Juha Kokkonen
Ylläpidon jäsen
- Liittynyt
- 17.10.2016
- Viestejä
- 14 217
Galaxy Note9 –älypuhelimen ohella Samsung julkisti 9. elokuuta New Yorkissa myös uuden Galaxy Watch –älykellon. Pääsimme tutustumaan uutuuteen lyhyesti heti julkaisun jälkeen ja samalla otimme ensituntumat myös yrityksen elokuun alussa julkaisemasta Galaxy Tab S4 –taulutietokoneesta.
Galaxy Watch
Samsungin odotettiin julkaisevan uusimman sukupolven älykellonsa vasta IFA-messuilla kuun lopulla, mutta yritys yllätti paljastamalla Galaxy Watch –kellon jo New Yorkissa heti Note9-älypuhelimen vanavedessä. Uutuuden myötä Samsung teki muutoksen älykellonsa nimeämispolitiikassa, sillä uutuus ei saanutkaan enää nimeään Gear–sarjan mukaan. Uuden nimeämiskäytännön myötä Samsungin olisi voinut olettaa uusineen kelloaan raskaammallakin kädellä, mutta näin ei kuitenkaan ensituntumiemme perusteella ole tapahtunut.
Ulkoisesti Galaxy Watch ei tarjoa mitään mullistavaa edelliseen sukupolveen nähden, sillä Samsung on pysytellyt edelleen pyöreässä näytössä ja melko samankaltaisessa ulkonäössä. Vuosi sitten Gear Sportissa nähtiin hieman sporttista vivahdetta, kun taasen tänä vuonna muotoilu on melko klassisen perinteistä ja samankaltaista kuin toissavuotisessa Gear S3 Frontier -mallissa.
Galaxy Watch on etupuolelta teräskuorinen ja käyttää näytön suojana Corningin Gorilla DX+ -suojalasia. Rakenne on IP68-suojattu, kestää uimisen (5ATM) ja on läpäissyt joukon tarkemmin mainitsemattomia MIL-STD-810G-standardin testejä. Tarjolle tulee kaksi kokovaihtoehtoa – läpimitaltaan 46 ja 42 mm versiot.
Aiempien mallien tapaan Galaxy Watchin oikeasta kyljestä löytyy kaksi painiketta, joita hyödynnetään käyttöliittymässä liikkumiseen. Käyttöliittymänavigointia hoidetaan lisäksi myös näytön pyörivän kehyksen avulla, joka on myöskin tuttu juttu aiemmista malleista.
Kellon takakuori on hieman harmillisesti edelleen mattamustaa muovia, joka hieman heikentää laitteen kokonaislaatuvaikutelmaa. Takakuoren keskellä sijaitsee neljä optista pulssisensoria sekä niitä avustavat keskellä sijaitsevat kaksi vihreää LED-valoa.
Takakuoren alla piileksii akku, jonka kapasiteetti on 42 mm kokoversiossa 270 mAh ja 46 mm versiossa huomattavasti suurempi 472 mAh. Samsungin mukaan akunkesto on parantunut edeltäjämallista, mutta vasta käytäntö näyttää onko kyse merkittävästä parannuksesta. Akku tukee langatonta WPC-lataustekniikkaa.
Kellon sisällä on lisäksi uusi Exynos 9110 Dual –järjestelmäpiiri, jonka kerrotaan olevan entistä virtapihimpi ja mahdollistavan aiempaa pidemmän akunkeston. RAM-muistia on 1,5 Gt ja tallennustilaa neljä gigatavua. Järjestelmäpiiri sisältää LTE-modeemin ja kello käyttää integroitua eSIM-ratkaisua. Telia on Suomessa ensimmäinen operaattori, joka tarjoaa liittymän Galaxy Watchin eSIM-ratkaisulle.
Galaxy Watch –mallit käyttävät edelleen pyöreää AMOLED-näyttöä, jonka resoluutio on 360 pikseliä halkaisijalla. Kellon koosta riippuen näytön koko on joko 1,2 tai 1,3 tuumaa. Näytössä ei ole ollut valittamista aikaisempienkaan sukupolvien malleissa ja se vaikutti ensikokemusten perusteella hyvältä myös Galaxy Watchissa.
Käyttöjärjestelmänä kellossa on Tizenin kellokäyttöön suunnatun toteutuksen uusi 4.0-versio. Samsung on lisännyt ohjelmistopuolelle mm. uusia hyvinvointitoimintoja, kuten stressinseurantaominaisuuden, aiempaa kehittyneemmän unenseurannan REM-syklien tunnistuksella sekä aiempaa enemmän kuntoilutiloja.
Galaxy Watchin rannekkeen leveys riippuu kellon kokoversiosta. Suuremmassa mallissa on 22 mm leveä ranneke ja pienemmässä 20 mm leveä ranneke, joista kumpikin käyttävät standardimallista kiinnitystä. Samsung tarjoaa kelloihin valikoiman vaihdettavia nahka, kangas ja silikonirannekkeita.Vakiohihnan kiinnitys on toteutettu pikalukituksella, joten vaihtaminen käy vaivatta myös omatoimisesti.
Ensituntumien perusteella etenkin Galaxy Watchin 46 mm Silver-versio (ei kuvissa) on tyylikkään näköinen kello, mutta kokonaisuutena julkaisu tuntui pieneltä pettymykseltä. Uutuusmallissa ei tunnu olevan kovinkaan suuria uudistuksia parin vuoden takaiseen Gear S3 Frontier –malliin nähden niin rauta- kuin ohjelmistopuolellakaan.
Galaxy Watch tulee Suomessa kauppoihin syyskuun 28. päivä – ennakkotilaukset alkavat kahta viikkoa aiemmin. Pienemmän 42 mm mallin suositushinta Midnight Black ja Rose Gold –väreissä on 379 euroa ja suuremman 46 mm:n mallin Silver-värissä 399 euroa. Suomessa myyntiin tulee LTE-versio, jonka eSIM-ratkaisuun on tarjolla liittymiä Telian kautta.
Galaxy Tab S4
Android-puolen tablettimyynti ei käy nykypäivänä kovinkaan vilkkaana, mutta siitä huolimatta Samsung päivitti mallistonsa Galaxy Tab S -huippuversion neljänteen sukupolveensa. Edellinen sukupolvi ehti puolentoista vuoden ikään, joten sen suhteen päivitystahti on hieman rauhallisempi kuin älypuhelimissa. Uusi malli on nimetty loogisesti Galaxy Tab S4:ksi ja se tuo mukanaan muutamia merkittäväksi luokiteltavia uudistuksia edeltäjään nähden.
Vaikka taulutietokoneiden välille onkin varsin hankala saada aikaan suuria ulkonäöllisiä eroja, havaitsin ainakin itse Galaxy Tab S3 –edeltäjämallin käyttäjänä muutokset Galaxy Tab S4:n ulkomuodossa. Ensivaikutelmia olivat pidempi, paksumpi ja pyöreämpi, joista kaikki pitävät myös numeroiden valossa paikkaansa.
Samsung on vaihtanut Galaxy Tab S4:ssä takaisin laajaan 16:10-näyttökuvasuhteeseen, kun vielä edeltäjämalleissa oli käytössä iPadeista tuttu 4:3 kuvasuhde. Tämän myötä luonnollisesti koko laitteen mittasuhteet ja ulkomitat ovat muuttuneet. Pystyasennossa pidettäessä Tab S4 on edeltäjäänsä 12 mm pidempi, 4,7 mm kapeampi ja 1,1 mm paksumpi. Paino on kasvanut noin 50 grammalla.
Super AMOLED -näytön halkaisija on kasvanut 10,5 tuumaan ja tarkkuus on nyt hieman aiempaa tihempi 1600 x 2560 pikseliä. Näytön muuttuneesta kuvasuhteesta ollaan varmasti kahta mieltä, mutta pääosin videoiden katselua harrastavat varmasti arvostavat muutosta. Näytön reunukset ovat kaventuneet edeltäjään nähden. Laitteen mukana toimitetaan edelleen 4096 eri painetasoa tunnistava S Pen –kosketuskynä, jolle ei kuitenkaan valitettavasti löydy edelleenkään paikkaa laitteen sisältä.
Näytön yläpuolelta (pystyasennossa pidettäessä) löytyy nyt Galaxy S- ja Note-malleista tuttu iiristunnistin, jota voidaan hyödyntää biometrisenä tunnistuskeinona. Emme päässeet esittely-ympäristössä tutustumaan sen toimintaan tarkemmin, mutta tekniikan voinee olettaa toimivan samalla tavoin kuin puhelimissa. Näytön yläpuolella sijaitsee myös kahdeksan megapikselin kamera, jonka tarkkuus on parantunut kolmella megapikselillä edeltäjämallista.
Tab S4:n metallisen kehyksen muotoilu on pyöristetympää kuin edeltäjämallissa ja lisäksi laite on viitisentoista prosenttia paksumpi, joka ainakin allekirjoittaneen mielestä tuntuu selvästi käsituntumassa positiivisella tavalla. Laitteen reunat eivät tunnu kädessä yhtä teräviltä ja hieman paksummat sekä pyöreämmät muodot istuvat muutenkin miellyttävämmin kouraan.
Laitteen liitäntävarusteluun kuuluu 3,5 mm ääniliitäntä, USB 3.1 Type-C –liitäntä sekä toisella pitkällä sivulla sijaitsevat neljä kontaktia, joiden avulla lataaminen onnistuu lisävarusteena myytävässä telakkatelineessä. Tab S4:n molempiin päätyihin (lyhyemmille sivuille) on sijoitettu kaksi AKG:n kanssa toteutettua kaiutinta kumpaankin ja ne tukevat Dolby Atmos –tilaääntä.
Tab S4:n takakuori on edeltäjämallin tapaan lasia ja kauttaaltaan täysin tasainen. Laitteen sisältä löytyvä rauta on luonnollisestikin kokenut päivityksiä, mutta suorituskyvyn suhteen ei valitettavasti ylletä samalle tasolle yrityksen lippulaivapuhelimien kanssa. Järjestelmäpiiriksi on nimittäin valittu viimevuotinen Snapragon 835, joka on toki edelleen kelpo piiri ja selvästi edeltäjämallin Snapdragon 820 –piiriä nopeampi. Tab S4 hyödyntää myös integroidun LTE-modeemin maksiminopeutta (Cat.16) ja yltää sitä tukevissa verkoissa gigabitin latausnopeuksiin.
RAM-muistin määrä on pysynyt neljässä gigatavussa, mutta tallennustilan määrä on sentään tuplattu 64 gigatavuun, joka on tosin sekin high-end-luokan laitteessa vähänpuoleisesti. Tab S4:stä on olemassa myös 256 Gt:n tallennustilalla varustettu malli, mutta se ei valitettavasti tällä tietoa ole tulossa Suomessa myyntiin. Tallennustilaa voi onneksi halutessaan laajentaa muistikortilla.
Aina tervetullut parannus on myöskin 7300 mAh litium-polymeeriakku, jonka kapasiteetti on kasvanut edeltäjämalliin nähden 1300 mAh, eli yli 20 %.
Kameran sijoittelun perusteella Tab S4 on suunniteltu käytettäväksi ensisijaisesti pystyasennossa. Takakamera on teknisesti hyvin lähellä edeltäjämallia, sillä se perustuu 13 megapikselin 1/3,06 tuuman sensoriin ja f1.9-aukkosuhteen 76 asteen kuvakulmaa käyttävään objektiiviin. Kameran apuna on myös LED-salama.
Uutena ominaisuutena Tab S4 tukee Samsungin lippulaivapuhelimista tuttua DeX-ominaisuutta, joka tarkoittaa tietokoneen työpöytää muistuttavaa tilaa ikkunoina esitettävine sovelluksineen. DeX-tilan käyttö ei vaadi erillistä telakkaa, vaan taulutietokoneen voi kytkeä suoraan ulkoiseen näyttölaitteeseen HDMI-kaapelin ja USB Type-C –adapterin avulla. Ulkoiseen näyttöön kytkettynä ollessaan Tab S4:n näyttöä voi käyttää kosketushiirenä tai vaihtoehtoisesti laitteen vakio-Android-näkymää voi käyttää samanaikaisesti tabletin omalla näytöllä DeX-tilan ollessa auki ulkoisella näytöllä.
Lisävarusteena myyntiin tulee Book Cover Keyboard –näppäimistökuoret, joihin kytkettäessä Tab S4:n oma näyttö kytkeytyy automaattisesti DeX-tilaan. Book Cover Keyboardin ominaisuuksiin kuuluu fyysinen näppäimistö, säilytysteline kynälle sekä tekstiilipinta.
Galaxy Tab S4 tulee myyntiin Suomessa elokuun aikana. Laitteen WiFi-version suositushinta on 749 euroa ja LTE-version 799 €. Suomessa saataville tulevat laitteet ovat varustettu 64 Gt tallennustilalla.
Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.
Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)
Palautelomake: Raportoi kirjoitusvirheestä
Viimeksi muokattu: