Miksi Applen puhelimiin tarvitsisi kolmannen osapuolen sovelluskaupan jota Apple ei hallinnoi? Miksi EU:lla tulisi olla tähän mitään sanottavaa?
Eivät ne ole "Applen puhelimia" vaan käyttäjien puhelimia, jotka käyttäjät ovat ostaneet maksamalla niistä rahaa.
Mikäli Apple vaan vuokraisi puhelimiaan käyttäjille, sitten voisi puhua "Applen puhelimista" joihin hallintaoikeus olisi Applella eikä käyttäjillä.
Applella ei pitäisi olla mitään sanottavaa siihen, mitä softia käyttäjä saa omistamaansa puhelimeen asentaa. Sen pitäisi olla käyttäjän ja sen softan kehittäjän/oikeuksienhaltijan välinen asia, ei Applelle kuuluva asia.
Ylipäänsä, miksi EU:ssa valitellaan tälläisiä asioita?
Koska EU, toisin kuin USA ja PRC, piittaa siitä, että sen kansalaisia ei kuseteta eikä heidän oikeuksiaan poljeta.
Laitetaan vaan suojatullit puhelimille ja vaikkapa käyttöjärjestelmille ja kehitetään omat puhelimet ja käyttöjärjestelmät ja sovelluskaupat. Eihän se helppoa ole, mutta.... jonkinlainen iso aukko EU alueen teknologiaosaamisessa ja myös valmistusosaamisessa.
IMHO EUn pitäisi laittaa suuret haittaverot kaikille tuotteille, jotka ovat esimerkiksi hankalia korjata tai joissa turhaan vaaditaan rekisteröitymistä nettipalveluihin tai tietojen luovutusta valmistajalle.
Mutta EUsta ja teknologiasta:
Maailman yleisin käyttöjärjestelmän ydin on kotoisin EU-alueelta, tosin ajalta kun kyseinen maa ei vielä kuulunut EU:hun
Maailman paras CPU-arkkitehtuuri on kotoisin EU-alueelta, tosin maasta joka on sen kehittämisen jälkeen eronnut EU:sta.
Maailman kehittyneimpien mikropiiritehtaiden kriittisimmät laitteet tehdään edelleen EU-alueella(ASML, alankomaat). (Mutta kaikki ne kehittyneet tehtaat minne niitä laitteita myydään sijaitsevat EUn ulkopuolella)
Lähinnä EU:n ongelmat on teknologian suhteen siinä, että
1) Euroopassa mikropiiritehtaita omistaneet firmat hävisivät kehittyneiden mikropiirien valmistuskisan yhdelle amerikkalaiselle ja kahdelle aasialaiselle firmalle
2) Euroopassa ei osata kaupallistaa ideoita. EU makselee suuria summia kaiken maailman yliopistojen puuhasteluun joissa puuhastellaan viimeisimpien buzzwordien parissa mutta ei kuitenkaan tuoteta tuotteita, joita käyttäjät oikeasti haluaisivat käyttää. Ja sitten kun joku tekee jotain oikeaa ja hyödyllistä, ja siihen ei kuitenkaan saa EU:lta tukea, mutta EUn byrokratia vaan tekee siitä tuotteesta hankalamman kaupallistaa. Koska ne EUn byrokratiasta ja avustuksista päättävät tahot eivät ymmärrä teknologiaa, ja säätelevät sitä usein väärällä tavalla (tai eivät vaan piittaa, vaan keskittyvät lähinnä siltarumpupolitiikkaan, yrittävät kupata rahaa oman maansa projekteille yms.)
3) Kun Eurooppalainen teknologiayritys joskus menestyy kansainvälisesti, sen perustajat usein myyvät sen pois, amerikkalaisille tai nykyään myös kiinalaisille.