ei enää tarvittu.

5. ”Rohkeus” markkinointivälineenä
Apple käytti perusteluna myös sitä, että heillä oli ”rohkeutta tehdä muutos”, joka vie teknologiaa eteenpäin. Tämä herätti luonnollisesti paljon keskustelua – sekä puolesta että vastaan.

USB-C lähtee sen takia, että pääsevät rahastamaan langattomilla latureilla
Itse en toivo sitä, mutta luulisin että se lähtee vastaavien syiden takia kuin 3,5mm liittimen osalta, poislukien kohta 4.
 
Viimeksi muokattu:
No tämä on kieltämättä toimintaa mitä en ymmärrä. Juurisyy saattanee olla se, että viralliset alihankkijat myivät ns. väärennettyjä osia varaosiksi, mikä lienee kyseenalaista touhua myydä asiakkaan speksin osia ohi sen valmistajan. En itse muuta bisnes syytä keksisi tälle toiminnalle, mutta juurtaa juurensa mahdollisesti epäluotettaviin alihankkijoihin.
Taustalla on kontrollointi ja pakotus pitää korjaushinnat ylhäällä. Applen kumppanit ei saa tehdä mitään mitä apple ei salli. Kaikki muu on bs:ää

Anekdoottina luis rossman. Hänelle tuli joku asiakas, jolla muistaakseni oli latausportissa ongelmia. Virallinen huolto sanoi koko emolevy vaihtoon. Luis korjasi murto-osalla siitä hinnasta.
Kaikissa Applen laitteissa hinnoittelu perustuu oleellisella tavalla tallnnustilan kokoon. En usko että Applelle tulee millään tavalla kalliimmaksi tehdä omia kustom levyjä kuin käyttää jotain "standardiosia". Applella on erittäin suuret voluumit omassa tuotannossaan.
Kaikki ylimääräinen on kalliimpaa. Applehan oli juottanut ne muistiohjaimet emolle ja rekisteröinyt ja parittanut ne nandsirut.

Ts nähty ylimääräistä vaivaa kiusatakseen kuluttajaa.
Tämä onkin hankala perustella pitävän näytön kanssa sillä firmat harvemmin haluavat julkistaa dataa jossa kuvaavat joitain joukkoja valehdelijoiksi tai petoksen yrittäjiksi. Toisaaltta, luulisin että voisi olettaa väestöstä tiettyä läpileikkausta, eli jos katsotaan vaikkapa vakuutusyhtiöiden arvioita siitä, että paljonko vahinkotapauksissa epäillään petosta, niin chatgpt vastaus siihen oli 5-10%. Toisaalta, nämä tapaukset eivät välttämättä suoraan nostaisi muiden käyttäjien puhelimen hintoja 5-10% vaan murto-osan siitä, olettaen että petokset havaitaan ja mitään ei korjata takuuseen. Vakuutusyhtiöillä on jonkinlainen intressi julkistaa dataa ihmisten epärehellisyydestä, koska siihen toimintaan liittyy laittomuutta vs. jokin muu firma julkisesti tilastoisi ja kertoisi millaista väärinkäyttöä heillä esiintyy takuun piirissä.
Ja toi 5-10 % on jopa liioiteltua. Moniko on asentanut linuxin? Puhelimessa olisi vaikempi projekti.

Eli tullaan siihen ettei se boatloaderin lukituksen avaus ja työkalujen, yms julkaisematta jättäminen ole muuta kuin energian käyttämistä kiusaamiseen.

Mitä taasen tulee kuulokeliitännän poisjättöön niin tekniseltä kannalta ei ollut mitään syytä:

Tilansäästö

Kuulokeliitin vei äärimmäisen vähän tilaa ja kun se poistettiin eräs tyyppi modasi sen takaisin:



Vesitiiveys oli ennenkin onnistunut, joten se ei ole oikea ongelma.

Langattomuus taasen on sitä että rahastetaan käyttäjää uusilla kuulokeilla koska hänen vanhojen kuulokkeiden toiminta on estetty ilman adapteria, josta apple saa hyvän hinnan.

Ja rohkeus, applefanit kutsuu kuluttajavastaisuutta rohkeudeksi.
Itse en toivo sitä, mutta luulisin että se lähtee vastaavien syiden takia kuin 3,5mm liittimen osalta, poislukien kohta 4.
Jos se lähteen, nii kyse on taas yhdestä kuluttajavastaisesta päätöksestä lisää puraistun omenan vyön alle. Aitoa teknistä estettä ja syytä ei ole, kuten yllä osoitin kuulokeliitännän suhteen.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
275 585
Viestejä
4 747 273
Jäsenet
77 349
Uusin jäsen
SamK

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom